Πως ακούτε ένα album?

Pretty much ο τίτλος! Ακούω ένα album και πραγματικά δεν μου μένει σχεδόν τίποτα στο τέλος, και ειδικά αν μιλάμε πχ για πιο σκληρά οχι τόσο μεθοδικά πράγματα τύπου jinjer δεν μπορώ να καταλάβω εύκολα διάφορες από το ένα κομμάτι στο άλλο γιατί όταν αρχίσει το επόμενο έχω ξεχάσει αυτό που μόλις άκουσα! Εσείς πως ακούτε ένα καινούργιο album με σκοπό να σας μένουν όσο περισσότερα πράγματα γίνεται χωρίς απλά να έχετε ξεχάσει τι ακούσατε και για να μπορείτε να το συζητήσετε και να πείτε ότι αυτό το άλμπουμ πχ είναι πιο καλό από αυτό?

1 Like

Πρώτη φορά ακούω για διαφορετικούς τρόπους ακρόασης ενός άλμπουμ, νόμιζα ότι υπήρχε μόνο ένας

Είναι σαν το μαθημα στο σχολείο! Θες να σου μένει και τίποτα, όχι μόνο να το ακούς…

Καλησπέρα φίλε Μανο ενδεχομένως οι Jinjer (που ενώ μου αρέσουν σε κάποιο βαθμό και για εμένα πάσχουν λιγο από αξιομνημόνευτα μέρη) είναι δύσκολο άκουσμα για εσένα, ο κάθε ακροατής είναι διαφορετικος.

Προσωπικά έχω στιγμές που έχω διάθεση να ακούσω κάτι εύληπτο και catchy, αλλά και στιγμές που έχω περισσότερο όρεξη για εξερεύνηση σε κάτι πιο χαοτικό ή πολύπλοκο, ανάλογα τα “κέφια”

Συνήθως την πρώτη-δευτερη φορά που θα ακούσω ένα άλμπουμ προτιμάω να είμαι συγκεντρωμένος είτε διαβάζοντας στίχους, είτε χωρίς να κάνω κάτι άλλο, είτε κάνοντας κάτι πάρα πολύ απλό, ώστε να είμαι συγκεντρωμένος στη μουσική. Στις επόμενες ακροάσεις (και επειδή ο διαθέσιμος χρόνος για συγκεντρωμένες ακροάσεις είναι πεπερασμένος) μπορεί και να τον ακούσω σαν background κάποιες φορές.

Επίσης κάποιες φορές είναι καλύτερο κάποιος να μπαίνει σε ένα ιδίωμα, εφόσον του αρέσει, κάπως πιο ομαλά, πιάνοντας δίσκους ή συγκρότηματα που είναι πιο εύκολα σαν entry, ή πηγαίνοντας χρονολογικά ίσως.

10 Likes

Ε αν σ’ αρέσει ένας δίσκος απλά συνεχίζεις να τον ακούς

Και κάποια στιγμή σου μένει

Καλύτερη ατάκα που έχω ακούσει από memer YouTuber “I’m so prog, I listen to concept albums on shuffle”

9 Likes

Με τ’ αυτιά.

7 Likes

Δεν καταλαβαινω γιατι θεωρειτε τοσο περιεργη την ερωτηση, αποπαίρνετε και νέο χρηστη.
Σιγουρα δεν υπαρχει μονο ενας τροπος να ακουσεις καποιο αλμπουμ και σιγουρα δεν υπαρχει μια σωστη απαντηση που δουλευει για ολους τους ανθρωπους και ολες τις μουσικες. Εγω προσωπικα οσο ειμαι σπιτι ακουω μουσικη σχεδον οτι και να κανω (σερφαρισμα στο ιντερνετ καλη ωρα, διαβασμα, χαζεμα στο κινητο, παιχνιδια, δουλειες σπιτιου) που αυτοματα σημαινει οτι ειναι και σχετικα απιθανο να νιωθω οτι μπορω να κρινω ενα αλμπουμ μετα απο μια και μονο ακροαση. Συνηθως μπορω να κρινω αν κατι εχει τις προοπτικες να να μου αρεσει αρκετα περισσοτερο στο μελλον ωστε να του δωσω κι αλλες ευκαιριες αλλα και σε αυτο το θεμα υπαρχουν εξαιρεσεις και μπορει καποια αλμπουμ που απερριψα γρηγορα παλιοτερα, σημερα να ειχα αλλη γνωμη. Επισης για αυτα τα αλμπουμ που τα ακουω μια φορα και λεω δεν ειναι για μενα, δεν θα κατσω να τα συζητησω στο ιντερνετ, οπως πχ δεν βαθμολογω ταινιες που εχω σταματησει στη μεση. Γενικα ομως πανω-κατω ξερω απο τι genres ή καλλιτεχνες να βαλω κατι να παιξει και μετα καθομαι και τα ακουω αρκετα είτε σε λουπα μονα τους είτε δυο τρια μαζι.

Περα απο την μουσικη που εχω συνεχεια στο background, υπαρχουν ωρες που ακουω κατι πιο ενεργα απλα διαβαζοντας στιχους (ειτε για να δω τι λενε, ειτε για sing along) και με αυξημενη ενταση αλλα αυτο γινεται παντα με αλμπουμ που ειμαι ηδη εξοικειωμένος. Αντε αν ειναι στις τοπ 10 μπαντες μου μπορει να ακουσω ετσι ενεργα απο την πρωτη ακροαση αλλα σε αυτες τις περιπτωσεις υπαρχει και η πιθανοτητα να ξερω ηδη το μισο αλμπουμ απο τα singles.

Παλιοτερα οταν χρησιμοποιουσα λεωφορειο, ακουγα και εκει συνεχεια οπου τα ακουστικα συνδραμουν ακομη περισσοτερο στο να παρατηρησεις πραγματα που δεν τα ακους με απλα ηχεια ή και να ανακαλυψεις νεα στοιχεια σε αλμπουμ που εχεις ακουσει ηδη 100 φορες.

Επισης κατι αλλο που και fun ειναι και μπορει να σε βοηθησει ειναι να ακουσεις κατι με παρεα ειτε irl ειτε ονλαιν. Ειμαι σε πολλες κοινοτητες που κανουν listening parties και ακουμε κατι ολοι μαζι ταυτοχρονα και σχολιαζουμε στο τσατ. Βλεπεις πραγματα απο αλλες οπτικες και δεν αποσπαται η προσοχη σου.

Τωρα με jinjer συγκεκριμενα δεν εχω επαφη, αλλα μπορει να μην ειναι του στυλ σου το συγκροτημα, να μην το εχεις με το genre, να θελει ο δισκος παραπανω ακροασεις ή και ολα τα παραπανω

11 Likes

Είναι αρκετά ανήσυχος ο νέος χρήστης

2 Likes

Ευχαριστώ πολύ!

Καλή ερώτηση,
Αν δε, ήταν και πιο ευρεία/γενικευμένη, τύπου πώς ακούτε μουσική, θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερες απαντήσεις,

και εξηγούμαι (ακολουθεί σεντονακι),

η εποχή πού πέρασα απ’ τις κασέτες στην αγορά των cds, όπερ και ανακάλυψα τη δίκη μου μουσική Αμερική, συνέπεσε με την εποχή που ο πατέρας μου ανακάλυψε την ευκολία του mp3. Ο πατέρας μου που “τσακωνομασταν” επειδή ισχυριζόταν οτι “δεν μπορείς θα μπορείς να ακούς έναν δίσκο ολόκληρο όσο μεγαλώνεις, αλλα θα έρθει μια στιγμή που από το εκάστοτε άλμπουμ θα έχεις ξεχωρίσει το 2, το 4, το 5 και το 11”. Εγω, σε άλλο εντελώς μήκος κύματος τότε ισχυριζομανε οτι ένα δίσκο είτε τον έχεις ολόκληρο είτε δεν τον έχεις καθόλου. ή μάλλον, μπορεί και να έλεγα οτι ένα άλμπουμ πρέπει* να το έχεις ολόκληρο. Κουβέντες τώρα 20 χρόνια πίσω.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, ο πατέρας μου πούλησε/ξεφορτωθηκε 300 βινύλια (κατα βαση hard rock περιεχομένου), τα χρόνια πέρασαν κι εγώ που τόσο πολύ υπερασπιζομουν την φυσική μορφή τής μουσικής, είδα την ζωή μου να διαμορφώνεται έτσι ώστε να μην έχω τον χρόνο; την υπομονή; την όρεξη; να ακούσω καινούρια άλμπουμ απο την αρχή μέχρι το τέλος, όντας πλήρως αφοσιωμένος σε αυτα. Έγινε κι η ζωη μας πιο ψηφιακή με τα κινητά, ήρθε και το Spotify κι έτσι εγω που έλεγα στον πατέρα μου οτι, γέρο, ένα δίσκο ή τον έχεις ολοκληρο ή δεν τον έχεις καθόλου, κατέληξα να έχω λίστες με τραγούδια στο κινητό μού, κι ούτε ένα δίσκο στα χέρια μου - σκότωσα κι εγω πολλά χρόνια αργότερα τα δικά μού cds για άλλους λόγους. Ως προς αυτό, έχω να πω ότι περίμενα ότι θα με πονέσει ο αποχωρισμος. Τελικά κανείς δεν πέθανε.

Πίσω στην ερώτησή του φίλου,
προσπαθώ να ακούω καινούρια μουσική όταν είμαι τελείως μόνος σπίτι, οταν λείπει και το παιδί, ώστε η προσοχή μου να μην αποσπάται από τίποτα. Η αλήθεια είναι ότι το καταφέρνω σπάνια. Κι όποτε το καταφέρω, παραδέχομαι ότι θα ξεχωρίσω τα 4-5-6 κομμάτια που μου άρεσαν και θα τα ρίξω στην πιο relevant playlist που έχω. Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν ακούω μουσική ή αν απλώς καταναλωνω πληροφορία (megabytes), αλλά σπανίως βρίσκω μία σαφή απάντηση σ’ αυτές μου τις αναζητήσεις. Αν κάτι με παρηγορεί, είναι ότι όλα αυτά αποτελούν τεράστια first world problems, οπότε νταξ, δεν χάνω και τον ύπνο μου ξερω γω. Αυτα! :innocent:

*πήγα τωρα εγω, 18 χρονω κουραδα να πω στον οποιονδήποτε πώς πρέπει να ακούει μουσική. Τα σκέφτομαι και κριντζαρω με την ίδια μου την ύπαρξή.

1 Like

Καλά του είχες πει :sunglasses:

μόνο με 149€ μπορείς να αποκτήσεις το νέο χιπστερ γουοκμαν, που, επειδή 2023, περιέχει στη συσκευασία:

3 Likes

Ό,τι πρέπει για black metal.

5 Likes