Naxatras 21/04/2018 Gagarin

Δεν είχε αναφερθεί καθόλου οπότε ας κάνω και ένα report.

Πήγα μαζί με μια παρέα με τους οποίους είχα να ειδωθώ πολλά χρόνια.

Οι Naxatras λαμβάνουν πολύ καλές κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό για τους δίσκους του. Δικαιολογημένα μπορώ να πω. Μπλέκουν τα κλασσικά blues με prog/space/psy rock και στα πιο σκληρά τους κομμάτια φέρνουν σε Tool-light. Όπως αναφέρει και το review του Rocking ξεχωρίζουν από τα ατελείωτα stoner/sludge/doom/southern rock/groove metal σχήματα που υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα έχοντας μια εντελώς δικιά τους ταυτότητα.

Περί της συναυλίας:
Πολύ ωραίος καθαρός ήχος, ειδικά μου άρεσαν τα τύμπανα, ήταν γεμάτα με πολύ όγκο. Φωνητικά ελάχιστα. Τα παιδιά είναι πάρα πολύ καλοί μουσικοί και αυτό φαίνεται και πάνω στη σκηνή, ήταν αλάνθαστοι.

Αν είχα πιει κανά τσιγάρο μπορεί να τους είχα δει και θεούς, καθώς όσο παίζαν, το πόθησα να πω την αλήθεια (μαλακία που δεν προνόησα να έχω μαζί μου), είναι πραγματικά psychedelic/storer (μαστουριάρικη) μουσική.

Πάμε τώρα στο πρόβλημα που έχω με αυτού το είδους τις συναυλίες (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι Ozric tentacles). Πολύ όμορφα όλα αυτά τα κυκλικά μοτίβα, τα σόλο, τα μεγάλα slow ψυχεδελικά ατμοσφαιρικά κομμάτια ΑΛΛΑ σε μια συναυλία πρέπει να υπάρχει κορύφωση και τεράστιο ρόλο παίζει και η ροή, επίσης δεν είναι απαραίτητο να παίζουν τα κομμάτια όπως το δίσκο, στο live περιμένω και κάτι το παραπάνω κάτι το διαφορετικό. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, σε αντίστοιχο ύφος, ήταν oi Hexvessel (Προπερσι;) οι οποίοι στο live ήταν κάτι το εξαιρετικό, πολύ καλύτεροι από τον δίσκο.

Τέλος πάντων,Είναι μια πολύ καλή νέα μπάντα και με λίγες αλλαγές στην προσέγγιση τους στο live θα είναι και απολαυστικοί και εκεί και όχι μόνο για home listening.

1 Like

To κακό με τους Naxatras είναι το “σπρώξιμο” που τρώνε. Δεν λέω ότι δεν το αξίζουν τα παιδιά (αν και προσωπικά το 3ο τους άλμπουμ δεν μου είπε και πολλά) αλλά νομίζω πρέπει να το ελαττώσουν λίγο με τα λάιβ. Με 23 λάιβ μόνο σε Ελλάδα τα 2 τελευταία χρόνια ( τα 10 σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα) έχουν καταντήσει λίγο “μαϊντανοί”. Σε οποιο αλτερνατιβ/στονερ/ψυχεδελικό φεστιβαλ να κοιτάξεις θα τους βρεις να παίζουν. Προσωπικά το βρίσκω κουραστικό αυτό. Ας κάνουν ένα διάλειμμα, και του χρόνου πάλι ας βγουν στο σανίδι.

ΥΓ. Ναι, οκ καταλαβαίνω ότι τους προσκαλούν οι διοργανωτές να παίξουν, απλά λέω ότι προσωπικά με κουράζει να τους βλέπω παντου.

@Trunksan το πρόβλημα που γράφεις δεν νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικό για “τέτοιου είδους συναυλίες”. Κατ’ εμέ έκανε εμφανή κοιλιά η εμφάνιση των συμπαθητικότατων Naxatras διότι απλούστατα δεν έχουν αρκετά σε αριθμό τόσο καλά κομμάτια ώστε να κρατήσουν το ενδιαφέρον σε ένα μεγάλο σετ. Πολλά εξ’ αυτών μοιάζουν (τόσο στο στούντιο όσο και στο λαηβ) σαν βάση για ένα άλλο κομμάτι ή σαν πέρασμα άλλου κομματιού. Βέβαια, νέα μπάντα είναι, με μομέντουμ που θα της δώσει ώθηση για ακόμα καλύτερα πράγματα στο μέλλον. Όσο υπάρχουν σαν μπάντα θα εξελίσσονται και όσο έχουν τέτοια στήριξη από τον κόσμο η εξέλιξη θα είναι ακόμα πιο γρήγορη για πολλούς έμμεσους λόγους. Απλά η πλειοψηφία των κομματιών τους προς το παρόν δεν έχει αυτό το κάτι παραπάνω ώστε να πεις ώπα τι σημείο είναι αυτό ή ώπα πώς το έχτισαν έτσι εδώ πέρα.

Το θέμα είναι πάντα αν πρέπει να τους κρίνουμε ως μια ανερχόμενη ελληνική μπάντα που προσφέρει και έχει να προσφέρει πολλά στην ελληνική σκηνή ή σαν φτασμένο συγκρότημα που κάνει συναυλίες που προσελκύουν περισσότερο κόσμο από το 90% των συναυλιών ξένων καλλιτεχνών εδώ.

Ανεξάρτητα από το αν έχουν πολύ κόσμο στις συναυλίες τους (παρεπιπτόντως, πολλά και όμορφα πιπίνια είχε η συναυλία, ομολογουμένως έχει έναν ερωτισμό η μουσική τους), για μένα, είναι ακόμα πολύ νέα μπάντα (άρα σωστά αναφέρετε ότι δεν έχουν ακόμα τα πολλά σούπερ κομμάτια) και θέλουν πολύ δουλειά στο live. Εντούτοις, με μια πιο προσεγμένη ροή και λίγο μικρότερη διάρκεια μπορεί και να τη σκαπουλάραν.

Περί μαϊντανισμού: Σαν headliners είναι η πρώτη τους συναυλία στην Αθήνα, νομίζω με τους Γκόμπλιν ήταν πέρσι στον Αν (βαριέμαι να ψάξω). Σαν νέα μπάντα καλό είναι να τους ακούσει κόσμος και να κάνει χιλιόμετρα. Όταν θα γίνουν φίρμες, ας το πάρουν πιο χαλαρά!

ΥΓ: Συγχρονισμένα απαντήσατε @manos87 & @dmembra. Με 1 λεπτό διαφορά!

ωραια μπλουζακια εχουν οι naxatras. να τα βλεπουν αυτα οι sleepin pillow

Μέσες άκρες συμφωνώ με όλους σας αλλά να πω την αληθεια σε τέτοια live αν με ενοχλεί κάτι είναι που ο κόσμος πάει για χαλαρή κουβεντούλα με αποτελέσμα αν είσαι πίσω απλά να ακούς ένα βουητό λες και δεν έχει αρχίσει ακόμα το live ξερωγω… :slight_smile: Nαι δε λέω, ωραία φάση για να πας με την παρέα σου, να πιεις ότι έχεις να πιεις και να χαζέψεις τα κορίτσια, αλλά αυτό μου θυμίζει φάση χαλαρού φεστιβάλ και όχι κανονικό show σε κλειστό χώρο που παίρνουμε τικετ για να δούμε/ακούσουμε την μπάντα, όχι?
Προσωπικά μου αρέσουν και τα τρία άλμπουμ αλλά ξαφνιάστικα όταν ακουσα ότι θα παίξουν Gagarin, μάλλον έχουν αλλάξει οι εποχές, κάποτε έβλεπα Purple Overdose ή Will O The Wisp μπροστά σε 50 (πενήντα) άτομα και ίσως λέω και πολλά…
Εχουν αλλάξει τόσο τα γούστα στο κοινό τελικά ή είναι φάση/trend/promotion?
Καλό και το σαπόρτ που δεν τους ήξερα με σωστή γκρούβα για να μη βαρεθούμε.
Βιντεάκια:
Supersoul:Jacob Williams

Naxatras:on the silver line

1 Like

Σε κάθε είδους live… Πόσο με εκνευρίζει το μπίρι μπίρι!

Τα γούστα του κοινού πάντα αλλάζουν μέσω φάσης trend/promotion. Δεν γεμίζεις fuzz/gagarin/Πειραιώς academy κ.ο.κ. επειδή υπάρχουν τόσοι που έχουν ξετρελαθεί με τη μουσική σου και σε έχουν ξεχωρίσει ανάμεσα στα δεκάδες άλλα πράγματα που έχουν ακούσει είτε στο ίδιο ύφος είτε σε άλλα.

Όπως λέμε και στο ρηπόρτ, είναι τα ίδια άτομα που πάνε στις συναυλίες Planet Of Zeus/1000mods κτλ απλά ναξάτρας ψήνεις πιο εύκολα και την κοπέλα σου να αρχίσει να ακούει (ή το αγόρι σου, μην είμεθα σεξισταί, αλλά συνήθως την κοπέλα σου τι να κάνουμε).

Εγώ βλέπω πολύ θετικά όλη αυτήν τη φάση με τη νεολαία πάντως που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής rock σκηνής. Δίνει πραγματικές ευκαιρίες στις νέες μπάντες και καλύτερα να δίνεις 10 ευρώ να πας εκεί να κάνεις και το τσιτ τσατ σου, παρά να τα χαλάσεις για μπύρες στα εξάρχεια. Μαζί με την εμπορική ώθηση που παίρνει ένα συγκρότημα, παίρνει και ποιοτική ώθηση που οδηγάει συνήθως σε καλύτερες μουσικές: Περισσότερο κουράγιο ότι κάνει κάτι που έχει σημασία, άρα το προσπαθεί περισσότερο, περισσότερος περίγυρος/αυλή να βοηθάει καλλιτεχνικά, περισσότερα τεχνικά μέσα κ.ο.κ.

Μουσικά δεν θα έκανα κάποια σύνδεση πάντως με τους θεούς Will-o-the Wisp που αναφέρεις. Είναι συγκεκριμένα τα γούστα. Δεν θα δεις ποτέ κοσμοσυρροή για τους Mother Turtle ας πούμε, που παίζουν επίσης ταξιδιάρικο rock αλλά σε φάση Frank Zappa, Camel κτλ.

3 Likes

ναι απλά κάνω αναφορά σε δυο ελληνικές μπάντες στο χώρο (ψυχεδελικό ροκ γενικότερα) που άκουγα αρχές και τέλη 90ς.
Χωρίς το trend του στόνερ που ήρθε πολύ αργότερα και που έφερε άπειρο κόσμο στα live (και καλά έκανε, συμφωνώ μαζί σου)
[μη ξεχνάς ότι τους kyuss επρεπε να διαλυθούν για να τους κάνουμε θεούς :wink: ]
ps.τώρα διάβασα το review στην κεντρική

1 Like

ααααυτό ακριβώς . Αν και όλη η παράγραφος είναι αρκούντως to the point :+1:

Αυτή η φάση που χαίρεστε πάντως παιδιά αφορά το stoner rock. Δηλαδή οι Nightstalker, Planet of Zeus, 1000mods και Naxatras είδαν limit up τον καιρό της κρίσης.

Εγώ, όντας φοιτητής σε όλη την διάρκεια αυτής της περιόδου, το είδα μπροστά μου να γιγαντώνεται σαν φαινόμενο. Νομίζω ότι σε αυτούς που αποκαλούνται “φασέοι” οφείλεται αυτή η άνοδος. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι ανέβηκαν αυτές, οι με attitude χαλαρό, μάγκικο, μπαφιάς και πάνω απ’ όλα με πολύ απλή και γκρουβάτη μουσική μπάντες. Οι εύπεπτες δηλαδη.

Δεν συμμερίζομαι την άποψή του @manos87 που χαίρεται για την νεολαία που εισέρχεται στην ροκ σκηνή. Αυτό το κοινό είναι μόνο περαστικό… Είναι μόδα.

2 Likes

Όσο πιο μεγάλο το κοινό τόσο περισσότεροι οι περαστικοί. Άρα;

1 Like

Παρα πολυ εκνευριστικοι αυτοι οι γαμιολες που ερχονται στα λαιβ να πουνε τα κουτσομπολια τους.

1 Like

Γαμώ την κλασική ελληνική γκρίνια, μην βρίσκετε αρνητικά παντου! Είναι κακό δηλαδή που κανουν συχνά Live?= αφού έχουν κοινό και υπάρχει ζήτηση ? ή είναι κακό που το heavy rock/stoner/space -βάλτε ότι ταμπέλα θέλετε- είναι της μοδός?? Και εγώ ως φοιτητής είδα το κίνημα να γιγαντώνεται και χάρηκα. Η σκατίλα της κρισης έβγαλε μια δυνατή ελληνική σκηνη που κάνει πάταγο και στο εξωτερικό (μπορω να το πω ως κάτοικος εξωτερικού). Και εσύ ψηλέ που ξενερώνεις με “την μόδα της εποχής” ,να σου θυμίσω ότι και το Heavy Metal στα 80s, μόδα και Mainstream ήταν. Ας χαρούμε όλοι που είναι αυτή η “μόδα” λοιπόν που εστω εν μερη έχει βαλει τα σκυλάδικα στην άκρη και να μην γκρινιάζουμε. Με την ανακάλυψη της νεας ελληνικής σκηνής από “τουρίστες”, σύντομα έρχονατι και τα υπόλοιπα

4 Likes

τι μαλακιες διαβαζω απο χθες για το λαιβ δε περιγραφεται. Του ενος του φταιει που δεν εχουν κινηση λεει στη σκηνη (την αλλη φορα θα χορεψουν ενα τσαμικο να γουσταρει), του αλλου που δεν εχουν πολλους στιχους, του παραλλου οτι μοιαζουν ολα τα τραγουδια.

Μεχρι κι οτι ειναι ευπεπτοι διαβασα τωρα. Αμα δε παιζεις 50 σολο σε 10 δευτερα εισαι ευπεπτος.

Μια ζωη μαλακας ο ελληνας μεταλλοροκας, ειδε 10 γκομενακια παραπανω σε συναυλια και χαλαστηκε επειδη τωρα πως θα το παιζει ξερολας και ψαγμενος

4 Likes

σωστός και κατανοητός, θα γράφουμε για όλους “τα σπάνε” (που για μένα ισχύει για naxatras) και σιγα μην ανοίγουμε συζητήσεις, εξαιτίας αυτής της λογικής το φορουμ πέθανε…

3 Likes

Δε χρειαζεται να αποθεωσεις κανεναν αμα δε σ αρεσει.
Λες δε μ αρεσει και τελειωνει το θεμα.
Αυτο που σπαει αρχιδια ειναι οι μικροτσουτσουνες χαριτωμενιες που διαβαζουμε καθε φορα για περαστικο κοινο, μπαφους, φασεους και λοιπα. Το κλασικο κομπλεξ του Ελληνα μεταλλα αμα δει να μεγαλωνει το κοινο μιας μπαντας. Εν προκειμενω αναφερομαι βεβαιως στο ποστ του καβαλαρη

Ενα αυτο κι ενα ακομα το να διαβαζω κριτικες απο ασχετους οπως του αλλου στο rockway που εγραψε τη μαλακια που εβαλα πιο πανω περι ακινησιας στη σκηνη. Ψυχεδελικη ροκ παιζουν τα παιδια ρε τυπε τι κινηση θες να χουν ημαρτον

παντως αυτό με την κίνηση το πάθαμε με τον κιθαρίστα των IN THE WOODS και δε μας άρεσε :wink:

Πλιζ πρόσεχε ποιους αποκαλείς μαλάκες. Μην αραδιάσουμε τώρα όρους θεωρίας και κριτικής της τέχνης για να εξηγήσουμε την μουσική (μη) αξία των Naxatras.

Γενικεύσεις, γενικεύσεις, γενικεύσεις.

Η stoner μουσική γενικά είναι από τα πιο εύπεπτα είδη metal, τι να κάνουμε τώρα; Και φυσικά έχει πιο δύσκολους εκπροσώπους - Sleep - αλλά και πιο εύπεπτους όπως οι εγχώριες μπάντες περί ων ο λόγος.

Εγώ δεν θα το ακούω, έτσι γουστάρω. Αλλά δεν ζω σε βελανιδιές να μην καταλαβαίνω γιατί κάνει γκελ στην νεολαία. Παρ’ ολ’ αυτά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως κατάφεραν π.χ. οι 1000mods να κάνουν τόσο επιτυχημένη περιοδεία και στην Αμερική. Μπορεί να έχω μαρμελάδα στα αυτιά, αλλά δεν ακούω τίποτα ιδιαίτερο και άξιο να δώσω τα λεφτά μου (τα οποία μία φορά τα έδωσα για να δω σε τι οφείλεται η φασαρία και μετάνιωσα). Οπότε κανένα κόμπλεξ, απλά άλλο γούστο.

Το ότι το κοινό τους στην Ελλάδα είναι φασέοι θα το δείξει ο χρόνος.

Με όρους “ελληνικού metal κινήματος” ή και σκηνής αν θέλεις όμως, έχω κάθε δικαίωμα να μην θεωρώ βήματα μπροστά το να ακούει αυτούς παρά σκυλάδικα. Οκ, καλύτερο είναι, δεν πάει όμως μπροστά την φάση. Θα δεις τον φασέο να αλλάζει εξίσου εύκολα από Τζαμάλ σε 1000mods και σε Θανάση και σε VIC και τελικά δεν θα γίνει “μουσικόφιλος” αλλά θα μείνει φασέος.

Την σκηνή πάνε μπροστά μπάντες σαν (ενδεικτικά) τους Rotting Christ, Need, Dirty Granny Tales, Septicflesh, Zemial, ο Gus G, Hail Spirit Noir, Universe 217. Μπάντες στρατευμένες, μπάντες που δημιουργούν μεταλάδες και μουσικόφιλους.