δεν ξερω αν θα παραμεινει μονο στο επιπεδο των ταινιων μπλοκμπαστερ και απλης ψυχαγωγιας…οπως προειπα, στις 5-6 ταινιες που εχω δει 3d εχω παρατηρησει πολλα πλανα και ληψεις που δεν εχουν καποιο ιδιαιτερο νοημα-κοινως αμα ειδικα τις δεις κανονικα χωρις το 3d μοιαζουν απλα ξεκαρφωτες σκηνες- και απλα υπαρχουν στο να δειξουν πχ ενα μπουκαλι να ερχεται στα μουτρα σου…το 3d νομιζω παρεμβαινει στην σκηνοθετικη αποψη και χωρις ακομα να γινεται ο αυτοσκοπος του σκηνοθετη, σιγουρα βρισκει τροπο να το ενσωματωσει στην κατα τ’αλλα δικη του ταινια…οπωτε για τις ταινιες ψυχαγωγιας δεν ξερω τι αποτελεσμα θα εχει σταδιακα, αλλες ισως τις κανει να δειχνουν γαματες και αλλες ισως τις επηρεασει ακομα και αυτες αρνητικα…εγω θελω τον Ιντυ μου παλιομοδιτη, και οχι να τον κυνηγαει η τεραστια κοτρωνα στους Κυνηγους και να εχω 3 σκηνες slow motion που να μου δειχνει πετρες και βελακια να ερχονται στη μουρη μου:p
Οσο για τον ‘κουλτουριαρικο’, εγω δεν θα ημουν σιγουρος πως δεν θα αγγιξει…ισως σε τεραστιο βαθος χρονου-ισως να εχει φυγει η μοδα τοτε κιολας-, ισως τον μη αμερικανικο ‘κουλτουριαρικο’ σινεμα σε παλι παρα πολλα χρονια, ομως το προσφατο παραδειγμα του Σκορσεζε που δηλωσε πως η νεα του ταινια θα ειναι 3d (The Invention of Hugo Cabret ) με κανει ηδη σκεπτικο…και καλα ομως θα μου πεις, ειναι πολυ νωρις ακομα, ισως μετα απο 30 σφαλιαρες θα εμφανιστει καποιος που θα βρει το σωστο συνδιασμο σε ολα…θα γινει ομως κατι τετοιο σημερα?
Περα απο τα παραπανω, το οικονομικο θα παιξει τεραστιο ρολο στο μελλον, μιας και τα εσοδα απο μια 3d επιτυχια ειναι σχεδον διπλασια απο τα κανονικα αναμενομενα…
Τεσπα, εγω δεν ξερω ακομα με σιγουρια αν ο κινηματογραφος μετατρεπεται σε πανυγηρι οσο περναει ο καιρος ή οντως βαδιζει μπροστα…
Ο μοντε αναφερει συχνα το παραδειγμα του Χιτσοκ ο οποιος ειχε πει οτι μια ταινια ειναι ‘σεναριο σεναριο σεναριο’ και να πω την αληθεια ποτε δεν συμφωνησα με αυτο-ουτε και τωρα-…δεχομαι οτι ο κινηματογραφος ειναι απλα εικονα και ηχος + αμα υπαρχει ενα δυνατο σεναριο ακομα καλυτερα-ειναι παμπολλα τα εργα που χω δει οπου μια απλη ιδεα αρκει για να μεγαλουργησει καποιος και να παραδωσει ενα αριστουργμα, διχως το απαιτητικο ή μι κλισε σεναριο(δες πχ alien 1 οπου η ιστορια ειναι καραεπαναλαμβανομενη, αλλα οπτικα και σκηνοθετικα ξεφευγει)…ομως με το 3d δεν ειμαι πια τοσο σιγουρος και για την δικη μου αρχικη αποψη…νομιζω οτι παει το πραγμα στα ακρα, δημιουργωντας εναν ενθουσιασμο και μια ψαρωτικη αληθοφανεια στις ταινιες, που ομως και γινεται αυτοσκοπος του σκηνοθετη σιγα σιγα-αρα επηρεαζει καθαρα σκηνοθετικες αποψεις-…θα μου πεις τοτε οτι και τα ειδικα εφε το ιδιο μπορουν να κανουν…οχι, διοτι το 3d λειτουργει και διχως να ειναι εφοδιασμενο με πληθωρα εφε, οπως ειδαμε στο προσφατο παραδειγμα του πχ (εμετος I guess αλλα το Point ειναι αλλου) step up 3, ταινια μουσικοχορευτικη γυρισμενη σε 3d διχως ειδικα εφε ή παλαιοτερα το 80κατι που επανακυκλοφορησε το dial m for murder του Χιτσκοκ σε 3d…αν ζουσε ο Χιτσκοκ σημερα, θα γυριζε σε 3d?θα εχανε αυτο?μηπως το 3d ειναι μεγαλυτερη απειλη για να γινει αυτοσκοπος μιας ταινιας/του σινεμα, πολυ περισσοτερο απο τα ειδικα εφε, μιας και το 3d μπορει να χρησιμοποιηθει και με συνδιασμο ειδικων εφε αλλα και μονο του?
εν τελη δεν νομιζω πως αφορα μονο ενος ειδους ταινιες το 3d…θα αρχισει να τις αφορα ολες και βαση εσοδων και βαση hype…αλλα και να μην τις αφορουσε ολες, ποιος θα ηθελε να εβγαινε σημερα το Temple of Doom και να ειχε τη σκηνη με τα ορυχεια 3d-με οσες σκηνοθετικες παρεμβασεις κρινοντουσαν απαραιτητες για να αναδειχθει το 3d-