Εναλλακτικές - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Πυρηνική ενέργεια και Περιβάλλον


#235

Ακριβώς επειδή υπάρχει άφθονος λιγνίτης στην Ελλάδα και είναι φτηνός στην εξόρυξη, χρησιμοποιείται κατά κόρον από τη ΔΕΗ. Τώρα, με καλύτερα φίλτρα κλπ, μακάρι, αλλά δεν πρόκειται να επενδύσει κανείς σε κάτι που δεν θα αποφέρει κέρδη (ποιος νοιάζεται για την υγεία των κατοίκων μωρέ… ας ψοφήσει ο λαουτζίκος! έτσι σκέφτονται δυστυχώς).


#236

Συμφωνώ και με τους 2.

Ειδικότερα για αυτό που ανέφερε ο Vildanden, ο ίδιος ομιλητής ανέφερε ότι σε έρευνα που έκανε ο ίδιος διαπίστωσε ότι τα ποσοστά των καρκίνων στη περιοχή αυτή είναι κοντά στο μέσο όρο με τα ποσοστά καρκίνων στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα πρακτικά είναι ότι ακριβώς αναφέρθηκε στην ημερίδα. Άλλοι βλέπουν νούμερα και ποσοστά, και άλλοι υποβάθμιση ζωής και περιβάλλοντος… Όπως το 'πε και ο St. Anger.


#237

Ενεργειακά πάντως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει “καθαρή” μορφή ενέργειας ικανή να υποκαταστήσει πλήρως τα στερεά καύσιμα ή την πυρηνική ενέργεια. Το φυσικό αέριο είναι καλύτερο περιβαλλοντικά αλλά πανάκριβο. Οι ΑΠΕ έχουν πάρα πολύ δρόμο μπροστά τους και απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν λύση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια βιομηχανία ΑΠΕ που επιδοτείται αδρά για άγνωστη πραγματική συνεισφορά στην παραγωγή ρεύματος και στην υποκατάσταση συμβατικών καυσίμων ή/και μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η επιλογή χρήσης λιγνίτη, λιθάνθρακα ή πυρηνικής ενέργειας είναι μια στρατηγική απόφαση που έχει προφανή μειονεκτήματα (κυρίως σε τοπικό επίπεδο) αλλά έχει και σαφή πλεονεκτήματα. Μιλώντας ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, διατηρώ αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον οι ίδιοι οι κάτοικοι που υφίστανται τις άμεσες συνέπειες της λειτουργίας των ορυχείων και των σταθμών είναι τόσο αρνητικοί απέναντί τους όσο η Greenpeace.


#238

Υπάρχει και η καύση των αποβλήτων, βέβαια, που θα μπορούσε να δίνει (έστω και μερική) λύση σε δύο προβλήματα ταυτόχρονα


#239

Πες τα στην Greenpeace που βγάζει σπυράκια όταν ακούει τη λέξη “καύση”.

Δεν παράγουμε και τόσα πολλά απορρίμματα πάντως για να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες τις χώρας (ευτυχώς!)


#240

Οι “οικολογικές” οργανώσεις ώρες ώρες περισσότερο κακό κάνουν, παρά καλό.

Και ας μη πιάσουμε πόσα $$ κέρδος έχει επιφέρει η εκστρατεία κατά του Global Warming κλπ κλπ κλπ. Επιχείρηση έχει καταντήσει όλο αυτό.


#241

Δεν είμαι σίγουρος για αυτό που λες για την Greenpeace αλλά δε με απασχολεί και πολύ το τι λέει, να σου πω την αλήθεια.

Φυσικά και δεν θα καλύπτονταν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Δεν υπάρχει κανένα έιδος ενέργειας που να μπορεί να καλύψει από μόνο του τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας (εξαιρουμένης της πυρηνικής φυσικά). Αλλά θα ήταν άσχημα αντί να ψάχνουν νέες χωματερές στη Ρόδο (π.χ.), που φυσικά λογω περιορισμένης έκτασης δεν υπάρχουν, να είχαν έναν αποτεφρωτήρα που να καίει τα απορρίμματα όλων των δωδεκανήσων και να παράγει και το 20% (λέω εγώ τώρα) των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό κάνωντας ταυτόχρονα έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων;


#242

Μιας και έχει ήλιο έξω:

http://www.energypress.gr/news/Ellhniko-germaniko-mpra-nte-fer-gia-thn-timh-toy-Hlioy

Που θα διαμορφωθεί η ταρίφα ;

Που μπορεί όμως να διαμορφωθεί η ταρίφα του «Ήλιος» για να το καταστήσει βιώσιμο ; Προφανώς θα πρέπει να κινείται κάτω από τις ελληνικές, τα 29,5 δηλαδή σήμερα σέντς ανά KWh, και αρκετά πάνω από τις «πετσοκομμένες» κατά 20%-30% γερμανικές μετά και τη γενναία μείωση που αποφασίστηκε να γίνει. Οι τελευταίες, από την 1η Απριλίου και μετά, πρόκειται να μειωθούν από τα επίπεδα των 21-24 σέντς/ KWh σήμερα, στα 14- 17 σεντς περίπου για μεσαία και μεγάλα έργα. Προβλέπεται επίσης να υπάρξουν περαιτέρω μηνιαίες μικρές μειώσεις.

Δηλαδή το αναπτυξιακό σχέδιο ΗΛΙΟΣ στοχεύει στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας με μια εγγυημένη τιμή ηλεκτροπαραγωγής μεγαλύτερη από τη γερμανική. Μέσα!

Επίσης:

http://www.energypress.gr/news/Exaireitai-h-ekklhsia-apo-tis-katasheseis-ektasewn-gia-to-project-Helios

Οι εκτάσεις που διακατέχονται από την Εκκλησία εξαιρούνται από τη νομοθετική διάταξη με την οποία επιτρέπεται στο κράτος να αποβάλει τους παρανόμως διακατέχοντες ακίνητα του Δημοσίου για τις ανάγκες του προγράμματος ΗΛΙΟΣ.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η διάταξη για τη δυνατότητα αποβολής, η οποία έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό και το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, αφορά μόνο τους παρανόμως διακατέχοντες, [B]στους οποίους δεν ανήκει η Εκκλησία της Ελλάδος.
[/B]
Παρ’ όλα αυτά και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, ο υπουργός προχώρησε στη νομοτεχνική βελτίωση των σχετικών διατάξεων και ρητά πλέον αναφέρεται ότι εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία η Εκκλησία της Ελλάδος.

Τα bold δικά μου.

Φυσικά, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τα παραπάνω, γιατί όπως λέει ο Υπουργός:

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά και σε ερώτηση του περιοδικού, εάν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι το ελληνικό ηλιακό ρεύμα δεν θα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, αλλά θα διοχετεύεται στην κεντρική Ευρώπη, λέγοντας: «Κάποιοι στην Ελλάδα λένε ότι πουλάμε τον ήλιο μας στους Γερμανούς. [B]Η απάντησή μου είναι ότι τον κρατάμε και πάντα μπορούμε να πάμε στην παραλία.[/B] Και μάλιστα λαμβάνουμε κάτι για αυτό - θέσεις εργασίας, φόρους, ξένες επενδύσεις. Είναι μια καινοτόμα αφετηρία, ένα άγνωστο πεδίο. [B]Αλλά η πολιτική βούληση είναι εδώ, για να εισέλθουμε σε αυτή την άγνωστη γη[/B]».

Ξανά, τα bold δικά μου.


#243

Τα περνάνε ζάχαρη εκεί στην Ιαπωνία. έχουν λύσει το πρόβλημα τους με τα πυρηνικά.

[B]Περίπου 300 τόνοι ραδιενεργού ύδατος διέρρευσε από δεξαμενή αποθήκευσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco[/B], η οποία προσπαθεί να αντλήσει το νερό αυτό για να αποτρέψει μεγαλύτερη μόλυνση της περιοχής.

Το τοξικό νερό, που εντοπίστηκε τη Δευτέρα, είναι πιθανό, σύμφωνα με την Tepco, να έχει φθάσει στο έδαφος και διέρρευσε από μια από τις δεξαμενές που έχουν εγκατασταθεί στον πυρηνικό σταθμό για την αποθήκευση του νερού. Στη συγκεκριμένη δεξαμενή παραμένουν 670 τόνοι ραδιενεργού ύδατος.

Γύρω από τη συγκεκριμένη δεξαμενή εντοπίστηκαν λακκούβες με το μολυσμένο νερό.

Ένα λίτρο του ραδιενεργού αυτού ύδατος περιέχει περίπου 80 εκατομμύρια μπεκερέλ στρόντιου και άλλα ραδιενεργά στοιχεία που εκπέμπουν ακτίνες βήτα.

Ένα τοιχίο που έχει υψωθεί γύρω από τις δεξαμενές δεν κατάφερε να εμποδίσει τη διαρροή, η οποία συνεχίζεται το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με την Tepco, η οποία πάντως υποστηρίζει ότι προς το παρόν το ραδιενεργό υγρό που διέρρευσε δεν έχει φθάσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, που βρίσκεται 500 μέτρα από το σημείο.

[B]Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το νερό αυτό θα αναμιχθεί με τα υπόγεια ύδατα και μπορεί να φθάσει ως τη θάλασσα,[/B] παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Tepco Μασαγιούκι Όνο.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε περίπου 50 εκατοστά κάτω από τις λακκούβες που εντοπίστηκαν γύρω από τη δεξαμενή ήταν περίπου 100 μιλισιβέρτ ανά ώρα.

Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της Ιαπωνίας τοποθετεί τη διαρροή αυτή στο επίπεδο ένα της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων.


#244

[SIZE=“1”]Αν φτάσει στη θάλασσα είναι ακίνδυνο γιατί είναι αμελητέα η αύξηση της ραδιενέργειας της θάλασσας που θα προκληθεί. Τα υπόγεια ύδατα είναι το σημαντικό και το με ποια υπόγεια ύδατα θα αναμιχθεί[/SIZE]


#245

μη το βάζεις σε σπόηλερ . έλα να συζητήσουμε για πυρηνικά μαριδάκια :stuck_out_tongue:


#246

όλα τα μαριδάκια ήταν, είναι και θα είναι ραδιενεργά. True story :stuck_out_tongue: Απλά ρε παιδί μου είναι λίγο εκνευριστικοί οι Έλληνες δημοσιογράφοι. Δεν έχει κανένας απαίτηση από αυτούς να ξέρουν πυρηνική φυσική ή υδρολογία αλλά μια άποψη από έναν που ξέρει θα μπορούσαν να πάρουν για να ενημερώσουν τον κόσμο σωστά. Θα τους κόστιζε ένα τηλεφώνημα και θα έκαναν σωστά τη δουλειά τους (=ενημέρωση). Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς έφυγαν 300 τόνοι από μια δεξαμενή με 1000 τόνους. Πώς γίνεται να μη το πρόσεξε κανείς;


#247

Ε φαντάζομαι μετάφραση ξένου άρθρου copy/paste θα είναι . ε ; :-s Γενικά τους τελευταίους μήνες τους ξεφεύγουν νερά .

Επίσης θα ήταν πολύ ενδιαφέρον κάποια στιγμή να είχαμε μια “κοστολόγηση” του πυρηνικού ατυχήματος . Περιβαλλοντικές επιπτώσεις, απασχολούμενο προσωπικό, αποζημιώσεις σε ντόπιους κλπ.


#248

δεν ξέρω αν ισχύει αλλά εδώ λέει για 30.000 δισεκατομμύρια μπεκερέλ από τον Μάϊο του 2011.


#249

Χαρακτηριστικά γράφει:

Στα 30.000 δισεκατομμύρια μπεκερέλ υπολογίζει η Τepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, την ποσότητα των ραδιενεργών στοιχείων καισίου και στροντίου που μπορεί να έχουν διαρρεύσει στον Ειρηνικό Ωκεανό από τον Μάιο του 2011 μαζί με το μολυσμένο νερό που έχει συγκεντρωθεί στη βάση των αντιδραστήρων

Μόνο που οι ηλίθιοι δημοσιογράφοι δεν διευκρινίζουν, ότι το μπεκερέλ δεν είναι ποσότητα ραδιενεργών στοιχείων, μάζας κλπ… δεν είναι καν ποσότητα ύλης, αλλά μονάδα ραδιενέργειας, για την ακρίβεια 1 μπεκερέλ = 1 διάσπαση ανά δευτερόλεπτο.
Στην ουσία ο αριθμός 30.000 δισ. (γιατί όχι 30 τρισ. ?!? :-k ) δεν σημαίνει τίποτα από μόνος του. Μπορεί να έγιναν τόσες διασπάσεις από τα αντίστοιχα ραδιενεργά στοιχεία που εκλύθηκαν στον ωκεανό, και να απορροφήθηκε το 99% από το νερό κλπ. Για να μετρήσεις επίπτωση σε ζωντανούς οργανισμούς χρειάζεσαι μονάδες μέτρησης της απορροφούμενης δόσης, όπως Gray, ή ισοδύναμης δόσης (Sievert), που δείχνει τη βλάβη που προκαλείται σε έναν ιστό.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν έχει προκληθεί ζημιά στο περιβάλλον, αλλά όχι άλλη δημοσιογραφία του κώλου με άσχετη παραπληροφόρηση!


#250

H φράση είναι τόσο αστεία σα να λες έχω βάρος 100 μέτρα.


#251

#252

Βγήκε και η… πολιτική οργάνωση “one green (dollar) = one piss” να κάνει μαθήματα οικολογίας. Σε νορβηγική πλατφόρμα δεν είδα να πηγαίνουν… και τα 10 “επιχειρήματά” τους σάπια όσο δεν πάει. Ειδικά αυτούς πρέπει να τους κυνηγούν, γιατί περισσότερο κακό κάνουν, παρά καλό στο περιβάλλον. Υπάρχουν άλλες πιο σοβαρές οργανώσεις, όχι αυτοί.


#253

Οι Ισλανδοί ανεβάζουν level την γεωθερμία.

[B]Failed Search for Supercritical Water Unleashes New Geothermal Power Source[/B]

In the 2000s, geologists in Iceland were hunting for a mythical form of water?supercritical water?a state of matter that?s unlike the three familiar versions. They hypothesized that it lurked in the intense heat and pressure deep in the Earth?s crust, a naturally-occurring counterpart to the laboratory and industrial conditions under which it was known to exist. So down they drilled, searching for what could be a copious and carbon-free source of energy.
Krafla-Power-Station
The Krafla volcanic crater, where geologists were drilling for supercritical water, already hosts a conventional geothermal plant.

Alas, they never hit supercritical water. Instead, in 2009, they hit magma?which sounds exciting, but was a failure compared to their goal of tapping supercritical water. Unlike water, magma by itself isn?t a usable source of energy. (Current geothermal power stations simply rely on the heat of the crust deep down?their pipes don?t run through magma.) Or at least it wasn?t until the research team discovered that groundwater had seeped into their super-deep well. What resulted was superheated, 450 ˚C (842 ˚F) water. That?s the hottest anyone has ever retrieved water from underground.

While 450°C is not hot enough at atmospheric pressure to be supercritical, it still contains an enormous amount of usable energy. As a result, engineers estimated they could use the well to create a power plant capable of generating 36 megawatts of electricity. That?s 20 times less than what a typical coal-fired power plant can generate, but it?s often the case that a geothermal power plant will have more than one well. Plus, geothermal power doesn?t come with any fuel costs or appreciable carbon emissions.

For now, it?s still a technology in the early phases. [B]But if Iceland and other tectonic hotspots can tap into veins of magma, it has the potential to unleash a renewable, practically unlimited power source.[/B]


#254

Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά πολλές φορές δεν τα κατατάσσουν στα ΑΠΕ, όχι γιατί δεν είναι ανανεώσιμη ενέργεια αλλά επειδή έχουν μεγάλη περιβαλλοντική επίπτωση (πλημμυρίζουν μια ολόκληρη περιοχή και μειώνουν τον πληθυσμό των ψαριών στα ποτάμια). Ίσως για αυτό να τα έχουν αποχαρακτηρίσει.

Η ύπαρξη του λιγνίτη βοηθάει την Ελλάδα να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητα. Αλλά στην παρούσα περίπτωση το σημαντικό είναι να είσαι “ενεργειακά ασφαλής”. Δηλαδή να έχεις πολλές επιλογές για το μείγμα ενέργειας της χώρας και να επιλέγεις κάθε φορά το βέλτιστο δίχως να κινδυνεύεις από μονοπώλια εκτός της χώρας σου. Όσο η Ελλάδα έχει λιγνίτη (και δεν τον έχει καταναλώσει όλο), είναι “ενεργειακά ασφαλής” γιατί αν αύριο-μεθαύριο ανέβει η τιμή του πετρελαίου στα 300$/βαρέλι, μπορεί να κάψει περισσότερο λιγνίτη και να αγοράσει λιγότερο πετρέλαιο.

Αυτή τη στιγμή, η τιμή του φ.α. και του πετρελαίου είναι χαμηλές, οπότε δεν αποκλείεται να είναι πιο χαμηλές από το να εξόρυσσε επιπλέον λιγνίτη. Επίσης, ο λιγνίτης εκπέμπει 80% περισσότερο CO[SUB]2[/SUB] από ότι εκπέμπει το φ.α. για την ίδια ηλεκτροπαραγωγή. Κι αφού η μείωση των εκπομπών του CO[SUB]2[/SUB] είναι μέσα στις υποχρεώσεις του 20-20-20 σίγουρα θα συμβάλλει και σε αυτή την απόφαση.

Επίσης:
Ο λιγνίτης είναι αρκετά φτηνό καύσιμο. Η εξόρυξη είναι φτηνή γιατί είναι σε μικρά βάθη κι είναι ακόμη φτηνότερη αν την κάνεις δίχως ασφάλεια για τους εργάτες. Επίσης, το ηλεκτρικό ρεύμα από λιγνίτη είναι ακόμη φτηνότερο όταν δεν σε νοιάζουν οι καρκίνοι που προκαλείς στους ντόπιους και καις τον λιγνίτη δίχως φίλτρα. Το κόστος παραμένει χαμηλό αν δεν σε νοιάζουν και οι τεράστιες εκπομπές CO[SUB]2[/SUB] κι έτσι αποφεύγεις να συγκεντρώνεις το εκπεμπόμενο CO[SUB]2[/SUB]. Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΗ δυστυχώς κάνει όλα τα παραπάνω. Κάθε φορά που ακούω τον κόσμο να πολώνεται για το αν η ΔΕΗ πρέπει να είναι δημόσια ή ιδιωτική, εγώ αναρωτιέμαι γιατί κανείς δεν έχει πολωθεί τόσα χρόνια που η ΔΕΗ κάνει όλα όσα δεν θα έπρεπε ΠΟΤΕ να επιτρέψουμε σε ιδιώτες να κάνουν. Είτε ιδιωτική είτε δημόσια, για αρχή πρέπει να δουλεύει σωστά. Αν είναι και δημόσια, τότε πρέπει να είναι υποδειγματική.