Άνθιση stoner rock / metal στην Ελλάδα. Αίτια;

Τα τελευταία 2-3 χρόνια (κυρίως), η ελληνική stoner rock/metal σκηνή έχει εκτιναχτεί, εντυπωσιακά περισσότερο από άλλα ρεύματα. Οι Nightstalker περνούν δεύτερη εφηβεία, οι Planet of Zeus γυρνούν όλο τον κόσμο και οι Clutch τους παίρνουν για main support act, οι 1000mods τιγκάρουν ασφυτικά τα μαγαζιά που παίζουν, ακόμη και στον ευρύτερο χώρο, παιδιά σαν τους VIC κάνουν επιτυχία. Και κάθε μέρα βλέπεις και νέους στο ευρύτερο stoner / psychedelic.

Η βασική κοινή συνισταμένη εδώ είναι ότι το ελληνικό κοινό γουστάρει! Τους στηρίζει απίστευτα και γίνεται πανικός από κάθε άποψη για αυτά τα σχήματα.

Οπότε με ενδιαφέρει το μουσικολογικό - κοινωνιολογικό κομμάτι: Πιστεύετε ότι το συγκεκριμένο είδος έχει ιδιαίτερη άνθιση στην Ελλάδα γιατί έτσι, ή υπάρχουν κάποια αίτια για αυτό;
(θα παραθέσω την άποψή μου παρακάτω εγώ, ειδικά αν δω ότι δεν απαντάει κανένας:roll:)

Πιστευω οτι ο κοσμος βαρεθηκε τους ουρακοταγκους που ακουνε παουερ-επικ μεταλ και σε κοιτανε με μισο ματι αμα το μαλλι σου δε φτανει μεχρι το κωλο, δε φορας καρφια και πετσινο παντελονι και δεν ξερεις τους στιχους της τελευταιας παπαριας που βγαλανε οι manowar πριν 30 χρονια

Στραφηκε λοιπον στο στονερ που και γαμαει σα μουσικη και μαζευει και φυσιολογικο κοσμο κι οχι στοκους που ειναι 50 χρονων και νομιζουν οτι ειναι ακομα στο λυκειο κι η συνηθισμενη συζητηση τους ειναι
-Ουγκ!
-Ουγκ μανουγορ κιλς!

Ακριβώς οι stoner μπάντες γουστάρονται σχεδόν εξ’ίσου από άντρες και γυναίκες, όπως σε λίγα ιδιώματα του σκληρού ήχου.

Εγώ πιστεύω πως το stoner ταιριάζει με την ελληνική ιδιοσυγκρασία. Τι εννοώ (μην φάμε και πέτρες); Εκ του αντιθέτου πρώτα: γιατί μπάντες τύπου Avenged Sevenfold, Papa Roach, Foo Fighters κ.ο.κ. τιγκάρουν τα στάδια του κόσμου και κυρίως της Αμερικής, αλλά από εδώ δεν περνάνε ούτε απ’έξω;
Δεύτερον, μπορούν οι λέξεις ‘μάγκας’ και ‘φλώρος’ να μεταφραστούν σε άλλη γλώσσα;
Τελικά εννοώ πως η ελληνική ιδιοσυγκρασία (με κοντινότερες τις ανατολιτικές, βαλκανικές και μετά μεσογειακές), είναι λιγάκι πιο κοντά στα πατριαρχικά πρότυπα, όπου είναι καλό να είσαι brutal, μούσια, μπύρες κτλ., δεν ακούμε φλωριές και αμερικανιές και τέτοια.
Οπότε νιώθουμε πιο άνετα με το stoner που εκπροσωπεί ξεκάθαρα κάτι τέτοιο, και η μουσική αλλά κυρίως η αισθητική του. Αντίστοιχα κάτι τέτοιο εκπροσωπούσε στα 90s και 00s ίσως το power/epic.
Ταυτόχρονα το stoner είναι 1) από τα πιο εύκολα είδη μουσικά - παικτικά, 2) είναι ένα είδος fun, διασκεδαστικής μουσικής, και σου δίνει την αίσθηση όχι του αμιγώς μουσικού πράγματος αλλά και λίγο σαν party (χωρίς αυτό να είναι κακό).

Όλα αυτά, με αφορμή το χθεσινό live των 1000mods στην Θεσσαλονίκη, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα, είχε σχεδόν ίσο αριθμό γυναικών και αντρών, και οι μπροστινές σειρές δεν άφησαν ούτε ένα κομμάτι χωρίς mosh-pits ενώ γινόταν και ανελέητο crowdsurfing. Πόσο συχνά και με ποια είδη τα βλέπουμε αυτά πια;

Επειδή είναι της μόδας ίσως; αυτοί που άκουγαν nu metal 10-15 χρόνια πριν τώρα ακούνε stoner.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Είναι το είδος που συνδυάζει άριστα μπαφοκουλτούρα, μαλθακότητα και έλλειψη ιδιαίτερων παικτικών ικανοτήτων.

Πάντως και οι μουσικοί έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στο μπάφο παρά στη μουσική μιας και προσωπικά δεν έχω ακούσει αξιόλογη κυκλοφορία από το συγκεκριμένο μουσικό ιδιώμα τα τελευταία χρόνια.
Ακόμα και οι ελληνικές μπάντες που αναφέρθηκαν(εκτός από Nightstalker) δεν με έχουν εντυπωσιάσει από τις δουλειές τους.
Λίγα πράγματα…

εχεις δικιο ρε κρις, ενω ο θορυβος που ακους εσυ και ονομαζεται ντεθ μεταλ απαιτει ιδιαιτερες παικτικες ικανοτητες
Η αληθεια ειναι οτι χρειαζεται ιδιαιτερη προσπαθεια για να καταφερεις να κανεις μια κιθαρα να ακουγεται σαν χαλασμενη εξατμιση φορτηγου

επειδή ήμουν στο Live προχθές και μάλιστα πίσω και πάνω όπου έβλεπες όλο το κοινό, νομίζω υπερβάλλεις σε μεγάλο βαθμό… ειδικά ανελέητο crowsurfing δεν έγινε ποτέ… στον Μπίγαλη δλδ έγινε μεγαλύτερος χαμός… δεν μιλάμε για άλλα live των κουρασμένων στόκων 50άριδων…

Το live ήταν χθες πάντως 04/12. Τέλος πάντων, ήταν για μένα έστω, απροσδόκητα πολύς κόσμος, και απροσδόκητα δυνατές οι αντιδράσεις του, αυτό εννοούσα.

απαιτεί πολύ ιδιαίτερες ικανότητες,αν δεν ήσουν άσχετος ίσως το γνώριζες.

Όχι δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες (εκτός αν σε λένε PORTAL) αλλά τουλάχιστον στα λάηβ δε ντουμανιάζουμε από επαναστάτες της πούτσας και ακούμε και άλλες λέξεις εκτός από “πω, κάψιμο” και “έχουμε τριπάρει δικέ μου”.

Τι στερεότυπα και τσουβάλιασμα είναι αυτό ωρε παληκάρια

Μπάντες όπως αυτές που ανέφερε ο OP (Planet of Zeus, 1000mods, VIC) κάνουν εξαιρετική προσπάθεια και παίζουν υπέροχη μουσική, συνεπώς αξίζουν και απ ότι φαίνεται λαμβάνουν την ανάλογη ανταπόκριση. Αυτό μετράει στην τελική, η αξιόλογη μουσική

Το κοινό τους είναι άτομα που γουστάρουν ( και αυτό ) το είδος. Έτσι απλά, χωρίς ταμπέλες…

Δεν νομιζω οτι χρειαζεται καμια ιδιαιτερη αναλυση. Ειναι μουσικη ευκολη στο αυτι, κανουν καλο κεφι στα λαιβ και αυτο που παιζουν το παιζουν καλα, ασχετα απο το ποσο τετριμμενο ειναι. Δεν νομιζω οτι το ακουει κανεις επειδη βαρεθηκε την ταδε σκηνη και το στονερ ειναι κατι φρεσκο και διαφορετικο ξερω γω. Ε και οταν κατι αποκταει μια αλφα αναγνωριση θα αρχισει να μαζευει και κοσμο που ειδε φως και μπηκε, οπως γινεται παντα.

σχετικά με τον κόσμο που ακολουθεί το stoner …επειδη οι συναυλίες είναι το sport μου , πάντα πιάνω κουβέντα με διάφορους-διάφορες όταν παω και μεταξύ άλλων ,αυτό που ακουώ συχνα είναι οτι δεν τους αρέσει το metal…και μου κάνει εντύπωση γιατι ,στα δικά μου αυτιά , υπάρχει άμεση συνδεση του stoner με το 70’s hard rock/heavy metal (sabbath, pentagram, thin lizzy, ufo, mountain κλπ)…και την ίδια ακριβώς αίσθηση έχουν και άλλοι πχ. εχω κάνει άπειρες κουβέντες σε δισκάδικα και το έχουν ακούσει και αυτοί …
εντάξει προφανώς μπορεί να μην ακουνε ατμοσφαρικο-gothic metal ή φινλανδικο power, αλλά αρκετοί (δεν μπορω να ξερω πόσο αντιπροσωπευτικο δείγμα έχω) δηλώνουν απαξιώση στο heavy metal ως είδος, κάτι που ίσως φανέρωνει το “είδα φώς και μπήκα” του παραπάνω post…
απο κει και πέρα ως μουσική είναι εξαιρετικά feel-good και ρυθμική, έχει επαφή με τις ρίζες της και χαίρομαι ιδιαίτερα που ελληνικές μπάντες κάνουν sold-out…
έχω προλάβει τις εποχές με τις ελληνικές μπάντες να έχουν χάλια ήχους στα live , να είναι απροβάριστες και τον κόσμο να μπαίνει αφού έχουν τελειωσει το set τους …

LOL!!!

Δηλωση της χρονιας! Η μαλλον της δεκαετιας!!!

Καλυτερα να μασας παρα να μιλας γιατι εκτιθεσαι απο την πραγματικοτητα. Τι αλλο θα διαβασουμε στα fora πια!

Κατσε και ακου τους υπερτεχνικους του stonχαχχαχαχαχα!

Στο θεμα μας, υπαρχουν καποιες μπαντες που το κανουν καλα αλλα οι περισσοτερες απλα αντιγραφουν Sabbath/Kyuss και εχουνε και μουσια γιατι '‘γαμαμε και ειμαστε και αληταραδες να ‘ουμε’’… Μια μοδα ειναι κα θα περασει οπως περασαν και οι υπολοιπες (nu-metal, σουηδικο μελωδικο death, λιγο παλιοτερα gothic, και ακομα λιγο παλιοτερα majestic black, τοτε δηλαδη που ολοι αντεγραφαν Cradle, Borgir και Emperor).

Και ενα bonus στον παραπανω θεουλη με την ευχη να το γυρισεις στα σκυλαδικα γιατι η κιθαρα σου πεφτει βαρια…

Ε καλά, αυτό δεν συμβαίνει αποκλειστικά στο stoner. Πουθενα δεν υπαρχουν μόνο αξιόλογες μπάντες. Και στο θρας οι μισες μπαντες αντιγράφουν slayer π.χ και στο Power αντιγραφουν maiden και helloween κ.ο.κ και φοράνε καρφιά γιατί “είμαστε κακοί και σκληροί και γαμάμε να 'ουμε” παντού υπαρχουν οι γραφικοί.

Επίσης με την ίδια λογκή μόδα ήταν το θρας, μόδα το παουερ, το τεχνικό ντεθ, το ντζεντ κλπ κλπ. Παπάρια. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν μόδες, υπαρχουν τάσεις που πάνε και έρχονται όπως γίνεται παντού (ταινίες, μουσική, ρούχα)

Tέλος ποιος λέει ότι για να είναι κάτι καλό χρειάζεται να είναι κάποιος τεχνικά καλός παίκτης; Εδώ υπάρχει κόσμος που προσκυνάει τους Venom. Αλλά αν θες να ακούσεις κάτι πιο “τεχνικό” σε stoner άκου Spiritual Beggars που έχουν τις σολάρες του Amott ή Kyuss με τις μπασογραμμές του Oliveri και του Reeder (ή VIC με το κλαρίνο του Πιστιόλη :stuck_out_tongue: )

Υπάρχει παρανόηση, δεν είναι πρόβλημα το ότι το στόνερ δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές ικανότητες προκειμένου να παραχθεί ένα κατά μ.ο. ανεκτό (δηλαδή όχι κακόηχο) αποτέλεσμα. Δεκάδες ροκ υποπαρακλάδια έχουν ανάλογα λίγες απαιτήσεις όπως πχ το πανκ.

Επίσης δεν υπάρχει κανένα θέμα με το στόνερ γενικότερα, αλλά με την ελληνική εκδοχή του η οποία συνοψίζεται στο “να παίξουμε/ακούσουμε κάτι για να μπούμε στη φάση δικέ μου να τριπάρουμε” και παράγει τον πιο βαριεστημένο και βαρετό ήχο που ακούστηκε ποτέ από ηλεκτρικές κιθάρες (και μαζί παράγει και το ανάλογο κοινό).

Δεν διαφωνώ καθόλου σε αυτό. Απλά και πάλι, αυτό δεν συναντάται αποκλειστικά στο στονερ.

Δεν ειπα καπου οτι σε αλλα ειδη δεν αντιγραφουν, το αντιθετο ειπα. Απλα στο thread αυτο διευκρινισα τι αντιγραφει το 80%, οπως και στο heavy metal το 80% αντιγραφει Maiden/Metallica/Priest.
Επισης δεν ειπα οτι χρειαζεται να ειναι καποιος καλα τεχνικα καταρτισμενος για να παιξει stoner. H εχεις καλες ιδεες και ας ειναι και απλες (π.χ. οι Sabbath/Kyuss εγραφαν αρκετα απλα κομματια) η εχεις σκατα ιδεες και ας βαλεις οσα 8-finger tapping και arpeggio θελεις,παλι σκατα θα ειναι. Το σχολιο μου πηγαινε στους ‘‘ειδα φως και μπηκα’’ με υφος 2000 καρδιναλιων που το death metal ειναι βαβουρα και για ουγκανους. Οταν κανεις τετοιες αμπαλες δηλωσεις, σε ασχετο thread και χωρις κανεναν ιδιαιτερο λογο, θα λαβεις και τον αναμενομενο χλευασμο.
Και ξαναλεω, το stoner ειναι μοδα, οταν σταματησει να ειναι μοδα τοτε θα ξεχωρισουν οι καλες μπαντες γιατι οι υπολοιπες δεν θα εχουν λογο υπαρξης, Και κακα τα ψεματα ο ελληνας σε ολους τους τομεις ειναι γενικα imageακιας και ποζερας και με αυτην την αντιμετωπιση χανεται η ουσια η οποια ειναι η μουσικη αυτη καθ’αυτη. Μοδα ηταν και αυτα που εκαναν οι Limbonic Art/Dimmu Borgir/COF και ειχαμε κατακλυστει απο χιλιαδες κλωνους, σταματησε να ειναι μοδα και ξεχωρισαν καποιες μπαντες και τελειωσε το ζητημα.
Τωρα το αν ειναι feelgood μουσικη, τι να σας πω, αυτα ειναι υποκειμενικα, για μενα feelgood ειναι οι DHG π.χ.

[SPOILER]Οι Venom ειναι παντοτινοι ΘΕΟΥΛΗΔΕΣ[/SPOILER]

Παντού συναντάται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εδώ απλά συζητάμε γιατί Η ΦΑΣΗ του στόνερ έχει κάνει τόσο μεγάλο γκελ στο εγχώριο κοινό αναλογικά με οτιδήποτε άλλο.