Discogs ή Ebay?

Παίδες, όποιος μπορέσει να δώσει καμιά συμβουλή, πληροφορία κλπ θα του είμαι ευγνώμων.

Έχει πέσει στα χέρια μου μια αρκετά μεγάλη δισκοθήκη βινυλίων, κυρίως κλασικής μουσικής, αγορασμένα τουλάχιστον 30 χρόνια πριν (μέχρι και 40 κάποια). Σε άριστη κατάσταση τα περισσότερα αλλά και κάποιες ειδικές εκδόσεις (μποξ σετς κλπ).

Σκέφτομαι λοιπόν να τα θέσω προς πώληση αλλά επειδή η εμπειρία μου είναι μηδενική, ρωτώ λοιπόν τους ειδικούς εδώ μέσα…καταρχήν αξίζει ο κόπος να μπω σε αυτήν την διαδικασία με κλασική μουσική? :stuck_out_tongue: αν ναι που θα είναι πιο αποδοτικό? ντισκογκς? ι-μπει? κάπου αλλού? πουθενά?

Ρωτάω γιατί θα είναι πολύ χρονοβόρο όλο αυτό κυρίως η τιμολόγηση τους.

(Δεν ήξερα σε ποιον τομέα να βάλω αυτό το τόπικ…αν ενοχλεί εδώ σόρι και ας μεταφερθεί εκεί που πρέπει).

Μεταξύ των δύο, θα προτιμούσα το discogs, ακριβώς γιατί θα σε διευκολύνει πολύ στην τιμολόγηση. Βασικά την τιμολόγηση από το discogs θα την κάνεις έτσι κι αλλιώς, εκεί θα ψάξεις να βρεις τις εκδόσεις που έχεις στα χέρια σου και πόσο έχουν πουληθεί ιστορικά. Οπότε, βάλτες κιόλας εκεί για πούλημα, να έχεις να κάνεις μόνο με ένα site και όχι με 2. Το discogs παίρνει ένα ποσοστό του ποσού αγοράς και το Paypal παίρνει ένα ποσοστό της πληρωμής - δεν ξέρω ακριβώς πόσο είναι αυτά, αλλά μπορώ να τσεκάρω από μια πρόσφατη πώληση που έκανα στο discogs και να σου πω αν θες. Φαντάζομαι ότι αθροιστικά θα είναι περίπου της τάξης του 12%. Το ebay παίρνει κι αυτό ποσοστό επί του ποσού πώλησης, αλλά μπλέκεις με δημοπρασίες εκεί και δεν πολυλέει.

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, discogs.

Ωραία λοιπόν και εγώ διαβάζοντας την απάντηση σου και μπαίνοντας λίγο και στο ντισκόγκς για μια πρώτη γνωριμία, μάλλον εκεί θα καταλήξω. Κυρίως για την τιμολόγηση αλλά και η προμήθεια δεν μου φαίνεται και κανένα τέρας.

Αν και βρήκα αυτό που δεν κατάλαβα 100% (ή μάλλον δεν ήθελα να καταλάβω :stuck_out_tongue:)

In 2015, the European Union updated its VAT (Value Added Tax) policies to include third-party electronic services, such as Discogs’ Marketplace. Discogs is held accountable for ensuring that sellers who conduct business from within the EU are taxed appropriately for the VAT. Since September 1, 2015, Discogs has been required to charge a VAT on Discogs sales fees for sellers transacting within the EU.

Στο Ebay μπορεις να κανεις “Buy it now” για να μη μπλεκεις με δημοπρασιες και μια καλη περιπτωση ειναι να πουλησεις πολλα βινυλια μαζι για να γλυτωσεις τη (διπλη) προμηθεια γιατι μαζευεται εαν πουλας κομματι κομματι.

Η πλάκα είναι ότι πήρα 5 τυχαίους δίσκους για δοκιμή τιμολόγησης στο ντισκογκς και βρήκα μόνο τους δυο καταχωρημένους. Έκανα το ίδιο και στο ιμπει και βρήκα και τους 5.

Μπορεί να είναι τυχαίο καθαρά.

Απλώς στο ebay είναι δύσκολο να κάντις τιμολόγηση, γιατί βλέπεις τι ζητάει ο πωλητής, όχι τι δίνει ο αγοραστής. Στο discogs μπορείς να δεις πόσο έχουν πουληθεί πρόσφατα κομμάτια αντίστοιχα με τα δικά σου κι έτσι να βάλεις μια τιμή με την οποία αυτό που θες να πουλήσεις να φύγει.

Παντελή μιας και έκανες πρόσφατα πώληση από το ντισκογκς, είμαι στο seller settings και μου ζητάει το VAT number μου.

Τι φάση? Εσύ τι έκανες? γιατί σου δίνει δυο επιλογές, με ή χωρίς ΒΑΤ.

Does the VAT apply to me?

If you do not sell from within the European Union, you will not be affected by this change. If you are a seller residing in the European Union, then the VAT applies to you.

What if I don’t have a VAT ID?

If you are selling from a country located in the EU, your country’s standard rate for the VAT will be added to your Discogs fees. This fee will be broken down into its own line item on the invoice, called “VAT fee”.

Example: A seller in France will have 20% of the Discogs 8% sales fee added to their monthly invoice. That means a monthly invoice of sales fees (8% of all sales during the month) that totaled $10 USD would have a VAT of $2 added.

Έλα Κώστα. Λοιπόν, εγώ δεν το έχω συμπληρώσει το ΑΦΜ. Ελπίζω να μη με πιάσει το strong arm of the law της Εφορίας μέσα στα επόμενα χρόνια για μια πώληση των 47 ευρώ που έκανα :stuck_out_tongue:!

Από το τελευταίο σου ποστ κρατώ μόνο τα 47 ευρώ…μωρε μπράβο! :stuck_out_tongue:

Για να δεις τιμές στο ebay τσεκάρεις το Completed listings και βλέπεις τα πράσινα, αυτά σου δείχνουν ποιά πουλήθηκαν και σε τι τιμή, έτσι παίρνεις μια ιδέα. Επίσης τσεκάρεις και το popsike.com που έχει παλιές δημοπρασίες που έληξαν, παίρνεις και από εκεί μια ιδέα. Περι VAT νομίζω ότι αφορά τον φόρο στα fees, δλδ αν δηλώσεις VAT δεν θα σε χρεώσουν φόρο 24% στα fees αλλά μετά θα πρέπει αυτός ο φόρος να αποδοθεί. Λεπτομέρεις δεν γνωρίζω. Επίσης δεν ξέρω αν δηλώσεις VAT μήπως καταχωρούνται όλες οι πωλήσεις που έκανες σε αυτό το VAT και τα στοιχεία μετά προωθούνται στην ελλάδα, χλωμό το βλέπω πάντως. Γενικά για κλασική μουσική το ebay είναι προτιμότερο, το discogs είναι λίγο ιδιαίτερο γιατί εκτός του ότι έχει καταχωρημένα πολύ λίγα άλμπουμ κλασικής, ακόμα και αυτά που έχει θα πρέπει να δείς πόσοι το έχουν (άν το έχουν κιόλας) σε wantlist. Αν δεν το έχει κανένας μειώνονται οι πιθανότητες στο ελάχιστο να το πουλήσεις .

1 Like

Έχει δίκιο ο matia όσον αφορά για το που θα βρεις περισσότερους δίσκους κλασικής μουσικής. Άρχισα να ψάχνω ταυτόχρονα και στα 2 σαιτς και στο ιμπει έχω μέχρι στιγμής βρει καταχωρημένα ότι έχω ψάξει ενώ στο ντισκογκς ούτε τα μισα.

Πιο πιθανό πια να πάω προς ιμπει μεριά, γιατί το να αρχίσω να καταχωρώ εγώ ο ίδιος τους δίσκους στο ντισκογκς που δεν υπάρχουν εκεί μέσα χωρίς να υπάρχει καμιά ιδιαίτερη ζήτηση δεν λέει.

Εντύπωση μου έκαναν πάντως οι τιμές που πωλούνται οι δίσκοι κλασικής μουσικής κυρίως στο ιμπει…δεν έχω βρει κάτω από 20αρικο μέχρι τώρα και ομολογώ δεν το περίμενα.

Επαναφέρω το θέμα γιατί δεν είδα προκοπή ούτε από e-bay ούτε και από το Discogs (Ελάχιστα πράγματα).

Ανακάλυψα αυτό το σαιτ : https://www.momox.de/ που στην ουσία βάζεις τον αριθμό ISBN του LP, CD, DVD και βιβλίου (γίνεται και πιο εύκολα με την εφαρμογή για σμαρτφονς, όπου σκανάρεις με την κάμερα) και σου βγάζει τι είναι αυτό που σκάναρες αλλά και την τιμή που το αγοράζουν.

Στην ουσία σκανάρεις όσα θες, σου βγάζει τιμή, εκτυπώνεις κάτι χαρτιά που σου στέλνουν για να τα βάλεις στο πακέτο με αυτά που θέλεις να τους πουλήσεις και τα στέλνεις.

Του γκουντ του μπι τρου, μου κάνει όλο αυτό…κάποια παγίδα θα υπάρχει δεν μπορεί :stuck_out_tongue_winking_eye: π.χ τι γίνεται με τις καταστάσεις των βινυλίων κλπ?

Το έχει δοκιμάσει κανείς? Αυτή η εταιρεία λειτουργεί στις χώρες Γερμανία (όπου είμαι), Βέλγιο και Αγγλία.

Πάντως 3-4 δίσκους που έβαλα να τσεκάρω τους αγοράζουν σε τραγικές τιμές, π.χ. από 25 το φθηνότερο στο discogs, αυτοί το παίρνουν με 4.
Δεν νομίζω να αξιζει τον κόπο εκτός αν θες να τα δώσεις έτσι bulk.
Για e-bay/discogs που λες τι εννοείς δεν είδες προκοπή;
Δεν αγόραζαν ή δεν έβγαλες άκρη;

Έχω βάλει 40 δίσκους στο Discogs και άλλους τόσους περίπου στο Ebay και εδώ και ένα χρόνο έχουν φύγει μόνο 3.

Η δισκόθήκη που έπεσε στα χέρια μου είναι κατα 90% κλασική μουσική και τα υπόλοιπα είναι κονσέρτα σε δάφορες εκκλησίες της γερμανίας με εκκλησιαστικό όργανο και αριθμός των δίσκων είναι πάνω από 500.

Καταλαβαίνεις από την ποσότητα ότι δεν αξίζει τον κόπο να κάτσω να καταχωρήσω τόσους δίσκους (σε πολλούς δεν υπάρχει καμία καταχώρηση) χωρίς να υπάρχει και τόση ζήτηση.

Οπότε αν αυτό το σάιτ μου δίνει την δυνατότητα να τους αγοράσει έστω και σε τραγικές τιμές όλους μαζι και με την μια, δεν θα το σκεφτώ καν.

Επιμένω όμως, παρα-είναι εύκολο για να είναι αληθηνό.

https://www.trustpilot.com/review/www.momox.co.uk
https://www.trustpilot.com/review/momox.de

Απ’ αυτά τα site καταλαβαίνω ότι είναι εντελώς θέμα τύχης, ότι μπορεί και να τα δώσεις και όλα ΟΚ, αλλά μπορεί και να σου πρήξουν τα συκώτια.

Γνώμη μου είναι κράτα τα high-value σε discogs κλπ και δοκίμασε αυτό ή ξέρω γω σε κανά μαγαζί τύπου μοναστηράκι (όλο και κανα τέτοιο market δεν θα έχει εκεί που είσαι?)

Ωχ! οι κριτικές όχι είναι όχι απλά κακές αλλά τραγικές (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων)

Βλέπεις περιπτώσεις με 10-15 cds και τους βγάζουν την παναγία, φαντάσου με 500 δίσκους :open_mouth:

Δοκίμασα και γύρω μου σε δισκάδικα παλιά με μεταχειρισμένους δίσκους και η απάντηση ήταν ¨αν ήταν δίσκοι ροκ, τζαζ, μπλουζ, μέταλ, θα τους πέρναμε" ΧΑΙΡΩ ΠΟΛΥ ΚΥΡΙΟΙ!

Θα συνεχίζω να καταχωρώ στο Discogs λίγα λίγα και ότι γίνει.

Ε ναι μωρέ, άμα δε σου πιάνουν και χώρο, κοίτα να το κάνεις έτσι λίγο-λίγο και βλέπεις.

Εκτός αν κάνεις καμιά κίνηση να τους πουλήσεις όλους μαζί Γερμανία, που μάλλον έχει περισσότερους υποψήφιους ενδιαφερόμενους.

1 Like