Απορίες ενός νέου φορολογούμενου - υπάρχει κανάς λογιστής ωρέ παιδιά;

Λοιπόν, ήρθε το χαρτί με τις αποδοχές μου για το 2009 για τη φορολογική μου δήλωση.
Το ποσό των μικτών που αναφέρεται στο χαρτί ουδεμία σχέση έχει με το ποσό που θα έπρεπε να παίρνω - έχει “εξαφανιστεί” ένα σημαντικό ποσό κρατήσεων. Επίσης το ποσό αυτό είναι μικρότερο από το ποσό που προβλέπει η σύμβασή μου.
Έχω τη σοβαρή υποψία ότι ο εργοδότης μου (το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ε) φοροδιαφεύγει στην πλάτη μου αλλά δεν ξέρω πώς να το ελέγξω…

Για εξήγησε λίγο καλύτερα πόσα παίρνεις μεικτά, πόσα καθαρά και τι λέει το χαρτί.

Παρακαλώ όχι γέλια για τα νούμερα, ε!

Να τι γράφει η απόδειξη μισθοδοσίας ενός μέσου μήνα:

Σύνολο: 708 ευρώ (αυτό το ποσό προβλέπει και η σύμβαση)
Αμοιβές έμμισθου: 552,86 ευρώ
Ικα τεαμ μικτά εργοδότου: 155,14 ευρώ
Ικα τεαμ μικτά: 88,46 ευρώ
Πληρωτέο ποσό: 464,40 ευρώ

Τώρα, στις αποδοχές του 2009 έχει σαν καθαρά το σωστό άθροισμα του πληρωτέου ποσού, σαν κρατήσεις έχει το άθροισμα του ικα μου, και σαν καθαρά μόνο το άθροισμα των “αμοιβών εμμίσθου”.
Δηλαδή δεν φτάνει που πληρώνω το ικα του εργοδότη μου, αλλά ο εργοδότης μου τα 155 ευρώ που μου κρατάει κάθε μήνα δεν τα έχει περιλάβει στα μικτα ή στις κρατήσεις. Στη δήλωση συνολικών αποδοχών αυτό το ποσό έχει εξαφανιστεί.
Άρα, φοροδιαφεύγει ο εργοδότης μου;

(edit) η ερώτηση είναι ρητορική, ηθικής φύσεως, καθώς εγώ τα @@ μου παίρνω και @@ θα πληρώσω. Έτσι, για το γαμώτο όμως.

Δεν μας είπες τι ακριβώς σύμβαση έχεις για να βοηθήσουμε

Διάβασε το τόπικ που άνοιξες ο πατέρας μου και θέλει να σου απαντήσει τι καταλαβαίνει εκείνος. Το παρακάτω κείμενο ανήκει σε αυτόν. Απο εμένα καλή επιτυχία :slight_smile:

από τα γραφόμενα φαίνεται ότι ο εργοδότης σου παρακρατά από τις μικτές απολαβές σου το ποσό του ΙΚΑ που του αναλογεί. Φάουλ. Εξ άλλου γιαυτό ονομάζεται “ΙΚΑ εργοδότου”, το οποίο είναι μεγαλύτερο από του εργαζόμενου.
πάρε όλα τα στοιχεία και πήγαινε στον λογιστή σου ή σε κάποιον καλό-και γνώστη του εργατικού δικαίου- φοροτεχνικό.
από τα 708 ευρώ μέχρι τα 464,4 που παίρνεις, υπάρχει διαφορά, μη δικαιολογημένη. κανονικά οι καθαρές μηνιαίες απολαβές σου κυμαίνονται κοντά στα 580 ευρώ.
εύχομαι τα καλύτερα.

Που δουλεύεις να του κάνουμε ντού!!!:lightsabre:

Nα’στε καλά ρε παιδιά (red pyramid χίλια ευχαριστώ στον πατέρα σου!)

Έχω ιδιωτική σύμβαση με το τμήμα έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξέρετε, αυτού, του Εθνικού.
Το συμβόλαιό μου πράγματι γράφει πως στην αμοιβή μου περιλαμβάνεται το ΙΚΑ του εργοδότη. Το μόνο που μπορώ να “προσβάλλω” είναι το γιατί το ποσό αυτό δεν αναφέρεται στο χαρτί που προορίζεται για την εφορία :?
Εντάξει, τώρα με ψήσατε, εννοείται πως θα το ψάξω περισσότερο.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ρε πούστη μου όμως; Έλεος…

μήπως έχεις υπογράψει IΔIΩTIKO ΣYMΦΩNHTIKO και η αμοιβή σου εντάσσεται στα πλαίσια Διαχείρισης Ερευνητικού Προγράμμάτος?
Αναφέρει κάπου και τα εξής:
Στο παραπάνω ποσό συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και ασφαλιζομένου) καθώς και οι νόμιμες κρατήσεις (φόρος εισοδήματος).
Το παρόν συμφωνητικό επέχει θέση σύμβασης μίσθωσης έργου.

Επομένως τυπικά έχεις σύμβαση μίσθωσης έργου.

Στις συνολικές αποδοχές σωστά δεν σου βάζουν τις εργοδοτικές εισφορές. Εισόδημα σου είναι τα 708-155,14 και αυτό το ποσό φορολογείτε.

Γενικότερα τώρα

Γενικά οι συμβάσεις μίσθωσης έργου ή απλά σύμβαση έργου είναι οι κομπίνες που κάνουν οι Δήμοι και λοιπά ΝΠΔΔ, και ιδιώτες βέβαια για να αποφεύγουν να καταβάλλουν τις εργοδοτικές εισφορές. Και γι αυτό οι εργαζόμενοι με αυτήν την μορφή σχέσης ήταν συνήθως ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα, πχ ταμείο ελεύθερων επαγγελματιών ή ΤΣΜΕΔΕ για μηχανικούς. Αυτή η μορφή σύμβασης δεν θεωρείται μισθωτή σχέση εργασίας, με συνέπεια ούτε άδειες, ούτε επιδόματα, ούτε δώρα, ούτε ασθένειες ούτε μονιμοποίηση φυσικά.
Παλιά ήξερα ότι όσοι σύναπταν τέτοιες συμβάσεις είχαν απαλλαγή ΙΚΑ βάση του παρακάτω:
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ 4 του αρθ 9 Ν 3050/2002 εξαιρούνται από την ασφ/ση του ΙΚΑ οι απασχολούμενοι με σύμβαση μίσθωσης έργου σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, επιχειρήσεις των ΟΤΑ καθώς και σε ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, για δράσεις που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεπώς υπάγονται στην ασφ/ση του ΤΕΒΕ. Εγκ ΙΚΑ 81/2002.

Είναι αυτό ακριβώς όμως.
Εξακολουθώ να μην κατανοώ λογικά γιατί μπαίνουν οι εργοδοτικές εισφορές. Αλλά για να το λες με τέτοια βεβαιότητα (και ναι, αυτό ακριβώς λέει η σύμβαση) πά να πει ότι ξέρεις κάτι που δεν ξέρω :-k :stuck_out_tongue:
οκ. θενκς milaber! Eντυπωσιάστηκα, ομολογώ!

για να μην ανοίγω νέο θρεντ…

είναι να υποβάλλω δήλωση μέχρι 14 του μήνα (μεθαύριο κοινώς), και τα καμάρια δε μου χουν στείλει τπτ σπίτι ακόμα… υποθέτω επειδή πρόπερσι ήμουν μισθωτός, είπαν να με λογίσουνε σαν τέτοιο και για πέρυσι. περνάω από εφορία να ζητήσω χαρτιά?

Mη μπλέκεις με χαρτούρα και ουρές.
Μπες στο taxisnet.gr, γράψου ως χρήστης και υπόβαλλε δήλωση ηλεκτρονικά (έχει και μία μικρή έκπτωση στο φόρο)

πόση ώρα υποτίθεται πρέπει να περιμένω για να μου έρθουν οι κωδικοί? ελπίζω να μη την κάνει χειροκίνητα τη δουλειά κανένας υπάλληλος :lol:.

btw, επειδή απ τις ταυτότητες που χω στα χέρια μου δε μπορώ να βγάλω άκρη, στις νέες ταυτότητες τα γράμματα με τα οποία ξεκινάει ο οριθμός είναι ελληνικοί ή λατινικοί χαρακτήρες?

εντιτ. ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ

Εντοπίστηκε οτι ο Web Browser που χρησιμοποιείτε είναι ο Opera και δεν υποστηρίζεται ακόμη από το Taxisnet.

Παραείσαι “εναλλακτικός”! :lol::lol:

Βάλε έναν explorer “του λαού” ή ένα Chrome! :lol::lol:

μου ρθαν σήμερα αλλά τα χα δώσει ήδη. btw, στην εφορία με έβαλαν να συμπληρώσω υποχρεωτικά το πού μένω. νέα οδηγία λένε. αν πήγαινα από ελτά να τη δώσω δλδ τι θα γινότανε…

Ρε σεις ακουστε να δειτε!Πηγα στην εφορια τις αποδειξεις τοποθετημενες σε διαφανειες,μετρημενες με το ποσο να φαινεται επανω και μου λεει μια μαλακω εκει ‘‘οχι κυριε,τις αποδειξεις θα τις φερετε σε φακελους ανα 500 ευρω’’!Και καθομαι και σκεφτομαι οτι μαλλον βαριουνται πολυ οι τυποι και μας βαζουν να κανουμε τη δουλεια τους!Επειδη ειμαστε μπουρδελο κρατος μπορει καποιος να μου πει αν του ετυχε κατι αντιστοιχο ή καποιος λογιστης αν ειναι νομιμο αυτο που ζητανε?Η μηπως τελικα εχω δικιο και απλα βαριουνται![B][U]HELP![/U][/B] γιατι για να κανω αυτο που ζητανε πρεπει να ξεσκιστω καμια βδομαδα!8O8O

παπαριές σου λέει. βάλε τις αποδείξεις σε ένα φάκελο, γράψε απέξω ονομα,αφμ,ποσό και πόσα στοιχεία (αποδείξεις) είναι συνολικά και δώστα. κι αν συνεχίζει να σου λέει μαλακίες πες της ότι ακούς manowar για να καταλάβει ότι δεν αστειευεσαι 8)

Σε εναν ιδανικο κοσμο βαρβαρε μπορει και να επιανε,εδω ομως εχουμε να κανουμε με πραγματικους [U]λατρεις του Σατανα[/U]…ειμαι σιγουρος οτι τα βραδια μαζευονται στις εφοριες και κανουν ανθρωποθυσιες στο ονομα του Μπαφομετ!

Γυρεύοντας πήγες…
Γιατί δεν υπέβαλλες ηλεκτρονικά τη δήλωση ώστε να χρειάζεται να τους τις δώσεις μόνο αν σε καλέσουν για έλεγχο;

Εγώ έκανα ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης και, επειδή το ποσό της επιστροφής ήταν μεγάλο, με φώναξαν για υποβολή όλων των δικαιολογητικών, συμπεριλαμβανομένων των αποδείξεων. Το μόνο που μου ζήτησαν είναι να τις έχω όλες μαζί σε έναν φάκελο στον οποίο θα αναγράφεται το πλήθος των αποδείξεων και το συνολικό ποσό. Εγώ τους της πήγα οργανωμένες ανά μήνα με δώρο αναλυτική λίστα με ποσά, ημερομηνίες, επωνυμίες επιχειρήσεων και ΑΦΜ. Τους εντυπωσίασα μάλλον, αλλά όχι αρκετά ώστε να μου δώσουν πίσω τα λεφτά της επιστροφής. :stuck_out_tongue:

Παρεμπιπτόντως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ετοιμαστείτε για bonus track Βενιζέλου ύψους 400 ευρώ. Είμαστε επιτήδειοι, όχι επιτηδευματίες.

Και έλεγα να σε ποιον θέλω να δώσω λεφτά…στον Βαγγέλα!Θα τον φέρω κι απ το μαγαζί για χαμαλίκια αν είναι,μην τον πληρώνω τζάμπα.