Λοιπον θα κανω ενα mini cheat και θα βαλω ως καλυτερη ταινια της δεκαετιας το 18ωρο Twin Peaks: The Return, το οποιο κατα τον Ληντς γυριστηκε ως 18ωρη ταινια αλλα το εσπασαν σε 18 ωριαια επεισοδια για λογους Showtime. Νομίζω είναι ότι καλύτερο είδα στα '10ς, η μεγάλη επιστροφή ενός πραγματικά σπουδαίου καλλιτέχνη χωρίς όρια ή παρεμβάσεις, όπως ακριβώς το ήθελε, ίσως το magnus opus του αν συνδιαστεί με τις 2 πρώτες σεζόν των 90ς, 110% Ντέηβιντ Λήντς στα καλύτερά του, ασυμβίβαστος και δημιουργικός στα 70φεύγα του σαν να είναι 30άρης ακόμα… Εξαιρετικο cast, εξαιρετικές ερμηνείες, ένα 8ο επεισόδιο που μπορώ μόνο με Kubrick/Tarkofsky/Bunuel στα καλύτερά τους να το παραλληλίσω και κυρίως ένα φινάλε τόσο αντισυμβατικό και 110% Ληντσεικό, που με άφησε χαμένο για βδομάδες. Μακάρι να γυρίσει ξανά στα στούντιο αλλα ειλικρινά δεν νομίζω ότι χρειάζεται κιόλας, είναι από τους απειροελάχιστους δημιουργούς που έχουν κερδίσει τη θέση τους στην αθανασία με τόσο εμφατικό τρόπο. Ας συνεχίσει να βγάζει δισκάρες, βιβλιάρες και να ζωγραφίζει, μπορεί να εκφραστεί άψογα με πολλούς άλλους τρόπους, so long and thanks for all the fish και οπως είπε και ο ίδιος στην πρόσφατη βράβευσή του με τιμητικό Oscar
Στο ρεζουμέ της δεκαετίας, δεν έχω δεί πολλές διεθνείς ταινίες ακόμα και μετανιώνω για αυτό αλλά πόσες ταινίες να δει και κανείς πια, σίγουρα ξεχνάω πολλά και σίγουρα ξεχνάω ταινίες που είναι για τοπ50 αλλά δε γαμιέται, θα συμπληρώσω αν χρειαστεί… καλή δεκαετία still, προτιμώ την προηγούμενη για να είμαι ειλικρινής, αυτή εδώ θεωρώ ότι έδωσε πολλά τα τελευταία 4-5 χρόνια και ρέφαρε αρκετά.
'Ενα πολύ ευχάριστο παράδοξο πάντως για εμένα, στις πρώτες θέσεις να φιγουράρουν μια ταινία σκληρής επιστημονικής φαντασίας τέρμα αντιεμπορική και sequel της ίσως αγαπημένης μου sci-fi ταινίας, ενώ από την άλλη, μέσα στο peak του υπερηρωικού αυτισμού και των franchises, ίσως την καλύτερη περιπέτεια από εποχή Τ2 -και για πολλούς ακόμα όλων των εποχών- στο πιο heavy metal πακέτο που θα μπορούσαμε, τέρμα αντισυμβατική, φρέσκια και ουσιαστική από έναν 75άρη σκηνοθέτη που οι προηγούμενες του 2 ταινίες ήταν 2 παιδικές ταινίες με ομιλούντα ζώα…
Η δεκαετία ανήκει για εμένα στους PT Anderson, Dennis Villnevue, Bong Joon-ho, Hirokazu Kore-eda, David Lynch, Farhandi, Ari Aster και τον Robert Eggers, που και ταινιάρες έκαναν, και συνεπείς ήταν και ίσως να βρίσκονται στο peak της καριέρας τους (μνεια σε Eggers και Aster που σε εποχές ΙΤ, Conjurings, καλόγριων και λοιπόν παρομοίων jump scare fests έκαναν πραγματικό τρόμο με ψυχή και ουσία) πλην Lynch ο οποίος ήρθε, ψέκασε, έφυγε σαν να μην συνέβει τίποτα, παρόλη την 10+ απουσία του από τα στούντιο…ειδικά οι 2 πρώτοι είναι σε ένα τρελό form για τον αμερικάνικο σινεμά των 10ς και μακάρι να συνεχίσουν το ίδιο και στην επόμενη δεκαετία (και δη ο Villneuve, περιμένουμε DUNE με τρελό hype μετά το εξωφρενικό σερί του αλλά και την σταθερότητα που δείχνει να έχει στο όραμά του και το γεγονος οτι δεν κάνει εκπτώσεις σε αυτό)…
Anyway, έκανα 100άδα και σόρυ για το κατεβατό, αν έχω χρόνο ή όρεξη αύριο (όχι αυριο, είναι boxing day ) θα κάνω edit με ημερομηνίες κυκλοφορίας ή σκηνοθέτη
Ποστάρετε λίστες να κλέψω καμιά ταινία που μου ξέφυγε ή την ξέχασα λανθασμένα (ήδη το Bone Tomahawk θα το είχα ξεχάσει )
1. Twin Peaks: The Return
2. Shoplifters
3. The Master
4. Blade Runner 2049
5. Mad Max: Fury Road
6. Turin’s Horse
7. The Florida Project
8. Amour
9. A Separation
10. Leviathan
11. Holy Motors
12. Tinker Tailor Soldier Spy