Ακόμα και όταν γράφω σεντόνια, πάλι δεν τα καταφέρνω να γίνω πλήρως κατανοητός. Ήταν βέβαια χύμα όλο το κείμενο (εξού και τα άπειρα έντιτς μετά) και ο ειρμός πήγαινε λίγο δεξιά και αριστερά αλλά ας προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω δυο τρία πράγματα:
@Rebel το θέμα μέταλ ή όχι μέταλ είναι ακριβώς αυτό που έλεγα ότι αποπροσανατολίζει την κουβέντα. Και εδώ αλλά και στο facebook μου ξεκίνησαν τέτοιες κουβέντες, τελικά είναι μέταλ ή δεν είναι λες και αυτό έχει κάποια ποιοτική σημασία. Αυτό που λέω είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να τους κρίνουμε για αυτό που κάνουν και όχι για το ποιο κουτάκι τους βάζουμε και τι σημαίνει αυτό το για το ροκ ή το μέταλ ή πόσο μεγάλοι είναι. Προσωπικά τους θεωρώ ποπ/ροκ (όχι σκέτο ποπ και δεν εννοώ Britney Spears) με ψήγματα μέταλ αλλά πραγματικά πλέον θεωρώ ότι είναι άσκοπη κουβέντα. Ένα κομμάτι εδώ είναι πιο μέταλ, ένα άλλο είναι τελείως AOR, ένα άλλο προγκ, ένα άλλο είναι Beatles και Abba με ένα χέβυ ριφφ κάπου στην μέση κ.ο.κ. Όλα όμως είναι Ghost, το οποίο είναι προς τιμήν τους. Ας πούμε ροκ να τελειώνουμε με το παραμύθι. Να πάμε παρακάτω. (μου αρέσει πάντως που έβαλα και μια σύνοψη στην αρχή του κειμένου “tl;dr” αλλά τίποτα!)
Σπρώξιμο, hype, marketing, ντροπής πράγματα:
Στο ντεμπούτο προσωπικά αντέδρασα στους δημοσιογράφους και το ανελέητο hype και (το ξαναγράφω) αυτή την μαλακιάρα που πουλάγανε ότι οι Ghost είναι μια MF ρετρό μπάντα και το μέλλον του μέταλ και το ιδανικό μπάσιμο σε αυτή τη μουσική κλπ. Παντού γράφονταν αυτά, παντού φωτογραφίες με σελέμπριτις και μπλουζάκια. Εγώ είμαι ΒΛΑΜΜΕΝΟΣ με τον King Diamond και επειδή με πρήζανε να ακούσω Ghost, In Solitude και κάθε ρετρο οκάλτ “χέβυ ροκ” και δεν συμμαζεύεται απορούσα πραγματικά με το τι σκατά νομίζει ότι ακούει ο καθένας και πόσο διάολο χαμπαριάζουν πραγματικά από King Diamond/MF. Μιλάμε για κάποιο από το πιο πρωτότυπο και δυναμικό μέταλ με κτηνώδη επιρροή που έχει βγει ποτέ και μου μοστράρουν το υπεργατί τον Πάπα σαν το παιδί του;
Ελπίζω να γίνεται κατανοητό τώρα τι με ενοχλούσε. Φυσικά δεν θα ζητήσω και συγγνώμη που με ενοχλούσε αυτό το πράγμα (@drenie), να μου πουλάνε ψιψίνια για King Diamond, δηλαδή.
Να σημειώσω εδώ ότι οι ίδιοι Ghost δεν θυμάμαι να πλασάρονται έτσι, τότε λέγανε για κατάκτηση του κόσμου και εξάπλωση του μηνύματος του σατανά και τέτοια, με κάθε τρόπο συμπεριλαμβανομένου του “ξεπουλήματος”. Καλά οι εταιρείες και το πρόμο τμήμα τους, βλέπουν μέικαπ και σατανά, σου λέει πούλα το έτσι. Ο γαμημένος ο τύπος όμως να σπρώχνει με τέτοιο τρόπο την μπάντα μου άναβε τα λαμπάκια. Δηλαδή έπρεπε να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε για πάρτη των Ghost. Κάπως έτσι. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα θεωρώ το ντεμπούτο τους μέτριο με κάποιες συμπαθητικές στιγμές. Η γνώμη μου είναι ότι είναι ο χειρότερος δίσκος τους και το γεγονός ότι έμεινε αυτός περισσότερο από ότι πχ το Legend των Witchcraft που θεωρώ καλύτερο (θα περίμενα σίγουρα όποιος ακούει το μεν να ακούει και το δε, ξεχάστηκε όμως…) είναι ακριβώς η διαφορά στο hype. Φυσικά υπάρχει εδώ μια παράμετρος (που επιμένεις να αγνοείς Primal), οι Ghost συνέχισαν και προόδευαν, εμφανώς, ασχέτως προτιμήσεων, δεν μπορείς να αρνηθείς ότι μιλάμε για μια μπάντα που έχει Ο-ΡΑ-ΜΑ, ΞΕΡΕΙ τι θέλει, δεν είναι αυτό το κάτσε να δούμε πού φυσά ο άνεμος, πού θα το πάμε μουσικά κλπ.
Το σημαντικότερο: Το ντεμπούτο βγήκε το 2010. Πριν 8 χρόνια. Δεν γίνεται η επιχειρηματολογία να έχει ΚΟΛΛΗΣΕΙ εκεί, στα ίδια επιχειρήματα. Κάποιος είναι κολλημένος στην λάσπη. Και εν προκειμένω είναι κάτι μεταλλάδες που γίνονται στόχαστρο συλλόγων και παρατηρητηρίων.
Από εκεί και πέρα, μιας και το γυροφέρνουμε: δεν υπάρχει μπάντα που να είναι το μέλλον του μέταλ. Όποιον πάνε μια ζωή να σπρώξουν με τέτοιους όρους το αντίθετο θα καταφέρουν: είτε τους νέους Metallica (κάτι Trivium, Avenged Sevenfold) ή το μέλλον του μέταλ στους Machine Head (θυμάμαι τι μαλακιάρες γράφανε οι Άγγλοι τότε, τέλη 90ς), εδώ λέγαμε τους Nevermore τότε, μετά οι Mastodon, τώρα οι Gojira (βασικά αυτοί ήταν το μέλλον πριν καμιά δεκαριά χρόνια, τώρα είναι το παρόν ξέρω γω και σε λίγα χρόνια θα είναι το παρελθόν), αύριο ποιος ξέρει. Γενικώς θεωρώ όλες αυτές τις κουβέντες παντελώς ξεκάρφωτες και λόγια του αέρα, για το καφενείο, όχι για σοβαρή ανάλυση. Το μέταλ είναι είδος κλασικό πλέον, δεν κινδυνεύει για να χρειάζεται σωτήρες, ούτε το μπλουζ ή η jazz περιμένεις να πρωταγωνιστήσουν στο mainstream σαν ΕΙΔΗ ή να παράγουν μια ολόκληρη σκηνή που θα επηρεάσει τον πλανήτη αλλά κανείς δεν ψάχνει τον μελλοντικό τους σωτήρα ή τον πιο μεγάλο και τέτοιες πίπες. Αν βγάλουν κάποιο καλλιτέχνη γαμώ. Σκηνή δύσκολο. Το μέταλ είναι σε καλύτερη μοίρα αλλά και να μην ήταν, στα αρχίδια μας (μιλώ ως μεταλλάς βλαμμένος).
Να μιλάμε ιστορικά, να μιλήσουμε για μεγέθη και εκτοπίσματα. Να μιλάμε για το μέλλον, ας πάμε στις καφετζούδες καλύτερα. Δεν αγωνιώ για τις αρένες. Κάποιες λίγες μπάντες θα βρεθούν, σας το υπογράφω εγώ που είμαι και πιο ωραίο παιδί από την Βασιλειάδου. Όλοι μια ζωή προβλέπουν το θάνατο του μέταλ (και άλλων σκηνών), και στα 70ς δεν περίμεναν το new wave of heavy metal που έβγαλε τους Maiden και όταν μεσουρανούσαν οι περμανάντ και ο MJ δεν χαμπαριάζανε ότι οι Metallica άλλαζαν την τροχιά του πλανήτη κ.ο.κ. Θα ξαναγίνει αυτό - και αν δεν γίνει με όρους σούπερ σταρ, ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ, μουσική θέλουμε να ακούσουμε. Ξεφεύγω όμως.
Οι Ghost εδώ και πολλά χρόνια έχουν αποδείξει την στόφα τους. Δεν θεωρώ ότι συγκλονίζουν μουσικά, έχουν κάποια πολύ ωραία κομμάτια για μένα (ένα δίσκο θα μάζευα συνολικά αν συγκέντρωνα τα κομμάτια τους που ακούω) αλλά έχουν το πακέτο, έχουν χαρακτήρα… Α, ας κάνουμε και μια παρένθεση περί χαρακτήρα. Αν μπορείς να πεις στο δευτερόλεπτο “ε, αυτοί φυσικά είναι οι…”, τότε μόκο, μιλάμε για χαρακτήρα. Μην μπερδεύουμε την καινοτομία/πρωτοτυπία, είναι ΑΛΛΟ πράγμα αυτό, φυσικά σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και τα δύο. Οι Volbeat καινοτόμησαν μια φορά στην ζωή τους μπασταρδεύοντας (“κλέβοντας” αν αυτή είναι η προαίρεσή σας) ετερόκλητα πράγματα ή συνδυάζοντας επιτυχημένα κάποια πράγματα και έβγαλαν έναν ήχο καταδικό τους τον οποίο αναπαράγουν έκτοτε με ελάχιστες παρεκκλίσεις. Οι Ghost χτίσανε τον ήχο τους και συνεχίζουν να τον εξελίσσουν, δηλαδή συνέχιζαν, δεν ξέρω πόσο μακριά θα πάει ακόμα, πάντως προσωπικά τους δίνω ρισπέκτ σε αυτό.