Καλύτερες ταινίες 2018

It’s that time of the year. Παντού λίστες με τις καλύτερες ταινίες πλέον, άρα ας υπάρχει εδώ και το ανάλογο thread.

Από όσες βγήκαν στους ελληνικούς κινηματογράφους μέσα στο 2018 (αναλυτικές λίστες υπάρχουν στα περισσότερα ελληνικά κινηματογραφικά site) αλλά και κάποιες που δεν βγήκαν ποτέ στις αίθουσες αλλά ήταν διαθέσιμες στα μέρη μας μόνο online.

Η δική μου λίστα πάει κάπως έτσι.

  1. Phantom Thread
  2. The Rider
  3. Thelma
  4. The Florida Project
  5. Shoplifters
  6. November
  7. Halloween (2018)
  8. The Shape of Water
  9. Avengers Infinity War
  10. A Taxi Driver

Το Florida Project προβλήθηκε Ελλάδα τέλη ΄17 αλλά αμφιβάλω αν το είδε κανένας τότε. November, A Taxi Driver δεν βγήκαν ποτέ στα μέρη μας.

Halloween ήταν σίγουρα η μεγαλύτερη έκπληξη της χρονιάς για μένα. The Rider μάλλον η πιο συγκινητική από όλες. November η πιο όμορφη. Thelma θα μπορούσε να είναι και η καλύτερη super hero movie της χρονιάς αν και τυπικά δεν ανήκει στο είδος.

Shoplifters είναι η μόνη από τις ταινίες που ήθελα να δω πολύ αλλά δεν αναμένεται να γίνει για λίγες μέρες ακόμα.

Και επειδή ούτε φέτος είδα λίγες ταινίες, και μια δεύτερη δεκάδα με επίσης πολύ καλές ταινίες που αξίζουν τουλάχιστον μιας αναφοράς.

Annihilation
Leave No Trace
Mandy
The Looming Storm
Hold the Dark
The Breadwinner
A Quiet Place
Lady Bird
Novitiate
I, Tonya

Looming Storm/Breadwiner/Novitiate δεν βγήκαν στις ελληνικές αίθουσες (και ούτε πρόκειται από όσο έχω καταλάβει). Leave no Trace και Mandy ήταν για λίγο και στο αρχικό top 10.

Στις χειρότερες τώρα, αν και προσπαθώ να αποφύγω τις ταινίες που μυρίζει η σαπίλα από μακριά μια 8αδα την βγάζω.

Venom
Tau
Mute
Red Sparrow
Crazy Rich Asians
Pacific Rim: Uprising
Ocean’s 8
First Reformed

Crazy Rich Asians και First Reformed είναι ταινίες που πήραν εξαιρετικές κριτικές και ακούγονται ακόμα και για τα oscar αλλά εγώ ακόμα ξύνω το κεφάλι μου με απορία.

Αφήνω αυτό εδώ, ρίχνω ένα μεγάλο ναι για Annihilation, The Florida Project, Mandy, Quiet Place και The Shape of Water, και κάποια στιγμή λογικά θα επιστρέψω με λίστα.

Halloween kicked ass.

Εγώ είμαι απ αυτούς που δε βλέπω συχνά ταινίες (1 το μήνα πάνω κάτω) και απορώ πως κάποιοι προλαβαίνουν να βλέπουν τόσες πολλές αλλά από την άλλη, κάποιοι λένε το ίδιο για μένα και τη μουσική, οπότε ας προχωρήσουμε στα πιο σημαντικά :sunglasses:

Δεν είδα πολλές ταινίες που βγήκαν φέτος αλλά θα προσθέσω στο θρεντ 2 ταινίες που δεν έχουν αναφερθεί και ήταν πραγματικά φοβερές:

2 Likes

Καλο ηταν το Ρομα; Οσμιζομαι σινεφιλ ψιλοφολα…

Για μενα Hereditary χαλαρα

1 Like

Καλό είναι, όμορφο είναι. Είναι το σινεφίλ εκείνο που θα εκτιμήσει ένας μέσος θεατής που δεν έχει ιδιαίτερη τριβή με την καλλιτεχνική πλευρά μιας ταινίας

1 Like

Καλό, να το δεις. Σινεφίλ προφανώς δε με λες αλλά θα σου πω τι είδα εγώ. Δυνατές εικόνες, ωραίες σκηνές με συμπυκνωμένη ιστορία μέσα τους και καλή σκιαγράφηση χαρακτήρων. Αν πρέπει να πω κάτι για τέτοιου είδους ταινίες είναι οτι με εντυπωσιάζει πως από κάποιες σκηνές, διαλόγους και χαρακτήρες καταλαβαίνεις τόσο ανάγλυφα τι συνέβαινε την εποχή εκείνη στον κόσμο (ή όπου διαδραματίζεται η ιστορία τέλος πάντων).

1 Like

Δεν ξέρω για το “Roma”, αλλά το “The Ballad of Buster Scruggs” ήταν όντως φοβερό! Επίσης, το γεγονός ότι έρχεται μια Παρασκευή και σου σκάει email από το Netflix που σου υπενθυμίζει ότι “σήμερα είναι η πρεμιέρα της τάδε ταινίας” (στην προκειμένη περίπτωση το Buster Scruggs πριν κανένα μήνα) είναι από τη μία καλή φάση γιατί ανοίγεις την τηλεόραση και η ταινία είναι εκεί, από την άλλη είναι λυπηρό να συνειδητοποιείς ότι σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχουν σινεμά.

Είδα και το “Bandersnatch” του Black Mirror προχτές (το αναφέρω εδώ γιατί θεωρείται ταινία) και με άφησε με ανάμεικτα συναισθήματα, το ότι είναι interactive είναι καινοτομία αλλά τελικά η όλη πλοκή κάπου χάθηκε στο μπρος-πίσω.

1 Like

1. Florida project
2. Shoplifters
3. Roma
4. Phantom Thread
5. Ballad of Buster Scruggs
6. Zama
7. Mandy
8. Cold War
9. Lady Bird
10. Ready Player One

Γενικά, γαμώ τις χρονιές, από τις τοπ 10 βλέπω τις 7-8 στο μέλλον classics για πλάκα… 2 ταινίες του Netflix μέσα + πρώτη θέση οριακά με την 2η, μια ταινία του 2017 που ήρθε εδώ νομίζω το 2018 -anyway εγώ 2018 την είδα :stuck_out_tongue: -… το μόνο blockbuster που με κέρδισε 100% και μου έμεινε, ήταν και η πρώτη φορά που ο Spielberg θύμησε Spielberg εδώ και δεκαετία+ , από τα υπόλοιπα σίγουρα το πιο διασκεδαστικό ήταν το Infinity War αλλά δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα + δεν μου βγάζει και διάθεση να το ξαναδώ… από τις απογοητεύσεις (όχι κακές ταινίες αλλά περίμενα άλλα ή αλλιώς κάτσαν μέσα μου με τη πάροδο του χρόνου), το Shape of Water + οι Πινακίδες, Μιζούρι, whatever, μου φάνηκαν εξαρχής μέτριες ταινίες και δεν νομίζω να τις ξαναδώ ποτέ… κριμα που το the Favourite του Λάνθιμου πήγε στο 2019 για εδώ

2 Likes

Best

Upgrade
Florida Project
Phantom Thread
Infinity War
Ready Player One
Halloween
Annihilation
Quiet Place
First Man

Worst

Aquaman
Venom
Jurassic World
Predator
Pacific Rim uprising
Oceans 8
The Nun
Insidious last key

Να δείτε και το “The Guilty” https://www.rottentomatoes.com/m/the_guilty_2018/ για να μεγαλώσουν οι λίστες σας.

Το έχω δει.Παίρνει την ιδέα του buried και του τηλεφωνικού θαλάμου.Οκαy ταινία αλλά δεν θα την έβαζα στις καλύτερες.

Το είδα κι εγώ και ήταν πολύ ωραίο. Για σινεμά.

Μιας και είδα Shoplifters και εγώ, έστω και λιγάκι καθυστερημένα λέω να το χώσω στις καλύτερες του 2018 και ας το είδα 19 (έχει και κανένα μήνα και που βγήκε)

Πολύ συγκινητικό, στα καλύτερα του Koreeda, γενικά ισχύει ότι έχει γραφτεί στο thread για σινεμά, αν και δεν πιάνει την πρώτη θέση ούτε στην χρονιά ούτε στην δική του φιλμογραφία. Στην δική μου λίστα μπαίνει αγκαλιά με το Florida Project.

1 Like