Spaghetti Western

μου αρέσει πολύ το συγκεκριμένο είδος…θυμάμαι όταν ήμουν μικρή που έβλεπε ο πατέρας μου και καθόμουν κ εγώ :slight_smile: έτσι μου κόλλησε…βασικά δεν έχω δεί πολλές αλλά μου έχει μείνει η τριλογία και ειδικά η μονομαχία στο Ελ Πάσο που ήταν και η πρώτη που είδα…

Καλά, η Τριλογία Των Δολλαρίων (Ο Καλός, Ο Κακός Και Ο Άσχημος, Για Μια Χούφτα Δολλάρια και Μονομαχία Στο Ελ Πάσο) είναι επική με όλη τη σημασία της λέξης! Απίστευτες και οι τρεις με πιο αγαπημένη την πρώτη.

Επίσης τα σπάει το Once Upon A Time In The West με ΘΕΟ Τσαρλς Μπρόνσον.

συμφωνω 100%…

και γενικα για το thread καλυτερα θα ηταν αν αναφεροταν πιο γενικα σε γουεστερν… :smiley:
οντως πολλα ηταν ταινιαρες…

Φιλε Samis,μπορω να ανοιξω και ενα thread για το αμερικανικο Western,που οντως εχουν γυριστει φοβερες ταινιες.Ας μην μπερδεψουμε ομως τα δυο ειδη καθως υπαρχουν βασικες διαφορες μεταξυ τους.Για παραδειγμα στα spaghetti δεν δειχνουν γενοκτονιες Ινδιανων,δεν πρωταγωνιστουσαν ορκισμενα φασιστομουτρα(βλ.John Wayne),δεν αποθεωναν τη Μαμα Αμερικη κλπ.
Αρα,ας μην τα μπερδευουμε.Δεν το παιζω ειδημων,εξαλλου ολες οι αποψεις ειναι καλοδεχουμενες,αλλα επειδη ειμαι τρελλος γουεστερνακιας(εχω δει πανω απο 500 western)προτεινω να ανοιξουμε ενα thread αφιρωμενο στα αμερικανικα western(Παραδειγμα τα ‘‘Outlaw Josey Whales’’ και '‘High Plain Drifter’'και τα δυο του θεου Clint Eastwood ειναι θεικες ταινιες)

Ειπα να ξεθαψω ενα thread στο οποιο καιρο εχουμε να κανουμε σχολια.
Προσφατα ειδα κ τις εξης και τις παραθετω:
1)’‘Deadlock’’(1970).Γερμανικο western με μουσικη απο τους Can.Προσκυνειστε!!!
2)’‘Τhe Mercenary’’(1967)του δευτερου μεγαλου Sergio μετα τον Leone,του Sergio Corbucci!Franco Nero και μουσικη του Ennio Morricone.
3)’‘Οι Σφαιρες Δεν Γυριζουν Πισω’’(1967)του Νικου Φωσκολου.Και ομως μην γελατε κ μην σας φαινεται περιεργο διοτι η ταινια αν ηταν στα ιταλικα θα μπορουσε καλλιστα να ειναι spaghetti western.Προσωπικα το λατρεψα κ το προτεινω ανεπιφυλακτα!!!
4)’‘Cemetary Without Crosses’’(1969) του Γαλλου ηθοποιου Robert Hossein,γνωστου και απο την συμμετοχη του στο italian horror film ‘‘Wax Mask’’ σε σεναριο Dario Argento-Lucio Fulci.Αναφορικα με το western αυτο,σας λεω να το ψαξετε διοτι απλα γ*****!!!
5)’‘Massacre Time’’(1966) με Franco Nero ,μιας και μιλησαμε για Lucio Fulci!!!A-Π-I-Σ-T-E-Y-T-O!!!Πολυ αδικημενο ,με ωμη βια και καταιγιστικη δραση!Βρειτε το!!!

Αν δω ανταποκριση θα επανελθω!!!

Ευγε για το thread.
Αγαπάμε ταινίες που παίζουν μόνο άντρες, οι γυναίκες (αν παίζουν) δεν μας αφορούν καθόλου, χαραγμένα πρόσωπα, πιστολίδια, ταλαιπωρίες κλπ…

Για την τριλογία και το Once Upon A Time In West ΟΤΙ και να πούμε είναι λίγο.
Εξοχες σκηνοθεσίες και η μουσική του Εννιο να σε σκλαβώνει.

Nα προτείνω και αυτό:

Κλιντ :wink:

Συμφωνω,απλα ειχα πει οταν το ειχα ανοιξει να επικεντρωθουμε εδω στα spaghetti western τα οποια αποτελουν εντελως ξεχωριστο ειδος.
Πολυ ευχαριστως να ανοιξουμε και ενα thread για το αμερικανικο western.Kι εκει εχουν γυριστει απιστευτες ταινιες!!

Το παραπάνω είναι φοβερό αλλά δεν είναι SW.
jiopas μπράβο για το θρεντ αν και προτιμώ τα αμερικάνικα γουέστερν τα οποία σαν είδος είναι ζωντανό και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να μας χαρίζουν αριστουργήματα.

Μια και έπιασες το θεούλη [B]Νίκο Φώσκολο[/B] :p:p - αξίζει το δικό του thread πιστεύω - να προσθέσω ακόμα μια θρυλική ταινία στην οποία έχει γράψει το σενάριο και την έχουμε όλοι μας υπόψη:

Η αφίσα τα λέει όλα για τους συντελεστές. Αυτά.

Ναι,εννοειται οτι η ταινια ειναι φοβερη και ανηκει σε ενα υπο-ειδος του spaghetti western,το euro-western!!
Και οι δυο αυτες Φωσκολοταινιες,αναφερονται στο Spaghetti Western Database υπο τον τιτλο Εuro-Western!!

http://www.spaghetti-western.net/index.php?title=Special%3ASearch&redirs=0&search=nikos+foskolos&fulltext=Search&ns0=1

Ελα να μαζευομαστε…

Το “Αγάπη και αίμα” το έχεις δει; Υπάρχουν άλλα “ελληνικά γουέστερν” εκτός από αυτές τις τρεις; Θυμάμαι μια σκηνή με τον Ανέστη Βλάχο σε κάτι χωράφια/ βάλτους αλλά δε μπορώ να θυμηθώ την ταινία…

Μήπως να ανοίξουμε και ένα θρεντ για τα ορίτζιναλ γουέστερν; Υπάρχουν κορυφαίες ταινίες εκεί.

λοιπον jiopas εργω ψηθηκα και για μαερικανιες που λες οποτε ξεκινα thread. αν τονισω οτι εχω δει λιγα αμερικανικα, κι απο σπαγγετι μονο αυτα του μορικονε. ας τα φρεσκαρω λιγο σιγα σιγα και οταν θα μας εχεις προτασεις εδω θα μαστε… :smiley:

Λοιπον αμερικανακια,θα ανοιξω κ thread για αμερικανικα western.

Προς Arian:To '‘Αγαπη Κ Αιμα’'ειναι φοβερο,αλλα οχι τοσο western.Aυτο με Ανεστη Βλαχο ειναι το ‘‘Ποθοι Στον Καταραμενο Βαλτο’’.Περιπετεια/τσοντα.

Θεούλης!

Aς ξεθαψω λιγο το αγαπημενο μου ‘‘απατο’’ thread,διοτι αξιζει τον κοπο πραγματικα…
Στην πρωτη σελιδα και στη δευτερη εχω προτεινει καποιες ταινιες και λεω να επανελθω με αλλες πεντε για αρχη,προτασεις και να ακουσω φυσικα και τα σχολια τα δικα σας και τις προτασεις σας.
Υπενθυμιζω οτι εδω μιλαμε για Spaghetti Western.
Για αμερικανικα εδω
http://www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?t=20179

To thread εξαιρετικα αφιερωμενο στον Panos_Stargazer που εχει πολλακις δηλωσει fan του ειδους.Mικρε παρε να γουσταρεις τωρα…
Παμε μαγκες,λοιπον.
Τις ταινιες του Leone,τις αναφεραμε στις πρωτες σελιδες,οποτε ας συνεχισουμε με καποιες αξιολογοτατες ταινιες,αλλα λιγο πιο αγνωστες.

1)’‘Blindman’’(1971)του Ferdinardo Baldi
Το '‘Blindman’‘ειναι και γαμω τα εργακια,με ελαφρυ humοur οπως τα περισσοτερα SW,αλλα και τρελλο πιστολιδι και πολυ γυμνο κωλαρακι σε αφθονες δωσεις.Στα συν της ταινιας για τους μουσικοφιλους οτι παιζει ο Ringo Star και κανει τον κακο και μαλιστα πολυ επιτυχημενα.


2)’'I Am Sartana, Your Angel Of Death??(1967)του Giuliano Carnimeo
Μετα την επιτυχια των ταινιων με Clint Eastwood,βγηκαν χιλιαδυο και δημιουργηθηκαν γραφικοι ηρωες/γαμιαδες/ξεκωλιαστες των παντων.Ενας απο αυτους ηταν ο Gianni Garko.Εδω με τον Θεο των Θεων Klaus Kinski.Η ταινια ειναι ταινιαρα,ισως το καλυτερο Sartana movie για μενα απο την επισημη τριλογια.

3)??[B]El Chucho,Quien Sabe,A Bullet For The General/Bτου Damiano Damiani
Αλλο ενα αξιολογο SW απο τα καλυτερα του ειδους,με σαφη πολιτικα/επαναστατικα υποννοουμενα.
Aλλη μια ταινια του ειδους με Klaus Kinski και Gian Maria Volonte.

4)??Death Rides A Horse??(1968 του Giulio Petroni
Το ??Death Rides A Horse??είναι το αγαπημενο μου non-Leone SW μαζι με το ??The Great Silence??.Απιστευτη ταινιαρα μεγατονων με τον Lee Van Cleef.Ενταξει δεν σας λεω αλλα,μιλαμες για top of the top!!!

5)??Face To Face??(1967)του Sergio Sollima
Ο Sollima είναι ο τριτος μεγαλος Sergio της παρεας μετα τον Leone και τον Corbucci.Το ??Face To Face??είναι γαμιστερο οσο δεν παει,με Τomas Milian και Gian Maria Volonte παλι.

E,ρε τι ταινιαρες θυμηθηκα παλι.Θα τις ξεθαψω και θα τις ξαναδω πραγματικα,κανοντας αρχη με το υπεραγαπημενο μου ολων,το ??The Great Silence??.

[B][SIZE=“7”]DEATH RIDES A HORSE!!![/SIZE][/B]

Aπο τις κορυφαιες ταινιες που εχω δει γενικα στη ζωη μου!!! Τρελα μεταλ τιτλος :stuck_out_tongue: και τρομερη ερμηνεια του Lee Van Cleef που κανει τον πρωην παρανομο που απελευθερωνεται απο τη φυλακη και ψαχνει να παρει εκδικηση απο εκεινους που τον εβαλαν μεσα…

Στη συγκεκριμενη ταινια, η ΠΡΩΤΗ φραση που λεει ο Van Cleef ειναι “My gun!” (στον διευθυντη των φυλακων)…απ’ αυτο και μονο καταλαβαινετε για τι ταινιαρα μιλαμε…

Θα επανελθω αυριο με ποστ και με μερικα spagghetti westerns που εχω δει εγω και πιστευω οτι αξιζουν τον κοπο (jiopas μην ποσταρεις αλλα!!!)

Μεγαλη λατρεία τα Spaghetti.

Αλλά προσκυνώ και διάφορα άλλα αμερικάνικα-ευρωπαικά κυρίως από τέλη 60s και 70s τα οποία κινούνται σε πιο ιταλικό στυλ.

Να μερικά από τα top μου

  1. For a few dollars more
  2. For a fistful of dollars
  3. The good, the bad and the ugly
  4. The great silence
  5. Cut-throats 9
  6. Light the fuse…Sartana is coming
  7. $10.000 Blood money
  8. They call me Hallelujah
  9. Sabata
  10. Django
  11. Have a good funeral my friend Sartana will pay
  12. Death rides a horse
  13. Day of anger
  14. Companeros
  15. The big gundown
  16. Once upon a time in the west
  17. They call him Cemetery
  18. Navajo Joe
  19. Mannaja
  20. Johnny Oro

^^^^^^^^ Εχουν αλλη μαγεια ομως τα ΑΜΙΓΩΣ ιταλικα!!!

Συμφωνώ. Για μένα δεν είναι τόσο θέμα συντελεστών όσο θέμα στυλ, εκεί είναι η ειδοποιός διαφορά των ιταλικών με τα υπόλοιπα.

Πάντως μέχρι πριν κάποια χρόνια απέφευγα τα αμερικάνικα όπως ο διάολος το λιβάνι, πιθανότατα επειδή είχα ξεκινήσει με τις ‘λάθος’ ταινίες. Τελευταία όμως ανακαλύπτω πράγματα, κυρίως από 70s, τα οποία είναι εξίσου κυνικά, βίαια και μηδενιστικά με πολλά από τα καλύτερα ιταλικά!

Ισχυει πως ειναι θεμα στιλ…τα ιταλικα σε ψαρωνουν πολυ περισσοτερο…εχουν εντελως creepy ατμοσφαιρα σε φασεις…δλδ καμια σχεση με τα αμερικανικα…

Τα οποια αμερικανικα σιγουρα μεχρι τα μεσα του '60 και μπορει και πιο μετα, ηταν ΓΕΜΑΤΑ ηλιθια κλισε, μαλακισμενες ατακες, και φασιστικη νοοτροπια!!! (ο κλασικος καλος καουμποης που προωθει το προτυπο του καλου αμερικανου πολιτη στην κοινωνια του Richard Nixon)

Ντάξει, υπάρχουν και κάποια καλά και πριν τα μέσα 60s, αλλά γενικώς, ναι, έπαιζε πολύ ρομάντσο και οι ήρωες παράηταν καθαροί από ηθικής πλευράς, δεν μπορώ όμως να τα απορρίψω όλα. Ford και Wayne δεν πολυγουστάρω, αλλά για Mann, Boetticher, DeToth, Sturges κλπ είμαι μέσα. Ήρθε βέβαια στη συνέχεια ο bloody Sam και τα γάμησε όλα:) Τα 70s τα περισσότερα τα γουστάρω κάργα.