Nαι κι εγώ λέω να τους το δώσουμε το κύπελλο, να λένε και αυτοί ότι πέτυχαν έναν στους τρεις στόχους
Anyway σύντροφοι, ήξερα ότι θα πέσετε να με φάτε :p, αλλά ήθελα να τα πω. Να εξηγηθώ περισσότερο: μιλάω - γράφω μάλλον - από τη σκοπιά κάποιου που έζησε από πολύ κοντά την ομάδα τη δύσκολη περίοδο 1992 - 1997, όταν δεν παίρναμε αυτά που μας άξιζαν για πολλούς και διάφορους λόγους. Κουβαλάω εικόνες από εκείνη την εποχή που δεν θέλω να ξαναζήσω. Υπό αυτήν την έννοια προτιμώ λοιπόν - συμβιβάζομαι αν θέλετε - να [B]πατάω κάτω[/B] κάθε χρονιά τον Ολυμπιακό και ας χάσω και καμιά κούπα στην Ευρώπη. Είμαι κι εγώ λίγο σαν το Θανάση Γιαννακόπουλο που χάρηκε πιο πολύ που αποκλειστηκε ο Ολυμπιακός από το φάιναλ φορ παρά που πέρασε ο Παναθηναϊκός
[B]ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ[/B] επουδενί να μη χτυπήσουμε την [B]Ευρωλίγκα[/B]! Αλλά όταν ακούω κάτι ατάκες του στυλ “ο Ζοτς θα δώσει το πρωτάθλημα στον κουμπάρο του άμα πάρει το Ευρωπαϊκό” τρελαίνομαι!
Κατά βάθος ξέρω όμως ότι τέτοια νοοτροπία δεν την έχει ούτε η [B]ομαδάρα [/B]μου ούτε οι [B]παίχτες της[/B] ούτε φυσικά ο [B]προπονηταράς[/B]. Το δυναμικό της ομάδας δεν έχει καμία σχέση με εκείνο των '90s που είχε αναπτύξει, κακά τα ψέμματα, μια looser νοοτροπία. Οι παίχτες μας από το 2000 και μετά ζυμώθηκαν με τη νοοτροπία των αιώνιων πρωταθλητών. Τη looser νοοτροπία την έχει πια ο Ολυμπιακός. Και αυτήν πρέπει επί τέλους να του ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ με μιά σπουδαία [B]ΓΑΜ%&$&&^% εμφάνιση[/B] που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και θα ξαναζεστάνει την ΚΑΡΔΙΑ του ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ. Την καρδιά που όλοι ξέρουμε και βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια: Ευρωλίγκα 2002, 51-81 το 2005 στο ΣΕΦ, σουίπ 2006 στην Ελλάδα, τελικός κυπέλλου 2008 στο Ελληνικό, 1ος τελικός Α1 2009, 3ος και 4ος τελικός Α1 2010, ημιτελικός Βερολίνου 2009, 8 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ & 5 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΝΤΑΜΠΛ για να αναφέρω μερικά μόνον από τα πιο μαεγάλα κατορθώματα που μας έκαναν υπερήφανους…
Τώρα που σας τα είπα όλα αυτά μπορεί να καταλάβατε τα παράπονό μου και να με συγχωρήσετε που ήμουν τόσο αρνητικός, αλλά απόψε με στενοχώρησε πολύ που για 35 - 36 λεπτά δεν έβλεπα καρδιές πρωταθλητών να χτυπάνε κάτω από τις πράσινες φανέλες.
Συγγνώμη αλλά ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία ψυχολογία με το μέρος του.Έδειξε μεγάλη αδυναμία σήμερα να καθαρίσει το ματς όταν έπρεπε και γενικά η ομάδα είναι ακόμα υπό μεγάλη αμφισβήτηση.Το ψυχολογικό προβάδισμα,ακόμα και μετά την σημερινή ήττα,συνεχίζει να το έχει ο ΠΑΟ.Ο Ολυμπιακός μόνο αν κερδίσει το κύπελλο και πάρει και τον 1ο τελικό θα μπορέσει να ανατρέψει το ψυχολογικό παιχνίδι.
Οι αδυναμίες του ΠΑΟ επίσης φέτος είναι δεδομένες,δεν είναι και πολύ καλύτερη ομάδα από τον ΟΣΦΠ,μένει να δούμε τι πρόσωπο θα παρουσιάσει ο Ολυμπιακός στα επόμενα ματς
Γιατι ο Ομπραντοβιτς ζηταει φαουλ, με το σκορ στην ισοπαλια, ξεροντας οτι ο Παπαλουκας θα μπορουσε να ευστοχησει μονο στη μια για να τελειωσει την υποθεση πρωτη θεση, και, δευτερον, γιατι ακριβως δεν το κανει ο Παπαλουκας;;; :?
Κοίτα Floydized, τουλάχιστον στα δύο μεταξύ μας παιχνίδια έδειξε ικανός να επουλώνει τις πληγές του. Έδειξε ότι μπορεί να στηρίζεται σε διαφορετικούς κάθε φορά παίχτες και να μη φαινονται οι απουσίες του. Δεν τα περιμένει όλα από έναν ή δύο. Εμείς σε κάθε [B]κρίσιμο [/B] ματς βασιζόμαστε στους ίδιους και τους ίδιους, στους οποίους τώρα προστέθηκε και ο Καλάθης που φορμαρίστηκε (δεν είναι Τέπιτς ο άνθρωπος). Μόνο στη σειρά με τη Μπαρτσελόνα είχαμε πολυφωνία και ειδικά στο 4ο ματς (ίσως το καλύτερο φετινό μας παιχνίδι και σε άμυνα και σε επίθεση).
Η ομάδα θέλει στήριξη από όλους μας. Δεν την αμφισβήτησα. Δεν καταφέρθηκα αρνητικά εναντίον κάποιου παίχτη (πλην Τέπιτς) αλλά και η κούραση δε μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για ομάδες αυτού του επιπέδου. Θέλω σκυλίσια άμυνα, να πηδάνε όλοι στα ριμπάουντ, να τρέχουνε, να πάιζουν με καθαρό μυαλό, να κάνουνε όλα όσα έχουν δουλέψει στην προπόνηση και να γυαλίζει το μάτι τους. Έτσι δεν θα έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Από την αρχή της χρονιάς ξέραμε ότι τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Στηρίζουμε παίχτες και κυρίως ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ, πάμε γερά να τα πάρουμε όλα και το καλοκαίρι ψάχνουμε ενίσχυση στον άσο, στο δύο και ίσως και σε μία θέση ψηλού.
Κοίτα ο ΠΑΟ δεν υπήρχε καμία περίπτωση να έμπαινε μέσα και να κάνει “πόλεμο” στο ματς.Αυτό δεν δικαιολογεί και την πολύ άσχημη εμφάνιση.Από την άλλη ο Ολυμπιακός έπαιζε έναν “τελικό”,πρώτα πρώτα για τον ίδιο τον εαυτό του.Δεν θεωρώ ότι ο ΠΑΟ ήθελε σήμερα και πολλές “παράπλευρες απώλειες”.Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπήκε μέσα και απλά έπαιξε.Όχι δεν είναι έτσι,απλώς ο Ολυμπιακός το ήθελε παραπάνω και ήταν έτοιμος να δώσει και κάτι παραπάνω.Ο ΠΑΟ καλώς ή κακώς,και ιδιαιτέρως μετά την Μπάρτσα,έχει την πεποίθηση ότι μπορεί να νικάει παντού.Ο Ολυμπιακός ήθελε ένα πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς οπωσδήποτε.
Δεν ξέρω αν ο Ολυμπιακός βγάζει σε κάθε ματς με τον ΠΑΟ “νέα βέλη από την φαρέτρα του”,άσε που δεν το νομίζω κιόλας.Στο πρώτο νίκησε επειδή έπαιξε ένα φοβερά δομημένο μπάσκετ και είχε έναν Σπανούλη εξαιρετικό,κάποιοι τον θέλουν να βάζει 40 πόντους τι να κάνουμε όμως με 5 ενέσεις πολύ δύσκολο.Ούτε στο ΟΑΚΑ έβαλε 40 πόντους αλλά ήξερε που να σταθεί.Για εμένα αυτό είναι το σημαντικότερο.Όποιος δεν καταλαβαίνει,το Καραΐσκάκη απέναντι είναι να πάει,για μπάσκετ δεν…
Μην βγάζεις συμπεράσματα από αυτό το ματς.Ούτε του στυλ “δεν μπορεί ο ΠΑΟ” ούτε τις άλλες τις ηλιθιότητες του στυλ “η έδρα σπάει μάγκες”.Χαίρω πολύ η έδρα σπάει,και στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ.
Δεν νομίζω να μοιάζουν οι τελικοί με αυτό το ματς.Έχουμε δρόμο ακόμα.
Να δούμε και τι θα γίνει με Νεστέροβιτς.
Δε θελω να χανω απο γαυρο ουτε στη μπιριμπα, ποσο μαλλον στους τελικους του μπασκετ, αλλα οχι και να χασουμε και το ευρωπαικο. Πραγματικα, αυτο που εγινε με την μπαρτσελονα δεν ξερω αν το χουμε συνειδητοποιησει ακομα, ποσο επικο ητανε - μιλαμε για την καλυτερη σειρα αγωνων μπασκετ ευρωπαικου που εχω δει- αλλα για να ολοκληρωθει πρεπει να το σηκωσουμε στη Βαρκελωνη
Ωστόσο μόνο σε μένα το όλο θέμα με την διαφορά είναι λιγάκι fail σαν κανονισμός?
Εννοώ πως κανονικά θα έπρεπε να μετράει η διαφορά στο τέλος του κανονικού αγώνα και όχι η διαφορά σε παράταση. π.χ. χθες έπρεπε να μετρήσει το 76-76 (οκ οκ ξέρω πως σε αντίθετη περίπτωση δεν θα κυνηγούσαν την παράταση i’m just trying to make o point here) και αυτή θα μετρούσε στην τελική βαθμολογία άσχετα με το αποτέλεσμα της παράτασης η οποία απλά θα καθόριζε τον νικητή και θα μοίραζε τους βαθμούς της νίκης και της ήττας. Καμία άποψη επί τους θέματος;
Σε ενα αθλημα που μπορει να παρθει ταιμαουτ για να σχεδιαστει επιθεση του μισου δευτερολεπτου,νομιζω οτι προσδιδει κι αυτος ο κανονας τη γοητεια του στο θεμα ‘‘τακτικη’’.Kαταλαβαινω παντως τις οποιες ενστασεις,προσωπικα δε με ενοχλει.
(Φαντασου και την ακραια περιπτωση να ληγαν και τα 2 ματς ισοπαλα(στις κανονικες διαρκειες)με εκατερωθεν νικες στις παρατασεις και να επαιρνε εδρα κατευθειαν το καλυτερο goal average σε ενα πρωταθλημα με 24 φιλικα και 5-7 σοβαρα ματς…αυτο θα ηταν πολυ πιο αδικο.)
Με καμία Παναγία. Το μπάσκετ δεν είναι ένα άθλημα που παίζεται κάθε φορά για 40 λεπτά. Είναι ένα άθλημα που παίζεται για ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 40 λεπτά, δηλαδή αυτός είναι ο λιγότερος δυνατός χρόνος που θα παιχτεί μπάσκετ μέχρι να βγει νικητής. Σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαμε άνετα να δούμε το εξής τραγελαφικό σκηνικό, π.χ. χτες: απ’ τη στιγμή που η κανονική διάρκεια έχει λήξει “Χ”, ο Ολυμπιακός έχει κλειδώσει την πρωτιά, οπότε δεν έχει πια κίνητρο και κατεβαίνει στην παράταση μόνο με αναπληρωτικούς. Ο ΠΑΟ κατεβαίνει με τους βασικούς, βάζει ξέρω γω 15 πόντους, ο Ολυμπιακός κανέναν και ο ΠΑΟ κερδίζει τελικά με 15 πόντους διαφορά και παίρνει τους δύο βαθμούς. Οπότε η regular season τελειώνει με τις δυο ομάδες να έχουν ίδιους βαθμούς, στους μεταξύ τους αγώνες ο ΠΑΟ έχει κερδίσει με 15 πόντους διαφορά και ο Ολυμπιακός με 4, αλλά πρώτος είναι ο Ολυμπιακός. Πώς σας φαίνεται;
Ή να σας θυμίσω ότι κάποια χρόνια πριν, στο Κύπελλο Κόρατς (αν θυμάμαι καλά), ο κανονισμός ίσχυε με βάση αυτό που προτείνει ο Ντεντ, δηλαδή τη συνολική διαφορά σε 80 λεπτά μπάσκετ. Ξέρετε τί γινόταν; Κέρδιζε μια ομάδα στον πρώτο αγώνα, ο επαναληπτικός τελείωνε ισόπαλος και μετά δε γινόταν παράταση, γιατί δεν υπήρχε λόγος! Έχω δει με τα μάτια μου τέτοιο αγώνα, του Ηρακλείου (για όσους κάπως παλιότερους θυμούνται) και στο τέλος απλά δεν υπήρξε νικητής γιατί η ξένη ομάδα (δε θυμάμαι ποιά ήταν) είχε ήδη περάσει χάρη σ’ αυτόν τον ηλίθιο κανονισμό. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τί ξενέρα που ήταν. Γελούσε ο κόσμος βασικά.
Αυτό που δέχομαι ότι είναι μαλακία, είναι ότι εξ’ αιτίας του κανονισμού για τη διαφορά, όσα λεπτά μπάσκετ κι αν χρειαστεί, βλέπουμε καμιά φορά καταστάσεις όπως η χτεσινή, με τη μία ομάδα να προσπαθεί να μην κερδίσει και την άλλη να προσπαθεί να χάσει. Διαταράσσεται δηλαδή η φυσική ροή ενός αγώνα στον οποίο η κάθε ομάδα παίζει για τη νίκη, κι εκτός των άλλων είναι απλά γελοίο. Εμένα δηλαδή, μια που δεν είμαι ακραιφνής μπασκετικός τακτικόκαυλος, δε μ’ άρεσε καθόλου, θα προτιμούσα να κερδίζαμε έστω και μ’ έναν πόντο διαφορά (που αυτό θα γινόταν δηλαδή αν δεν παίζαμε για τη διαφορά) κι ας βγαίναμε δεύτεροι. Αλλά αυτό αφ’ ενός είναι αναγκαίο κακό επειδή κάποιος πρέπει να βγει πρώτος, άρα να οριστούν και οι σχετικοί κανόνες, κι αφετέρου το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο κανονισμός αλλά το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος, στο οποίο η πρωτιά κρίνεται σε δύο αγώνες επειδή οι αντίστοιχες ομάδες είναι αιώνες μπροστά απ’ τους υπόλοιπους.
Η νίκη δεν παύει να είναι νίκη όμως άσχετα με την διαφορά. Δεν νομίζω πως θα βλέπαμε σκηνικά σαν αυτό που περιγράφεις δηλαδή ο Ολυμπιακός ξέρω γω να μπει σε μια παράταση με τα δεύτερα απλά για να βγει η υποχρέωση και μόνο, κανείς δεν θέλει να χάνει. Αντίθετα αυτό που είδα χθες (και όχι μόνο χθες βασικά) νομίζω ήταν πιο άσχημο. Μια ομάδα που δεν κατάφερε να καλύψει την απαιτούμενη διαφορά των 4 πόντων και πετούσε βολές στα σίδερα για να πάει στην παράταση. Θα μπορούσε η διαφορά στην παράταση να μετράει στο σύνολο απλά όχι στους μεταξύ αγώνες των ομάδων σε περίπτωση ισοβαθμίας.
Τον κανονισμό στο Κορατς τον θυμάμαι και δεν το έβρισκα και τόσο γελοίο βασικά, ναι μερικά ματς έληξαν ισόπαλα αλλά και πάλι δεν βρίσκω το κακό ούτε εκεί, δεν υπήρχε βαθμολογία ξέρω γω για να μοιράσεις βαθμούς. Και το πρώτο ματς ενός τέτοιου αγώνα να τελείωνε Χ ούτε τότε υπήρχε παράταση και πήγαινες στο δεύτερο ματς με το σκορ στο 0.
Δηλαδή φαντάσου μια κατάσταση ξέρω γω στην οποία ο ΠΑΟ χθες θα οδηγούσε το ματς σε 2-3 παρατάσεις μέχρι να καταφέρει να αποσπάσει την διαφορά των 4 πόντων. Αυτό εμένα μου μοιάζει πιο άσχημο για το άθλημα.
Αυτο που λες Γρακχο με την ισοπαλια σε καποιες διοργανωσεις(σε νοκ αουτ φασεις)) ισχυει ακομα παντως.
Εγω ειμαι υπερ της παρατασης οπως και να χει.Ειδικα στα πρωταθληματα αν ισχυε αυτο που λεει ο Ντεντ θα μιλαγαμε για δυο διαφορετικους βαθμολογικους πινακες ουσιαστικα.
Ρε συ Ντεντ, σου έφερα ένα ακραίο παράδειγμα για να σου δείξω απλώς τον παραλογισμό του να μετράει μόνο η κανονική διάρκεια και μετά στ’ αρχίδια μας η παράταση. Δηλαδή αν ο Ολυμπιακός σ’ αυτό το υποθετικό σενάριο έπαιζε όντως για τη νίκη αλλά τελικά έχανε στην παράταση με 5 πόντους, αυτό θα ήταν λιγότερο άδικο για τον ΠΑΟ που θα είχε ίδιους βαθμούς και +1 στα μεταξύ τους παιχνίδια, αλλά θα ήταν τελικά δεύτερος;
Δεν αμφιβάλλω ότι θα μπορούσε να γίνει επίσης αυτό το ακραίο σενάριο που λες, δηλαδή με τον ΠΑΟ να πηγαίνει εσκεμμένα τον αγώνα σε 10 παρατάσεις για να πάρει τη διαφορά, αλλά θα σε παραπέμψω στην τελευταία φράση του προηγούμενου ποστ μου και θα επαναλάβω ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο κανονισμός αλλά το σκατένιο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες. Χαίρετε.
Κοιτά και οι 2 περιπτώσεις κρύβουν πιθανά ακραία σενάρια, απλά προσπαθώ να δω το λιγότερο άσχημο. Αυτό που λες για το κακό ελληνικό πρωτάθλημα δεν λέει κάτι γιατί ο κανονισμός αν ήταν να γίνει προφανώς δεν θα είχε ισχύει μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά παντού.
Βασικά και η διαφορά της παράτασης και η νίκη θα είχαν σημασία στο πίνακα βαθμολογίας. Αυτό που θα άλλαζε θα ήταν μόνο το μεταξύ παιχνίδι των 2 ομάδων σε περίπτωση ισοβαθμίας και μόνο, όπου θα ίσχυε στην ουσία ο παλιός κανονισμός του κορατς. Βασικά δεν βρίσκω περισσότερο άδικο το σενάριο που θέλει τον ΠΑΟ να παίρνει την απαιτούμενη διαφορά στην παραταση από ότι αν εσκεμμένα οδηγούσε το παιχνίδι σε παρατάσεις μέχρι να έρθει αυτή η διαφορά.
Μα δεν είπα πουθενά εγώ ότι ο όποιος κανονισμός περιορίζεται ή θα έπρεπε να περιοριστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, απλά αυτό κρίνουμε αυτή τη στιγμή και σου εξηγώ ότι όταν δύο ομάδες ξέρουν ότι τις υπόλοιπες ομάδες τις έχουν για την πλάκα τους και θα παίξουν μεταξύ τους για την πρώτη θέση, είναι λογικό να κάνουν τα πάντα για να επικρατήσουν σ’ αυτά τα δύο παιχνίδια, ακόμα και να γελοιοποιήσουν στην ουσία το άθλημα όπως έγινε χτες. Αυτό είναι το πρόβλημα και όχι ο κανονισμός, ο οποίος επιμένω ότι είναι δίκαιος γιατί το μπάσκετ πρέπει να κρίνεται σε όλη του τη διάρκεια και όχι στο ελάχιστο των 40/80 λεπτών που σηματοδοτούν την “κανονική διάρκεια”. Τέλος πάντων, το κουράσαμε.
Ο φετινός ΠΑΟ πάντως όσο καλή ομάδα και έχει δεν το βλέπω να κάνει ότι παλιά…
Εξηγούμαι χτές ο ΠΑΟ έπαιξε πολύ καλά και ειδικά στην 4η περίοδο…
Το ότι έχασε το μάτς νομίζω ήταν θέμα κούρασης…
Ο φετινός Ολυμπιακός έχει χειρότερο ρόστερ, ειδικά η απουσία του Νεστέροβιτς είναι μεγάλη…
Όμως το να νικάς χωρίς 5άρη τον ΠΑΟ είναι μεγάλο πράγμα…και έδειξε ότι η έδρα θα παίξει κάποιο ρόλο, αν και έχω ικανό τον Θρύλο του Ντούσαν Ιφκοβιτς να νικάει ξανά μέσα στο ΟΑΚΑ…
Όσο αφορά τον final 4 έχω πεί ότι θα το πάρει η Macabi tel aviv…έχω δεί την συγκεκριμένη ομάδα και είναι μακράν η καλύτερη απο όσες λαμβάνουν μέρος
Ο Ομπράντοβιτς πάντα θέλει να έχει την τελευταία επίθεση αυτός-η ομάδα του δηλαδή. Όταν ο χρόνος είναι αρκετός -και αν δεν κάνω λάθος, ήταν- προτιμά να ρισκάρει να είναι πίσω στο σκορ αλλά να μπορεί να στήσει μια καλή επίθεση με τρίποντο και να το πάρει, παρά να ρισκάρει να παίξει μια καλή άμυνα 20 δευτερολέπτων και να το φάει στο τέλος, μην έχοντας χρόνο μετά να αντιδράσει.
Έτσι πιστεύω δηλαδή από τα χρόνια που παρακολουθώ Παναθηναϊκό.
εντιτ: O Floydized ίσως να μπορεί να μας διαφωτίσει περισσότερο επ’αυτού. Ακούει;