Αμερικανικές Εκλογές

Fair enough. :slight_smile:

Isis το σκίτσο τα σπάει!

Πραγματι…!

Aναρωτιόμουν αν πρέπει να το ποστάρω εδώ ή στις “φωτογραφίες”…:-k

:lol::lol:

GB, προφανώς αυτό το ποστ δεν είναι η απάντηση που σου χρωστάω :wink:
Θα επανέλθω.

:lol2:

Εντάξει, τα πατριωτάκια δε με βρίσκουν σύμφωνο από πολιτικής άποψης, αλλα έχουνε γούστο οι κερατάδες… :smiley:

Παρεπιπτόντως…

…εξαιρετικό site, ίσως η πιο αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που έχω δει ποτε μου! Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει σημαντικές γνώσεις γεωστρατηγικής, μπορεί να καταλάβει τη θέση κάθε χώρας σχεδόν στο παγκόσμιο “σκάκι” βγάζοντας συμπεράσματα μονο από δω πέρα. Μπορεί να καταλάβει ποιες χώρες κηδεμονεύονται από τις ΗΠΑ, ποιες από τη Ρωσία, ποιες διεκδικούνται από τις δυο, ποιες το παίζουν “ενδιάμεσες” στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κοκ.

Επίσης για μένα το πιο εκκωφαντικό στοιχειο της ψηφοφορίας αυτής δεν είναι το πως ψηφισαν από την ΠΓΔΜ (το οποιο για μένα ήταν αναμενόμενο απ τη στιγμή που έχουν συνδέσει αυτό που έχουν οδηγηθεί να θεωρούν ως “εθνικό τους συμφέρον” με την τωρινή κυβέρνηση των ΗΠΑ) αλλα η απουσία της Σερβίας απ το χάρτη.

Πράγματι, οι Σέρβοι ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑNEΝΑΝ ΑΠ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΙ ΑΥΤO ΤΑ ΛEΕΙ OΛΑ. :bounce:

Και μη μου πείτε κανένα χαζό ότι “δεν έχουν internet”…

:bow: :bow: :respect:

Λοιπόν, έστω και πολύ αργοπορημένα απαντώ:

Προφανώς και έχουμε διαφορετικές απόψεις.:slight_smile:
Για μένα όμως οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων, που εσύ υποβιβάζεις ονομάζοντας τις “διαφορές στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ”, είναι ουσιώδεις. Θα συμφωνούσαν μαζί μου αν μπορούσαν και οι πάνω από 90.000 Ιρακινοί και πάνω από 4.000 Αμερικανοί που έχουν σκοτωθεί ως τώρα στον πόλεμο του Ιράκ. Το τι ψηφίστηκε στο κογκρέσο τον Οκτώβριο του 2002 υπήρξε απόλυτα καθοριστικό για τις ζωές τους και για αυτές των οικογενειών τους. Το ίδιο και για των -πολύ περισσότερων- τραυματιών αυτού του πολέμου. Για μένα λοιπόν το τι ψήφισε τότε ο κάθε υποψήφιος είναι σημαντικό και ακόμα σημαντικότερο είναι το τι σκοπεύει να κάνει τώρα για αυτό το θέμα.

Για να αποσαφηνίσουμε τις διαφορετικές μας απόψεις και να τις καταλάβουν και όσοι δεν έχουν κουραστεί ακόμα να μας διαβάζουν παραθέτω ένα ποστ σου από το θρεντ για την φιλοσοφία που σίγουρα βοηθά:

Ξεκινάς από μία αυστηρά “ιδεολογική” αφετηρία, τον Μαρξισμό-Λενινισμό, που θεωρείς “κορωνίδα της φιλοσοφίας” όπως γράφεις πιό πάνω, για να κρίνεις μία εκλογική αναμέτρηση σε μία χώρα που εξ’ ορισμού βρίσκεται στον ιδεολογικό αντίποδα, και ιστορικά υπήρξε το αντίπαλο δέος (και η νέμεση θα πουν κάποιοι) της ιδεολογίας σου.
Δεν είναι όμως δίκαιο να κρίνεις τον Ομπάμα με “ιδεολογικές παρωπίδες”: Aν είναι “αστός πολιτικός”, αν παίζει το παιχνίδι με τους υπάρχοντες κανόνες για την χρηματοδότηση των κομμάτων στην Αμερική κλπ.
Eίναι προφανές πως ο Ομπάμα δεν ηγέιται μίας “επανάστασης του προλεταριάτου” που από τα όσα γράφεις συμπεραίνω πως μόνο αυτό θα σε ικανοποιούσε ως εξέλιξη για την Αμερική…
Δεν με ενδιαφέρει να μπώ σε κουβέντα περί “φιλοσοφίας” και ιδεολογιών μαζί σου, αν ήθελα αυτό θα το είχα κάνει στο σχετικό θρεντ.
Η ουσία είναι πως εδώ υπάρχει ένας πόλεμος που διαρκεί πεντέμισυ χρόνια και συνεχίζει να καταστρέφει ζωές ανθρώπων. Αν ο Ομπάμα τον σταματήσει θα έχει κάνει το σωστό και ας μην τον γουστάρεις με βάση την ιδεολογία σου. Μπορείς αυτό να το αναγνωρίσεις;

Εδώ άντιφάσκεις σε σχέση με προηγούμενο σου ποστ όπου αρνείσαι πως είσαι “Αντιαμερικανός”
Καταλαβαίνω πως ενδεχομένως εσύ και οι ομοϊδεάτες σου να βλέπετε τα κατορθώματα του Bush σαν χρυσή ευκαιρία για την “αποδόμηση” της εικόνας της Αμερικής και κατ’ επέκταση του μοντέλου της “Δυτικής δημοκρατίας” που τόσο απεχθάνεστε.
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική:
Το Patriot Act (νόμος για παρακολουθήσεις πολιτών) και το Guantanamo είναι δημιουργήματα του Βush. Δεν έχουν σχέση με τις Αμερικανικές παραδόσεις (για την ακρίβεια θυμίζουν στους Αμερικάνους πολίτες πράγματα που τα έχουν δει μόνο στο σινεμά στις “Ζωές των άλλων”) για αυτό και έχουν ξενίσει και ενοχλήσει τόσο πολύ κόσμο.

Προφανώς και θεωρώ πως αν δεν “διέσπασες ένα ενιαίο σύνολο”, τουλάχιστον αναφέροντας ένα μεμονωμένο κομμάτι από τα όσα έγραψα ξεκομμένο από τα υπόλοιπα οδηγείς άλλους χρήστες σε πιθανές παρανοήσεις. Τεσπα, όπως έγραψα και νωρίτερα εκτιμώ το γεγονός πως τελικά έκανες quote το post μου (και αρκετά ακόμα :roll:) και από τα όσα γράφεις εδώ συμπεραίνω πως δεν το έκανες εσκεμμένα. Άρα το ξεκαθαρίσαμε. :wink:

Αδερφέ pardon me αλλα δε μου ξηγιέσαι σωστά.

Εδώ σ αυτό το thread αλλα και σε αλλα οποτε έχω τοποθετηθεί το έχω κάνει πάντα και μονο με επιχειρήματα (θέλω να πιστεύω) κι εσύ τώρα έρχεσαι και κανεις quote ένα post μου από άλλο thread όπου μιλάω εγκωμιαστικά για το Marx και το Lenin για να αποδείξεις (:wink: ότι είμαι μαρξιστής και άρα τί; ότι αυτό αποδυναμώνει τα επιχειρήματα μου αυτομάτως;

Έχω ξαναπεί αλλου ότι αυτό το forum δεν το αντιμετωπίζω ως γενική συνέλευση φοιτητικού συλλόγου η σωματείου όπου η συζήτηση έχει άμεσο πολιτικο αντίκρισμα και αποτέλεσμα αλλα ως ένα χώρο όπου λέω και γώ την αποψαρα μου όπως όλοι και μετά επιστρέφει ο καθένας στο να κάνει ο,τι τον φωτίσει ο Θεός κι η Παναγια του. Παρόλα αυτά, δε γράφω στο forum ούτε ένα μηνα και ήδη κάμποσες φορες έχει γίνει το εξής σκηνικό: εκεί που συζητάω με κάποιον και λέει ο καθένας τη γνώμη του και τα επιχειρήματα του, όταν ο άλλος παίρνει χαμπάρι τι καπνό φουμάρω το στρίβει και αρχίζει “α, ξέρεις, είσαι μαρξιστής, είσαι έτσι κι είσαι αλλιώς, άρα τζάμπα συζητάμε” η κάτι τέτοιο. Λες και εγώ εδώ πέρα παριστάνω τον αγκιτάτορα η δεν ξέρω γώ τι.

Στο θέμα μας: έχεις σχηματίσει την εντύπωση ότι ο καημός μου είναι η “ιδεολογική καθαρότητα” και πάνω σε αυτή τη βάση ασκώ κριτική στο αμερικανικο πολιτικο σύστημα. Καμια σχέση. Υποστηρίζω κυβερνήσεις και προεδρους με τους οποιους δεν έχω άμεση ιδεολογική σχέση, όπως της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, του Εκουαδόρ, της Παλαιστίνης κτλ. Το θέμα το έθεσα ήδη ταξικά και πιο συγκεκριμένα σε μια λογική ότι αφενός σε εθνικό επίπεδο αντιπαρατίθενται τάξεις και συνήθως η αστική με την εργατική και αφετέρου σε διεθνές επίπεδο (τουλάχιστον για την ώρα) ως επέκταση του εθνικού, χώρες που έχουν συμφέρον την ειρήνη και την ανεξαρτησία και χώρες που έχουν συμφέρον τον πόλεμο και την υποδούλωση άλλων χωρων, κατά κανόνα μικρότερων αλλα όχι σε απόλυτο βαθμό. M αυτή τη λογική υποστήριξα ότι η επιστροφή των δημοκρατικών στην εξουσία στις ΗΠΑ δε θα σημάνει ουσιαστική αλλαγή της διεθνούς πολιτικής τους- αν ο Obama προερχόταν από ένα background λαϊκών αγώνων και αποσκοπούσε στην σύγκρουση με τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης των ΗΠΑ που αυτή και κανεις άλλος έχει συμφέρον και προωθεί την επεκτατική/πολεμική πολιτική εκτος συνόρων (και όχι κάποια πολιτική ιδιαιτερότητα των συντηρητικών/νεοσυντηρητικών a-la Bush), το αν ήταν Μαρξιστής-Λενινιστής θα ήταν το λιγότερο. Έλα όμως που αυτό δεν προκύπτει από πουθενά ότι ισχύει.

Αυτό είναι το πρόβλημα μου με τον Obama, είναι με την ευρεία έννοια πολιτικο και όχι στενά ιδεολογικό και ελπίζω να είναι σαφές αυτό το πράγμα. Κατά τα αλλα επανήλθες στη συζήτηση για τον πόλεμο στο Ιράκ και τις συγκεκριμένες συνθήκες που οδήγησαν στο ξέσπασμα του και δεν έπιασες το point μου ότι δεν είναι μονο το Ιράκ το πρόβλημα: δε θα αναφερθώ στο που πραγματικά αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε η εισβολή στο Ιράκ αντί του Κογκρέσου γιατί απ ότι φαίνεται θα το εκλάβεις ως μια ακόμα εκδήλωση του “μισους μου για τη δυτική δημοκρατία”. Θα πω όμως ότι υπάρχουν επίσης τα Βαλκάνια, η Κύπρος, το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Παλαιστίνη, η Ανατολική Ευρώπη, η Κουβα, η Νότια Αμερική κι ένα σωρό άλλες γωνιές του πλανήτη όπου το αμερικανικο κεφαλαιο έχει συγκεκριμένα συμφέροντα και συγκεκριμένους σχεδιασμούς και άρα για το Ιράκ, που στην τελική και έχουν πραγματοποιηθεί οι στόχοι του εκεί και κρίνεται ασύμφορο το πολιτικο κόστος από το τράβηγμα της υπόθεσης αυτής, είναι ειλημμένη η απόφαση για απόσυρση. Ο Obama θα κριθεί συνολικά για τη διεθνή πολιτική του κι όχι μονο για μια πτυχή της.

Για την κατάσταση με τις πολιτικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Αμερική ανοίγεις ένα κυριολεκτικά τεράστιο θέμα που για να απαντήσω δε μου φτάνουν ούτε πέντε σελίδες του forum. Αν θες μπορούμε να συνεχίσουμε μέσω pm και να μιλήσουμε για γερουσιαστή McCarthy, παρακολουθήσεις μελών του αντιπολεμικού και φοιτητικού κινήματος στη δεκαετία του '70, ζεύγος Rosenberg, δολοφονίες και διωγμούς συνδικαλιστών στα προπολεμικά χρονια και διαφορα αλλα που νομίζω ότι άπτονται αυτού του θέματος. Σε κάθε περίπτωση το ξαναλέω ότι ο αμερικανικος λαός έχει τη συμπάθεια μου διότι είναι υποχρεωμένος στη μεγαλύτερη αθλιότητα και καταπίεση που μπορεί να υπάρξει και πραγματικά μακάρι να βγει απ αυτήν, να βρει το δρόμο του και να δει άσπρη μέρα. Απλώς λέω ότι αυτή η ώρα δεν έχει έρθει ακόμα- για να έρθει πρέπει κι αυτός να κάνει κάτι, και προς το παρόν βρίσκεται στην “απ έξω” και απλώς χειροκροτάει οποιον παρουσιάζεται κάθε φορα ως κάτι “καινούριο” και “διαφορετικό”. Όταν σταματήσει να χειροκροτάει, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ελπίδα και (sorry Barrack) “αλλαγή”.

Cheers! 8)

Kαι ενα black ανέκδοτο στο κλιμα των ημερων…

-Ειναι ο Αγιος Πετρος στον παράδεισο και βλεπει εναν μαυρο να ερχεται…
-Ποιος να ειναι αυτος?Αναρωτιέται…Και τον ρωταει…
-Ειμαι ο Βarack Obama,ο πρώτος μαυρος προεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α
-Ποτε εγινε αυτό?τον ρωτάει ο Αγιος?
-Πριν 20 λεπτά…

καλα ρε Mccain κανενας ρε?χαχαlol

Σε λίγες ώρες η εποχή του κυρίου Μπους θα αποτελεί παρελθόν και έρχεται η εποχή του κυρίου Ομπάμα…

Για να δούμε…

Μακαρι πραγματικα.Ομως ενα ειναι το σιγουρο,ο Obama εχει πολλη δουλεια μπροστα του αν πραγματικα θελει να φερει την Αμερικη στα ισα της.
Ο McCain παλι ειναι τοσο ξεφτιλας που στο poll τον περασε ο κανενας.Ευγε,και εις ανωτερα

Πόσο να καλυτερέψει την Αμερική; Ακόμα κι από τον Ομπάμα. Σίγουρα καλύτερος από τον Μακ Κέιν, δε λέω (που καλύτερα βέβαια γιατί θα μας αφήσει χρόνους αν βγει και θα γίνει πρόεδρος εκείνη η θεοπάλαβη και θα κάνει πυρηνικό πόλεμο).

Τι πυρηνικο πολεμο?Εδω καλα καλα εχουν φαει τα μουτρα τους οικονομικα.Σηκωνει κεφαλι και η Ρωσια,γυρευε.

Προφανώς δεν μιλάω σοβαρά :Ρ

Σε 15 λεπτά τα exit poll στο CNN!

Ναι πλεον ειναι πραγματικοτητα ο Obama ειναι ο πρωτος Αφροαμερικανος προεδρος της Αμερικης και με πλειοψηφια. Ηρθε η αλλαγη…

Ως τις 19/1 παραμένει πρόεδρος και μην εκπλαγείτε αν κάνει τίποτα περιεργα στις τελευταίες του ημέρες στον Λευκό Οίκο.
Ο Κλίντον είχε δώσει αμνηστεία σε κάτι φοροφυγάδες φίλους του την τελευταία του εβδομάδα ως πρόεδρος…#-o

αυτος 8α νομιμοποιησει την φοροδιαφυγη… lol

βεβαια το θεμα ειναι ποσο καιρο θα ειναι προεδρος ο ομπαμα… θα επιχειρησουν πιστευω να τον καθαρισουν

ναι ακομα και εμενα να βαζατε στο πολλ περισσοτερους ψηφους θα ειχα παρει απο τον μακ κειν:lol::p8):wink::):D#-o