Εναλλακτικές - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Πυρηνική ενέργεια και Περιβάλλον


#228

Ε αυτό κυρίως.

Επίσης, ότι γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες έχουν γίνει είναι από το '81, και με τη τεχνολογία της εποχής, και αυτό μόνο στη περιοχή νότια της Κρήτης. Πως κάποιοι βγαίνουν και ποσοτικοποιούν τα πιθανά κοιτάσματα αδυνατώ να καταλάβω.

Anyway, έχουν δοθεί πάντως σε διαγωνισμό 2-3 οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος, ο πρώτος διαγωνισμός κλείνει αρχές Μαρτίου και ο δεύτερος αρχές Ιούλη. Το θετικό από την όλη ιστορία είναι ότι τουλάχιστον υπάρχει μια κινητικότητα που αδικαιολογήτως απουσίαζε τα τελευταία 15 χρόνια σε αυτόν το τομέα.


#229

Για όποιον ενδιαφέρεται, τα πρακτικά της ημερίδας είναι εδώ:

http://www.geol.uoa.gr/attachments/article/697/2012_hydrocarbon_lignit.pdf

Δεν ξέρω τι λέει για τους υδρογονάνθρακες, αλλά εγώ τράβαγα τα βυζιά μου με αυτά που γράφονται στο άρθρο για τους λιγνίτες. Ούτε παιδάκι του δημοτικού δε λέει τα παρακάτω:

Είναι γνωστό ότι όταν παράγεται ενέργεια χάνεται ύλη, ή υφίσταται μόλυνση του περιβάλλοντος. Συνεπώς δεν υπάρχει «καλή» και «κακή» μορφή ενέργειας. (Αυτό μεταφράζεται και από τον τύπο της σχετικότητας E=mc2).


#230

Γεωλόγοι… τι περίμενες; Δεν έχουν γνώση φυσικής 8)

[SPOILER]Γι’ αυτό τα βάζουν οι περισσότεροί τους - πλην ελάχιστων εξαιρέσεων - με τον Βαρώτσο και τη μέθοδο πρόγνωσης σεισμών που συνεχίζει να αναπτύσσει και να βελτιώνει ακόμα… Αλλά όταν έχεις άγνοια φυσικής, πιο εύκολο είναι να το απορίψεις και να το πολεμήσεις :wink:[/SPOILER]


#231

Ο πρώτος ομιλητής του ΙΓΜΕ, αναφέρθηκε στο Λιγνίτη, και μάλιστα σε ερωτήσεις που του έγιναν σχετικά με τα αποτελέσματα της καύσης του λιγνίτη σε ανθρώπους και περιβάλλον, απαντούσε αόριστα του στυλ “τα κρούσματα καρκίνου συνδέονται με το αλκόολ και το τσιγάρο”, επειδή και καλά οι περιοχές στη Πτολεμαϊδα είναι εργατουπόλεις#-o

εδιτ: εσύ αποπάνε μη συκοφαντείς!


#232

Δεν ντρεπόταν να το πει αυτό;
Θυμάμαι σε ένα μάθημα ακτινοφυσικής που είχαμε στο φυσικό, μας έλεγε ο καθηγητής για το πόσο “καθαρή” μορφή ενέργειας είναι ο λιγνίτης… με την καύση του, απελευθερώνονται - μεταξύ άλλων - και ραδιενεργές ουσίες (προφανώς τα διάφορα ραδιενεργά στοιχεία που υπάρχουν μέσα στον λιγνίτη, όπως και σε κάθε ορυκτό). Μολύνουν περισσότερο και από τους πυρηνικούς σταθμούς.

Πως τον έλεγαν τον κύριο από το ΙΓΜΕ;

edit: Εσύ αποπάνε μη συκοφαντείς τον αποπάνω!


#233

Καραγεωργίου, τον αναφέρει και στα πρακτικά που αναρτήθηκαν πιο πάνω. Καθηγητής επίσης ανέφερε ότι οι παρενέργειες από τα ραντίσματα στις καλλιέργειες είναι μεγαλύτερες απ’ τη καύση του λιγνίτη.

Ο λιγνίτης είναι περίεργη ιστορία, γιατί ναι μεν προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καρκινογενέσεις κλπ, αλλά είναι και ένα πολύ φθηνό καύσιμο, + ότι υπάρχει άπλετο στον ελληνικό χώρο. Οπότε, είτε βελτιώνεις κατά πολύ τα φίλτρα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να εμποδίσει την απελευθέρωση των βλαβερών ουσιών στο περιβάλλον, είτε πολύ απλά βρίσκεις άλλες χρήσεις για το λιγνίτη - πράγμα που επίσης αναφέρθηκε στην ημερίδα.


#234

Άλλες χρήσεις για το λιγνίτη συγκρίσιμες σε μεγέθη με τα τωρινά νούμερα εξορύξεων ΔΕΝ υπάρχουν.

Στην ημερίδα δεν ήμουν και δεν ξέρω τι ειπώθηκε. Επίσης δεν ξέρω πώς προέκυψαν τα πρακτικά της ημερίδας (τα έγραψε κάποιος κακόμοιρος φοιτητής από όσα μισοκαταλάβαινε στην αίθουσα ή τα έστειλε ο κάθε συγγραφέας ξεχωριστά;). Το θέμα είναι ότι αυτά που περιλαμβάνονται στα πρακτικά είναι αρλούμπες και ότι ο συγγραφέας εκτίθεται (σε αυτούς που ξέρουν τουλάχιστον). Ελπίζω, αν δεν τα έχει γράψει ο ίδιος, να κάτσει να τα αλλάξει.

Πρόσφατα, η Greenpeace δημοσίευσε αυτή τη μελέτη για τις επιπτώσεις της λιγνιτοπαραγωγής στην εθνική οικονομία: http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2012/02/7_pliges/. Επειδή τα μεγέθη που αναφέρει για θανάτους είναι βιβλιογραφικά, θα είχε ενδιαφέρον να δει κανείς με βάση πραγματικά στατιστικά δεδομένα τι ποσοστό θανάτων από καρκίνο υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία και να το συγκρίνει με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Από εκεί θα βγει ασφαλέστερο συμπέρασμα.

Σε κάθε περίπτωση, θα δούμε τώρα που αλλάζει το καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ πόσο ανταγωνιστικές είναι σε σχέση με το λιγνίτη και τα άλλα ορυκτά καύσιμα…


#235

Ακριβώς επειδή υπάρχει άφθονος λιγνίτης στην Ελλάδα και είναι φτηνός στην εξόρυξη, χρησιμοποιείται κατά κόρον από τη ΔΕΗ. Τώρα, με καλύτερα φίλτρα κλπ, μακάρι, αλλά δεν πρόκειται να επενδύσει κανείς σε κάτι που δεν θα αποφέρει κέρδη (ποιος νοιάζεται για την υγεία των κατοίκων μωρέ… ας ψοφήσει ο λαουτζίκος! έτσι σκέφτονται δυστυχώς).


#236

Συμφωνώ και με τους 2.

Ειδικότερα για αυτό που ανέφερε ο Vildanden, ο ίδιος ομιλητής ανέφερε ότι σε έρευνα που έκανε ο ίδιος διαπίστωσε ότι τα ποσοστά των καρκίνων στη περιοχή αυτή είναι κοντά στο μέσο όρο με τα ποσοστά καρκίνων στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα πρακτικά είναι ότι ακριβώς αναφέρθηκε στην ημερίδα. Άλλοι βλέπουν νούμερα και ποσοστά, και άλλοι υποβάθμιση ζωής και περιβάλλοντος… Όπως το 'πε και ο St. Anger.


#237

Ενεργειακά πάντως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει “καθαρή” μορφή ενέργειας ικανή να υποκαταστήσει πλήρως τα στερεά καύσιμα ή την πυρηνική ενέργεια. Το φυσικό αέριο είναι καλύτερο περιβαλλοντικά αλλά πανάκριβο. Οι ΑΠΕ έχουν πάρα πολύ δρόμο μπροστά τους και απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν λύση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια βιομηχανία ΑΠΕ που επιδοτείται αδρά για άγνωστη πραγματική συνεισφορά στην παραγωγή ρεύματος και στην υποκατάσταση συμβατικών καυσίμων ή/και μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η επιλογή χρήσης λιγνίτη, λιθάνθρακα ή πυρηνικής ενέργειας είναι μια στρατηγική απόφαση που έχει προφανή μειονεκτήματα (κυρίως σε τοπικό επίπεδο) αλλά έχει και σαφή πλεονεκτήματα. Μιλώντας ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, διατηρώ αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον οι ίδιοι οι κάτοικοι που υφίστανται τις άμεσες συνέπειες της λειτουργίας των ορυχείων και των σταθμών είναι τόσο αρνητικοί απέναντί τους όσο η Greenpeace.


#238

Υπάρχει και η καύση των αποβλήτων, βέβαια, που θα μπορούσε να δίνει (έστω και μερική) λύση σε δύο προβλήματα ταυτόχρονα


#239

Πες τα στην Greenpeace που βγάζει σπυράκια όταν ακούει τη λέξη “καύση”.

Δεν παράγουμε και τόσα πολλά απορρίμματα πάντως για να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες τις χώρας (ευτυχώς!)


#240

Οι “οικολογικές” οργανώσεις ώρες ώρες περισσότερο κακό κάνουν, παρά καλό.

Και ας μη πιάσουμε πόσα $$ κέρδος έχει επιφέρει η εκστρατεία κατά του Global Warming κλπ κλπ κλπ. Επιχείρηση έχει καταντήσει όλο αυτό.


#241

Δεν είμαι σίγουρος για αυτό που λες για την Greenpeace αλλά δε με απασχολεί και πολύ το τι λέει, να σου πω την αλήθεια.

Φυσικά και δεν θα καλύπτονταν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Δεν υπάρχει κανένα έιδος ενέργειας που να μπορεί να καλύψει από μόνο του τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας (εξαιρουμένης της πυρηνικής φυσικά). Αλλά θα ήταν άσχημα αντί να ψάχνουν νέες χωματερές στη Ρόδο (π.χ.), που φυσικά λογω περιορισμένης έκτασης δεν υπάρχουν, να είχαν έναν αποτεφρωτήρα που να καίει τα απορρίμματα όλων των δωδεκανήσων και να παράγει και το 20% (λέω εγώ τώρα) των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό κάνωντας ταυτόχρονα έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων;


#242

Μιας και έχει ήλιο έξω:

http://www.energypress.gr/news/Ellhniko-germaniko-mpra-nte-fer-gia-thn-timh-toy-Hlioy

Που θα διαμορφωθεί η ταρίφα ;

Που μπορεί όμως να διαμορφωθεί η ταρίφα του «Ήλιος» για να το καταστήσει βιώσιμο ; Προφανώς θα πρέπει να κινείται κάτω από τις ελληνικές, τα 29,5 δηλαδή σήμερα σέντς ανά KWh, και αρκετά πάνω από τις «πετσοκομμένες» κατά 20%-30% γερμανικές μετά και τη γενναία μείωση που αποφασίστηκε να γίνει. Οι τελευταίες, από την 1η Απριλίου και μετά, πρόκειται να μειωθούν από τα επίπεδα των 21-24 σέντς/ KWh σήμερα, στα 14- 17 σεντς περίπου για μεσαία και μεγάλα έργα. Προβλέπεται επίσης να υπάρξουν περαιτέρω μηνιαίες μικρές μειώσεις.

Δηλαδή το αναπτυξιακό σχέδιο ΗΛΙΟΣ στοχεύει στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας με μια εγγυημένη τιμή ηλεκτροπαραγωγής μεγαλύτερη από τη γερμανική. Μέσα!

Επίσης:

http://www.energypress.gr/news/Exaireitai-h-ekklhsia-apo-tis-katasheseis-ektasewn-gia-to-project-Helios

Οι εκτάσεις που διακατέχονται από την Εκκλησία εξαιρούνται από τη νομοθετική διάταξη με την οποία επιτρέπεται στο κράτος να αποβάλει τους παρανόμως διακατέχοντες ακίνητα του Δημοσίου για τις ανάγκες του προγράμματος ΗΛΙΟΣ.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η διάταξη για τη δυνατότητα αποβολής, η οποία έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό και το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, αφορά μόνο τους παρανόμως διακατέχοντες, [B]στους οποίους δεν ανήκει η Εκκλησία της Ελλάδος.
[/B]
Παρ’ όλα αυτά και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, ο υπουργός προχώρησε στη νομοτεχνική βελτίωση των σχετικών διατάξεων και ρητά πλέον αναφέρεται ότι εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία η Εκκλησία της Ελλάδος.

Τα bold δικά μου.

Φυσικά, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τα παραπάνω, γιατί όπως λέει ο Υπουργός:

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά και σε ερώτηση του περιοδικού, εάν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι το ελληνικό ηλιακό ρεύμα δεν θα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, αλλά θα διοχετεύεται στην κεντρική Ευρώπη, λέγοντας: «Κάποιοι στην Ελλάδα λένε ότι πουλάμε τον ήλιο μας στους Γερμανούς. [B]Η απάντησή μου είναι ότι τον κρατάμε και πάντα μπορούμε να πάμε στην παραλία.[/B] Και μάλιστα λαμβάνουμε κάτι για αυτό - θέσεις εργασίας, φόρους, ξένες επενδύσεις. Είναι μια καινοτόμα αφετηρία, ένα άγνωστο πεδίο. [B]Αλλά η πολιτική βούληση είναι εδώ, για να εισέλθουμε σε αυτή την άγνωστη γη[/B]».

Ξανά, τα bold δικά μου.


#243

Τα περνάνε ζάχαρη εκεί στην Ιαπωνία. έχουν λύσει το πρόβλημα τους με τα πυρηνικά.

[B]Περίπου 300 τόνοι ραδιενεργού ύδατος διέρρευσε από δεξαμενή αποθήκευσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco[/B], η οποία προσπαθεί να αντλήσει το νερό αυτό για να αποτρέψει μεγαλύτερη μόλυνση της περιοχής.

Το τοξικό νερό, που εντοπίστηκε τη Δευτέρα, είναι πιθανό, σύμφωνα με την Tepco, να έχει φθάσει στο έδαφος και διέρρευσε από μια από τις δεξαμενές που έχουν εγκατασταθεί στον πυρηνικό σταθμό για την αποθήκευση του νερού. Στη συγκεκριμένη δεξαμενή παραμένουν 670 τόνοι ραδιενεργού ύδατος.

Γύρω από τη συγκεκριμένη δεξαμενή εντοπίστηκαν λακκούβες με το μολυσμένο νερό.

Ένα λίτρο του ραδιενεργού αυτού ύδατος περιέχει περίπου 80 εκατομμύρια μπεκερέλ στρόντιου και άλλα ραδιενεργά στοιχεία που εκπέμπουν ακτίνες βήτα.

Ένα τοιχίο που έχει υψωθεί γύρω από τις δεξαμενές δεν κατάφερε να εμποδίσει τη διαρροή, η οποία συνεχίζεται το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με την Tepco, η οποία πάντως υποστηρίζει ότι προς το παρόν το ραδιενεργό υγρό που διέρρευσε δεν έχει φθάσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, που βρίσκεται 500 μέτρα από το σημείο.

[B]Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το νερό αυτό θα αναμιχθεί με τα υπόγεια ύδατα και μπορεί να φθάσει ως τη θάλασσα,[/B] παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Tepco Μασαγιούκι Όνο.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε περίπου 50 εκατοστά κάτω από τις λακκούβες που εντοπίστηκαν γύρω από τη δεξαμενή ήταν περίπου 100 μιλισιβέρτ ανά ώρα.

Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της Ιαπωνίας τοποθετεί τη διαρροή αυτή στο επίπεδο ένα της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων.


#244

[SIZE=“1”]Αν φτάσει στη θάλασσα είναι ακίνδυνο γιατί είναι αμελητέα η αύξηση της ραδιενέργειας της θάλασσας που θα προκληθεί. Τα υπόγεια ύδατα είναι το σημαντικό και το με ποια υπόγεια ύδατα θα αναμιχθεί[/SIZE]


#245

μη το βάζεις σε σπόηλερ . έλα να συζητήσουμε για πυρηνικά μαριδάκια :stuck_out_tongue:


#246

όλα τα μαριδάκια ήταν, είναι και θα είναι ραδιενεργά. True story :stuck_out_tongue: Απλά ρε παιδί μου είναι λίγο εκνευριστικοί οι Έλληνες δημοσιογράφοι. Δεν έχει κανένας απαίτηση από αυτούς να ξέρουν πυρηνική φυσική ή υδρολογία αλλά μια άποψη από έναν που ξέρει θα μπορούσαν να πάρουν για να ενημερώσουν τον κόσμο σωστά. Θα τους κόστιζε ένα τηλεφώνημα και θα έκαναν σωστά τη δουλειά τους (=ενημέρωση). Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς έφυγαν 300 τόνοι από μια δεξαμενή με 1000 τόνους. Πώς γίνεται να μη το πρόσεξε κανείς;


#247

Ε φαντάζομαι μετάφραση ξένου άρθρου copy/paste θα είναι . ε ; :-s Γενικά τους τελευταίους μήνες τους ξεφεύγουν νερά .

Επίσης θα ήταν πολύ ενδιαφέρον κάποια στιγμή να είχαμε μια “κοστολόγηση” του πυρηνικού ατυχήματος . Περιβαλλοντικές επιπτώσεις, απασχολούμενο προσωπικό, αποζημιώσεις σε ντόπιους κλπ.