The Absolute Guide To Progressive Metal

Μπράβο για το αφιέρωμα! Πολύ ωραίο φαίνεται. Να μπορούσα κ να το διαβάσω θα είχα ολοκληρωμένη άποψη, αλλά έχω αυτό το προβληματάκι που είχα αναφέρει κ στο θρεντ “προβλήματα”

Χαχα, θέλουμε να πιστεύουμε πως όταν το διαβάσεις θα σου αρέσει ακόμα περισσότερο.

Ευχαριστούμε πάντως.

Πολυ καλο το αφιερωμα,100+10 επιλογες για να χαθεις σε μουσικους παραδεισους.Εννοειται οτι υπαρχουν 100αδες ακομα δισκοι που θα μπορουσαν να παρουν θεση εκει μεσα αλλα παντα καποια ξεχναμε,καποια δεν γνωριζουμε την υπαρξη τους και καποια πρεπει να θυσιασουμε για να μπουν καποια αλλα.Ηδη βρηκα 6-7 που δεν ξερω και παμε για αναζητηση.Και μια συμβουλη απο μενα,καλυτερα αυτα τα αφιερωματα να γινονται αλφαβητικα για να μην ζοριζονται ουτε αυτοθ που τα δημιουργουν,ουτε αυτοι που τα διαβαζουν για το αν αξιζει ο ταδε δισκος να ειναι ανωθεν του ταδε αλλου.Συγχαρητηρια και στα 2 παιδια!!

Και ξανά ευχαριστούμε.

Να πούμε - όπως αναφέρουμε και στον πρόλογο - ότι η σειρά είναι χρονολογική (κατά έτος) κι όχι αξιολογική.

Ουπς.Η αληθεια ειναι οτι βουτηξα στο κυριως πιατο και δεν το διαβασα αυτο.Μ’ αρεσει που εδωσα και συμβουλη#-o
Απλα διαβασα ενα σχολιο απο fb και εδωσα βαση εκει

Πιάνουμε δουλειά για πολλά που οφείλουν να ακουστούν και όλο το ξεχνούσα και για άλλα που αγνοούσα τελείως την ύπαρξή τους.
Μπράβο παιδιά! (πόσο χρόνο περίπου πήρε για να γίνει η λίστα και τα κείμενα?)
Βέβαια ποτέ μια λίστα δε μπορεί να είναι πλήρης αλλά μου άρεσε η επιλογή δίσκων που μπλέκουν διάφορα μουσικά είδη.

ευχαριστούμε πολύ :slight_smile:

Η αλήθεια είναι οτι την ιδέα τη δουλεύαμε καιρό με τον Χρήστο και με τόσο προγκ μαζεμένο σε κυκλοφορίες και συναυλίες, δόθηκε η ευκαιρία να το ξεκινήσουμε και να ανέβει on time. Γράφοντας για τέτοια αριστουργήματα και δίσκους, για τους οποίους ό,τι και να γράφαμε και οι 2 θα 'ταν λίγο, τέτοια αφιερώματα πρώτα απ’όλα απευθύνονται σε μας, τους οπαδούς, γιατί από οπαδούς γράφονται.

edit: και για να γίνουν γνωστοί μερικοί δίσκοι, ασύλληπτοι που πέρασαν στο περιθώριο.

Ειδα το RFO στη κορυφη και αντε μετα να παει το μυαλο στο οτι η σειρα ειναι απλα χρονολογικη :smiley:

Σκρόλαρα, σκρόλαρα, και τελικά από τη θέση 101 και μετά βρήκα και αυτά που περίμενα να δω - ακριβώς αυτά που θεωρώ εγώ προγκ. Σωστότατοι.

Εύγε πολύ καλό, βασικά είστε ήρωες με 50+ κριτικές ο καθένας! Πατήσατε έντυπα με αυτό το αφιέρωμα βασικά.

Αρκετά καλή ευκαιρία για ψάξιμο. :wink:

Συγχαρητήρια κύριοι. Έπεσε αγάπη πολύ και αυτό φάνηκε.
Προσωπικά η απουσία του Bleeding με πόνεσε όπως και μερικών άλλων, πιο δεύτερων αντικειμενικά, αλλά σε κάθε περίπτωση εύγε.

Τα λες ωραία.

Το ματώσες λίγο, δεν είναι μόνο αυτά προγκ. Εμένα κάτι μου λέει ότι με Alchemist θα ψηθείς πολύ (κάτι μαστόδοντες και γιακούζες το ακούσαν αρκετά αυτό το Album πιστεύω).

Κατά τα άλλα ωραίο αφιέρωμα, αρκετά μου είναι αδιάφορα αλλά ρε αρκουδέηδες frantic bleep και παρόλαυτα ξεχάσατε τους Madder Mortem?

Δεν το μάτωσα, είπα ό,τι αυτά ακριβώς θεωρώ προγκ, όχι όμως μόνο αυτά.

Για να τσεκάρω λίγο Αλκεμιστ, και θα σου πω τι λένε.

Ωραίο πράγμα. Πολλές προτάσεις για μυημένους και αμύητους.:slight_smile:

ξανα-ευχαριστούμε κύριοι

Red Rum τσέκαρε το συγκεκριμένο Άλκεμιστ και μετά πέρνα στα επόμενα, μουσικάρες.

μπράβο παιδιά. Δύναμη το αφιέρωμα!!
πρέπει να έπεσε πολύ δουλειά!!

εντωμεταξύ πάντα όταν μιλάμε για προγκ μέταλ, αρχίζει η συζήτηση για το τι είναι και τι δεν είναι. τα παιδιά έμειναν κυρίως στο είδος, παρά στο progressive σαν νοοτροπία και μάλλον καλά έκαναν γιατί μετά διευρύνεται πολύ το φάσμα. και υπήρχαν και τα +10 που έπρεπε να αναφερθούν. το μόνο που ίσως λίγο με ξένισε είναι το πως ενώ υπάρχουν τα dimension hatross και focus, είναι οι μοναδικές αναφορές σε prog-thrash και prog-death αντίστοιχα. βέβαια ίσως έγινε επίτηδες για να υπάρχει μια αναφορά από το κάθε είδος. Μπορεί να ανοίξει και συζήτηση για το αν μπάντες όπως οι diablo swing orchestra και οι five finger death squad θα μπορούσαν να εκπροσωπούνται.

Κατά τ άλλα στην επιλογή της κατοστάδας ο καθένας θα μπορούσε να έχει ενστάσεις, αλλά εδώ μπαίνει και το θέμα προσωπικό γούστο. Πάντως θα μπορούσαν να υπάρχουν τα energetic dissasembly / when dream and day unite / bleeding, ένας από τους δύο δίσκους των the beyond και το susar των indukti

Thanks Κωστή.

Όσο μαζεύαμε τις επιλογές για το αφιέρωμα, τόσο πιο δύσκολο γινόταν, οπότε είπαμε να μείνουμε στον πυρήνα του και απλά να συμπληρώσουμε με μια διαφορετικής προσέγγισης 10άδα που εστιάζει στον παράγοντα “νοοτροπία”, παρά στις παραδοσιακές δομές. Και στη 10άδα ήταν πολύ στριμωγμένα τα πράγματα, πάντως.

Το “WDADU” θα ήταν piece of cake για να μπει, ειδικά για το ότι όταν βγήκε ήταν κάτι innovating αλλά πρώτον τα φωνητικά και η παραγωγή το ρίχνουν λίγο in retrospect και δεύτερον υπάρχουν ήδη 5 άλμπουμ DT. Αν τα 3 είναι αδιαπραγματευτα, θα σου πω πως το “SDOIT” το θεωρούμε πράγματι ξεχωριστό, κάτι το οποίο μου ανέφερε κι ο Jordan Rudess (χωρίς να τον “κατευθύνω”) μέσα στη δισκογραφία των DT, ενώ το “ToT” παίζει να τράβηξε τον περισσότερο κόσμο από οποιοδήποτε άλλο άλμπουμ την προηγούμενη δεκαετία στο prog metal. Μιλάω για νέο κόσμο. Οπότε θεωρήθηκε πολύ σημαντικό για την πορεία του είδους.

Τo “Susar” ήταν το 101, το τελευταίο που βγήκε, ίσως και λίγο λόγω κάποιων συγκυριών.

Μπορούμε να συζητήσουμε για πολλά επιμέρους διλήμματα που είχαμε (άλλο που δεν μας αρέσουν τέτοιες συζητήσεις), αλλά ελπίζουμε να είναι εμφανές πως είναι σχετικά δευτερευούσης σημασίας για αυτό που θέλαμε να δημιουργήσουμε.

μα ναι, δεν το συζητάω. είναι ξεκάθαρο το πως σκεφτήκατε να κάνετε την λίστα και εκ του αποτελέσματος μάλλον ήταν ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος. απλά ξέρεις ότι πάντα, για αυτό το είδος, γίνονται αυτές οι συζητήσεις για το εύρος του.

ναι όντως το dream and day θα υπερφόρτωνε την λίστα με theater. στην ζυγαριά με το tot προσωπικά είμαι σαφώς υπέρ του dream, αλλά όπως λες, όντως το tot την εποχή του έκανε μεγάλο breakthrough σε νέο κόσμο. πιθανόν θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε και ως επιρροή σε αρκετές djent μπάντες

πιστευω μεγαλη παραλειψη το Grin των coroner, απο τη στιγμη που μπηκαν voivod και cynic κιολας!

επισης στα 100+ που ειναι οι dillinger οεο???

μπραβο μπαντως για mind over four, power of omens, mayfair και λοιπα λιγοτερο γνωστα διαμαντακια!

το man vs machine δεν αξιζε μωρε και αυτο μια θεση?

Έπρεπε κάπου να μπει μια διαχωριστική γραμμή. Με Death, Coroner κλπ θεωρώ πως θα έπρεπε να πάμε και σε άλλα εδάφη και δεν το κρίναμε σκόπιμο. Οι Voivod υπήρξαν επιδραστικότατοι για το είδος, δε θα μπορούσαν να λείπουν και ειδικά το εν λόγω άλμπουμ, αλλά δεν κρίθηκε απαραίτητο να μπει και το “Nothingface”, που είναι αντίστοιχου επιπέδου ποιότητας και επιρροής.

Στα +10 αντί του “Calculating Infinity” επιλέχθηκε το “Lazarus Bird” για τον ήχο. Οι DEP ξεφεύγουν λίγο αλλού πάντως. Και Protest The Hero θα θέλαμε να βάλουμε και Between The Buried And Me, αλλά έπρεπε να επιλεχθούν 10.

Για τους Mystic Force κάπου στα κείμενα αναφέρεται πως πολλές φορές είναι θολός ο διαχωρισμός σε κάποια συγκροτήματα / άλμπουμ μεταξύ U.S. power ή prog και κρίθηκε ότι ανήκουν περισσότερο στο πρώτο.

Ωραιοτατο το αφιερωμα παιδες.Πολυ καλη δουλεια.

Αυτο που με ανησυχει ειναι οτι ξερω παραπανω απο τους μισους δισκους
και δεν ειμαι φαν του ειδους.Αλλα ξερω μεγαλη μπαλα οποτε…