Absu

            Η Metal μουσική έχει δεκάδες παρακλάδια και έχουν εφευρεθεί εκατοντάδες ταμπέλες για να τα περιγράψουν. Αυτό άλλοτε γίνεται επιτυχημένα και άλλοτε όχι.  Ο χαρακτηρισμός ??Mythological Occult Metal?? δεν βοηθά τόσο πολύ για να αντιληφθεί κάποιος τι μουσική παίζουν οι Absu, και όμως τους ταιριάζει γάντι. Αν και επιδίδονται στο ευγενές άθλημα του thrash/black (και μάλιστα από τους πρώτους που το κάνανε), θεματολογικά ασχολήθηκαν με την Σουμεριακή Μυθολογία (στα δυο πρώτα τους άλμπουμς) και την Κέλτικη Μυθολογία (στα επόμενα τρία τους). Η ανίερη τριάδα υπήρξε ίδια μέχρι και το ??Tara?? του 2001. Κάποια στιγμή η μπάντα μπήκε στον πάγο και μετά το 2009 συνέχισε με μοναδικό μέλος τον Proscriptor και  κυκλοφόρησαν άλλες δυο πολύ καλές κυκλοφορίες, μη συγκριτέες όμως με τα διαμάντια του παρελθόντος. Ο Proscriptor, ή κατά κόσμο Russ Givens, τα κάνει όλα και συμφέρει στο δεύτερο τους άλμπουμ, ??The Sun Of Tiphareth??. Φωνή, πλήκτρα, φλάουτο και?ντραμς. Ναι, από τους λίγους που παίζουν ντραμς και τραγουδούν μαζί.
                         To ??The Sun Of Tiphareth?? είναι το δεύτερο μέρος της διλογίας  περί Σουμεριακής μυθολογίας. Ακόμα και η λέξη ??Absu?? αναφέρεται στην ίδια μυθολογία ως υπόγειος ωκεανός. Οι στίχοι είναι γραμμένοι είτε από τον Equitant, είτε από τον Proscriptor. Η μουσική σύνθεση είναι ακόμα πιο ομαδική δουλειά. Οργισμένο Black/Thrash, πορωτικό, βρίσκει χώρο ανάμεσα στον όλεθρο να προσθέσει ακόμα και διακριτικά πλήκτρα για την ατμόσφαιρα ή και γυναικεία φωνητικά μεταξύ των τσιρίδων του Proscriptor και Shaftiel. Τα drums δίνουν παραγγέλματα και η μάχη ξεκινά. Αποπλάνηση αισθήσεων με βομβαρδισμό από ριφς που κατακτούν κάθε άλλο ηχητικό περισπασμό. Ασταμάτητο τεχνικό κοπάνημα, εκπαιδευμένο να σκοτώνει. Το δεύτερο πλήγμα έρχεται χωρίς διακοπή. Αποκλεισμός. Καμμιά διαφυγή. Ο Proscriptor τσιρίζει σκοτεινές ιστορίες ενώ παράλληλα τιμωρεί με τα σύνεργα του. Μια ρυθμική ύφανση μελωδιών εμφανίζεται συχνά μέσα στην βιαία ζούγκλα εγχέοντας μέσα σου φόβο. Ολόκληρος ο δίσκος χαρακτηρίζεται από έντονη ηχητική κινητικότητα και απειλητική διάθεση. Τόσο ενδιαφέροντες τυμπανιστικούς και κρουστικούς ρυθμούς σπάνια συναντάς. Αν είσαι λάτρης των drums (ή παίζεις ο ίδιος), ετοιμάσου να ιδρώσεις από πόνου και δακρύων βροχή.
                   Ένα ορχηστρικό τραγούδι με ακουστικές κιθάρες και μπροστά τα synths θα κάνει μια προσωρινή ανακωχή στον ηχητικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι Absu.  Συνεχίζουν με μια διασκευή στο ??The Coming Of War?? των Morbid Scream, μιας thrash μπάντας από την ίδια πόλη που κατάγονται και οι Absu.  Οι πολεμικές ιαχές ακούγονται και πάλι και η μουσική τριάδα κλητεύει βία και εκτρέφει φόβο. Μαυρίλα σαν κατράμι με ενέσεις από thrash για το ρυθμικό της υπόθεσης. Μαγικά σύμβολα εμφανίζονται στο νου του ακροατή όσο οι ρυθμοί του  ??The Sun Of Tiphareth?? ορίζουν τις συνιστώσες και αμολάνε τα 7 σκυλιά του πολέμου τους. Εξαπολύουν οργανωμένες, άγριες  και επιθετικές κινήσεις και ψιθυρίζουν σκοτεινά μυστικά.

Μαλάκα χθες το άκουγα. Πάλι γάμησε το κείμενο. Proscriptor θεός - hail Αbsu!