Νικος Ξυλουρης

Ναι διότι όσο μεγάλος συνθέτης είναι, άλλο τόσο ψωνάρα κ εγωίσταρος δυστυχώς… Ούτε εγώ τον παω απ’αυτήν την άποψη. [-X

Εχμ. Γενικά δε διαφωνώ, αλλά επειδή ανέφερες και τα Ριζίτικα, να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για αμιγώς παραδοσιακά άσματα (τα οποία βέβαια ενορχήστρωσε με αριστουργηματικό τρόπο), και μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος, πολλά από τα οποία του πρότεινε ο ίδιος ο Ξυλούρης. Έτσι, για να μην τον υποβαθμίζουμε και στο επίπεδο ενός “απλώς” εξαιρετικού ερμηνευτή. Ο Ψαρονίκος εκτός του ότι ανέβαζε τις ερμηνείες των τραγουδιών άλλων συνθετών σε επίπεδα στα οποία η φωνή από τη μια γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της σύνθεσης και από την άλλη την εκτοξεύει στα ουράνια, ήταν και ο ίδιος ο συνθέτης, πρέπει να θυμίσω. Απλά οι δικές του συνθέσεις δεν είχαν αυτόν τον σχεδόν “οικουμενικό” χαρακτήρα που είχαν εκείνες του Μαρκόπουλου π.χ., οι οποίες αγκάλιαζαν συναισθηματικά τον οποιονδήποτε είτε ήταν από την Κρήτη, είτε από την Αθήνα, είτε από την Ήπειρο (αν θέλετε σας λέω και σχετικό περιστατικό που μου διηγήθηκε κάποτε ο πατέρας μου), είτε από οπουδήποτε αλλού. Σε σύγκριση μ’ αυτές, οι συνθέσεις του Ξυλούρη είχαν περισσότερο “τοπικό” χαρακτήρα, γραμμένες περισσότερο για να συγκινούν το κρητικό αυτί, για να ακούγονται σε γλέντια, πανηγύρια και γάμους στη Βιάννο, τα χώρια των Ανωγείων, το Καστέλλι κ.ο.κ., με τη συνοδεία άπειρων λίτρων ρετσίνας και άλλων τόσων τόνων ψητών κατσικιών και γαμωπίλαφου! Βέβαια όπως καταλαβαίνετε εγώ ψοφάω και για τέτοιες καταστάσεις. :smiley: Πάντως αν θέλετε τσεκάρετε π.χ. τα “Ξυλουρέικα” (χαρακτηριστική συλλογή κρητικών ασμάτων που είχε γράψει ο ίδιος ο Ψαρονίκος). Ακόμα κι αν δεν είστε Κρητικοί, μπορεί να βρείτε πράγματα που θα σας αγγίξουν. Εγώ πάντως τα λατρεύω. :slight_smile:

Πολύ σωστά τα λες Γράκχε δε θα διαφωνήσω. Για την ακρίβεια τα περιλαμβάνεις όλα! :wink:

(να που είναι καλύτερα σε μερικές περιπτώσεις να μιλάνε οι ίδιοι οι Κρητικοί :wink: )

Λαβαρα μαυρα ανεμιζουν σημαινει απ οτι εχω διαβασει.

Τσεκάρετε και αυτό http://www.xilouris.gr/catalog/
Αρκετά ενδιαφέρον δισκοπωλείο που ίδρυσε ο ίδιος.

Ένα που το’χει η γυναίκα του αυτό δεν είναι; Ή κάνω λάθος; Πρέπει να έχω περάσει μια φορά απο’κει… :-k

Ναι, την ίδια είχα πετύχει.

Ναι ήταν αρκετά ενδιαφέρον εκείνο το μαγαζί τώρα που θυμάμαι, όντως… :wink:

ομολογω οτι αμαρτησα και δεν ειδα το τοπικ τουτο εδω και παρα πολυ καιρο!
εχω και εγω την ιστορια μ με τον εν λογω καλιτεχνη.
Ειλικρινα δεν πιστευω να υπαρχει ανθρωπος π να εχει να πει κατι κακο για την φωνη αυτου του ανθρωπου (η ανθρωπινη φυση του αμφισβητηται μεχρι και σημερα μαλλον κατι παραπανω). Λιγοι ειναι αυτοι π δεν ανατριχιαζουν στο ακουσμα των κομματιων του και ειδικα αυτοι π ξερουν την ιστορια πισω απο αυτα.
Η ιστορια εδειξε ποιοι ηταν οι πραγματικοι αγωνιστες της εποχης και ποιοι βγαινουν τωρα και λενε τι εκαναν τοτε εκει στα δυσκολα χρονια!
τελος παντων ο Ξυλουρης ειναι μορφη π δεν θα βγαλει αυτος ο τοπος για πολυ καιρο γιατι τωρα πια τετοιοι ανθρωποι θαβονται.

Δεν τραγούδαγε απλά ο Ξυλούρης…ερμήνευε τα κομμάτια με όλη του την ψυχή, με τρόπο ιδιαίτερο, και γι’αυτό θα μείνει αξέχαστος.

Αυτό το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, ο Μπάμπης Χριστόγλου και η Μαρία Ποταμιάνου, αφιερώνουν την εκπομπή τους σε έναν από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές που ανέδειξε η Ελλάδα, τον Νίκο Ξυλούρη.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σε μία εκπομπή που θα πραγματοποιηθεί στα στούντιο του ΣΠΟΡ FM Ηρακλείου, η υπέροχη φωνή και τα πάντα επίκαιρα τραγούδια του λεβέντη της Κρήτης θα ακουστούν ξανά σε όλη την Ελλάδα, μέσω του NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

Επίσης ακούστε τη γυναίκα του Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία, να μιλά στην Μαρία Ποταμιάνου.

Μη χάσετε αυτή την εκπομπή ? ορόσημο.

[B]λινκ για τον σταθμό…:[/B]

Αυτό το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, ο Μπάμπης Χριστόγλου και η Μαρία Ποταμιάνου, αφιερώνουν την εκπομπή τους[B] στον μεγαλύτερο τραγουδιστή[/B] που ανέδειξε η Ελλάδα, τον Νίκο Ξυλούρη.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σε μία εκπομπή που θα πραγματοποιηθεί στα στούντιο του ΣΠΟΡ FM Ηρακλείου, η υπέροχη φωνή και τα πάντα επίκαιρα τραγούδια του λεβέντη της Κρήτης θα ακουστούν ξανά σε όλη την Ελλάδα, μέσω του NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

Επίσης ακούστε τη γυναίκα του Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία, να μιλά στην Μαρία Ποταμιάνου.

Μη χάσετε αυτή την εκπομπή ? ορόσημο.

fixed :smiley: :smiley:

Ποσο ΡΟΚ!

:slight_smile:

Ωραίος ο Άιρον, ήμουν σίγουρος ότι είχες βάλει αυτό το κομμάτι πριν ακόμα πατήσω το λινκ! :smiley:

Nταξ, αυτο υπαρχουν κι αλλα για τα οποια μπορεις να πεις αυτη τη φραση.

Απλα, αυτο θυμιζει και πιο πολυ μουσικα το αγαπημενο μας ειδος.

Και σολαρα στο τελος! 8)

Καθώς τα μαγειρέψαν και τα φτιάξαν
από 'ξαρχής το λάκκο τους εσκάψαν
κι από κοντά οι μεγάλοι μας προστάτες
αγάλι-αγάλι εγίναν νεκροθάφτες.

ανατριχιλα και μονο απο προχθες που το ανακαλυψα.τι ερμηνεια…

Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες,
ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες.
Εφτά ο τόκος πέντε το φτιασίδι,
σαράντα με το λάδι και το ξύδι
κι αυτός που πίστευε και καρτερούσε,
βουβός φαρμακωμένος στέκει και θωρεί
τη λευτεριά που βγαίνει στο σφυρί.

Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
μην έχεις πια την πείνα για καμάρι.
Οι αγώνες πούχεις κάνει δεν φελάνε
το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε.
Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή,
του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί.

…συγκλονιστικό…θα μείνει ΑΘΑΝΑΤΟΣ:):!:

[B][SIZE=4]ΑΘΑΝΑΤΟΣ…[/SIZE][/B] Θα ζει παντα μεσα απο τα μεγαλειωδη εργα του. Και τοσο μα τοσο επικαιρος μετα απο 35 χρονια. Απο τους ανθρωπους που οταν πεθαναν η ανθρωποτητα εγινε φτωχοτερη. Ας ειναι ελαφρυ το χωμα που τον σκεπαζει.