Καλύτερες ταινίες και σειρές της δεκαετίας 2020-2029

Δεν ξέρω αν είναι νωρίς ακόμα αλλά το σκεφτόμουν τις τελευταίες μέρες και είπα να ανοίξω θέμα. Θα μπορούσαμε φυσικά να ξεκινησουμε με τις… so far λίστες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Εκτός αυτού και μιας και πλέον δύσκολα πατάω σε κινηματογραφική αίθουσα για πολλούς και διάφορους λόγους, κάθομαι και βλέπω ξανά κάποιες ταινίες των τελευταίων ετών. Κάποιες δεν είχαν καλό κράτημα, και σε κάποιες άλλες βρίσκω να γυρνάω όλο και συχνότερα παρά τα ελλατώματα που βρίσκω σε αυτές.

Δεν έχω κάποια προσωρινή λίστα ακόμα, αλλά είπα να ανοίξω το θέμα να υπάρχει. Αν δεν βαριέμαι υπερβολικά θα βάλω μια μικρή 20-25 ταινίων με 2-3 σχόλια. Δεν είμαι για σεντόνια έτσι και αλλιως, αυτά τα αφήνω στον Lupin, τα πηγαίνει πολύ καλύτερα με αυτά από εμένα :stuck_out_tongue:

5 Likes

Μια μέρα πριν τις 3 πιο δύσκολες βδομάδες στη δουλειά για το 2026 - ο Dead ανοίγει topic για τις καλύτερες ταινίες των ‘20s

Εγώ:

kokkalis-oh-snap

11 Likes

ο Λουπεν τωρα

10 Likes

Nervous GIFs | Tenor

9 Likes

Μόνο 3.5 χρόνια μένουν οκ καθόλου νωρίς

1 Like

Να και μια λίστα από Indiewire που έκαναν πέρυσι για τα καλύτερα της δεκαετίας so far. Έτσι να παίρνεται ιδέες. 100 ταινίες έβγαλαν.

Κατάφεραν πάντως και έβαλαν μέσα το The Matrix Resurrections!!! Την πιθανότατα χειρότερη ταινίας της δεκαετίας δηλαδή. ΟΚ!

2 Likes

Και πολύ γουστοζικη π.χ. La.Chimera, The boy and the heron, Sentimental Value, evil doesn’t exist λίστα και έχει κάτι παράξενες επιλογές π.χ. το asteroid city και το the matrix revolutions.

1 Like

πάρα πολύ περιέργη λίστα, και για άτομο που παρακολουθω γενικα τα δρώμενα όσο μπορώ, έχω δει ελάχιστα.

πάντως (και σε συνεχεια της νολανοσυζητησης), το θεμα των προκαταλήψεων στην κριτικη, δεν το έχει λύσει κανείς, τόσα χρόνια μετά. βλεπουμε δηλαδη μια διχοτομηση αναμεσα σε εμπορικο και ποιοτικό κινηματογράφο, με τους εμπορικούς να μην μπορούν να στοχεύσουν πουθενά ψηλά.

Από την άλλη, όπως λέει και ο Πανούτσος, “δώσε μου χαροκαμμένη μάνα στο Ιραν να μην μπορεί να πληρώσει τα κοινόχρηστα, να σου δώσω δέκα βραβεία”.

Εκει έγκεται και η κριτική μου στην κριτική του @Yojimbo - μιλάμε για τις ταινίες του Νόλαν, και φαίνεται να μπαινεις στην αίθουσα αρχίζοντας από τα -2 αστέρια, γιατι ξερεις οτι δεν ειναι κουροσάβα. Ε, δεν θα ήταν. Και έτσι, πως μπορείς να την κρινεις ιδανικα, αντικειμενικα ;

Φυσικα, αυτο ισχυει για ολους σε ενα βαθμο, ακομα και για εμενα που το γραφω. Αλλα οταν διαβαζω τοσο ακραιες θεσεις, νιωθω οτι καπως περιχαρακώνουμε τον εαυτό μας σε ένα υποτμήμα της τέχνης, ενω τέχνη βγαίνει διαρκώς. Ειχα ενα οικογενειακο φιλο που ελεγε για ό,τι εβλεπε “καλο, αλλα δεν ειναι Αγγελοπουλος”. Τα τελευταια 15 χρονια της ζωής του, εβγαινε στο σινεμα, μονο για τον Τεό. Στον κοσμο του, μαλλον ειχε δικιο. Αλλα εχασε και την ευκαιρια να σοκαριστεί από κάτι…

Και μιας και γραφτηκε “ποιος θα θυμαται τον Νολαν σε 50 χρονια”. Εχω σοβαρη ενσταση για το ποιος κατω των 35, ΞΕΡΕΙ τον Κουροσαβα, σημερα, πάντως…

Συνεχίζουμε εδώ τον Νολανοσυζητηση λοιπόν.

Νομιζω πολύ το αναλύουμε. Δεν μπαίνεις κανείς στην αίθουσα να δει Νολαν έχοντας τον Κουροσαβα στο μυαλό του. Αυτές είναι συγκρίσεις που γίνονται μετά και λόγω των αναφορών που γίνονται ήδη τόσο από τον ίδιο όσο και από κριτικούς.

Κατά τα άλλα θα το πω πιο απλά ακόμα. Ένας από τους λόγους που αναφέρω Avatar και Hobbit στην κουβεντα για Nolan και όχι LOTR και SW ξέρω γω είναι η τάση που έχουν δείξει οι σκηνοθέτες αυτών των ταινιών. Jackson και Cameron είναι σαν παιδιά που τους έχουν δώσει τα πιο ακριβά παιχνίδια και αφήνουν τον εαυτό τους ελεύθερο. Το παρακάνουν; sure they do. Ειδικά ο Jackson νομίζω στα Hobbit πρέπει να ξεχάστηκε σε στιγμές και να νόμιζε πως είναι σε κανένα ψηφιακό playground και έπαιζε με τα κουβαδακια του. Δεν είναι απλή χαζομάρα όμως, όπως είναι στην Marvel π.χ. Τους βλέπεις πως δεν υποτιμούν τις ταινίες τους, αγαπούν το υλικό που έχουν, αγαπούν τους χαρακτήρες, τους κόσμους τους. Ε στον Nolan όλο αυτό δεν το παίρνω, ούτε το fun factor σε τέτοιο βαθμό, ούτε την αγάπη για τους χαρακτήρες και τον κόσμο. Με εντυπωσιάζει αρκετές φορές αλλά δεν μου μένει τελικά. Μπορώ να δω τα Hobbit εδώ και τώρα αλλά τα Batman τα βάζω όλο και πιο δύσκολα. Αν μιλάμε λοιπόν για maistream σινεμά προτιμώ τους Cameron και Jackson ακόμα και όταν φέρονται σαν παιδάκια.

1 Like

:raised_hand: :smiling_face_with_tear:

1 Like

Είσαι εσύ, πενηντάχρονε στην ψυχή, ακόμα κάτω από 35 ?

τι κάνεις εδώ ; δεν εισαι στο τικτοκ ?

1 Like

δώσε καναδυό χειμώνες ακόμα ρε

μου αρέσει το σινεμά :upside_down_face:

οριακα ξερω να μπαινω στο ιντερνετ :stuck_out_tongue:

1 Like

Χωρις να τον ξερω τον άνθρωπο, και λέγοντας ότι διαβαζω με πολυ ενδιαφέρον τα ποστ του, έχω την εντυπωση πως ο @Yojimbo πάει και στον οδοντίατρο, έχοντας τον Κουροσάβα στο μυαλό του… :face_with_hand_over_mouth: :face_with_hand_over_mouth: :face_with_hand_over_mouth:

1 Like

Εμένα η ατμόσφαιρα της όλης συζήτησης μου θύμισε έντονα έναν κολλητό από την άντρο λαϊκό, κομπιουτερο λαν παρέα που είχα στα 20κατι μου που έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου ‘μην του δώσετε το χειριστήριο γιατί θα μας βάλει κανναν Μαβις Νταβις ή κανναν καβασαβα’ χαχα. Φάση είχε βέβαια πως για την άλλη (πανεπιστήμιο, θεατρικές σχολές κλπ)-παρεα μου ήταν light πράγματα αυτά. Ίδια εποχή θυμάμαι άτομο να με τραβάει σε μεγάλο αφιέρωμα Μιζογκουτσι (ευτυχώς, γιατί στην κυριολεξία δεν ξανάγινε) που της είχε προτείνει με τεράστιο ενθουσιασμό ένας καθηγητής κινηματογράφου στη σχολή της.

Όπως και ναχει νομίζω πως όταν ένας σκηνοθέτης μεταφέρει κάποιο κλασσικό έργο πως την τραβάει ο οργανισμός του την βαριά κριτική.

Δεν είχα στο μπρος κομμάτι του μυαλού μου Καβασαβα στο σινεμά ενώ έβλεπα Νόλαν αλλά νομίζω πως τον κρίνω έχοντας τέτοια στανταρντς. Δηλαδή το πρώτο αρνητικό που σκέφτηκα βγαίνοντας από το σινεμά ήταν πως με αυτό το pacing (ένα pacing που δεν σταματάει σχεδόν ποτέ και πουθενά …και δεν δίνει αναπνοές σε κανέναν) μεγάλα πράγματα δύσκολα να έχουμε.

Αν έβλεπα π.χ. guardians of the Galaxy μπορεί να σκεφτόμουν αλλά και να εκτιμούσα την ταινία βάζοντας λιγότερους αστερίσκους και με πρωτίστως αλλά κριτήρια όπως το ποσό fun είναι.

Γενικά θα έλεγα πως τα περισσότερα από αυτά που έχουν γραφτεί ισχύουν. Και τα θετικά π.χ. τα εφέ, η Κίρκη, η μουσική, ο Matt Damon, ευτυχώς δεν είναι Μάρβελ και κάνει τον κόσμο να σκεφτεί κάποια πράγματα και τα διάφορα αρνητικά.

Σχετικά με το θέμα μας, περί ταινιών των 20s… Νομίζω πως το Χόλιγουντ έχει πέσει όσων αφορά την ποιότητα σχετικά με προηγούμενες δεκαετίες (δεκαετίες με Σπίλμπεργκ κλπ στα ντουζενια τους) και λόγο αυτού λίστες που μπορεί να μοιάζουν σε κάποιους λίγο Μαβις Νταβις νομίζω πως είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

ΥΓ. Πέρα από τα παραπάνω έχω και Άβαταρ και nickname Κουροσαβικο, δηλαδή μια αναφορά μια στο τόσο να μην την κάνω;

1 Like