Ευρωμπάσκετ 2015

Δύο εβδομάδες έμειναν και ακόμα συζητάμε για τον μεγάλο στόχο να γίνει ομάδα και να αποκτήσει ομοιογένεια η ίδια Εθνική που έπαιξε πέρσι (+ Σπανούλη, Κουφό).

Εντάξει δεν είναι τόσο απλό. Κουφός έχει να παίξει πολλά χρόνια στην ομάδα, εκτός αυτού από τα φιλικά έδειξε πως μαζί με τον Αντετοκουνμπο θα διεκδικήσουν ηγετικό ρόλο. Ο Γιάννης δεν είναι ο ίδιος παίκτης που είχαμε την τελευταία φορά στην εθνική. Εκτός αυτού ο Παπανικολάου είχε μια σχεδόν νεκρή σεζόν στο ΝΒΑ παρά το καλό ξεκίνημα του.

Αυτά έχουν να κάνουν με τη φόρμα των παικτών.

Είναι όμως άκυρο το να συζητάμε (εννοώ κυρίως τα άρθρα των έγκυρων μπασκετικών δημοσιογράφων) για το αν 10 παίκτες που γνωρίζονται άριστα μεταξύ τους + Αντετοκούμπο (που ήταν πέρσι) + Κουφός (που έχει ξαναπαίξει) έχουν πρόβλημα χημείας και πρέπει να δέσει η ομάδα.

Θα μου πεις τόσα χρόνια που τρώμε φάπες (εξαίρεση το '11), ίσως τελικά και να μην έδεσε ποτέ αυτή η ομάδα.

Θέμα φόρμας είναι μόνο ο Παπανικολάου. Κουφός και Γιάννης είναι διαφορετικές περιπτώσεις. Ο Γιάννης από πέρυσι έχει εξελίξει πάρα πολύ το παιχνίδι του, σε εκείνη την εθνική έμπαινε λίγα λεπτά απλά για να βγάλει λίγο ενθουσιασμό. Σήμερα θα είναι ο κύριος εκφραστής των επιθέσεων μας. Θα τον ψάχνουμε σχεδόν σε κάθε φάση. Κουφός επίσης έχει αλλάξει, έχει δυναμώσει πολύ. Και οι 2 θα έχουν εντελώς διαφορετικό ρόλο από την τελευταία φορά που έπαιξαν για την ομάδα.

Σαν λογική παιχνιδιού αυτή μπορεί να είναι μια εντελώς διαφορετική ομάδα από τις τελευταίες που έχουμε δει, παρά τις λίγες αλλαγές στο roster.

Αρκετά ενδιαφέρουσα η φετινή χρονιά για την εθνική ομάδα. Το ρόστερ φαίνεται να είναι πλήρες, καθώς όλοι οι παίκτες που θα αποτελέσουν την τελική αποστολή θα μπορούν να δώσουν λύσεις, ακόμα και αυτός με τη μικρότερη συμμετοχή. Η διαφορά με πέρυσι πιστεύω θα είναι στους ψηλούς, όπου ο Κουφός φέτος γεμίζει περισσότερο το ζωγραφιστό, δίνοντας σίγουρα ποιότητα, ενώ στο περσινό mundobasket να θυμίσω είχαμε τα τσουβάλια Βουγιούκα και Γλυνιαδάκη. Συν τον σταθερά καλό στις τελευταίες διοργανώσεις Μπουρούση, δεν θα έχουμε πρόβλημα.

Πλεονέκτημα θα είναι και η πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση του Ελαφιού λόγω της καλής και γεμάτης χρονιάς στην Αμερική. Πέρυσι φαινόταν το ταλέντο του, αλλά πολλές φορές οι αντίπαλοι ψηλοί τον ψάρωναν λόγω της εμπειρίας τους από ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδού, αν και είχαν πολύ μικρότερη αξία και προσόντα από το Ελάφι.

Ο Σπανούλης έχει σαφώς πρόβλημα λόγω του ποδιού του, αλλά ελπίζω στη δεύτερη φάση, όταν θα είναι πλέον όλα τα παιχνίδια κρίσιμα, να έχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας. Οκ, τέτοιους παίκτες τους παίρνεις στην αποστολή, ακόμα και αν είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

Μειονέκτημα η κακή χρονιά του Παπανικολάου, έχει χάσει πολύ από το εκρηκτικό του παιχνίδι. Ο Γιάνκοβιτς για μένα πρέπει να προτιμηθεί, έκανε γαμώ τις σεζόν, αν όχι τώρα στην τελική επιλογή, πότε? Δε νομίζω όμως ότι ο Κατσικάρης θα φτάσει στο σημείο να αφήσει εκτός τον Παπ. Σε αντίθετη περίπτωση θα εκπλαγώ.

Το στοίχημα για μένα είναι να μπορέσει ο προπονητής να δώσει χημεία σε ένα σύνολο που ακόμα φαίνεται να ψάχνει την ταυτότητά του (γι αυτό εξάλλου είναι τα φιλικά). Και να καταφέρει έτσι ώστε παίκτες που είναι πρωταγωνιστές στις ομάδες τους (ή που πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στην εθνική λόγω του ονόματός τους) να αρκεστούν σε πιο δευτερεύοντες ρόλους.

Είδωμεν, ας μη λέμε μεγάλα λόγια.

Εγώ αυτό που εκτιμώ ότι έχει χαθεί από την εθνική τα τελευταία χρόνια δεν είναι ούτε η χημεία ούτε φυσικά οι παίκτες αλλά η πίστη και ο τσαμπουκάς ότι μπορούν να κερδίσουν οποιονδήποτε ακόμα κι όταν είναι σε κακή μέρα.

Αυτό με τα τρίποντα έχει πάψει να είναι αστείο εδώ και πόσα χρόνια :frowning:

Είδα μέρη από τα φιλικά του Ακρόπολις (και κάπως λιγότερο απ’ της Ξάνθης) και τελικά αυτό με το δέσιμο και τη χημεία φαίνεται να ισχύει, πράγμα που σημαίνει ότι έχει γίνει μετριότατη δουλειά τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα σχεδόν σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού ανάλογα με το ποιοι παίκτες παίζουν.

Απ’ την άλλη είναι ευτύχημα η ύπαρξη του Αντέτο που παίζει με μεγάλη αυτοπεποίθηση και θα πάρει ατομικές προσπάθειες πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα βασιζόμαστε αποκλειστικά στο να βγει το πικ-εν-ρολ (άσε που τις μισές φορές αυτό θα καταλήξει σε κάποια έξτρα πάσα για ελέυθερο τρίποντο το οποίο θα είναι τούβλο και θα μας εκνευρίζει).

Σε αυτόν τον τομέα (σκορ από ατομική προσπάθεια) ελπίζω να να συνεχίσει να βοηθά και ο Πρίντεζης και από κει και πέρα θα παρακαλάμε για ένα αξιοπερεπές ποσοστό στα τρίποντα ώστε να χτυπάμε τα παιχνίδια, δεδομένου ότι θα είμαστε κάπως σταθεροί στην άμυνα.

Τέλος δε θέλω να λέω μεγάλα λόγια, αλλά μοιάζει ευλογία το ότι ο βάζελος πετά 2 μύρια το χρόνο γι αυτόν τον Καλάθη.

Προσπαθούμε να γίνουμε και πάλι η ομάδα που βγάζει τα πάντα από την άμυνα της. Το θέμα είναι πως δεν έχουμε τους ίδιους παίκτες που είχαμε και παλιά για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Την θέση του Παπαλουκά, Διαμαντίδη στην οργάνωση έχουν πάρει ο Καλάθης και ο Σλούκας, παίκτες που περισσότερο κοιτάνε το καλάθι και δεν βγάζουν αυτήν την τρελή ενέργεια στην άμυνα. Πρέπει να μάθουμε κάποτε να στηριζόμαστε και στην καλή επιθετική μας λειτουργία.

ταλεντο και παιχτες υπαρχουν, αλλα δεσιμο με την καμια. εγω δεν μας βλεπω και τοσο καλα, απλα ευχομαι να βγω λαθος και να κρυβουν τα καλα για μετα. οντως πολυ τριποντο/τουβλο.
ιδωμεν.

Ανάλυση:

http://www.eurohoops.net/el/2015/08/trademarks-el/119406

Σωστά τα points της παραπάνω ανάλυσης.

Πέρα όμως από τα καθαρά αγωνιστικά/τακτικά ας δούμε λίγο και όσα επισημαίνει ο Καβαλιεράτος σχετικά με την διαχείριση του ρόστερ:

http://www.superbasket.gr/oti-echoume-na-poume-gia-tin-ethniki-as-to-poume-tora/

Too many chiefs,not enough indians μου θυμίζει αυτή η εθνική. Πρέπει να τραυματιστεί ένας εκ των Σπανούλη /Καλάθη/ Σλούκα.

Oποια ψυχουλα εχει κανα λινκ για σερβια-ισπανια ας στειλει ενα pm please

Nιωθω οτι ζαλιζομαι …πως θα βγουν 2 βδομαδες με Φιλιππουση;;;

ΥΓ.: Κι εγω θελω λινκ για Σερβια-Ισπανια.

Βρείτε λινκ (εγώ το βλέπω από το livebasketball.tv που είναι με πληρωμή), φοβερό ματς.

o Nedovic περσι πώς και δεν ηταν στην αποστολη;;

Σπανούλης, Καλάθης για φάπες, απορώ γιατί δεν τους πετάει έξω ο Κατσικάρης.

Σπανούλης μάλλον βαριόταν. Καλάθης εξαιρετικός στην αρχή μετά άρχισε τις μαλακίες του.

Εντάξει αντιμετωπίσαμε μια κακή ομάδα που είχε μόνο τρίποντο και τίποτα άλλο. Σπανούλης θα τον βρει το δρόμο του αυτό που θέλω είναι από τον Σλούκα να συνεχίσει έτσι και στα επόμενα ματς.

Το βασικό είναι να συνεχίσει έτσι ο Πρίντεζης.