asyftaos εξαρτάται. Στον κοινωνικό τομέα ο καθένας προσφέρει ότι μπορεί. Τώρα σε πράγματα που έχουν να κάνουν με την φυσή, ο ομοφυλόφιλος το ξέρει καλύτερα από μας…
Προσωπικά το θέμα της ισότητας σαν πρώτη σκέψη το έχω σαν να προσπαθεί η γυναίκα να φτάσει τον άνδρα. Σαφώς και τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με το 50 πχ. Τεσπά, καλώς ή κακώς έχουμε μάθει να είναι σε κάποια πράγματα καλύτερα οι γυναίκες και σε κάποια οι άνδρες και κάπως έτσι πάει. Αλλά σε κάποια σημεία βλέπω ότι οι γυναίκες έχουν πιαστεί κορόιδα μέσα στην εξυπνάδα τους πλέον. Δηλαδή και δουλεύουν - όπως κάποτε ζητούσαν - αλλά και κάνουν τις δουλειές του σπιτιού ξερωγώ. Καλύτερα να μοιράζεται και αυτό ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι. Μια γυναίκα ενός Σαουδάραβα πηγαίνει στους καλύτερους σχεδιαστές μόδας για να σχεδιάσει την μπούργκα της πχ. Υπάρχει βέβαια και το άλλο άκρο του φεμινισμού όπου οι γυναίκες είναι πολύ αρνητικές σε αρκετά πράγματα. Ισότητα δεν γίνεται να υπάρξει γιατί το παιδί πχ είναι πιθανότερο να δεθεί με την μητέρα (και από την αρχή αν το πάρουμε την μυρωδιά της μητέρας αναγνωρίζει) και ο άνδρας μπορεί να αντέξει σε κάποιες δύσκολες στιγμές απ’ ότι η γυναίκα. Ισότητα δεν μπορεί να υπάρχει, γιατί χάνεται και το ανδρικό και το γυναικείο πρώτυπο το οποίο είναι καλό να υπάρχει για να μπορούμε να διαλέγουμε και να μαθαίνουμε να ζούμε κτλ κτλ. Ισοτιμία ναι, μπορεί να υπάρξει και πιστεύω ότι στην Ελλάδα (γιατί αν το πιάσουμε παγκοσμίως το θέμα ίσως νυχτώσουμε) γίνονται βήματα και μπορούν να γίνουν περισσότερα σε λεπτομέρειες στην καθημερινότητα περισσότερο. Πάντα ακούς βέβαια κάτι πράγματα και νομίζεις ότι ζεις στο 40.
Και σε μια πρόταση πιστεύω ότι το θέμα της μη ισοτιμίας στον κόσμο προέρχεται από την θρησκεία που γενικά αφήνει τον πολιτισμό πίσω. Βέβαια αυτό ξεκινάει από το ότι ο άνδρας είναι πιο δυνατός και με βάση τον νόμο του δυνατότερου ο άνδρας έχει το πάνω χέρι κτλ κτλ. Αλλά αυτά θα έπρεπε να είναι “περασμένα ξεχασμένα” όσον αφορά τον κοινωνικό τομέα σήμερα.
συγγνωμη ρε παιδια,αλλα τι εννοειτε λεγοντας οτι ειναι βιολογικο το ζητημα??..ο αλλος ανεφερε τα ζωα…αν νομιζετε οτι ειμαστε ζωα και οχι νοημων ατομα,τοτε παω πασο…και τα 2 φυλα μπορουν να νιωσουν το ιδιο συναισθηματικα…μπορουν να πονεσουν το ιδιο,μπορουν να αγαπησουν το ιδιο,μπορουν να ονειρευτουν το ιδιο…την αποψη οτι οι ανδρες μπορουν να αντεξουν πιο πολλα,δεν την δεχομαι παρα μονο σωματικα…συναισθηματικα οι γυναικες ειναι πολυ πιο δυνατες…ο ανδρας θελει να ξεμπερδευει γρηγορα με καθε δυσκολη κατασταση…μονο και μονο επειδη η κοινωνια εχει επιβαλλει οτι “οι ανδρες δεν κλαινε” και ετσι υπαρχει δυσανασχετηση εκδηλωσης “γυναικειων” συναισθηματων απ’τον ανδρικο πλυθησμο…
σορρυ,ξεφυγα,αλλα επρεπε να τα πω…
επισης,δεν συμφωνω με το οτι πρεπει να υπαρχουν προτυπα και ρολοι…ο ανδρας πρεπει να συμπεριφερεται ετσι και η γυναικα αλλιως…ο καθενας μας ειναι μια ξεχωριστη οντοτητα…θα επρεπε να ειναι προσωπικη επιλογη η συμπεριφορα και οχι αποτελεσμα προτυπων…
Kαταρχάς, Ελλανορ, το θρεντ αφορά το το πιστεύουμε ότι είναι σωστό να γίνεται -και όχι το τι συμβαίνει. Σωστά?
Λοιπόν να πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι δε θέλω ισότητα. Αλλά και να ήθελα, δε γίνεται όπως είπε ο κρισΠ. Και είναι πολύ άσχημο όταν προσπαθούν κάποιοι να την πετύχουν, λόγω ημιμάθειας κυρίως.
Ισοτιμία λοιπόν.
Η ισοτιμία βέβαια είναι κάτι το πολύ γενικό. Θα μπορούσαμε ίσως να την ορίσουμε ως την κατάσταση όπου κανείς δεν αδικείται εις βάρος του άλλου. Και ναι αυτό ειναι κάτι που συνολικά πρέπει να το επιδιώκουμε όλοι.
Και επανέρχομαι σε αυτό που είπε ο ΚρισΠ. Με τη γυναίκα δε διαφέρουμε μόνο σωματικά. Αλλά και στον τρόπο σκέψης. ¶λλες ορμόνες ο άντρας, άλλες οι γυναίκα, διαφορετικές και οι αντιδράσεις του εγκεφάλου. Αυτά από την εκλαϊκευμένη επιστημονική σκοπιά, γιατί επί της ουσίας όλοι μας έχουμε καταλάβει πόσο διαφορετικά σκέφτεται το αλλο φύλο από εμάς. Συνεπώς θεωρώ ότι πρέπει να συγκεκριμένους ρόλους. Και στη δουλειά και στις φιλικές σχέσεις και στο κρεβάτι και στην οικογένεια και παντού. Εκεί είναι η ομορφιά άλλωστε, έτσι όπως το βλέπω εγώ
δηλαδη πιστευετε οτι η διαφορα στο τροπο σκεψης ειναι ορμονικο θεμα???..οι παραγοντες ειναι εξωτερικοι…οικογενεια,περιβαλλον,ερεθισματα…γιατι ετσι οπως το πατε,θα μας πειτε οτι η εξουσιομανια του ανδρα και η δουλοπρεπεια της γυναικας,ειναι ορμονικο θεμα…
Ναι ειναι θεμα ορμονων, ειναι θεμα φυσης.Το οτι υπαρχουν γυναικες ή αντιστοιχα αντρες που ‘ξεφευγουν’ απο τα ‘default’ πλαισια συμπεριφορας, αυτο οφειλεται σε εξωτερικους παραγοντες.
αυτο σου λεω κι εγω…δεν τιθεται θεμα ορμονων,εφοσον η αναπτυξη του νου βασιζεται σε εξωτερικους παραγοντες…δεν νομιζω οτι υπαρχει ανθρωπος ανεπιρρεαστος που σκεφτεται μονο και μονο με τις ορμονες του(ψεμα…υπαρχει ο Γκουσκουνης )
όλα λήγουν κάπου εδώ για μένα. δυστυχώς, απεξαπανέκαθεν, ο άνθρωπος έβαζε πάνω από την ατομικότητα τις παγιωμένες κοινωνικές φόρμες της εκάστοτε εποχής. σιχαμάρα. ναι μεν λόγω σωματικών ιδιαιτεροτήτων οι άνδρες είναι ευκολότερο για παράδειγμα να κάνουν βαριές χειρωνακτικές δουλειές, αλλά τίποτα δεν αποκλείει ότι μια συγκεκριμένη γυναίκα μπορεί να είναι αποδοτικότερη από έναν συγκεκριμένο άντρα ή ένας άντρας να είναι πιο καλός στο μεγάλωμα των παιδιών από τη γυναίκα του. όλα αυτά πάνε περίπατο γιατί “πού θα πάει η κοινωνία μας;”. δεν ξέρω, όλα αυτά μου φέρνουν εμετίαση και περισσότερο από αυτά που βλέπω κάθε μέρα στη δουλειά. (όχι και τόσο) κεκαλυμμένος σεξισμός κι αν τολμήσεις ως ίδιου φύλου άνθρωπος να υποστηρίξεις το άλλο φύλο ένας θεός ξέρει το τι θα ακούσεις (ακόμα κι από γυναίκες!!). διακρίσεις υπάρχουν και σε βάρος των αντρών βέβαια, πράγμα εξίσου σιχαμένο.
οταν ομως χανεται η ατομικοτητα και η ελευθερια σκεψης,διοτι πρεπει να ακολουθησεις εναν συγκεκριμενο τροπο,τοτε υπαρχει προβλημα…ακολουθεις το προτυπο και εισαι ανικανος να “δημιουργησεις”…
Όταν αλλάζουν οι καταστάσεις τότε κάποιοι θα είναι οι πρωτοπόροι αλλά ταυτόχρονα και οι “αποστάτες” της εποχής οι οποίοι θα δημιοργήσουν και δε θα ακολουθήσουν τα πρότυπα. Μιλάμε για κοινωνικές ομάδες έτσι. Οι οποίες περνάει πολύς καιρός μέχρι να γίνουν αποδεκτές. Έτσι λειτουργούν και προχωράνε οι κοινωνίες.
Μέχρι σήμερα τουλάχιστον που τα πράγματα με τα media και την παγκοσμιοποίηση έχουν περιπλεχθεί πάρα πολύ.
αυτό που είπε ο Mundus. κάποιες βασικές συμπεριφορές και κάποια κοινά γνωρίσματα έχουν τα φύλα, αλλά όταν καταπιέζεις την ατομικότητα κάποιου φοβούμενος ότι το να ξεφεύγεις από τα προκαθορισμένα πάει την κοινωνία πίσω, έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. αποδεδειγμένα.
Μα εκ φύσεως είναι η μειονότητα. Δε θα μπορούσαν να ήταν κάτι άλλο. Νομίζω ότι δεν καταλαβαίνεις αυτό που λέω. Είναι σαν το avant-garde στο μέταλ. Είναι λίγοι και μπροστά από την εποχή τους αυτοί που πρωτοπορούν και μετά από καιρό τους ακολουθούν οι υπόλοιποι. Δεν μπορούν όλοι ξαφνικά να αλλάξουν.
Έτσι και στην κοινωνία θα υπάρχουν τα αντιδραστικά στοιχεία και τα στενόμυαλα. Έτσι είναι τα πράγματα.
Anyway, επειδή πάλι βγήκαμε οφφ-τόπικ ας σταματήσουμε αυτήν τη συζήτηση εδώ mundus και ας επανέλθουμε στο θέμα