διάβασα το “τα παιδιά του Χούριν”.γαμάτο είναι και άνετα γίνεται και αυτό ταινία.
Γνωρίστε το cast του Hobbit ως έχει μέχρι τώρα.
Λατρεύω τον τυπά που θα κάνει την φωνή του Smaug!!!
Αν κλείσουν και όσοι είναι απλά rumored θα μιλάμε για τέλειο καστ.
Μια χαρά θα είναι. Υπομονή 2 χρονάκια!!!
Το ποστ όπως θα το έβλεπα εγώ!
Βασικά ναι δίκιο έχεις.
Πάντως καλύτερα να περιμένουμε παρά να έχουμε την κατάσταση που είχαμε τόσα χρόνια με το αν θα γίνει τελικά η ταινία, ποιος θα σκηνοθετήσει κλπ κλπ
Τον τελευταίο καιρό μου γεννήθηκε η όρεξη να διαβάσω τα βιβλία του Τόλκιν σχετικά με την Μέση Γη. Έχω δει τις 3 ταινίες LOTR, έχω τα βιβλία της τριλογίας αλλά δεν έχω αξιωθεί να τα ξεκινήσω. Γνωρίζω όμως ότι υπάρχουν και άλλα βιβλία με τον κόσμο της Μέσης Γης-Σιλμαρίλλιον, Χόμπιτ κλπ. Μήπως κάποιος ξέρει ποια και πόσα είναι όλα τα βιβλία, ποια υπάρχουν στα ελληνικά και πώς πρέπει να διαβαστούν για να ακολουθείται σωστά η χρονολογική σειρά; (Πχ ξέρω ότι τα γεγονότα του Χόμπιτ προηγούνται αυτών της τριλογίας.)
Έχουν αναφερθεί κάποια άτομα σχετικά σε προηγούμενα posts αλλά θα ήθελα μια ολοκληρωμένη απάντηση. Ευχαριστώ
Καλώς ήρθες στον κόσμο του Τόλκιν! Κατ αρχάς, όλα τα βιβλία υπάρχουν στα ελληνικά, είναι υπερπανεύκολο να τα βρεις σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο.
Τώρα χρονικά, ίσως καλύτερα να ξεκινήσεις από το Σιλμαρίλιον, το οποίο κατά κάποιο τρόπο αποτελεί την ιστορία της Μέσης Γης και των λαών της. Δηλ εξιστορεί πώς δημιουργήθηκε αυτός ο κόσμος, τι θεοί υπάρχουν, τι αντιπροσωπεύει ο κάθε θεός κλπ κλπ. Καταπληκτική ιστορία, κυριολεκτικά χαζεύεις με τον πλούτο των γνώσεων και πληροφοριών που σου δίνει. Το βιβλίο καταλήγει με μια σύντομη εξιστόρηση των γεγονότων που οδηγούν στον πόλεμο του δακτυλιδιού που περιγράφεται αναλυτικά στην τριλογία LOTR. Οπότε διαβάζοντας το υπερ-βιβλίο αυτό ξέρεις τι να περιμένεις ακολούθως.
Μετά διάβασε το Χόμπιτ, το οποίο όπως ίσως γνωρίζεις διηγείται πώς βρέθηκε το δαχτυλίδι και ακολούθως βέβαια συνέχισε με τα βιβλία της τριλογίας.
Το πιο δύσκολο να διαβαστεί είναι μακράν το Σιλμαρίλιον: στην αρχή θα σε δυσκολέψει αρκετά, αλλά αν επιμείνεις θα αποζημιωθείς. Σε σύγκριση με αυτό, τα επόμενα βιβλία ρέουν πιο ομαλά και εύκολα, σχεδόν σαν παραμυθάκι. Μη φανταστείς ότι είναι και αυτά εύκολο να διαβαστούν (σίγουρα θα έχεις ακούσει πολλά άτομα να λένε ότι η τριλογία είναι χαώδεις λόγω των πολλών χαρακτήρων και τοπονυμιών που περιέχει), αλλά πιστεύω ότι αν έχεις διαβάσει πρώτα το Σιλμαρίλιον, αυτά είναι παιχνιδάκι.
Τώρα υπάρχουν και άλλα βιβλία, τα οποία δεν τα έχω διαβάσει ακόμα, άρα δεν έχω και άποψη. Το ένα είναι το Ιστορίες της Μέσης Γης (κάπως έτσι λέγεται) και το άλλο τα Παιδιά του Χούριν, το οποίο είναι μια παράπλευρη ιστορία που ξεπιδάει από το Σιλμαρίλιον. (έχε υπόψη ότι από το Σιλμαρίλιον ξεπηδούν πάρα πολλές ιστορίες, για κάθε μια από τις οποίες θα μπορούσε να γραφτεί ένα ξεχωριστό βιβλίο!!!).
Οπότε αν θές παρέμβαλε τα Παιδιά του Χούριν μεταξύ Σιλμαρίλιον και Χόμπιτ για να έχεις και πρόσφατους τους χαρακτήρες!!!
Με όποια σειρά και να ξεκινήσεις, μια ευχή μόνο:
ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ :bye:
Χρονολογική σειρά:
Silmarillion
[B]The Histories of Middle Earth (12 βιβλία)
The Childern Of Hurin
The Unfinished Tales[/B]
The Hobbit
The Lord Of The Rings (3 διπλά βιβλία)
Τα boldαρισμένα είναι όλα της ίδιας περιόδου οπότε διαλέγεις και παίρνεις. Βασικα το 12τομο περιλαμβάνει πάααααρα πολλά πράγματα και είναι για καμμένους σαν εμένα
Προτεινόμενη σειρά διαβάσματος:
The Lord Of The Rings
The Hobbit
The Silmarillion
The Unfinished Tales
The Children Of Hurin
The Histories Of Middle-earth
Όπως είπε ο Savax καλό διάβασμα και καλή περιπλάνηση στην Arda!
μόνο το the “histories of middle earth” δέν έχω διαβάσει.
Φίλε τα έχω στα Αγγλικά και είναι πραγματικά δύσκολα στο διάβασμα. Χρησιμοποιεί πάρα πολλές λέξεις από τα αρχαικά Αγγλικά και συνέχεια ήμουν με ένα λεξικό. Αλλά εντάξει δίνει πάρα πολλές πληροφορίες.
Από όσα έχω διαβάσει το πιο δυσκολοχώνευτο ήταν το Ατέλειωτες Ιστορίες.Τα παιδιά του Χούριν τι ακριβώς λένε?
Τι εννοεις?Ελπιζω οχι το τι πραγματευεται(απο τον τιτλο φαινεται),αλλα αν αξιζει να το διαβασεις,σωστα?
Η αποψη μου ειναι οτι αν εισαι φαν του κοσμου του Τολκιν(απο το unm σου μαλλον εισαι)τοτε,ναι,διαβασε το.Εμενα μου αρεσε πολυ.Παιρνει την ιστορια των Παιδιων του Χουριν και την ξεδιπλωνε παρα πολυ καλα!
Astaldo και savax, σας ευχαριστώ για τι απαντήσεις σας. Το 12τομο The History of Middle-earth είναι το μόνο που δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, σωστά; Astaldo, γιατί προτείνεις να διαβαστούν τα βιβλία με σχεδόν αντίστροφη σειρά από αυτή της χρονολογικής; Επίσης τα βιβλία που έκδοσε ο γιος του Τόλκιν μετά τον θάνατό του είναι ολοκληρωμένα ή είναι μια διάσπαρτη συρραφή των σημειώσεων που είχε αφήσει ο Τόλκιν; Και τέλος, είναι όντως τόσο δυσανάγνωστος όσο έχω ακούσει ή όχι;
Αναφορικά με το Σιλμαρίλιον που ξέρω περισσότερα, ο Τόλκιν το έγραφε επί πολλά χρόνια. Το άλλαζε, το αναπροσάρμοζε, το διαφοροποιούσε κλπ κλπ. Τελικά εκδόθηκε μετά το θάνατό του από το γιο του, ο οποίος πήρε τα τμήματα που είχε γράψει ο πατέρας του και τα ένωσε μεταξύ τους ώστε να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο βιβλίο.
Γενικά, τα βιβλία του είναι ιδιαίτερα πυκνογραμμένα και τρομερά ενδιαφέροντα. Δεν ειναι εύκολο να διαβαστεί, αλλά βέβαια ούτε και ακατόρθωτο. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι ο άνθρωπος έχει φτιάξει έναν ολόκληρο κόσμο και τον περιγράφει αναλυτικότατα (με την κοσμογονία του, τη μυθολογία του, τις περιοχές του, τις φυλές του, την ιστορία του κλπ κλπ). Ακόμα και δική του γλώσσα επινόησε, που χρησιμοποιούταν από τα ξωτικά.
Άρα εξ ορισμού, από τη στιγμή που αυτός ο συγγραφέας δημιουργεί μέσα στο μυαλό του κάτι εντελώς νέο και πρωτοποριακό για την εποχή του, δεν θα μπορούσε να είναι και ότι πιο “εύκολο” και συμβατικό υπάρχει…
Τώρα για τα άλλα βιβλία του (τις Ατέλειωτες Ιστορίες και την Ιστορία της Μέσης Γης) και αυτά έχω την εντύπωση ότι προέρχονται από σκόρπιες σημειώσεις που επιμελήθηκαν από το γιο του (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, όσοι έχουν ασχοληθεί ας με διορθώσουν αν κάνω λάθος).
Το The History of Middle-Earth παιδιά είναι απλά συλλογή σημειώσεων ή έχει και κανονικά διηγήματα/ιστορίες που έγραψε ο ίδιος ο Τόλκιν?? Διαβάζεται με άλλα λόγια?
Πάρτο στ’αγγλικά και άσε το βιβλίο να σε παρασύρει…Για να απολαύσεις τον Τόλκιν το θέμα είναι να μπεις στον κόσμο του. Ε άμα μπεις δύσκολα θα θες να βγεις
Ακριβώς. Κάποια στιγμή θα πάρω το Σιλμαρίλιον στα Αγγλικά να το διαβάσω, πρέπει να είναι φοβερή εμπειρία.
Βασικά, αναφορικά με τη “σειρά διαβάσματος”:
Αν διαβάσεις πρώτα το Χόμπιτ, θα σου φανεί σαν παραμυθάκι για παιδιά.
Αν διαβάσεις πρώτα το Σιλμαρίλλιον, θα σου φανεί σα να διαβάζεις βιβλίο ιστορίας ενός κόσμου που δεν υπήρξε ποτέ και θα χαθείς στον κυκεώνα ονομάτων, τοπονυμίων κτλ.
Για το History of Middle Earth δε το συζητώ καν.
Ξεκινήστε από Άρχοντα
Στην ουσία περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία τον απογόνων του Hurin.
Ναι νομίζω πως το 12τομό είναι το μόνο που δεν έχει μεταφραστεί ακόμα και βασικά δεν νομίζω να μεταφραστεί.
Προτείνω αυτή την σειρά ανάγνωσης γιατί θεωρώ ότι είναι ότι πιο εύκολο για έναν νέο αναγνώστη. Δηλαδή: Η τριλογία του άρχοντα περιέχει όλες τις λεπτομέριες για να μπει κάποιος στον κόσμο του Καθ. Tolkien αλλά δεν είναι όλα τόσο μπερδεμένα ώστε να χάνεσαι (ε ίσως στην αρχή). Στην συνέχεια με το Hobbit θα εμβαθύνεις λίγο περισσότερο ανακαλύπτωντας τι έγινε με το δαχτυλίδι και πως βρέθηκε στα χέρια του Bilbo.
Τα υπόλοιπα βιβλία περιέχουν όλα πολλές περισσότερες λεπτομέριες που αν αρχίσεις με αυτά πραγματικά χάνεσαι. Προσωπικά νομίζω πως είναι καλύτερα να μπεις σιγά σιγά στον κόσμο της Αrda και όχι κατευθείαν στα βαθιά. Οπότε μετά τα 4 αυτά βιβλία καλά θα ήταν να συνεχίσεις με την βίβλο Silmarillion και μετά με τα υπόλοιπα (Unfinished Tales, The Children Of Hurin και το Histories Of Middle-earth) τα οποία πραγματεύονται κάποια συγκεκριμένα γεγονότα των παραπάνω βιβλίων με εκτενέστερη περιγραφή.
Τα βιβλία που επιμελήθηκε ο Christopher Tolkien είναι ολοκληρωμένες ιστορίες οι οποίες είναι αποκλειστικά βασισμένες πάνω σε οδηγίες, γράμματα και σημειώσεις του J.R.R. Tolkien. Ίσως όχι ολόκληρα τα βιβλία αλλά μεγάλα μέρη αυτών.
Πιστεύω ότι αν ακολουθήσεις την σειρά ανάγνωσης που προτείνω δεν θα τον βρεις καθόλου δυσανάγνωστο.
Κάτι και από τα δύο. Βασικά μικρές μικρές ιστορίες. Δεν είναι μονοκόματο μία και έξω αν αυτό εννοείς. Διαβάζεται αν έχεις διαβάσει όλα τα προηγούμενα νομίζω!