Ιδεολογικές συζητήσεις

ok, ελπίζουμε λοιπόν να φας καμιά λαγανίτσα, να χωνέψεις. να διαβάσεις κάνα γερμανικό πρωτότυπο, να χωνέψεις. να απαντήσεις (προσεγγιστικά!).

Πρωτότυπο δεν λες τίποτα.
Μέχρι και σειριακό αριθμό θα κοιτάξω,μη σου πω θα ψάξω και για βινύλιο-τι διάολο τα γράφανε,δεν θα τα έλεγαν κιόλας;

By the way, το ποστ που μου σβησατε δεν ηταν ουτε επιθετικο ουτε προσβλητικο απεναντι στον ΒΑΝ και ειμαι σχεδον σιγουρος οτι ο ΒΑΝ καταλαβε με ποια εννοια το εγραψα.

Ασφυκτιω μεσα σε τοσο politically correct πλαισια…

Η αλήθεια είναι οτι σου έριξα ελαφρύ μπινελίκι επειδή κατάλαβα πως για κάποιο λόγο μου την λες, γι’αυτό σβήστηκαν και τα δυο.

πφφ, και θεωρουσα οτι εχεις μια αντιληπτικοτητα ικανοποιητικη ωστε να καταλαβεις ευκολα το πνευμα του ποστ και τι ηθελα να πω…:-k

στειλε σε πμ το διαγραφεν ποστ σου, οπως ακριβως το ποσταρες. :smiley:

Το να κλαίγεσαι επειδή δεν τα βγάζεις πέρα ή να αγανακτείς δεν σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι για την πολιτική!Εννοείται ότι ο κόσμος κουβεντιάζει συνέχεια αυτά τα θέματα…εδώ περπατάς στον δρόμο και δίπλα σου ακούς βογγητά και αναστεναγμούς!Δεν εννοώ να περπατάς στο Μεταξουργείο! :lol:

O φιλελεθερισμος ειναι αντικρουομενη εννοια με αυτη του κρατους. Ποσο μαλλον του πελατειακου.

Καλά μην παίρνεις κι όρκο… :slight_smile:

Είναι τόσο πολύ αντικρουόμενη έννοια που όσες χώρες είναι φιλελεύθερες δεν αναγνωρίζουν κράτος…oh wait… :-s:-s Και το κράτος πάει μαζί με τις τάξεις, και υπάρχουν οι τάξεις σε ένα φιλελεύθερο σύστημα άρα υπάρχει και κράτος…μμμ ναι urban legend λοιπόν η συζήτηση, να την μεταφέρετε σε ανάλογο thread

Oύτε καν όμως
Μην μπερδεύουμε κάποια πράγματα επειδή έτσι τα ακούμε στις ειδήσεις κτλ.
Δεν υπάρχει περίπτωση κανένας σοβαρός,δεν θα πω φιλελεύθερος,αλλά νεο-φιλελεύθερος να πει ότι το κράτος είναι αντικρουόμενη έννοια με την φιλοσοφία του.Θα γελάνε και οι πέτρες.

Το ότι οι νεο-φιλελεύθεροι μπορούν να θέλουν περιορισμό του ναι,αλλά κράτος=αστικό πολίτευμα άρα κατεξοχήν συνώνυμο της κάθε φιλελεύθερης θεώρησης και των μετεξελίξεων της

Προφανως δεν μιλαμε για παντελη εκλειψη του κρατους. Για σημαντικο περιορισμο μιλαμε. Οποτε ειναι αστειο να κατηγορεις τους φιλελευθερους για πελατειακο κρατος.

Μετά θα υπάρχουν οι πελατειακές σχέσεις εταιριών/ εργοδότη και εργαζομένου :wink: Γλύψιμο, ‘γίνομαι χαλί να με πατήσεις’ και άλλα ωραία. Θα βρεθούν τρόποι να αποζημιωθεί η εξουσία, αν χαθεί η κρατική, μιας και δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως

Καλά το τι λέει η θεωρία και το τι γίνεται στην πράξη είναι μεγάλη ιστορία.
Τέλος πάντων,δυστυχώς οι θεωρίες,οι φιλοσοφίες,οι ιδεολογίες κτλ δεν είναι όπως στις θετικές επιστήμες,άρα ο φιλελευθερισμός είναι ενάντια του πελατειακού κράτους άρα το πελατειακό κράτος δεν θα υπάρχει.
Κανένας σοβαρός φιλελεύθερος δεν είναι υπέρ ενός πελατειακού κράτους προφανώς.

Το θέμα είναι πως στην Ελλάδα προβλέπεται ένα μέλλον τουλάχιστον δυσοίωνο.Όλοι ζούμε με άτομα,ή κάποιοι το ζουν και οι ίδιοι,όπου έχουν βγει από ΑΕΙ με σπουδές και πλέον ο “βασικός μισθός” θα είναι ίσα με τα λεφτά που μπορεί να χαλούσαν σαν φοιτητές σε μια πόλη.Και το χειρότερο είναι αυτό που είπε ο Dude,πως πολλοί ήδη θεωρούν την ζωή τους στην Ελλάδα “ένα καμένο χαρτί”,δηλαδή απαισιοδοξία.

Επίσης άσχημο είναι ότι πολλοί πέφτουν στην λούπα και χαρακτηρίζουν συμπολίτες “υπεύθυνους” για την σημερινή κατάσταση,απαντώντας στην γελοία ρήση “Μαζί τα φάγαμε”,ενώ άλλοι μετρούν ελλείμματα και αριθμούς#-o αγνοώντας πως στην ουσία η Ελλάδα έχει πρόβλημα πολιτικού συστήματος ήδη από τον Πόλεμο και μετά-απλώς κάποια στιγμή το μείγμα έγινε εκρηκτικό-.

Πολύ πολύ σωστά λόγια

Floydized μα για τη θεωρια ηταν απο την αρχη η συζητηση. Κανεις δεν πηγε σε προσωπα και πραξεις. Ολοι παντως συμφωνουμε οτι φιλελεθεριςμος στην Ελλαδα δεν ασκησε εξουσια ποτε. Μονο την τριετια Μητσοτακη με Μανο πηγε κατι να γινει αλλα και εκει δεν αντεξε διοτι πως να ανταγωνιστεις καποιον ο οποιος αγοραζε με δανεικα χρηματα ψηφοφορους για πολλα χρονια;
Τα υπολοιπα ειναι δυστυχως οπως τα λες. Βεβαια αν και δεν ειμαι κοινωνος του “μαζι τα φαγαμε” σιγουρα πολλοι απο τους διπλανους μας ειναι παιδια που μπηκαν στο δημοσιο με τους γνωστους τροπους. Τι περιμενεις λοιπον μετα; Να σπουδασει ο νεος και να απορροφηθει; Απο ποιον; Πως θα συναγωνιστει το μεσο του διπλανου του; Σιγουρα λοιπον δεν θα τους θεωρησω υπευθυνους αλλα εχουν και αυτη δεν θα τους βγαλω και αθωες περιστερες

Στην πρώτη παράγραφο συμφωνώ.Όντως ο φιλελευθερισμός δεν άσκησε εξουσία ποτέ στην Ελλάδα αλλά και πάλι αυτό θα πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με αυτό που λέω πάνω,ότι δηλαδή το πρόβλημα της Ελλάδος ξεκινά από το '50 και μετά.Δεν ξεκινά η σύγχρονη ιστορία από το '81 και εκεί αν υπήρχε ένα καθαρά φιλελεύθερο πλάνο θα ήμασταν αλλιώς.Ήδη υπάρχουν τρύπες που δεν μας επέτρεπαν να εφαρμόσουμε σωστά κάποια πράγματα,και δεν είναι τυχαίο πως η Αμερικάνικη έκθεση για την Δημόσια Διοίκηση τα έχει εντοπίσει ήδη από το 1950!Τι να λέμε τώρα…:roll::wink:
Αλλά είπαμε,κακοί Αμερικάνοι…

Στο δεύτερο,όσο και να συμφωνώ και πάλι,δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που διαχειρίζεται ένα κράτος και έχει κάποιες ευθύνες,όπως το να ρυθμίζει την κοινωνία.Ας έλεγχε ώστε να μην συμβαίνουν αυτά,εγώ αυτό θέλω και από εκεί ξεκινάν όλα.Την ευθύνη την έχει η κάθε κυβέρνηση,αυτή και μόνο αυτή.Όλα τα άλλα είναι χαζά για μένα.Αλλιώς ας το καταργήσουμε και να πάρει ο καθένας την ευθύνη του!

Η μόνη περίπτωση που έχει λάθος ο πολίτης είναι όταν πούλησε την πολιτική του ελευθερία,όταν δηλαδή εξαγοράστηκε η ψήφος του από κάποιον πολιτικό.Τότε και μόνο.

1. Στην πρώτη παράγραφο υπάρχει ένα “άλμα λογικής” που δεν μπορώ να παρακολουθήσω: Πως είναι δυνατό το κύριο σου αίτημα να είναι “Απολύστε, μην προσλαμβάνετε, ιδιωτικοποιείστε” και να “χρησιμοποιείς το πελατειακό σύστημα”;
    Mάλλον για αυτές του τις θέσεις ο όρος στην Ελλάδα αποτελεί ανάθεμα και χρησιμοποιείται ως τέτοιο από τους λαϊκιστές όλων των χώρων όταν θέλουν να καταγγείλουν “νεοφιλελεύθερες πολιτικές”, τα δε κόμματα που -κουτσά στραβά- τον εκπροσωπούν, βρίσκονται εκτός βουλής και σε πολλά γκάλοπ δεν αναφέρονται καν ως επιλογή…
  2. Προφανώς και ο φιλελευθερισμός δεν έχει καμία σχέσει με τη σοσιαληστρική μυθολογία της “δίκαιης μοιρασιάς της πίτας”, που συνήθως οδηγεί και σε ταχεία συρρίκνωση της πίτας, όπως αυτή που ζούμε! Οι αρχές του φιλελευθερισμού οδηγούν σε μεγάλωμα της πίτας και όταν η πίτα μεγαλώνει -μην ανησυχείς CJ- όποιος συνεισφέρει στο μεγάλωμα τρώει από αυτήν τελικά αυτό που του αναλογεί.

Mε την εξαίρεση κάποιων ακραίων (και πολύ θεωρητικών) αναρχο-libertarians (που στην Ελλάδα δεν έχω συναντήσει), ναι, ο φιλελευθρισμός δεν επιδιώκει την κατάλυση του κράτους αλλά τον δραστικό περιορισμό του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης (και των υπόλοιπων κρατικών εξουσιών) μέσα σε αυτό.

Ο βασικός μισθός, σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες όπου υπάρχει, δεν αφορά σε αποφοίτους πανεπιστημίων αλλά σε ανειδίκευτους ή “χαμηλής εξειδίκευσης” εργαζόμενους. Αν φτάνουμε σε μία χώρα οι φοιτητές να σκέφτονται πως μετά τις σπουδές θα πρέπει να δουλεύουν για τον βασικό μισθό, σημαίνει πως χάνουν τον καιρό τους στην σχολή τους αφού τα ίδια θα κέρδιζαν και ως ανειδίκευτοι! Άρα θα πρέπει είτε να βγουν στην αγορά εργασίας άμεσα ως ανειδίκευτοι αντί να χάνουν τον καιρό τους σε σχολές της πλάκας, ή να επιδιώξουν να σπουδάσουν σε σχολές που θα τους ανεβάσουν σίγουρα πάνω από τον βασικό μισθό!

Δεν έχεις καθόλου άδικο,το πνεύμα του κομματιού του ποστ μου αφορούσε κυρίως μία διαπίστωση που έκανα και που δεν προκύπτει από τις γνώσεις οικονομικής επιστήμης που δεν έχω!

Αυτή η διαπίστωση λοιπόν προκύπτει εμπειρικά(το ομολογώ)με όσα βλέπω γύρω μου,από πολύ κοντινούς μου ανθρώπους που έχουν πτυχία,μόρφωση,μιλούν γλώσσες κτλ και στην Ελλάδα δεν νομίζω να αμείβονται με ιδιαίτερα καλά λεφτά,τουλάχιστον για το επίπεδό τους…Τέλος πάντων,ας μιλήσει για αυτό κανένας που το ζει ή το ξέρει καλύτερα

Επειδή δεν ζώ σε άλλη χώρα, να προσθέσω στα όσα έγραψα πιό πάνω ως επιλογές πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν και παιδιά που έχουν τελειώσει καλές σχολές αλλά δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στο αντικείμενο τους λόγω της κρίσης και αναγκάζονται να κάνουν δουλειές του ποδαριού. Σε αυτή την περίπτωση, εμένα τουλάχιστον μου είναι πολύ προφανές πως πρέπει να πάνε να δουλέψουν (ή να συνεχίσουν τις σπουδές ή έναν συνδυασμό των δύο) στο εξωτερικό.
Δεν έχει νόημα να συμβιβάζεται κανείς με τη “μοίρα” που του επιφύλαξε η Ελλάδα και να περιμένει “να φτιάξουν τα πράγματα”. Στη ζωή είναι κανείς σε κάθε ηλικία μόνο μία φορά και πρέπει να προσπαθεί να αρπάξει τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες που του προσφέρονται την δεδομένη στιγμή. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει να ξεβολευτεί κάπως και να στερηθεί -για κάποια χρόνια έστω- τα γεμιστά της μάνας ή τον Ολυμπιακό ή τον φραππέ ή δεν ξέρω τι άλλο… :wink::stuck_out_tongue:
Στο τέλος κερδισμένος/κερδισμένη θα βγεί.

Συμφωνώ απολύτως θείο,ούτως ή άλλως ο Ολυμπιακός πάει για Ευρώπη τώρα σιγά σιγά οπότε θα τον βλέπουμε έξω8):stuck_out_tongue: