ήρθε η ώρα. επειδή δεν έχω σκοπό να στεναχωρήσω κανένα, θα βάλω το - ψύχραιμο- ποστ μου σε σποιλερ. εσύ λοστάκια που άλλαξε η ζωή σου με το λοστ, ΜΗΝ το διαβάσεις. δεν θέλω να ζορίσω κανένα. δεν το έκανα καν στον φίλο κοζυ, που έγραψε ένα από τα πιο γραφικά ποστ της ιστορίας. :lol: τον αγαπάμε για αυτό, αλλά οκ.
[SPOILER]το λοστ άρχισε έκανε τον κύκλο του κ τελείωσε όπως αναμενόταν.
άρχισε σαν περιπέτεια, το γύρισε σε θριλερ/μυστηρίου και μετά σε επιστημονική φαντασία. ο λόγος; τα λεφτά, όπως κ σε ΚΑΘΕ επιτυχημένη σειρά στην αμερική, που στο 80% των περιπτώσεων τελειώνει με “κοιλιά”…
οι άνθρωποι άρχισαν μια σειρά, είδαν ότι στην πρώτη σεζόν τα πράγματα πήγαν περίφημα κ κατάλαβαν πως για ν αβγάλουν 6 σεζόν, πρέπει να το γυρίσουν στα μυστήρια στο πεκίνο. ΔΕΝ είχαν ΚΑΝΕΝΑ μεγάλο κονσεπτ στο μυαλό τους. όποιος έχει μάτια βλέπει. απλά έπεσαν τα λεφτά κ τους είπαν “φτιάξτε 6 σεζον” κ το έκαναν με αξιοπρέπεια αν μη τι άλλο. ήδη από την τρίτη σεζόν αρχίζουν κ ανοίγουν περισσότερες τρύπες απ’ότι κλείνουν και τελικά, 6 σεζόν μετά, κάποιες τις κλεινουν οπως όπως, ολόκληρες υποπλοκές αποδεικνύονται άσχετες/δευτερεύουσες και ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί, αναλύεται στα φόρουμ από άτομο που διαγκωνίζονται να αποδείξουν ποιος “βλέπει λοστ καλύτερα”. παπατζες. το μάρκετινγκ του λοστ κατάφερε να πείσει όλο τον κόσμο ότι υπάρχει ένα μεγάλο στορυ κάπου μακριά στο κεφάλι κάποιου κ ότι πρέπει να το βρει ο θεατής. ακόμα κ τώρα που τελειωσε, κανείς δεν ειναι σίγουρος τι έγινε - όχι γιατι μιλάμε για Lynch, αλλά γιατι το στόρυ έχει κενά, ο καθένας τα γεμίζει όπως του αρέσει κ μετά κάνει lecturing και στους άλλους που “δεν καταλαβαίνουν” γιατι δεν έχουν διαβάζει 52 μπλογκ κ δεν έχουν δει 345 βιδεο στο γιουτουβ για να δουν την αλήθεια. ποτέ μια σειρά δεν έκανε τους θεατές της να νιώθουν τόσο ξεχωριστοί, ψάχνοντας ένα στόρυ που δεν υπάρχει…
ερμηνείες κ σκηνοθεσία: απίστευτες, αν το μέτρο σύγκρισης ειναι τα φιλαράκια. ειλικρινά, έχουν γραφτει πολυ άκυρα πράγματα. μονο στην αμερικανικη τβ υπάρχουν πολύ καλυτερα πραγματα, κ αν οι γκομενες δεν ήταν τοσο εξαισιες κ τοσες πολλες, θα μιλουσαμε διαφορετικα… δεχομαι τον “ελιτισμο των σινεφιλ”, με τους -οφσκι κ τα απρομαυρα, απο την άλλη χαίρομαι που όσοι βλέπουν κινηματογραφο, μπορούν να δουν κ λοστ, ενώ το αντίστροφο όσο πάει χάνεται. μια μεγάλη γενια (15-30 ετων σημερα) έχει γαλουχηθεί με μετρο σύγκρισης την αμερικανικη τηλεοραση. αυτοι οι θεατες χάθηκαν δυστυχως. μετα το λοστ θα ψαξουν την αλλη υπερσειρα κ θα βλεπουν παραλληλα κ κανενα μπαρτον/ταραντινο για την “κουλτουρα”. δεν ξερω αν ετσι κερδιζει η τηλεοραση, αλλα σιγουρα χανει ο κινηματογραφος και με τον καιρο το κριτηριο χανεται : ο καρπετοπουλος είναι τοσο άσχετος στα κινηματογραφικα, που τον κοροιδευει κ ο πανουτσος κ ο κριτικος. κ βλεπουμε εδω να τον επικαλουμαστε ως “αυθεντια”, επειδη μας βολευει η γνωμη του για το λοστ. δλδ αν η σασα μπαστα βγει κ πει “εβλεπα κ εγω λοστ κ μου αρεσε” να το ποσταρουμε κ αυτο; με γεια της με χαρα της στο κοριτσι…
τα δβδ ερχονται, με εξτρα λεπτα κ έξτρα λεφτα αποτι μαθαινω, οπου ισως τοτε αποκαλυφθει η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ του λοστ. κλασικη αμερικανικη συνταγη - δεν την παραβλεπω, αλλα βλεπω πολυ κοσμο να τρελαινεται με τα μυστικα μηνυματα… παιδες, μιλαμε για αμερικανικη τηλεοραση κ μαλιστα ουτε καν την πιο εμπορικη (το NCIS εχει μεγαλυτερες θεαματικοτητες).
απο την αλλη καταλαβαινω γιατι η σειρα ηταν εθιστικη κ σεβομαι οσους τρελαθηκαν. αυτο που δεν καταλαβαινω, οπως συμβαινει με καθε δειγμα της ποπ κουλτουρας, ειναι γιατι η αναλυση ολων δεν μενει στο “μια φανταστικη τηλεοπτικη σειρα ηταν, κ μεχρι εκει”, αλλα πρεπει να γραφονται υπερβολες για την τηλεοραση που αλλαξε, την τεχνη που μπηκε στο σπιτι μας, τις ερμηνειες που συγκλονισαν κ το τελος που καθηλωσε. αντιλαμβανομαι τον συναισθηματισμο, αλλα οκ, υπερβολη στην υπερβολη το αισθητικο κριτηριο χάνεται…[/SPOILER]
αυτά. ελπιζω να μην προσβληθηκε κανενας. ειναι η γνωμη μου κ μονο