Basketball ή αλλιώς "μπάσκετ ω ρε"

Ντάξει, γάμησε ο ιθύνων νους:

11 Likes

:us: Stephen Curry (Warriors), Devin Booker (Suns), Anthony Edwards (Timberwolves), Jrue Holiday (Celtics), Tyrese Haliburton (Pacers), LeBron James (Lakers), Kevin Durant (Suns), Kawhi Leonard (Clippers), Jayson Tatum (Celtics), Joel Embiid (76ers), Anthony Davis (Lakers), Bam Adebayo (Heat) :basketball:

1 Like

Μόνο Sοuth Sudan ρε:

https://www.youtube.com/live/x7T0NQiTCGo?si=6bijXCifmCWkShRA

1 Like

Έχω πάθει πλάκα με Ν. Σουδαν, 58-44 σκορ ημιχρόνου με US (η οποία είναι πολύ άστοχη με 1/12 τρίποντα, τα περισσότερα από Κάρι).

Ομάδα με τεράστιο τσαμπουκά, άγνοια κινδύνου και παίκτες με τεράστια άκρα, έχουν κλέψει μπάλες (10 λάθη στο ημίχρονο οι αμερικανοί) και κάνουν φοβερα γρήγορα τις περιστροφές… δείχνουν μεν τον δρόμο για το πως να νικήσεις τις ΗΠΑ αλλά δε νομίζω ότι πολλές ομάδες έχουν τέτοια σωματικά προσόντα για να παίξουν αυτό το μπάσκετ. Επίσης έχουν μεγάλο κίνητρο, καθώς οι περισσότεροι προσπάθησαν/προσπαθουν να πάρουν ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ.

1 Like

Δεν ήθελε και πολύ να γίνει το μπαμ

1 Like

Σαν να έγιναν μερικά φάουλ στην τελευταία επίθεση…

1 Like

Αυτός ο Καρλικ Τζοόυνς που έκανε το triple double, θα παίζει του χρόνου στην Παρτιζάν; Πολύ ενδιαφέρον…

ΥΓ: απίστευτη η εκρηκτικότητα και η δύναμη που έχει ο Λεμπρόν στα 39 του…

2 Likes

Φιλική ματσάρα play off style:

https://www.youtube.com/live/93OyX1OtN88?si=aysiSY5EBJhFvmI1

Πείτε ότι θέλετε ρε παιδιά για τον Λεμπρόν
Αυτά που κάνει όμως στα 39 του είναι αδιανόητα, ανεπανάληπτα.
Αν δεν ήταν αυτός οι ΗΠΑ θα είχαν χάσει και με το Σουδάν και σήμερα.

1 Like

Αυτό έπρεπε να είναι το θέμα ομως ε?

Για ψαξε λιγο τι εκανε ο Καριμ στα 39 του. Παντως στα 40 και στα 41 του πηρε τους δυο τελευταιους του τιτλους. Φοβερα αυτα που κανει ο Λεμπρον 35 χρονια μετα την εποχη του Καριμ, αλλα δε θα τα ελεγα ανεπαναληπτα.

3 Likes

Το επίπεδο αθλητικοτητας στα χρόνια του Καρίμ, δεν έχει καμία σχέση με το τωρινό επίπεδο των αντιπάλων του Λεμπρόν.

Οι σημερινοί ΝΒΑers (και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αντίπαλοι του Λεμπρόν στα φιλικά, δλδ Αυστραλοί, Καναδοί, Γάλλοι, Σουδανοί και Γερμανοί) είναι υπεραθλητές με τεράστια φυσικά προσόντα, που έχουν στη διάθεσή τους φοβερα εργαλεία (συμπληρώματα, διατροφή, μεθόδους προπόνησης κι αποκατάστασης) που οι αντίπαλοι του Καρίμ δεν είχαν καν ονειρευτεί.

Δε νομίζω ο Ρόμπερτ Πάρις να έκανε κρυοθεραπείες μετά από κάθε αγώνα…

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζέιμς καταφέρνει όχι μόνο να κοντράρει νεότερους του, όχι μόνο να διακρίνεται σταθερά στη σειρά αυτών των αγώνων αλλά να πέρνει παραμάζωμα κάτω από το καλάθι (και μάλιστα πολλάκις) παίκτες ψηλότερους, νεότερους και (σίγουρα) με λιγότερα λεπτά καταπόνησης στη φετινή σεζόν, ενώ κάνει το ίδιο και στην άμυνα (όπου είναι καθοριστικός).

Ρισπεκτ. Αλλά και δίκαιο αποτέλεσμα για τις ώρες δουλειάς που έχει ριξει.

9 Likes

Προφανώς αυτά που ισχύουν για τους αντιπάλους, ισχύουν και για τους ίδιους τους αθλητές. Ούτε ο Ρόμπερτ Πάρις έκανε κρυοθεραπείες, ούτε ο Καρίμ. Ή ας πούμε, αν δεις τα παπούτσια που φορούσανε, θα καταλάβεις πολλά. Για την εποχή του λοιπόν ο Καρίμ ήταν ένας υπεραθλητής, όπως είναι και ο Λεμπρόν για τη δική του εποχή.

Και προφανώς όλοι οι μεγάλοι ξεχωρίζουν λόγω της δουλειάς που ρίχνουν, ο Καρίμ έκανε πολεμικές τέχνες με δάσκαλο τον Bruce Lee, γι’ αυτό ίσως είχε και χάρη ως παίχτης. Μπήκε στο NBA στα 22 του και έπαιξε μέχρι τα 42 του σε 1560 παιχνίδια σε 20 σαιζόν. Δηλαδή, σχεδόν δεν έχανε παιχνίδι στην κανονική περίοδο, ακόμα και στα 40+ του. Ο Λεμπρόν σε 21 σαιζόν έχει παίξει 1492 παιχνίδια, δηλαδή ουσιαστικά μια σαιζόν λιγότερη από τον Καρίμ (για τα περί καταπόνησης). Και ο Καρίμ έπαιξε και τρία χρόνια κολλέγιο, στα οποία πήρε τρία πρωταθλήματα κάνοντας πλάκα στους συνομιλίκους του.

Επομένως, αυτά που κάνει ο Λεμπρόν είναι αδιανόητα, αλλά δεν είναι ανεπανάληπτα.

4 Likes

Ο Καρίμ είχε τεράστια διαφορά κλάσης (λογικά και «δουλειάς» που είχε ριξει, αυτό που τώρα λέμε… work ethos :stuck_out_tongue:) από τους περισσότερους αντιπάλους του.

Προφανώς και είναι τεράστιο αυτό που έκανε, αλλά το έκανε σε μια εποχή που μόλις το ΝΒΑ άρχιζε να γιγαντώνεται στον βαθμό που το ξέρουμε εμείς που ξεκινήσαμε να το βλέπουμε στα 90s.

Όπως επίσης προφανώς και είχε 10 φοβερούς παίκτες (Μάτζικ, Μπερντ, Γουορθι πχ) εκείνη την εποχή, αλλά ο ΜΟ ήταν ξυλοκόποι. Μην ξεχνάς επίσης ότι στα 20 χρόνια που έπαιξε μπασκετ, τα μισα+ πρωταθλήματα τα πήραν 2 ομάδες. Δλδ το πολύ ταλέντο ήταν σε Boston και LA.

Η παγκοσμιοποίηση και η εύκολη πρόσβαση στην «επιστήμη για ευρεία κατανάλωση» που έφερε ο καπιταλισμός (μάλιστα η καριέρα του Καρίμ τελειώνει κάποια λίγα χρόνια πριν την πτώση του τελευταίου προπύργιου ενός εναλλακτικού δόγματος) που ήρθαν αμέσως μετά, είχαν ως αποτέλεσμα (μαζι με τα λεφτά που έπεσαν στο ΝΒΑ, τα νέα συμβόλαια, την παντοκρατορία της ΝΙΚΕ - εκεί κι αν έχουμε πολλά να πούμε - τον MJ) ένα τεράστιο κύμα από νέα παιδιά με φοβερα προσόντα και φιλοδοξίες.

Τεσπα, δε θέλω να επεκταθώ περισσότερο, νομίζω έγινα κατανοητός. Γνώμη μου είναι ότι, στην εποχή μας, είναι πιο δύσκολο να είσαι dominant στα 39 σου παρά εν ετει 1988.

1 Like

Ο Τζαμπάρ είναι μύθος.
Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που την δεκαετία των 80’s, παιδί του δημοτικού, είχα φανέλα των Λέικερς και από τότε έχω ένα δέσιμο με την συγκεκριμένη ομάδα.
Οι άλλοι βέβαια ήταν ο Μάτζικ, ο Γουόρθι και ο Σκοτ σε αυτή την υπερομάδα, ο τελευταίος φόρεσε και την φανέλα της ομάδας μου το 98.

Δεν έχει πολύ νόημα νομίζω να μπαίνουμε σε συγκρίσεις, απλά βλέποντας τα career stats των δύο, στις δύο χρονιές ηλικιών 38-39, ο Καρίμ είχε 23,4 πόντους με 6.1 ριμπάουντ και 17,5 πόντους και 6,7 ριμπάουντ.
Ο Λεμπρόν αντίστοιχα είχε 28,9 πόντους με 6.8 ριμπάουντ και 25,7 και 8,3. (την τελευταια δηλ).
Θέλω να δω τι θα κάνει φέτος όταν θα 40ρίσει τον Δεκέμβριο, ο Καρίμ είχε 14,6 πόντους και 6,5 ριμπάουντ εκείνη την χρονιά.
Αφήνω τις ασίστ έξω, δεν θα ήταν δίκαιο για τον Καρίμ να τις υπολογίσω.

Πέρα από τους αριθμούς όμως που δεν λένε πάντα όλη την αληθεια, το θέμα είναι ότι είναι αδιανόητη η αγωνιστική κατάσταση του Λεμπρόν λίγο πριν τα 40 του. Για εμένα αυτό το στοιχείο είναι ανεπανάληπτο.
Η ταχύτητα, η εκρηκτικότητα, η όρεξη που έχει ακόμα για το μπάσκετ. Διαβάζεις τις δηλώσεις των συμπαικτών του στην Εθνικη των ΗΠΑ και βλέπεις ότι έχουν πάθει την πλάκα τους με το πόσο ορεξατος είναι ακόμα και πόσο προσηλωμένος είναι στο παιχνίδι.

Έχει κάμποσα κακά, τα έχουμε ξαναπεί. Υπάρχουν σΐγουρα λόγοι που πολλοί δεν τον γουστάρουν καθόλου, στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο.
Το καραγκιοζιλικι με τον γιο του είναι το τελευταίο.

Αλλά τι να λέμε τώρα, ο άνθρωπος είναι ένα θαύμα της φύσης. Φάρμακα παίρνουν όλοι, μην το πάμε εκεί το θέμα… :slightly_smiling_face:

Θα ελεγα οτι ειναι περισσοτερο ενα θαυμα της δουλειας. Ο Τζαμπαρ που ειναι και 2.18, ειναι περισσοτερο θαυμα της φυσης απο τον Λεμπρον.

1 Like

Βλεπω το ματς Βραζιλια-Γαλλια, ο Λεσορ μπροστά στον Γουεμπανιαμα μοιάζει σαν γκαρντ :smile:

Δεν έχει όρια ο μικρός, μοναδικά μπασκετικά προσόντα.

Εχει φοβερο ροστερ η Γαλλία…για μενα παει για μετάλλιο

Κατι δεν μoυ αρεσει σε αυτη την oμαδα. Κoλλαει η επιθεση σε αρκετα σημεια αλλα απ την αλλη εχoυν τoν εξωγηινo

Κι εγώ το ίδιο πιστεύω, η Γαλλία δε θα τα πάει καλά φέτος. Καταρχάς δεν έχει γκαρντς… ρίξτε μια μάτια στο ρόστερ, οι κοντοί της παίζουν σε ομάδες επιπέδου (κυριολεκτικά) 3ης ταχύτητας Ευρωλίγκα.

Έχει καλούς ψηλούς αλλά αυτό δεν αρκεί.

1 Like