Λοιπόν, θα κάνω ένα μικρό review του φεστιβάλ ως διόργανωση, περισσότερο διότι ελπίζω κάποιος από τους διοργανωτές να το δει.
Ήταν το πρώτο LAF στο οποίο πηγαίνω και ήταν μια πάρα πολύ διασκεδαστική εμπειρία, ο χώρος πολύ ωραίος,δροσερός και καθαρός (έχει σημασία καλοκαιριάτικα), οι υποδομές επαρκείς και η γενικότερη τοποθεσία (Αλμυρος) πολύ βολική για σχεδόν το 80% της χώρας (βγάζω έξω Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Νησιά Αιγίου και Νότια Πελοπόνησο). Το φεστιβάλ υστερήσουμε όμως στο θέμα ήχου, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό.
Πιστεύω δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις, διότι στο κάτω κάτω της γραφής, δεν δώσαμε μια δραχμή για είσοδο και μπορούσαμε να φέρουμε φαγητά και ποτά ελεύθερα.
Η κριτική που θα ακολουθήσει είναι περισσότερο για επικοικοδομητικούς λόγους και σίγουρα ΚΑΘΟΛΟΥ επικριτική. Έχω πάει σε μικρά φεστιβάλ στο εξωτερικό σε πολύ χειρότερες συνθήκες… ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ!!! ΠΕΡΑΣΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!
Έφτασα στο χώρο Παρασκευή μεσημέρι, πάρκαρα πολύ κοντά και έτσι έστησα πανεύκολα τη σκηνή μου.
Ο χώρος είχε πολύ πράσινο άρα κατά συνέπεια σκιά και δροσιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας (εκτός από ντάλα μεσημέρι). Ο κατασκηνωτικός χώρος και η μουσική σκηνή ήταν καθαρισμένα από χόρτα και πέτρες (προφανώς με κάποιο αγορτικό μηχάνημα), μπορούσες αμα γούσταρες να περπατάς ξυπόλυτος. Οι τουαλέτες και τα ντουζ ήταν αρκετά, για τους πιο μυγιάγκιχτους ,δε, υπήρχαν και κτιστές τουαλέτες, όχι μόνο χημικές. Επίσης στον χώρο υπήρχε ήδη καφετέρια και μεγάλος χώρος με τραπεζοκαθίσματα ο οποίος προφανώς λειτουργεί όλο το χρόνο και έτσι μπορούσες να αράξεις και εκεί.
Η λιμνούλα πρόσφερε δροσιά ακόμα και τις πολύ ζεστές ώρες.
Τα αρνητικά που μπορώ να πω για τον χώρο, είναι ότι για να περάσεις στον κύριο χώρο έπρεπε να περάσεις από κάτι μικρούλες πόρτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός (ακολουθεί φωτό) στα συγκεκριμένα σημεία, θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν ξηλώσει το συρματόπλεμα μεταξύ δύο κολωνών και άνετα να μπαινοβγαίνει ο κόσμος, είναι δουλειά που δεν απαιτούσε ούτε 1 λεπτο να γίνει και άλλο ένα 10λεπτο για να ξανατοποθετηθεί το συρματόπλεγμα.
Επίσης θα μπορούσαν να υπαχουν περισσότεροι μικροί κάδοι γύρω από το stage, πιστεύω ήταν λίγοι και επίσης για να μην σηκώνεται τόση σκόνη (καλοκαίρι είναι) να καταβρέχεται το stage μια φορά την ημέρα όταν πέφτει ο ήλιος… Και τις 2 ημέρες έπεσα για ύπνο μπουκωμένος από τη σκόνη που είχα εισπνεύσει.
Περί της απόδοσης των μπαντών δεν θα μιλήσω ιδιαίτερα, η Παρασκευή ήταν, για τα γούστα μου, πολύ δυνατή, και η απόδοση των VIC έκανε τους Truckfighters να μοιάζουν ερασιτέχνες και φλωράκια (σημειωτέον οι truckfighters με τράβηξαν στο φεστιβάλ, διότι στο ΑΝ πριν 2 χρόνια τους είχα απολαύσει!!!), πολύ καλοί και οι Lionize, εξαιρετικοί μουσικοί!
Το Σάββατο δε με τράβηξε ιδιαίτερα με τους πιο ethnic ήχους (τα γούστα είναι υποκειμενικά) αλλά παρολ’αυτά γέλασα και διασκέδασα με τους Χατζηφραγκέτα και την ηλεκτρονικόψυχεδέλική reggae funk των fundacar (τους ακούει η 15 χρονη ανηψιά μου) και και μου άρεσαν και οι Flying Eyes (μου θύμιζα αρκετά τους αγαπημένους Graveyard), έκπληξη οι γερόλυκοι Panx Romana οι οποίοι παίξαν 4 κομμάτια ως guests.
Πάμε τώρα στην μόνη ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ κριτική για το φεστιβάλ:
Ο ήχος ήταν λίγος και κακός, ως επαγγελματίας του χώρου (δεν είμαι ηχολήπτης αλλά εργάζομαι ως διοικητικό προσωπικό σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες σχετική με την παραγωγή live ήχου, της χώρας) γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει “ποιοτικός” live ήχος και δυστυχώς έχω παέι σε πανηγύρια σε ορεινά χωριά τα οποία είχαν καλύτερα συστήματα και απόδοση.
Θα μπορούσα να αναλύω πολύ ώρα, αλλά δεν υπάρχει λόγος.
Σε όλες τις μπάντες καθόμουν πίσω από από το MAIN PA για να ακούω περισσότερο από τα monitor διότι όσες φορές πήγαινα από μπροστά δεν μπορούσα να καταλάβω τι παιζόταν, επίσης συχνά κάποια όργανα και 2α φωνητικά δεν ακούγονταν καθόλου, υποψιάζομαι όμως ότι γι’αυτό μπορεί να φταίει και ότι δεν είχαν όλες οι μπάντες δικό τους FOH ηχολήπτη (όσες φορές κοίταξα, είδα το ίδιο άτομο).
Νομίζω πρέπει να ασχοληθούν οι διοργανωτές με αυτό το θέμα αρκετά σοβαρά στο μέλλον… και δεν το λέω για να πάει η δικιά μου εταιρεία, άλλωστε δεν έχω αναφέρει το όνομα της ποτέ στο φόρουμ.
Σχετικά με τον κόσμο που κάνει σαματά, μπούγιο και καρφρίλες (όπως ανέφερε ο Mixalis purple) δεν με ενοχλεί καθόλου, κάθομαι ως συνήθως λίγο έξω από την επικίνδυνη ζώνη και τους χαζεύω… αν ανάψουν και τα κέφια και γουστάρω την μουσική, μπαίνω και εγώ στο παιχνίδι… προϋπόθεση φυσικά να παίζεται κάτι μουσικά αξιόλογο.
Επίσης θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον κόσμο, διότι έδειξε ένα πάρα πολύ ώριμο και οικολογικό πρόσωπο, παρά την μεγάλη προσέλευση και το νεαρό της ηλικίας του (εγώ πλησιάζω τα 2α άντα) το camping ήταν πάρα πολύ καθαρό και ακόμα και στο stage παρότι δεν υπήρχαν πολλοί κάδοι, τα σκουπίδια ήταν λιγοστά.
Για αυτούς που πήγαιναν και κάναν τα “ΚΑΚΑ” τους στο δάσος, ελπίζω να τα έθαβαν αλλά και πάλι δεν τρέχει και τίποτα διότι και αυτή είναι οργανική ύλη, το πρόβλημα είναι με το γυαλί, το πλαστικό, το αλουμίνιο και γενικά οτιδήποτες μή οργανικό.
Αυτά… και υποψιάζομαι ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ, επειδή γίνεται με πολύ μεράκι (φαίνεται) και βρίσκεται σε πολύ βολικό και ωραίο χώρο, στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο καλό!