Αστρονομια και διαστημα

Με αφορμη το θρεντ για το ταξιδι στο χρονο και τα προσφατα πειραματα με τα νετρινα στο CERN ειπα να ανοιξω ενα θρεντ γενικοτερα για κουβεντα σχετικα με θεωριες/ανακαλυψεις και γενικα οτι αλλο σχετικο με το διαστημα και το χωρο της αστρονομιας/αστροφυσικης κλπ. Παρακαλω πολυ να μη χεσετε τη θρενταρα μου με το no-good spamming σας. ΡΕΜΑΛΙΑ!

Ξεκιναω με το φετινο νομπελ Φυσικης που απονεμηθηκε στους Σολ Περλμούτερ, Μπράιαν Σμιτ και Άνταμ Ρις για την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης επέκτασης του σύμπαντος. Ειναι ενα θεμα το οποιο εμμεσα ειχε αναφερθει σε ενα ακυρο θρεντ (με τον Γρακχο και τον comealot αν θυμαμαι καλα) σχετικα με το αν το συμπαν ειναι απειρο ή εχει ορια και εδω μας παιρνει να κανουμε κουβεντα. Παραθετω και το αρθρο

Νόμπελ Φυσικής για τη σκοτεινή ενέργεια

Σε τρεις επιστήμονες, δύο Αμερικανούς και έναν Αμερικανοαυστραλό, απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής. Βραβεύθηκαν για τις έρευνές τους σχετικά με την επέκταση του σύμπαντος.

Τρεις επιστήμονες μοιράζονται το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2011 για την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης επέκτασης του σύμπαντος μέσω παρατηρήσεων αστέρων που εκρήγνυνται, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή του βραβείου.

Το μισό του χρηματικού επάθλου των 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. ευρώ) λαμβάνει ο Αμερικανός πολίτης Σολ Περλμούτερ και το άλλο μισό ο Αμερικανοαυστραλός πολίτης Μπράιαν Σμιτ και ο Αμερικανός Άνταμ Ρις.

Το 1998, οι επιστήμονες ηγούνταν δύο ομάδων, που παρατηρούσαν μακρινές εκρήξεις αστέρων (σούπερ νόβα) και έπειτα από παρατηρήσεις χρόνων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν διαστέλλεται με ταχύτητα που αυξάνεται συνεχώς.

Ήταν κάτι που δεν περίμεναν να βρουν και το οποίο άλλαξε το μοντέλο για το σύμπαν πάνω στο οποίο βασίζονται οι θεωρίες της επιστημονικής κοινότητας.

“Μελέτησαν αρκετές δεκάδες αστέρες που εκρήγνυτο, οι οποίοι αποκαλούνται σουπερ νόβα, και ανακάλυψαν πως το σύμπαν επεκτείνεται με διαρκώς επιταχυνόμενο ρυθμό”, ανακοίνωσε η Επιτροπή Νόμπελ Φυσικής της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

“Το εντυπωσιακό συμπέρασμα ήταν πως η διαστολή του σύμπαντος δεν επιβραδύνεται. Αντιθέτως επιταχύνεται”, αναφέρει στη δήλωσή της η επιτροπή.

Η επιτάχυνση αυτή πιστεύεται πως οφείλεται στη σκοτεινή ενέργεια, αν και οι κοσμολόγοι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι ακριβώς είναι αυτή. Υπολογίζουν πως η σκοτεινή ενέργεια --ένα είδος αντίστροφης βαρύτητας, που απωθεί την ύλη που την πλησιάζει-- αντιστοιχεί περίπου στα τρία τέταρτα του σύμπαντος.

“Η ανακάλυψη αιφνιδίασε ακόμη και τους ίδιους τους βραβευθέντες”, προσθέτει η επιτροπή στη δήλωσή της.

“Ανακοινώσαμε τελικά με φόβο στον κόσμο ότι φτάσαμε σε αυτό το τρελό συμπέρασμα, ότι το σύμπαν ανεβάζει ταχύτητα”, δήλωσε ο Σμιντ μετά την ανακοίνωση του Νόμπελ.

Ο Σολ Περλμούτερ γεννήθηκε το 1959 στο Σαμπέιν-Ουρμπάνα (Ιλινόι, ΗΠΑ) και είναι καθηγητής της αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Ο Άνταμ Ρις γεννήθηκε το 1969 στην Ουάσινγκτον και διδάσκει αστρονομία και φυσική στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη (ΗΠΑ).

Ο Μπράιαν Σμιτ γεννήθηκε το 1967 στο Μισούλα (Μοντάνα, ΗΠΑ) και διευθύνει την ομάδα έρευνας για τα σουπερνόβα στο Εθνικό Αυστραλιανό Πανεπιστήμιο του Ουέστον Κρικ.

Ωραίο το θρεντάκι :thumbup:
θα το τιμήσω μόλις βρώ χρόνο

Edit: Τα είχα διαβάσει και εγώ όλα αυτά. Επίσης είχα διαβάσει πως πρίν το big bang το σύμπαν συστελλόταν! Απίστευτο. Με αυτή τη λογική αν το σύμπαν συστελλόταν τότε θα είχαμε έναν κόσμο που προχωρά και τρέχει ‘ανάποδα’. Κάτι σαν τον benjamin button (δεν ξέρω αν έγραψα σωστά το όνομα, βαριέμαι να γκουγκλάρω.) Το σύμπαν συστελλόταν και στο τέλος η ενέργεια που μαζεύτηκε και συμπυκνώθηκε έκανε το big bang και άπλωσε ενέργεια σε όλο το σύμπαν με αποτέλεσμα αυτό να συστέλλεται συνεχώς, όπως έχει αποδειχτεί τώρα.

Ο λαός απαιτεί Night*Sky εδώ μέσα και μόνο αυτόν!:smiley:

Αν αρχισει παλι για τις αστρικες προβολες θα κανω report ε! :stuck_out_tongue:

Ασε ρε μαλακα παιδευομαι απο χθες με δυο ασκησεις αστροφυσικης και εχω χασει τη μπαλα γαμω τ’αστερια μου γαμω :x

Ένα απλό και πανέμορφο βιβλίο με φοβερές εικόνες απ’το διάστημα αλλά και σχετικές βασικές γνώσεις:


https://e-bibliomania.gr/eshop/product_info.php?products_id=87996

Ομορφο τοπικ.
Εγω τσεκαρω καθημερινα τουτο δω γιατι ειναι ομορφο και μαθαινω πραματακια
http://apod.nasa.gov/apod/

Επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχω χρόνο για κανα σεντόνι αν και λατρεύω το θέμα θέλω να αναφέρω ότι στις 2/11 στο Γαλλικό Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη θα παρεβρεθεί ο Κριστοφ Γκαλφάρ (Γάλλος αστροφυσικός, μαθητής του Χοκιν για να δώσει ομιλία.

Η ομιλία θα γίνει στο αμφιθέατρο του “Νοησις” και θα είναι δωρεάν!

Edit: και γαμώ τα τοπικ!

Η αστρονομία είναι μεγάλη αγάπη και όσο μπορώ προσπαθώ να είμαι εραστής της!

Θυμάμαι στα μαθητικά μου χρόνια είχα και κάποιες βραβεύσεις από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών κτλ και γενικά κάναμε πολλά πράγματα τότε,εργασίες,αστρό-πάρτυ,διαλέξεις με καθηγητές και άλλα τέτοια όμορφα.

Πλέον δεν ασχολούμαι τόσο ενεργά,ούτε παίρνω τα βουνά για να δω κάνα αστέρι,όμως όσο μπορώ διαβάζω και με ελκύει ιδιαιτέρως η ιστορία αυτής της επιστήμης και κατά συνέπεια διαβάζω τέτοια βιβλία.
Συν ότι είναι κάτι που μπορώ να το αντιληφθώ επαρκώς καθώς φυσικός δεν είμαι:wink:

Πάντως η αστρονομία έχει όλο αυτό το “υπαρξιακό” που συνοδεύει κάθε επιστήμη που σέβεται τον εαυτό της8)

Εγω διαβαζω αυτη τη σελιδα (http://www.physics4u.gr/blog/),εχει πολλα και ενδιαφεροντα για οποιον θελει να ενημερωθει.

Πολύ ωραίο thread και συμφωνώ με αυτό που είπε ο Floydized περί “υπαρξιακού”. Αυτό είναι που πιστεύω ότι κάνει και την αστρονομία τόσο ενδιαφέρουσα. Πάρτε και από μένα κάτι:

http://www.youtube.com/user/SpaceRip διάφορα σχετικά videos

και

http://amazing-space.stsci.edu/tonights_sky/ κάθε μήνα μπορείς να ενημερώνεσαι για τη θέση των πλανητών, για τους αστερισμούς και άλλα φαινόμενα.

Όπως επίσης και στο site του Πλανητάριου Θεσσαλονίκης έχει τον “Ουρανό Της Εβδομάδας” κάτι σαν τον καιρό δηλαδή,μόνο που είναι για ερασιτέχνες αστρονόμους!:smiley:

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=sky

Για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχει και το αστεροσκοπείο στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Κάθε φθινόπωρο και άνοιξη διοργανώνονται σειρές διαλέξεων (ελεύθερες για το κοινό) και ακολουθεί βραδινή παρατήρηση με το τηλεσκόπιο.
Όταν ανακοινωθούν οι φετινές διαλέξεις θα το ποστάρω. Δείτε και την ιστοσελίδα τους:

http://observatory.phys.uoa.gr/greek-home.html

Πολυ ωραιο αυτο. Δεν εχει τυχει να παω ποτε σε καμια διαλεξη και θα ηθελα πολυ. Αν μπορεις ενημερωσε :smiley:

Και έτυχε να βγει σήμερα το πρόγραμμα, με την πρώτη διάλεξη να ξεκινάει μεθαύριο Παρασκευή (14/10):

Παρασκευή 14/10/11, ώρα 19:00, Διάλεξη με θέμα
Προς μια θεωρία ενότητας της γνώσης
Ομιλητής: Ε. Θεοδοσίου, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

(Μετά τις διαλέξεις ακολουθεί επίσκεψη στο αστεροσκοπείο, όπου γίνεται ενημέρωση
για διάφορα επίκαιρα αστρονομικά θέματα, επίδειξη της λειτουργίας του τηλεσκοπίου και νυκτερινή παρατήρηση, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.)

Όλο το πρόγραμμα φθινοπώρου-χειμώνα εδώ:

http://observatory.phys.uoa.gr/Pagefiles/News-Events/Open_Nights_2011Be.pdf

Πω, να σαι καλα ρε St.Anger, το ψηνω πολυ για αυτην του Νοεμβριου.

[SPOILER]Best podium topic.:)[/SPOILER]

Και εγώ ψήνομαι για κάποια απο τις διαλέξεις. Ευχαριστούμε για το πρόγραμμα

Ωραιος St. Anger, thanks man. Το ψηνω αγρια για αυτη την Παρασκευη και την τελευταια τουλαχιστον.

Και επειδή δεν βλέπω να αναφέρει η ανακοίνωση τον τόπο όπου θα γίνεται η διάλεξη, να πω ότι γίνεται στο τμήμα Φυσικής στην παν/πολη (θα δείτε από μακρυά τον θόλο με το τηλεσκόπιο για προσανατολισμό), στον τομέα Αστροφυσικής, στον 3ο όροφο σε αίθουσα διαλέξεων.
Επίσης, όποιος είναι να έρθει με αυτοκίνητο, να έχει υπόψη του ότι τις απογευματινές ώρες είναι ανοιχτή πλέον μόνο μία πύλη, αυτή των Ιλισίων (η κεντρική κάτω πύλη της παν/πολης).

[SPOILER]Μάλλον θα τιμήσω κι εγώ φέτος κάποια/ες από τις διαλέξεις :-k[/SPOILER]

Δεν φαντάζεστε πόσο με είχαν παιδέψει 82 γαλαξίες! Αλλά τους έκανα καλά τελικά!