Να πεταχτώ κι εγώ και να πω ότι το συγκεκριμένο λογότυπο είναι όντως αρκετά ευανάγνωστο για τα δεδομένα του χώρου όπου κινείται το συγκρότημα.
Αυτό το κόλλημα που έχουν οι σκηνές του black και του death με τα ακαταλαβίστικα λογότυπα όντως μπορεί να κουράσει. Οι παλιότεροι ίσως θυμούνται εδώ τον Prosatanic, ο οποίος το είχε κάνει σύστημα να ποστάρει στο “τι ακούτε τώρα” σκέτα εξώφυλλα από black/death, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες, με αποτέλεσμα να τον παίρνει στο ψιλό το μισό φόρουμ, κάθε μέρα τον ίδιο δίσκο ακούς κ.λπ.
Από την άλλη είναι αξιοσέβαστο για μένα το κίνητρο όλων αυτών να προωθούν την ακρότητα στην τέχνη ακόμα και σε επίπεδο σημειολογίας. Απόδειξη, το ότι όταν μια στις τόσες βγαίνει ένα black/death συγκρότημα με απολύτως ευκρινές λογότυπο, σχεδόν μοιάζει παράταιρο, λες και βλέπεις εξώφυλλο συγκροτήματος που παίζει alternative rock ξέρω γω. Απλά θα μπορούσαν πολλοί απ’ αυτούς να είναι λίγο πιο πρωτότυποι και να παίζουν και με άλλα πράγματα, όχι όλη την ώρα κλαδιά δέντρων και ιστοί αράχνης (good one @jonkyr).
Για παράδειγμα, θεωρώ απίστευτο το λογότυπο των Torture Chain - για όσους δεν ξέρουν, black metal project του Brendan των Pagan Altar / Magic Circle κ.λπ. Παίζει με την extreme metal παράδοση των χαοτικών λογότυπων / της κλείνει το μάτι αλλά πηγαίνοντας το όλο πράγμα τελείως αλλού αισθητικά και αποτυπώνοντας με φοβερό τρόπο το νόημα του ονόματος της μπάντας. Θέλω γνώμη και από τον @Ironman1 επ’ αυτού.