…ωραίο φαίνεται το από πάνω:):!:
Δράκος του Κούνδουρου χτες. Εξαιρετικός Ηλιόπουλος, καλή η ταινία αλλά δεν δικαιολογεί με τίποτα τη φήμη της “καλύτερης ελληνικής έβερ”.
Ιμχο πάντα.
χωρίς να ξέρω ποια είναι η καλύτερη ελληνική ταινία, μαζί σου.
είναι αρκετά καλή βέβαια
Αν συνυπολογίσεις τα πενιχρά μέσα και πόρους της εποχής, είναι παραπάνω από αρκετά. Αλλά δεν είναι ότι κι οι άλλες ελληνικές κολύμπησαν στο χρήμα ξέρω γω.
Χωρίς να είμαι και ειδήμονας, Κουρέλια και Όλα Είναι Δρόμος απλησίαστα.
<3
[SIZE=1]The message you have entered is too short. Please lengthen your message to at least 5 characters[/SIZE]
Προσωπικά είμαι υποστηρικτής του Δράκου ως καλύτερη ελληνική ταινία, όχι λόγω αναλογίας μέσων/ποιότητας, αλλά λόγω σκηνοθετικής σύλληψης και ταυτόχρονα τα μεγάλα σεναριακά ΓΚΟΓΚΟΦΙΑ του (δεδομένου πάντα και του συντηρητισμού των παραγωγών και της ανάλογης πορείας των στούντιο, που κινούνταν σε θεατροκωμικά μονοπάτια και μελοδράματα). Είναι το μεγάλο breakthrough που απεικονίζει τον υπόκοσμο με συμπάθεια και εξυψώνει σε ήρωα τον ανθρωπάκο που παίρνει τον κακό το δρόμο. Που δείχνει με εξπρεσιονιστικό τρόπο τα νάιτ κλαμπς και την πλέμπα. Και έχει και αυτή τη μουσική του Χατζιδάκι , ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη σκηνή (που είναι η τοπ του ελληνικού κινηματογράφου για μένα) https://youtu.be/aXTd25GOllE?t=1h23m21s . Επίπεδα αρχαιοελληνικής τραγωδίας.
Ειδάλλως πάω με Τόνια Μαρκετάκη και Ιωάννη το Βίαιο, εκεί μιλάμε για πραγματικά μεγάλες τομές στον ελληνικό κινηματογράφο, με αμοιβαίες δόσεις Μπέργκμαν και νεορεαλισμού.
Δεν ξέρω αν είναι αντικειμενικά οι καλύτερες ελληνικές ταινίες, αλλά τελείως υποκειμενικά θα πω το Ρεμπέτικο και το Μάθε παιδί μου γράμματα.-
[COLOR="#FFFFFF"].-.-.-[/COLOR]
Δε Κοπανοι.-
Ωραία συζήτηση άνοιξε εδώ.
Πάντως υπάρχει μια παρανόηση: ο Δράκος δε νομίζω να θεωρείται η καλύτερη ελληνική ταινία έβερ, έτσι γενικά κι αόριστα - θεωρείται όμως σίγουρα η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ελληνική ταινία έβερ. Κατά βάση για τους λόγους που αναφέρει ο Razoreater.
Ούτε εμένα ας πούμε είναι η αγαπημένη μου (γι’ αυτή τη θέση στο μυαλό μου κοντράρονται το Μάθε Παιδί μου Γράμματα που αναφέρθηκε ήδη, τα Πέτρινα Χρόνια, ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο, ο Θίασος και ίσως δυο-τρεις του Νικολαΐδη), αλλά από ιστορικής άποψης ο Δράκος είναι σίγουρα το νο. 1, άντε μαζί με τον Θίασο.
Σε έχω ξαναρωτήσει ποιες 2-3 του Ν.Ν.; Γερνάω σχώρνα με
Για το σημαντικότερη το δέχομαι και συνυπογράφω - νομίζω.
Και μένα από τις εγχώριες, αντίστοιχα, αγαπημένη μακράν τα Φτηνά Τσιγάρα, η Στέλλα, η Παραγγελιά και το Singapore Sling (και σε camp πλαίσια το Μια Τρελή-Τρελή Οικογένεια), αλλά θεωρώ τη σημαντικότερη (σωστός για την παρανόηση, μου διέφυγε) το Δράκο και, ίσως το Θίασο.
Το Θίασο λέω ίσως, διότι αν και μια προς μια οι τομές του είναι οριστικές τόσο για τον απλό όσο και για τον στρατευμένο κινηματογράφο (αλίμονο, πρώτη φορά ο Μπρεχτ και τα ευρήματά του συνάδουν με τέτοιο τρόπο στο φιλμικό σύμπαν ενός σκηνοθέτη), ταυτόχρονα δεν παύω να θεωρώ πως είναι και αρκετά φλύαρη σε σημεία. Ας πούμε στην Αναπαράσταση (πρωτοαγγελοπουλάκιας κετς) θεωρώ πως είχε πολλή περισσότερη σαφήνεια στον τρόπο με τον οποίο έθιγε τη συγκεκριμένη πλευρά της τότε Ελλάδας και συγκλονιστική σκηνοθετική ευφράδεια. Ο Θίασος έχει τη σκηνή της κόντρας αγωνιστών-χαφιέδων και τη στοιχειωτική σκηνή με το δέντρο στο χωριό, το πανοραμικό 360’ που παίζει με το χωροχρόνο, το σπάσιμο του τέταρτου τοίχου, αλλά υπερτερεί κατά πολύ το “εγώ” του σκηνοθέτη σε σχέση με το μήνυμα που θέλει να περάσει. Ένα εγώ που αργότερα θα γιγαντωνόταν και συχνά θα κατέληγε σε υπερφίαλά και παρατραβηγμένα σκηνικά.
Η τελευταία της τριλογίας του Roy Andersson.
Μοναχικός παγωτατζής βαράει μπιέλες.
Αγάπη ακόμα κι αν έχεζε το κυλοτίτι της!:bleh:
Δε νομίζω να σε αιφνιδιάσω, είναι λίγο-πολύ οι αναμενόμενες δυο-τρεις: Πρωινή Περίπολος, Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα, και για τρίτη βάλε Γλυκιά Συμμορία - θα μπορούσα να πω και Singapore Sling αλλά ευτυχώς δεν είμαι τόσο διεστραμμένος σαν τον Razoreater.
Τώρα που τα λέτε αυτά, ξέρει κανείς που διάολο μπορώ να δω τους Απόντες online; Υπήρχε στο Youtube αλλά διαγράφηκε, ρε γαμώτο. Την έψαχνα τις προάλλες να την ξαναδώ και δεν τη βρήκα πουθενά.
Check Pm…
:thumbup:
…Zero Years…ακόμα πιο διεστραμένο:):!:
Φυλακές Ανηλίκων. Το χει και στο YouTube με ποιότητα σάπιας βιντεοκασέτας.