Ελληνικές ομάδες εκτός γηπέδων (Οργάνωση,λειτουργία,οικονομικά κτλ.)

[B]Δώνης[/B] Του χρόνου θα προσπαθήσουμε να παίξουμε με 5 παίκτες από 17-21 χρονών στη βασική ενδεκάδα. Όλοι Έλληνες. Δεν είναι μονόδρομος η επιλογή μας αυτοί για κάλλιστα μπορείς να αντικαταστήσεις κάποιους μεγάλους σε ηλικία παίκτες, που δεν θα συνεχίσουν με εξίσου έμπειρους και μεγάλους σε ηλικία. Το έχουμε σκεφτεί σοβαρά και θα πάρουμε παιδιά από την ακαδημία. Σε αυτό το σχέδιο και το πλάνο συμφωνεί απόλυτα και ο Γιώργος Σπανός».

*[SPOILER]«Ρωτήθηκα από τον Εισαγγελέα αν ανακαλώ τις δηλώσεις μου και αν τις έκαναν εν θερμώ και απάντησα ότι τα είπα εν ψυχρώ και με μεγάλη ωριμότητα. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά θα ζητήσω να τιμωρηθώ όπως η Ναόμι Κάμπελ και η Πάρις Χίλτον στην Αμερική, με κοινωνική εργασία. :lol:[/SPOILER]

*πάει στην οργάνωση

@Oljeselger
Μπράβο που τους διώξατε, όπως είπα δεν παρακολουθώ τις εξελίξεις και αποδέχομαι το λάθος μου. Η εμφάνιση όμως τέτοιων ατόμων στην ομάδα του Ηρακλή ήταν και αποτέλεσμα της περσινής απόφασης να παραμείνει στην Superleague ενώ δεν πληρούσε τα κριτήρια. Αν είχατε πέσει πέρσι, φέτος θα ήσασταν ξανά στη Superleague και καθαροί και πιθανόν να είχατε γλιτώσει τα πρωτοδικεία και τώρα η ομάδα να ήταν πολύ καλύτερα οικονομικώς.

Μέχρι και τα στοιχεία που παρέθεσε ο Nightsky προς υπεράσπιση των συμφερόντων της ΠΑΕ (δες αντίστοιχο τόπικ) κάνουν κρα από χιλιόμετρα πως ο Ηρακλής είναι στη δυσμενέστερη θέση όλων. Έχει αρνητικό ισολογισμό 10 εκ. ευρώ και τα έσοδα του είναι 5. Η Ελλάδα πήγε στο ΔΝΤ για έλλειμα 15% και ο Ηρακλής έχει έλλειμα 110%!!! Ε, προφανώς αυτό δε μπορούσε να συνεχίσει για 2η χρονιά. Πόσο δε όταν ο Ηρακλής είναι μια ομάδα που διεκδικούσε φέτος και πέρσι την παραμονή. Η ΑΕΚ τουλάχιστον που έχει έλλειμα 50%, έχει να ελπίζει σε αυξημένα έσοδα από Ευρώπη, marketing και έχει το περιθώριο να ρίξει τον προϋπολογισμό της. Ο Ηρακλής τι από όλα αυτά μπορεί να κάνει; Προϋπολογισμό δε μπορεί να ρίξει, ομάδα για Ευρώπη δε μπορεί να φτιάξει σε αυτή την κατάσταση, άρα απλά θα αυξάνει τα χρέη του και θα μαζεύει μαφίες στη διοίκηση και θα δανείζεται από τοκογλύφους.

Βρείτε ποιος τα έφαγε τα λεφτά, διεκδικήστε τα πίσω (όπως κάνει η ΑΕΚ με τον Μάκαρο), στη Β’Εθνική χτίστε με ηρεμία μια καλή και φτηνή ομάδα και σύντομα θα είστε στη Superleague ξανά και σε πολύ καλύτερη μοίρα.

:-s ???

ελαμπορεητ πληζ :-s

edit: οι συγκεκριμενοι “κυριοι” ηρθαν και εφυγαν τον γεναρη του 2010, αρκετους μηνες πριν καν τεθει το θεμα της περσινης αδειας

Δε με νοιάζει το βιογραφικό τους, ούτε το πότε ήρθαν και έφυγαν Oljeselger. Η ομάδα έχει τόσα χρέη που πάλι σε τέτοιους κύριους θα καταλήξει, γιατί απλούστατα κανένας άλλος δε θα της δώσει λεφτά. Αυτό είναι το ρεζουμέ. Δηλαδή ο Τάκης που έχετε του πρωτοδικείου είναι καλύτερος; Ψεύτη τον ανεβάζουν, ψεύτη τον κατεβάζουν. Έχει φεσώσει τη μισή ανθρωπότητα και όσοι συνεργάστηκαν μαζί του λένε τα χειρότερα.

Ποιος παίκτης σας έλεγε πως τον πληρώνουν με cd του Ρέμου;

Το ποστάρω ξανά με αφορμή τους Σαουδάραβες του ΠΑΟ (κι ας είναι ανέκδοτο αυτή η ιστορία :p), της Manchester City, τους Ρώσσους της Chelsea, κλπ. Χοντρικά αναφέρω από πάνω τι λέει το βίντεο. Το σχετικό με το ποδόσφαιρο είναι τα τελευταία λεπτά του βίντεο, κι ας μη τα συνδέει η ομιλίτρια με το ποδόσφαιρο. Ουσιαστικά λέει πως μέχρι τους Δίδυμους Πύργους, η ανάπτυξη της τρομοκρατίας και της παραοικονομίας ήταν κάτι που συνέφερε τις ΗΠΑ, μετά όμως από το Patriot Act, ο έλεγχος που επέβαλλαν σε όλες τις συναλλαγές με [U]δολλάρια[/U] παγκοσμίως, μετέφερε στην Ευρώπη και στο [U]ευρώ[/U] όλο το ξέπλυμα χρήματος και τις παράνομες συνναλαγίες (τρομοκρατίας, μαφίας, κλπ).

Κι όντως, λίγους μήνες μετά ξεκίνησαν στην Ευρώπη να εμφανίζονται λεφτάδες, με σκοτεινό παρελθόν και ύποπτες γνωριμίες, που σκορπούσαν τα λεφτά τους για να αγοράσουν ευρωπαϊκές ομάδες και εκεί σκορπάνε [U]ευρώ[/U], με τεράστιες χασούρες στα χαρτιά.

Πώς γίνεται ο Αμπράμοβιτς, ένας άνθρωπος που επιβεβαιωμένα ζούσε για δεκαετίες στο παρασκήνιο, λάδωνε Ρώσσους αξιωματούχους και ξέπλενε βρώμικο χρήμα, να σκορπάει έτσι τα λεφτά του; Γίνεται για τόσα χρόνια να ρισκάρεις τη ζωή σου για μερικά χαρτονοσμίτατα και στα 40 σου να τα χαρίζεις σε ηλίθιες μεταγραφές που δε θα φέρουν πίσω τα λεφτά τους; Θα χάριζε ο Μάκης 5 ευρώ σε κάποιον που θα του την έφερνε και θα τον υπερχρέωνε; Από που εμφανίστηκε η Ανζί να δίνει τόσα λεφτά για τον Ετό και τον Μουρίνιο, τι ήταν αυτοί οι Ασιάτες που ήθελαν την Man.Utd και γιατί Σαουδάραβες αγόρασαν την Manchester City και συνεχώς ακούγονται και για άλλες ομάδες; (και δε θέλω να μπλέξω την χρηματοδοτούμενη από Σαουδάραβες Al Qaeda στην υπόθεση γιατί δεν είμαι μεγάλος γνώστης της ιστορίας της)

Και ας μη μείνουμε στις ευρωπαϊκές ομάδες. Ας πάμε και στην Ελλάδα. Πώς γίνεται άνθρωποι πετυχημένοι στον επιχειρηματικό κόσμο να συνεχίζουν πεισματικά να επενδύουν και να χάνουν τα λεφτά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο (και μπάσκετ). Γιατί οι Γιαννακόπουλοι κρατούν τόσα χρόνια μια ομάδα με χασούρες δεκάδες εκατομμυρία; Ο Κούγιας γιατί επιμένει να παίρνει μικρές ομάδες της Β Εθνικής, αφού πάντα χάνει λεφτά; Μπατατούδης; Κοντομηνάς; Μαρινάκης; Βγενόπουλος; Μυτιληναίος; Αγγελόπουλοι; Βαρδινογιάννης; Κόκκαλης; Χελάκης; Πώς γίνεται να σκορπάνε έτσι τα λεφτά τους σε μαλακίες; Πώς γίνεται σε όλες τις εταιρείες να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μόνο στις ΠΑΕ/ΚΑΕ να δημιουργούν υπέρογκα χρέη που στο τέλος τα χαρίζουν στις ομάδες; Γιατί δε το κάνουν αυτό και στις άλλες εταιρείες τους;

Δύο είναι οι απαντήσεις που σκέφτομαι. Η πρώτη είναι πως είναι όντως τρελοί και θέλουν να πετάνε τα λεφτά τους για να κάνουν το κομμάτι τους. Η δεύτερη είναι πως έτσι κρύβουν τα λεφτά τους από την εφορία και όσο κανείς δε μπορεί να ελέγξει το πού βρίσκονται αυτά τα λεφτά, αυτοί μπορούν να τα χρησιμοποιούν για το οτιδήποτε. Από λάδωμα αξιωματούχων, μέχρι εμπλοκή με το παραδικαστικό και υπόγειες συναλλαγές. Δε μπορεί να είναι τυχαίο που τώρα με τις διώξεις, τέτοιοι επιχειρηματίες ήταν δίπλα σε Τσακογιάννηδες, Ψωμιάδηδες και ανθρώπους του παραδικαστικού κυκλώματος. Γιατί ο Πατέρας κάθεται και μιλάει σαν ίσος προς ίσο με τον Ψωμιάδη και ο Μαρινάκης με τον Μπέο; Εντάξει, είπαμε να είσαι ακομπλεξάριστος στη ζωή σου και να κάνεις παρέα με όλους, αλλά φαντάζομαι πως όλοι έχουν κάποιο όριο. Αυτοί που τέλειωσαν τα καλύτερα σχολεία εκτιμούν τόσο πολύ την παρέα κάποιου που βάζει μπουκάλια στον κώλο συνεργατών του;

Καλό θα είναι κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση και να ελέγχουν οι τράπεζες πως οι συναλλαγές αυτές όντως γίνονται. Το ότι ένας ποδοσφαιριστής πλήρωσε την εφορία για το ποσό που ισχυρίζεται πως έλαβε, δε σημαίνει πως το έλαβε. Όχι τίποτα άλλο, αλλά όπως καταλήγει η οικονομολόγος στο βίντεο από πάνω, καλό θα ήταν να ξέρουμε και τι ακριβώς χρηματοδοτούμε ως κοινωνία. Για να έχουν τόσες πολλές ομάδες τόση χασούρα και με δεδομένο πως η αγορά υπακούει στις ανάγκες της, τότε μόνο ένα σημαίνει. Αυτοί που έχουν την αγορά, χρειάζονταν και αυτή την χασούρα.

[B]Σοβαρός κίνδυνος για Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ![/B]

Με σοβαρές ποινές, ακόμη και με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν, κινδυνεύουν ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «SportDay».

Συγκεκριμένα, πριν από μερικές μέρες έφτασε στην ΕΠΟ ένα έγγραφο από την UEFA, το οποίο καλεί τις τρεις ομάδες στην πειθαρχική επιτροπή για παράβαση των κανονισμών που αφορούν στο οικονομικό fair play.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος τα ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, «έκρυψε» το συγκεκριμένο έγγραφο και, αν και όφειλε να ενημερώσει τα Μέσα, το κράτησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

τι παπαριες ειναι αυτές? οι άλλες ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν ξοδέψει εκατομμύρια και ειναι χωμένες μέσα με τεράστια ποσά τι κάνουν?

Καλύτερους ισολογισμούς.

έχει η σιτι ας πούμε καλύτερο ισολογισμό?

επίσης για να ειναι κακός ο ισολογισμός σου πρέπει να είναι πάνω απο 5 εκατομμύρια η διαφορά, για να δεχτείς παρατήρηση…εχει ο παοκ ας πούμε τόσο κακό ισολογισμό?

Η Σίτι και αυτές οι ομάδες έχουν παίκτες (αλλά και ακίνητα σε έσχατες περιπτώσεις) με μεγάλες αξίες και μπορούν να πουλήσουν άμεσα, ωστε να καλύψουν μέρος των υποχρεώσεών τους.

Γενική ήταν η παρατήρησή μου, άλλωστε το ρεπορτάζ (αν ισχύει κιόλας) δεν είναι και ιδιαίτερα διαφωτιστικό.

το καταλαβαίνω αυτο που λες, και τα είχαμε ξαναπεί…αλλά η σιτι δεν εχει τόσα έσοδα για να ισορρόπηση τους τόνους χρημάτων που δίνει για παίχτες…δεν εχει ακουστεί ουτε να πουλάει κάτι άλλο…αμα στον παοκ γινεται σκληρή παρατήρηση και παραπομπή σε επιτροπή, στην σιτι ας πούμε πρέπει να την πανε στο εκτελεστικό απόσπασμα…:stuck_out_tongue:

η Σίτι δεν έχει όμως απλήρωτους εργαζόμενους ρε παιδιά…

Kαι όχι μόνο αυτό αλλά θα βγάλει και ένα σκασμό λεφτά με το να ξεφορτωθεί έναν ψυχάκια, τον Τέβεζ! :roll:

ναι ρε παιδιά, αλλά άντε και τον πούλησε τον τεβες, αποκλείεται η διαφορά να ειναι μόνο 15 εκατομμύρια που θέλει η ουεφα.

*αμα ο τεβες ειναι ψυχακιας, ο μπαλοτελι ειναι ψυχιατρική μονάδα απο μόνος του.!

Τι ακριβώς ζητάει η ΟΥΕΦΑ; Δε μπορώ να πιστέψω πως για μια ομάδα με ελάχιστα έσοδα και για την Man.City με τριψήφια εκατομμ. ? έσοδα, ζητούν τα ίδια ποσά.

το αρχικό πλάνο αυτό ήταν(είναι)…δεν μπορεί η διάφορα να είναι πάνω απο 15 εκατομμύρια για οποιοδήποτε ομάδα…το πως θα επιτευχθεί αυτό, δεν ξέρω και μου μοιάζει αδύνατον

ισως στο τέλος να μην γινει τίποτα…να αντιδράσουν ο μεγάλες ομάδες και οι ομάδες που δεν βγαίνουν με αυτό το σχέδιο και να ανατραπεί

Για να τα θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, δε μπορούμε να ξέρουμε αν αντίστοιχο έγγραφο υπάρχει και για ομάδες άλλων χωρών. Καμία ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν έχει υποχρέωση να ενημερώνει τα ΜΜΕ για τέτοια θέματα -όπως ξεκάθαρα ζητάει το άρθρο. Επίσης, όταν δεν έχεις ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, τότε με μια απλή αύξηση κεφαλαίου από τον μεγαλομέτοχο (πράγμα που η Μαν.Σίτι μπορεί να κάνει πιο εύκολα από μια ελληνική ομάδα), είσαι καλυμμένος.

Από εκεί και πέρα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποιους σκοπούς εξυπηρετεί το financial fair play. Αν οι ελληνικές ομάδες, του συμπεριφερθούν ως ένα τυπολόγιο που πρέπει να καλύπτουν τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ στα χαρτιά (και όχι στην ουσία - πράγμα που ο Έλληνας συνήθως καταλαβαίνει ως “κανόνας”), τότε η ΟΥΕΦΑ δε θα τις λυπηθεί. Ποτέ καμία ΟΥΕΦΑ δε θα τιμωρήσει χοντρά μια ομάδα τεραστίων οικονομικών μεγεθών, γιατί είχαν κάνει πρόβλεψη για 150 εκ.? έσοδα και τους ήρθαν 135 εκ.?. Αυτός που κινδυνεύει περισσότερο όλων με τιμωρία είναι αυτός που εδώ και 10 χρόνια έχει έσοδα 7 εκ.? κάθε χρόνο και συνολικά χρωστάει 100 εκ.? και φεσώνει εργαζομένους.

Με λίγα λόγια, μου φαίνεται αστείο το να λέμε γιατί η ΟΥΕΦΑ δεν τιμωρεί την Μαν.Σίτι -που προσφέρει κάτι στο προϊόν της ΟΥΕΦΑ- όπως πιθανόν θα τιμωρήσει τις ελληνικές ομάδες που χρωστάνε παντού, έχουν κακή φήμη (επεισόδια, τιμωρίες, κλπ) και δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικώς το μέγεθος τους, μην επιτρέποντας σε άλλες Ευρωπαϊκές ομάδες να αναδειχθούν στη θέση τους.

ΥΓ. Και όλα αυτά τα λέω, πιστεύοντας πως τα λεφτά που πέφτουν στην Μαν.Σίτι δεν είναι εντελώς καθαρά, αλλά φαντάζομαι πως η ΟΥΕΦΑ θα κάνει τα στραβά μάτια όσο της επιτρέπει η Ε.Ε.

  1. Και ελληνικές μπορούν…βαράς 2 αυξήσεις που ειναι φαντάσματα και καθαρίζεις.:stuck_out_tongue:

  2. δεν διαφωνώ…απλά δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να δουλέψει και για ομάδες σαν την σιτι όταν λενε οτι δεν θα κάνουν διακρίσεις και οι αριθμοί θα μείνουν οι ίδιοι…ειχα διαβάζει μια τεράστια συνέντευξη του υπεύθυνου που εχει αναλάβει το ολο εγχείρημα και έλεγε οτι δεν εχει σημασία αν ειναι μεγάλη ομάδα ή μικρή…

θα εχει ενδιαφέρον πάντως αν το συνεχίζουν και δεν κάνουν πίσω…ισως αλλάξει πολλά πράγματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο…απο την λογική του πόσους παίχτες θα εχεις, μέχρι τον τερμα ελεγχόμενο σχεδιασμό μιας ομάδας(η ανγκελα θα μας βοηθήσει και σε αυτο?:p)

Ο Ανδρέας Δημάτος γράφει για το “κραχ”, μέσω του νέου κανονισμού της UEFA. Η απειλή για τον ΠΑΟΚ, οι μηδαμικές πιθανότητες για ΑΕΚ και το θέμα Ψωμιάδη.
[B]
Αμεσος κίνδυνος![/B]

Πιο βίαιη απ’ ό,τι η προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας στις επιταγές της τρόικα θα πρέπει να είναι η άμεση προσαρμογή των ομάδων μας στις απαιτήσεις των νέων προϋποθέσεων για την αδειοδότηση από την UEFA, όπως άλλωστε είχε αναλυτικά εκθέσει το «Goal» από τον περασμένο Ιανουάριο στο 12σέλιδο ανάλυσης του κανονισμού του financial fair play.

H σχετική προειδοποίηση από το ανεξάρτητο πάνελ εμπειρογνωμόνων της επιτροπής της UEFA σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, όπως αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες ημέρες, αυτό ακριβώς καταδεικνύει. Τη μεγάλη διαφορά του προηγούμενου licensing της UEFA σε σχέση με το τρέχον, που είναι εμπλουτισμένο και πολύ αυστηροποιημένο με τις διατάξεις που προστέθηκαν από τον κανονισμό του financial fair play.

H μεγάλη διαφορά επί της ουσίας είναι ότι οι ομάδες βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ολόκληρη τη διάρκεια της σεζόν, ότι η διαδικασία ενημέρωσης επί των οικονομικών τους στοιχείων είναι πλέον εξονυχιστική και ότι τα άρθρα 64-66 για τις «οverdue payables» (ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις) είναι πλέον σε ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2011. Η UEFΑ απαιτεί πλέον αναλυτικό μπάτζετ εσόδων - εξόδων, προϋποθέσεις ρευστότητας κάθε ποδοσφαιρικής εταιρείας σε όλη τη διάρκεια της σεζόν (δεν αρκεί το… «σε τρεις μήνες μας πληρώνει ο ΟΠΑΠ και θα είμαστε εντάξει») και αναλυτικό πλάνο για την εξυγίανση της εταιρείας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Και από εκεί και πέρα, στο άρθρο 65 και 66 τη λίστα με ποδοσφαιριστές και υπαλλήλους κάθε ομάδας και δίπλα αναλυτικά τις οικονομικές υποχρεώσεις και κατά πόσο αυτές έχουν εκπληρωθεί. Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων (και όχι… πολιτικών στελεχών) που κανείς αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζει πώς και πότε θα αντιδράσει με τις πρώτες ομάδες που δεν έχουν ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις. Και φυσικά δεν είναι μόνο οι ελληνικές αλλά υπάρχουν πολλές ομάδες από κάθε χώρα της Ευρώπης.

Με άλλα λόγια, το ζήτημα για ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό μπορεί να είναι άμεσο υπό την έννοια της ανά πάσα στιγμής παραπομπής τους στην Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA με βάση το άρθρο 72 του νέου κανονισμού ή της «ακαριαίας» αναστολής της αδειοδότησής τους. Στη σχετική επιτροπή έχει συζητηθεί ακόμα και το ενδεχόμενο αφαίρεσης της αδειοδότησης από τον ΠΑΟΚ και της μη συμμετοχής του στη συνέχεια του φετινού Γιουρόπα! Δεν αποκλείεται ο λόγος της παρουσίας του Θοδωρή Ζαγοράκη στη Νιόν την περασμένη Παρασκευή να μην ήταν μόνο για την κλήρωση της φάσης των «32» και των «16»…

Από πλευράς προβλημάτων για τις τρεις ελληνικές ομάδες το πιο σημαντικό το έχει η ΑΕΚ, ακολουθεί ο ΠΑΟΚ και έπεται ο Παναθηναϊκός, του οποίου οι εκκρεμότητες προς το παρόν είναι άμεσα διευθετήσιμες. Για την ΑΕΚ είναι δεδομένο ότι χωρίς την εύρεση επενδυτή και την άμεση εισροή στην ομάδα ποσού που θα ξεπερνάει τα δέκα εκατ. ευρώ οι πιθανότητες να πάρει αδειοδότηση από την UEFA την επόμενη σεζόν είναι μηδαμινές. Μεγάλο είναι το πρόβλημα και για τον ΠΑΟΚ που θα βρεθεί στην ανάγκη να εκποιήσει περιουσιακά του στοιχεία.

Το μαξιλάρι για την ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι αξιώσεις που της είχαν επιδικαστεί από τον Μάκη Ψωμιάδη. Ο ΠΑΟΚ κατέφευγε στη λύση των συνεχών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα η ΑΕΚ έχει εντείνει το κυνήγι στην πλευρά Ψωμιάδη. Η UEFA έπειτα από τόσα χρόνια εκτιμά ότι αυτή η αξίωση είναι ανενεργή. Αν η ΑΕΚ καταφέρει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να εισπράξει κάποια πρώτα χρήματα από αυτά που διεκδικεί, τότε μπορεί να ξανανοίξει το θέμα και να… σωθεί από τον Μάκη! Να γίνει δηλαδή ο επενδυτής της…

Αυτός είναι και ο λόγος που Λίγκα και ΕΠΟ συζητούν τα κριτήρια αδειοδότησης για τις εγχώριες διοργανώσεις. Η UEFA δεν απαιτεί τα ίδια κριτήρια και εντός των τειχών. Και η ΕΠΟ προσπαθεί να προλάβει το τι μέλλει γενέσθαι για το ελληνικό πρωτάθλημα αν ομάδες σαν την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ δεν αδειοδοτηθούν από την UEFA.

[B]ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ[/B]

Σε σχέση με όσα γράφτηκαν για το συγκεκριμένο θέμα μέσα στο Σαββατοκύριακο αξίζει να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για την πλήρη κατανόηση του θέματος:

-Ούτε για την ΑΕΚ ούτε για τον ΠΑΟΚ ούτε για καμία ελληνική ομάδα δεν υπάρχει από την UEFA ειδικό καθεστώς επιτήρησης. Υπάρχει πλέον με βάση το άρθρο 53 του νέου κανονισμού licensing (στον οποίο έχουν ενσωματωθεί και τα 21 άρθρα του financial fair play) το περίφημο καθεστώς του UEFA monitoring που επιβάλλει την on line παρακολούθηση των οικονομικών καταστάσεων των ομάδων που παίζουν στην Ευρώπη σε ολόκληρη τη διάρκεια της σεζόν

-Οσον αφορά την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, το πρόβλημα που προέκυψε είναι ότι τα στοιχεία που εστάλησαν στο πάνελ εμπειρογνωμόνων του UEFA Financial Fair Play τον Ιούνιο και κυρίως τον Σεπτέμβριο (και ενώ είχαν εξασφαλίσει την αδειοδότηση για τα Κύπελλα Ευρώπης της τρέχουσας σεζόν) ήταν τουλάχιστον προβληματικά

-Δεν υπάρχει καμία πειθαρχική επιτροπή financial fair play, όπως γράφτηκε στον ελληνικό Τύπο. Η πειθαρχική επιτροπή της UEFA ήταν και παραμένει μία και μόνη. Υπάρχει το πάνελ εμπειρογνωμόνων του financial fair play το οποίο, όταν διαπιστώσει παραβάσεις στους κανονισμούς, παραπέμπει τις ομάδες στην πειθαρχική επιτροπή της UEFA για τα περαιτέρω. Βεβαιότατα, όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του licensing, η πρώτη συνέπεια είναι η μη αδειοδότηση και οπότε η μη συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν. Δεν αποκλείεται η αφαίρεση της αδειοδότησης να γίνει πλέον και στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν

-Οπως έχει αναλύσει το «Goal», ο κανονισμός του financial fair play δεν αφορά ΜΟΝΟ το break even των ομάδων (τα έσοδα να δικαιολογούν τα έξοδα). Το πρώτο υπό εξέταση οικονομικό έτος για το break even αργεί ακόμα και είναι το 2012-13. Δεν είναι λοιπόν αυτό το πρόβλημα για τις ομάδες μας

-Από τα 23 άρθρα του financial fair play τα δέκα (53 έως 56 και 64 έως 68), που δεν αφορούν το break even, αλλά τη συνολική οικονομική κατάσταση των ομάδων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αλλά και την εξασφάλιση της ρευστότητας, έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2011, έχουν αυξήσει κατά πολύ τις προϋποθέσεις του έως πρότινος licensing και είναι αυτά που τώρα «ταλαιπωρούν» τις ομάδες μας…

-Με απλά λόγια. Ενώ έως την περασμένη σεζόν η αδειοδότηση δινόταν σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή (Μάιο με Ιούνιο) και μετά οι ομάδες ξεμπέρδευαν και είχαν να προβληματιστούν για την επόμενη σεζόν, ο νέος κανονισμός επιβάλλει αδειοδότηση on line και τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων σε ολόκληρη τη διάρκεια της σεζόν.

-Ο Σοφοκλής Πιλάβιος σωστά αντέδρασε στις κατηγορίες περί μη δημοσιοποίησης του σχετικού εγγράφου της επιτροπής με το θέμα που αφορούσε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΠΑΟ. Γνωρίζει μάλιστα και την πηγή προέλευσης των κατηγοριών. Oι άνθρωποι της UEFA που είναι επιφορτισμένοι με το monitoring των ομάδων βρίσκονται σε απευθείας επαφή με τον ορισμένο ως εκπρόσωπο για το θέμα από την κάθε ομάδα, χωρίς να μεσολαβεί η ΕΠΟ, που βεβαίως ενημερώνεται. Τα στοιχεία και τα προβλήματα κάθε ομάδας δεν δημοσιοποιούνται, παρά μόνο οι αποφάσεις της επιτροπής, που πολύ σύντομα μπορεί να είναι η παραπομπή των προβληματικών ομάδων στην πειθαρχική επιτροπή.

[B]Πηγή: Goal[/B]

[B]Νόμος-μπελάς για ΠΑΕ και συνδέσμους![/B]