Πέρα από το γεγονός πως δεν νομίζω να πιστεύεις πως αν ένας άνθρωπος υποστηρίζει “μία δημοκρατία πιό καπιταλιστική” -όπως έγώ καλή ώρα- αυτό νομιμοποιεί την θανάτωση του, αν δεις το pdf αρχείο διαχωρίζει τις εκτελέσεις στις περιόδους που ο Γκεβάρα ήταν στρατιωτικός διοικητής στις δυνάμεις του Κάστρο και στις εκτελέσεις που έγιναν στην φυλακή La Cabana την οποία διοίκησε, από εκτελεστικό απόσπασμα. Mιλάμε ξεκάθαρα για εκτελέσεις ανθρώπων που ήταν κρτούμενοι και όχι “αντιμαχόμενα μέρη”.
Εdit @ Red Rum:
Όσα γράφω πιό πάνω στην Wretch απαντούν και μέρος των όσων γράφεις εσύ περί “αντρίκιων” δολοφονιών από τον Γκεβάρα.
Σχετικά με τις πηγές που παρέθεσα προς την Wretch, έγραψα από την αρχή πως δεν είναι απο αυτές που έμαθα όσα γνωρίζω για την Κούβα, αυτές είναι απλά κάποιες πηγές που μπορεί κανείς να βρεί με ένα όχι πολύ εκτεταμένο ψάξιμο online. Συγνώμη, δεν έκατσα να συντάξω ακαδημαϊκή εργασία για το θέμα…
Η ουσία είναι αν αμφισβητείς τα γεγονότα ή όχι. Ο Γράκχος π.χ. δεν τα αμφισβήτησε, απλά τα δικαιολόγησε. Μαλλον το ίδιο κάνεις και εσύ;
Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει και τοσο νόημα να αμφισβητείς τις πηγές (αφού αποδέχεσαι τα γεγονότα).
Επίσης διάβασα με ενδιαφέρον αυτό που έγραψες για τον “άνθρωπο που έκανε τις βρώμικες δουλειές”.
Θα ήταν πολύ έντιμο λοιπόν τα μπλουζάκια με τη φάτσα του, αντί για το συνοδευτικό σύνθημα “Hasta la victoria sempre” να είχαν την επεξήγηση “το παιδί για τις βρώμικες δουλειές”. Αλλά μάλλον θα ήταν αντιεμπορικό αυτό, ε;
Σχετικά με τον lago δε, δεν αποκαλύπτεις κανένα τρομερό μυστικό με όσα γράφεις. Από το αρχικό μου ποστ έγραψα πως ανήκει στην κοινότητα των Κουβανών εξορίστων της Αμερικής. Και λοιπόν; Aυτό του στερεί το δικαίωμα να έχει άποψη για όσα συνέβησαν στη χώρα του;
Eπίσης, θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω πως την τελευταία 20ετία δεν ζούμε εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό προς ό,τι όνομάζεις σοσιαλισμό, αλλά μάλλον το αντίθετο. Αλήθεια. Και ας μην το έγραψε ο Ριζοσπάστης. Εκατομύρια “νέων” πολιτών της ΕΕ, από την Πολωνία μέχρι και την γειτονική Βουλγαρία μπορούν να σε διαβεβαιώσουν για αυτό.
Tέλος, ναι, πιστεύω στην επικράτηση της δημοκρατίας και του καπιταλισμού στην Κούβα, και μάλιστα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Είμαι επίσης βέβαιος πως η Αβάνα θα αποκτήσει μέσα στον προσεχή αιώνα ομάδα στο MLB (επαγγελματικό πρωτάθλημα baseball) όπου τώρα αγωνίζοντια μόνο Αμερικάνικες και Καναδέζικες ομάδες, γιατί το δικαιούται (τα ταλέντα που βγάζει η Κούβα στο συγκεκριμένο άθλημα είναι απίστευτα, το άθλημα είναι το δημοφιλέστερο ανάμεσα στον λαό της)