Σχετικά με τη δημοσίευση link αρχείων μουσικής

Αγαπητοί συμforumίτες,

Όπως διαπιστώνω από τον παραπάνω διάλογο, κάποιοι χρήστες του forum έχουν παρερμηνεύσει όσα έχουν ακούσει ή έχουν λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τον νόμο ή ακόμη πιθανόν «κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν». Προφανώς γνωρίζουμε και ειλικρινά μοιραζόμαστε τη δίψα σας για μουσική, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε το forum μας από συμπεριφορές που κινδυνεύουν να το βλάψουν.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι απαγορεύεται να γίνεται μέσω του forum μας οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση ανταλλαγή αρχείων μουσικής που προστατεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, αν δεν υπάρχει συγκατάθεση των δικαιούχων (δηλ. των δημιουργών, των εταιριών κλπ.). Νομίζω ότι είναι κατανοητό σε όλους ότι μια «ανθολογία», ένα «best of» ή οποιαδήποτε άλλη συλλογή, ακόμη κι αν δεν έχει κυκλοφορήσει στο εμπόριο, περιέχει μουσικά έργα που προστατεύονται από το νόμο και μπορούν να διατεθούν (έστω και δωρεάν) ΜΟΝΟ με τη συγκατάθεση του δημιουργού τους ή του εκάστοτε δικαιούχου.

Έτσι, όταν κάποιος χρήστης του forum «ανεβάζει» τα δικά του τραγούδια (τραγούδια που έγραψε ο ίδιος) και τα διαθέτει στους άλλους χρήστες, δεν χρειάζεται να τον εμποδίσουμε. Όμως, το παραπάνω παράδειγμα της συλλογής είναι τουλάχιστον εξίσου παράνομο με τη διάθεση επισήμων κυκλοφοριών, αν όχι περισσότερο, γιατί αυτό θίγει περισσότερες εξουσίες από αυτές που ο νόμος αναγνωρίζει αποκλειστικά στον δημιουργό και τους δικαιούχους.

Όπως οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε, υπάρχουν όργανα συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δημιουργών, καθώς και τμήμα δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ο νόμος προβλέπει τρόπους να μας αναγκάσουν να αποκαλύψουμε την IP του χρήστη που παρανόμησε, καθώς και τη δυνατότητα για τους δικαιούχους να εμποδίσουν τη λειτουργία του forum μας, όταν παρατηρούνται τέτοιες συμπεριφορές.

Για αυτό το λόγο, σας υπενθυμίζουμε ότι οποιοδήποτε link για μουσική της οποίας δεν έχετε εσείς τα πνευματικά δικαιώματα απαγορεύεται. Χάρη στη συνδρομή όλων των χρηστών, το forum μας είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και προφανώς ένα από αυτά που φαίνονται περισσότερο. Θα ήταν κρίμα να κοστίζει σε όλους η συμπεριφορά μερικών.

Ελπίζουμε να κατανοείτε και να συνδράμετε, ώστε να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα (αν προκύψει).