Καλυτερες χορδες για ηλεκτρικη κιθαρα

Ποιες θεωρειτε τις καλυτερες χορδες για ηλεκτρικη κιθαρα; Προσωπικα πιστευω οτι ειναι οι D’Addario αλλλα σκουργιαζουν πολυ γρηγορα:?Επισης και οι American Flyers ειναι καλες!!!

D’ addario χρησιμοποιω, ειναι καλες αλλα οντως σκουριαζουν ευκολα, ειδικα αν παιζεις καθε μερα. δεν το χω ψαξει και πολυ παντως και πρεπει

Ψαχνει και ο κολλητος μου για χορδες. Ειχε ακουσει για τις d’addario αλλα δεν ειναι σιγουρος. Ακομα ψαχνουμε. Να ρωτησω και κατι ημιασχετο επειδη δεν ειμαι σιγουρος, και δεν ηξερα που αλλου να το ποσταρω. Οι χορδες για ηλεκτρικη κιθαρα και για μπασο εχουν τους ιδιους κατασκευαστες ή ειναι αλλοι που κανουν χορδες αποκλειστικα για κιθαρες, και αλλοι για μπασο?

οι περισσοτερες εταιριες που φτιαχνουν χορδες για κιθαρα, φτιαχνουν και για μπασο, για παραδειγμα η D’Addario, επισης υπαρχουν και ειδικοι κατασκευαστες για χορδες για μπασο, ακομα οι ιδιες οι εταιριες, οπως η Fender ή η Gidson φτιαχνουν δικες τους χορδες ειδικες για τα δικα τους οργανα

Mαλιστα, thanks :slight_smile:

οντως οι D’addario φαινεται να σκουριαζουν πιο γρηγορα, αυτες πηρα τωρα τελευταια, ενω συνηθως προτιμω ernie ball, τις λεπτες λεπτες.

Ernie Ball λεπον

Με 11άρες D addario έπαιζα 2 χρόνια και όντως σκουργιάζουν και και και όπως είπαν πιο πάνω,Στην Fender μου έχω βάλλει 10άρες Ernie Ball και πιστεύω ότι ταιριάζουν πάρα πολύ γιατι είναι σχετικά μαλακές και έχουν ωραίο γλυκό ήχο που ταιριάζει σε αυτού του είδους τις κιθάρες!!! Τωρα στην άλλη μου την Γουόσμπερν έιχα τις Daddario που ανέφερα παραπάνω και πρόσφατα της έβαλα 10άρες Gibson που γαμάνε!!!(αν και λίγο τσουχτερή η τιμή τους) :smiley: Άρα Gibson kai Ernie Ball.

Elixir.

απο τι κριτηρια εξαρταται αν θα βαλεις στην κιθαρα 9ρες, 10ρες η 11ρες χορδες? οι κιθαρες ειναι κατασκευασμενες για συγκεκριμενες χορδες η καθεμια? πρεπει κι εγω να αλλαξω και το ψαχνω. απο οτι βλεπω ολοι προτεινετε ernie ball

Μεγαλο θεμα ανοιγεις, αλλα για παμε…η διαμετρος των χορδων εχει σχεση με τεσσερα πραγματα:

  1. Την ανεση στο παιξιμο. Για δεδομενο κουρδισμα, οι 11ρες ειναι πιο δυσκολες στο παιξιμο απο τις 9ρες. Αυτο γιατι εχουν μεγαλυτερη ταση (στο ιδιο κουρδισμα, παντα). Ειδικα αν το οργανο εχει ψηλο action, μπορει να’ναι και προβλημα. Αν εισαι στην αρχη και τα δαχτυλα σου ακομα προσαρμοζονται, να προτιμησεις λεπτες χορδες.

  2. Τον ηχο. Κατα κανονα ο ηχος απο χορδες μεγαλυτερου διαμετρηματος αλλαζει σε ενταση και παραγουν πιο “γεματο” ηχο. Μεγαλο παραπονο απο τις λεπτες χορδες το κακο sustain…

  3. Την κατασταση/ηλικια του οργανου σου. Παλια οργανα ή οργανα που κατασκευαστηκαν με λεπτες χορδες κατα νου θα συμπεριφερθουν κατα περιεργους τροπους οταν τους βαλεις πιο χοντρες χορδες - το πιο συχνο ειναι καμψη στη ταστιερα, αλλα γενικα μπορει να στρεσσαριστει με απροβλεπτους τροπους, αν δεν το δει ενας ειδικος πρωτα. Υποθετω οτι δεν ειναι τετοια η περιπτωση σου. :stuck_out_tongue:

  4. Το κουρδισμα…προσπαθησε να κουρδισεις σε Drop C με 9ρες…θα δεις οτι ισως και να μη γινεται. Η λυση ειναι (βλ. 1) να χρησιμοποιησεις πιο χοντρες χορδες (11ρες ισως;) ωστε να μπορεσεις να παιξεις Slipknot. :stuck_out_tongue:

Και φυσικα εχουν κι αλλες επιπτωσεις, ειδικα αν μπλεξεις με floating bridges (καταραμενα Floyd Rose). Ελπιζω να σε καλυψα.

απο χορδες εγω χρησιμοποιω dadario αλλα αποσο ξερω οι elixir ειναι οι καλυτερες για αυτο και οι τιμες ειναι αρκετα πανω απτις υπολοιπες χορδες…

τωρα οπως ειπαν και οι απο πανω,αν θες να παιξεις σε drop και χαμηλα κουρδισματα οι 11αρες και 12αρες σου ειναι οτι πρεπει…

αν θες να παιξεις μελωδικα lead και σολακια με 9αρες χορδες εισαι cool

Εγώ τις έχω κόψει τις 9άρες καιρό τώρα, μου φαίνονται σαν τρίχες μακριές! :stuck_out_tongue:

Χρησιμοποιώ 10άρες για standard E και D κούρδίσματα, ενώ γιά ακόμα πιό dropped tuning (A, B, C) χρησιμοποιώ 11άρες και πάνω!

Έχω παίξει με D’Addario, Dean Markley Blue Steel, DR αλλά πλέον βάζω μόνο Ernie Ball.

Οι Blue Steel και οι DR είναι πιό σκληρές, αλλά δεν σπάνε εύκολα, οι D’Addario είναι πιό “γλυκιές” αλλα όντως σκουριάζουνε και σπάνε συχνά. Έχω καταλήξει στις Ernie Ball και είμαι ευχαριστημένος. Και από τον τόνο και από αντοχή και φθορά.

Η φθορά βέβαια εξαρτάται κι από τη χρήση που της κάνεις, αλλά και απο το πόσο τις περιποιήσαι (να σκουπίζεις τον ιδρώτα κλπ).

Καλό είναι να διαλέξεις κούρδισμα, string gauge και μάρκα και να παραμείνεις σ’ αυτά.

Μ.

ΥΓ. Έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για τις Elixir αλλά δεν έχω βάλει ποτέ. Ίσως δοκιμάσω κάποια στιγμή. Βέβαια απ’ όσο ξέρω είναι καλύτερες για μπάσο!

Ευχαριστω για ολα τα χρησιμα πραγματα. Πηρα χορδες σημερα. ηθελα να παρω ernie ball αλλα μονο 9ρες ernie ball δεν ειχε ο νακας και ετσι κατεληξα στις ghs. ειδομεν.

ειχα βαλει στην κιθαρα μια φορα 10ρες και ο καβαλαρης ειχε σηκωθει ξερεις οπως οταν χρησιμοποιεις το τρεμολο.
δλδ οι πιο χοντρες χορδες ειναι καταλληλες για χαμηλα κουρδισματα? βασικα αυτο το παρατηρησα τις προαλλες που κουρδισα χαμηλα στις 9ρες και ο ηχος ακουγοταν δεν θα προσδιορισω πως:)

και εγω χρησιμοποιω D’addario και ναι σκουριαζουν γρηγορα.So what,εχει επιπτωσεις στην ποιοτητα του ηχου;

Ναί! Απλά άλλοι το ακούνε και άλλοι όχι. Επίσης παλιές και σκουριασμένες χορδές δυσκολεύουν το πάιξιμο.

Γενικά ένας κιθαρο-μπασίστας που σέβεται τον εαυτό του (και το όργανό του) αλλάζει χορδές πολύ πριν σκουριάσουν!

Αποψή μου :smiley:

Μ.

+1

Ποναει, και βγαζει και μπιχλα και δεν κανει

Αν και δεν έχεις και πολύ άδικο, αυτό είναι αρκετά επίπονο οικονομικά.

Ειδικά στο μπάσο, που οι χορδές που έχω έχουν 55 ευρώ, ε είναι λίγο δύσκολο να αλλάζεις κάθε 2 μήνες.

Οπότε πάμε ως εξής: ένας κιθαρο-μπασίστας που σέβεται τον εαυτό του (και το όργανό του) χρησιμοποιεί καθαριστικό για χορδές, για να μη σκουριάζουν εύκολα και να μεγαλώνει τη διάρκεια ζωής των χορδών.

Ένα ψέκασμα μετά το παίξιμο κι είσαι κουλ.:smiley:

Δεν το έχω δοκιμάσει το σπρέυ, αλλά μάλλον όντως είναι το next best thing! :stuck_out_tongue:

Εντάξει για επαγγελματίες μουσικούς είναι μια επένδυση που την κάνουν.

Πάντως τουλάχιστον για τους κιθαρίστες είναι ένα έξοδο που μπορούν να το κάνουν μια φορα το μήνα. Ανάλογα με τη χρήση βέβαια! Άμα κάποιος παίζει 1 ώρα τη βδομάδα τότε όλα τα παραπάνω του φαίνονται μπαρμπούτσαλα!

Εγώ προσωπικά το πάω με την αίσθηση που έχουν οι χορδές. Άμα κάτι δεν μου πάει καλά, αλλάζω. Καλά για ηχογραφήσεις δεν το συζητάμε οτι επιβάλλεται να βάλεις φρέσκιες χορδές.

Τώρα, γνωρίζω για μουσικούς που αλλάζουν μετά απο κάθε συναυλία! Και δεν εννοώ τους Metallica και τους Maiden που προφανώς το κάνουν (οι τεχνικοί τους :D). Μιλάω για μουσικούς ελληνικών underground συγκροτημάτων.

Μ.

πηρα κατι 11αρες χορδες και μου χουν φυγει τα δαχτυλα να πουμε…εχω κουρδισμενη τη κιθαρα σε C standart και ειναι πιο σκληρες αποτι ηταν οι προιγουμενες σε E…το καλο ειναι οτι οι συγχορδιες ακουγονται πιο γεματες σε σχεση με τις 10αρες που ειχα,ωστοσο αυτα τα legato φτυνεις αιμα για να τα πετυχεις σωστα…

εχει κανεις σχετικη εμπειρια με 11αρες η 12αρες χορδες?

Φιλε μου αν θες χορδες που δεν σκουριαζουν ευκολα βαλε Elixir!
Εγω χρησιμοποιω 10ρες Elixir και ειμαι απολυτα ευχαριστιμενος!!
Αυτες τις χορδες θα τις εχεις για 2 μηνες και θα ειναι σαν να τις αλλαξες πριν 2 μερες!