Αποποινικοποίηση χασις. Υπερ ή κατά;

την δεκαετια του 50/60 στο χωριο του πατερα μου , σε μια απομερη βουνοπλαγια της Ευρυτανιας, καλλιεργουσαν καναβη, απο την οποια κατασκευαζαν σχοινια, υφασματα, πανια κλπ.

Η κανναβη, περαν απο την οποια ψυχοτροπο και ευφορικη της δραση, μπορει να χρησιμοποιηθει σε ενα σωρο ανθρωπινων δραστηριοτητων. Κ απο τη στιγμη που ειναι φυσικο προιον και η πααγωγη της πανευκολη μπορει να χτυπησει ανατγωνιστικα προιοντα στο χαλαρο.

Εντάξει το να καλλιεργείς κάνναβη και να την χρησιμοποιείς για να φτιάξεις σχοινιά είναι σαν να αγοράζεις κριστιάνο ρονάλντο και να τον βάζεις να παίζει λίμπερο.

και μόνο που τον αγοράζεις είναι άσκοπα χρήματα. Σαν το χασίς [-X

α) αντικειμενικά, δεν είναι.

β) το “εθιμικό δίκαιο” είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αλλάξεις. Π.χ. όπως θύμισε ο Turin, όταν το 1920 στην Αμερική οι συντηρητικοί και θρησκόληπτοι κύκλοι πέρασαν την ποτοαπαγόρευση, ουσιαστικά έλεγαν σε τόσα εκατομμύρια κόσμου που έπιναν κρασί και μπέρμπον όλα αυτά τα χρόνια (οι ΗΠΑ είχαν τεράστια παράδοση και στα 2, άσχετα που με την ποτοαπαγόρευση έπεσε η ποιότητα του Αμερικάνικου κρασιού και τονώθηκε η ποιότητα των ουισκιών τους) πως πρέπει να σταματήσουν να κάνουν αυτό που έκαναν όλοι οι πρόγονοι τους και αυτοί μαζί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Είναι αδύνατον. Όπως αδύνατον ήταν να πείσουν οι αρχές του Μεξικού τους κατοίκους των ορεινών περιοχών τους, πως το χασίς που καλλιεργούσαν και έτρωγαν τόσα χρόνια για να αντέχουν τη χαμηλή πίεση του υψομέτρου, είναι πλέον παράνομο και να σταματήσουν να το καλλιεργούν (και το οποίο είναι και μια από τις πολλές διεκδικήσεις των Ζαπατίστας αν θυμάμαι σωστά). Άπαξ και κάτι είναι στην κουλτούρα και στα έθιμα ενός λαού δε μπορείς να το απαγορεύσεις. Μπορείς όμως να φροντίσεις πως κάτι που θα προκαλεί προβλήματα δε θα μπει στην κουλτούρα του και στα έθιμα.

@ all
Είναι αστείο να θεωρεί κάποιος πως οι πιθανές απαντήσεις στο “Αποποινικοποίηση χασίς” είναι “ναι ή όχι” και όποτε κάποιος εκφράζει τον αντίλογο να αρχίζετε όλοι την ειρωνία και να συμπεριφέρεστε λες και σας είπαν “ναι ή όχι”. Το θέμα είναι περισσότερο πολυδιάστατο από ότι νομίζετε. Επιτρέπεται η πώληση σε ανήλικους; Υπάρχει μέγιστο όριο χρήσης που θα επιτρέπεται; Πώς θα γίνεται η λήψη και που; Στα σύνορα τι θα γίνεται; Κάθε φορά που θα θέλει ένας Έλληνας να πάει σε άλλη χώρα, θα πρέπει οι εκεί αρχές να ψάχνουν μέχρι και τον κώλο μου για να βεβαιωθούν πως δε μεταφέρω ελαφρά ναρκωτικά; κλπ

Ε καλά ρε Ίσις! Αυτό δεν είναι επιχείρημα! Και παλιά τις πληγές τις καυτηρίαζαν με μπαρούτι! Η τεχνολογία εξελίσσεται. Το ότι πλέον δεν υπάρχουν σχοινιά-πανιά από κάνναβη δεν είναι λόγω της απαγόρευσης αλλά γιατί πλέον είναι παρωχημένες τεχνολογίες

Aντικειμενικα ναι ειναι

Το θέμα είναι σαν το downloading.
Είναι παράνομο αλλά πολλοί το κάνουν και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Το μόνο που κερδίζει το κράτος από την ποινικοποίηση του χασίς είναι νέους εγκληματίες και νέους χρήστες σκληρών ναρκωτικών.

Κατά τ’ άλλα:

Ελαφριά τακτική χρήση κάνναβης Vs ελαφριά τακτικής χρήσης αλκοόλ:
Το ένα ποτηράκι κρασί / μέρα δεν προκαλεί τίποτα και το συνιστούν και οι γιατροί. Το ένα τσιγαριλίκι την ημέρα δε το συνιστά κανένας. Ούτε ο Μπομπ Μάρλει πλέον.

Ελαφριά τακτική χρήση κάνναβης Vs βαριά χρήση αλκοόλ ή το αντίθετο:
Διαφορετικές και μη συγκρίσιμες καταστάσεις

Βαριά χρήση κάνναβης Vs Βαριά χρήση αλκοόλ:
Μη συγκρίνεις αλκοολικούς με εθισμένους. Εϊναι κακή αρχή. Ο σκοπός μας σαν κοινωνία θα έπρεπε να ήταν να φροντίσουμε να μην υπάρχουν αλκοολικοί. Όχι αφού υπάρχουν να έχουμε και εθισμένους χρήστες κάνναβης που κάνουν βαριά χρήση

Διάλεξε version που σκέφτηκες όταν έλεγες “αντικειμενικά” και έχεις την απάντηση μου :wink:

Μα εγώ νόμιζα πως η κάνναβη δε σχετίζεται με τα σκληρά ναρκωτικά και δε τα επηρεάζει…:-s Έτσι δεν υποστηρίζουν τόσοι και τόσοι εδώ μέσα;

Η κανναβη καταρχας δεν ειναι εθιστικη.

Κατα δευτερον θελω να μου πεις εσυ:

τι θα παθεις σε 20 χρονια αν ξεκινησεις απο αυριο να:

Πινεις 2 τσιγαρα την ημερα.
Καπνιζεις 2 τσιγαρα την ημερα.
Πινεις 2 κουτακια κοκα κολα την ημερα.
Πινεις μισο μπουκαλι Τζονι την ημερα.

Δε σχετιζεται.
Ο νοημον ανθρωπος θελοντας μερικες στιγμες “χαλαρωσης” και “ευφοριας” ξερει που να βαλει ενα μετρο.Ξερει τις συνεπειες και αποφασιζει με δικο του ρισκο.
Δε νομιζω το μαυρο να φταιει για αυτα τα πρεζακια που κυκλοφορουν στην Αθηνα.

Αν η δικαιολογια ειναι “αν ηταν νοημον δεν θα επινε μπαφο” θα σου αντιπροτεινα "αν ηταν νοημον δεν θα επινε αλκοολ και δε θα γεμιζε τα πνευμονια του με πισσα.

Τα ναρκωτικα ειναι αυτοκτονια.Για εμενα το μαυρο δεν ειναι ναρκωτικο.
Και απορρω επισης πως κυκλοφορουν ελευθερα και σε κεντρικα μαγαζια τοσα παραισθησιογονα βοτανα…

Τα 2 κουτάκια κόκα κόλα είναι το ίδιο με μισό μπουκάλι Τζόνι ρε Τόλκι; Για αυτό σου λέω πως συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.

Το μισό μπουκάλι Τζόνι / μέρα είναι εθισμός (και η κάνναβη είναι εθιστική σε ένα ποσοστό 7-10% των συχνών χρηστών, λίγο πολύ όπως και οι αλκοολικοί)

Karvou γίνεσαι dark_of_the_sun και δεν σε τιμάει καθόλου.
Σκέψου λίγο και θα καταλάβεις τι εννοώ. :slight_smile:

Kαι τα 2 κουτακια κοκα κολα ειναι εθισμος.
Ρωτα τον τολκη :slight_smile:

Η κανναβη απαγορευτηκε στις ΗΠΑ το 1937. Μεχρι τοτε ήταν ανταγωνιστική σε πληθος, μη φυσικων προιοντων, που ειχαν εμφανιστει στην αμερικανικη αγορα (βλ. ναυλον, χρωματα, χαρτι κλπ).

Το παραδειγμα μου αφορουσε ακριβως τις δεκαετιες 50/60. Η τεχνολογια προφανως εξελλισεται. Η κανναβη όμως δεν ειναι τεχνολογια, αλλα πρωτη υλη. Αρα με την εξελιξη της τεχνολογιας , προφανως ειναι δυνατη και η αντιστοιχη βελτιωση στην αξιοποιηση της κανναβης.

Δυο παραδειγματα :

α) Χαρτί : το χαρτί που παραγεται απο την κανναβη θεωρειται καλυτερης ποιοτητας και μεγαλυτερης διαρκειας ζωης , απο το χαρτι που χρησιμοποιουμε.

β) μεχρι το 1937 το 90% της παγκοσμιας παραγωγης, σχοινιων κ νηματων, προερχοταν απο την κανναβη. Μετα την απαγορευση του 1937 αντικατασταθηκαν απο μη ανακυκλωσιμα, σε αντιθεση με τα προιοντα κανναβης, πετροχημικα προιοντα, η παραγωγη των οποιων ελεγχονταν απο οικονομικους κολοσσους (Dupont, ΙG).

πηγη : J. Herer : Τhe Emperor Wears No Clothes (1992)

εντιτ : και αφου εθιξες το θεμα της τεχνολογικης εξελιξης. ΤΟ 70-80% του παγκοσμιου πληθυσμου, ζει εκτος της τεχνολογικης εξελιξης που διακρινει τον δυτικο κοσμο. Η κανναβη λοιπον, σε τετοιες κοινωνιες, μπορει να χρησιμοποιηθει σε πληθος καθημερινων ανθρωπινων διεργασιων (οπως στο ελληνικο χωριο την δεκαετια του 50-60). Γιατι λοιπον να τους απαγορευσεις την καλλιεργεια και την χρηση μιας φυσικης πρωτης υλης?

@ Κρισπ
Αν ο dark θυμίζει karvou τον τιμάει. Και δε θες να το πάμε το θέμα σε ποιότητα ποστς σε αυτό το τόπικ και τρολάρισμα/σπαμάρισμα. :slight_smile:

Επίσης, όπως θα δεις και στα κείμενα από wiki που σας παρέθεσα (αν θυμάμαι σωστά) στην Ολλανδία υπάρχει το εξής φαινόμενο. Οι νόμιμοι πωλητές χασίς έχουν φτιάξει ισχυρότερα σε HTC τσιγαριλίκια που σε ένα μη αμελητέο ποσοστό χρηστών (και κυρίως μαθητών) τους είναι δύσκολο να το αφομοιώσει ο οργανισμός τους και σύντομα εθίζονται και οδηγούνται στα πιο σκληρά ναρκωτικά με την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν και τα βαποράκια σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο (εξαιρείται η Ελλάδα όπως υποστηρίχθηκε εδώ μέσα κάμποσα ποστς πριν). Επομένως, αυτός που θα πουλάει την ηρωίνη πάλι με τον ίδιο τρόπο θα ψαρεύει πελάτες. Η μόνη διαφορά είναι πως το χασίς πλέον θα το πουλάει πιο εύκολα. Δε βλέπω πως στέκει το επιχείρημα σου πως το Ελληνικό κράτος με τα μικρότερα ποσοστά χρηστών στην Ευρώπη κερδίζει χρήστες βαριών ναρκωτικών όσο έχει ποινικοποιημένο το χασίς…

:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: Έχει φύγει στις ατάκες!!!

πλέον συγκρίναμε το χασίς με το downloading!

Ουσιαστικα το προβλημα δεν ειναι το χασις αλλα τα βαρια ναρκωτικα.Ή κανω λαθος?

Στην τελικη αν εγω (ο καθε εγω) sony και καλα ηθελα να μαστουριαζω με κατι,θα επελεγα χασις.Γιατι περα απο ολα τα υπολοιπα που προανεφερα,5 τσιγαρα = 20 ευρω,1 γρ κοκκα-1 γρ καθαρη ηρωινη = περιπου 300 ευρω.

Δεν ξέρω για το χαρτί, αλλά αυτά τα μη ανακυκλώσιμα προϊόντα που λες είναι το λεγόμενο “νάυλον” και άλλες πετροχημικές ενώσεις (πως σκατά τις λένε, βαριέμαι να γκουγκλάρω, μιας και πάω για φαϊ) που προσομοιάζουν στο μετάξι (τα ισχυρότερα σχοινιά είναι από μετάξι) και που υπερέχουν σε αντοχή και ποιότητα από όποια μπάντα κι αν το δεις.

Πίστεψε με, θα προτιμούσες να σκαρφαλώνεις ένα βράχο με σκοινί από μη ανακυκλώσιμο υλικό, παρά από κάνναβη…:wink:

  1. Αυτό ναι. Εγώ είπα το αντίθετο. :slight_smile:

  2. Πήγαινέ το όπου θες, στα αρχίδια μου κιόλας. Δεν μπήκα στο φόρουμ για να κάνω διαλέξεις.

  3. Το ότι κάποιοι πωλητές έχουν φτιάξει αυτά τα τσιγαριλίκια δε μου λέει κάτι. Και οι εδώ μαγαζάτορες φτιάχνουν ποτά μπόμπες. Είναι θέμα του κράτους να κάνει του σχετικούς ελέγχους και να αποφασίζει ποιοι έχουν δικαίωμα χρήσης και ποιοι όχι (εφόσον αναφέρθηκες σε θέματα ηλικίας).

  4. Δηλαδή μου λες ότι σε ένα κράτος που ελέγχει την αγορά/χρήση κάνναβης πάλι στη διαδικασία θα εμπλέκονται οι ίδιοι έμποροι ναρκωτικών που εμπλέκονταν και πριν. Αν έχεις τέτοια εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος (που δεν σε αδικώ) τότε πάμε όλοι μαζί να το διαλύσουμε γιατί φαντάσου τι θα κάνει σε σοβαρότερα θέματα.

  5. Δεν το βλέπεις γιατί και η Ελβετία αλλά και το Χαλάνδρι είναι μακριά από την Ομόνοια.

δες λιγο και το εντιτ που προσαστησα στο ποστ μου. Απλα στην ερωτηση ΓΙΑΤΙ απαγορευτηκε η κανναβη, πρεπει να δουμε ακριβως το ποτε εγινε αυτη η απαγορευση. Δεν διαφωνων οτι μπορει ενα συγχρονο προιον της πετροχημικης βιομηχανιας, να ειναι καλυτερης ποιοτητας απο ενα αντιστοιχο κανναβης. ΑΛΛΑ…το 1937, η κανναβη αποτελει πρωτη υλη για ενα μεγαλο ευρος προιοντων που προοριζονται τοσο για καθημερινη αλλα και για πιο εξεζητημενες χρησεις. Το ερωτημα μας λοιπον πρεπει να ειναι, τι ωθησε την αμερικανικη κυβερνηση το 37 να απαγορεψει την κανναβη??

Κ ακολουθως αυτο που εγραψα στο εντιτ : Το 70-80% του παγκοσμιου πληθυσμου, ζει εκτος των τεχνολογικων εξελιξεων. Η κανναβη λοιπον, μπορει να αποδειχθει χρησιμη σε πληθος καθημερινων τους υποχρεωσεων. χωρις ουσιαστικο κοστος και με πανευκολη παραγωγη. Για ποιο λογο λοιπον να απαγορευσουμε απο τον πληθυσμο αυτο την παραγωγη και χρηση κανναβης?

ουσιαστικά είναι σαν το μαχαίρι που είναι χρήσιμο για πολλές καθημερινές εργασίες αλλά μπορεί να γίνει και όπλο.

Μόνο που εγώ πιστεύω οτι η κάνναβη πιο πολύ θα χρησιμοποιείται με τις αρνητικές της λειτουργίες

Αυτος ειναι ο λογος λοιπον που οι ΗΠΑ απαγορευσαν την καλλιεργεια κανναβης το 1937??? Για το δικο μας καλο??? Γελαει ο κοσμος…