Το θέμα είναι, κανένας δεν στενοχωρήθηκε κιόλας γι’ αυτό και θα παραμείνει ουσιαστικά απείραχτο το ζήτημα. Κανείς δε νοιάζεται για το τι παθαίνει ο κακός της ιστορίας, συχνά όμως εκεί βρίσκεται το ρεζουμέ και οι πιο προδοτικές ενδείξεις για τα κίνητρα των “καλών”. Από την άλλη, έχω πει την αιτιολόγησή μου ως προς το γιατί έπρεπε να τον συλλάβουν ζωντανό. Θα 'πρεπε να ερευνηθεί το θέμα, αλλά ποιος να το κάνει.
Και πάλι, παραμένω πολύ δύσπιστη. Θα το συγκρίνουν δηλαδή με δείγμα που πήραν από το νεκρό Μπιν Λάντεν? Χμ… Δεν ξέρω, μου φαίνεται πολύ CSI εντυπωσιασμός. Βέβαια, είναι πιο έγκυρο έτσι από ένα απλό “Yep. That’s the guy.” ενός συνταγματάρχη ή οποιουδήποτε αλλά και πάλι… ποιος σου λέει ότι δεν θα ‘ναι μούφα το αποτέλεσμα του τεστ, ώστε να ταιριάξει με τα λεγόμενά τους? Εμείς θα το κάνουμε? Και δεν είναι ότι θα παρουσιάσουν αναλυτικά τα ατράνταχτα στοιχεία. Είμαι βέβαιη ότι απλά θα βγει ο Ομπάμα σ’ ένα μπαλκόνι, θα πει “Αμερικανικέ λαέ, το τεστ βγήκε… ΘΕΤΙΚΟ! Κοιμήσου ήσυχος!” και ο χ σκεπτικιστής θα αντιμετωπιστεί είτε αποπεμπτικά είτε κάπως σαν προδότης.
Όσο για το δεύτερο, ας γελάσω… Ο Μπιν Λάντεν ήταν σίγουρα πιο ανενεργός από το ηφαίστειο της Σαντορίνης τα τελευταία χρόνια, αλλά και πριν από αυτό, τα βίντεό του που έβγαιναν στη δημοσιότητα ήταν αραιά και πού, συνήθως όλως τυχαίως σε προεκλογική περίοδο… Εξάλλου, κάποιος το είπε νομίζω προηγουμένως ότι είχε εκπέσει από τον ηγετικό του ρόλο εντός της ίδιας του της ομάδας. Είχε αποσυρθεί σ’ ένα σπίτι με μερικές δεκάδες από τους χιλιάδες συγγενείς του και καθόταν άπραγος. Κοινώς, he couldn’t do SHIT. Γι’ αυτό είναι τόσο κατακριτέο που τον εκτέλεσαν στην ψύχρα και γι’ αυτό όλα αυτά ακούγονται φθηνές δικαιολογίες στ’ αυτιά μου.
Γενικα συμφωνω απολυτα με αυτο που αναφερεις περι αποδοσης δικαιοσυνης (δικη) αν τον συλλαμβαναν, αλλα στη συγκεκριμενη περιπτωση, ακριβως επειδη και οι δικαστες του δε θα ηταν “οι καλοι” της υποθεσης, αν γινοταν κατι τετοιο θα φαινοταν ακομα περισσοτερο ως ο κακος τρομοκρατης ο μεν, και οι καλοι προστατες του δικαιου οι δε. Ασε που θα ηταν μια φαρσοκωμωδια η δικη του ακριβως επειδη και οι ιδιοι οι δημιοι του θα ειχαν τη φωλια τους λερωμενη. Δε νομιζω να υπαρχει κανεις εδω που να πιστευει οτι στην περιπτωση που τον επιαναν ζωντανο θα επακολουθουσε μια σοβαρη και αντικειμενικη δικη. Μονο και μονο η πιεση του τυφλωμενου απο το μισος αμερικανικου λαου που θα φωναζαν… “CRUCIFY! CRUCIFY!”, θα τους εδινε το πρασσινο φως για να τελειωσουν με συνοπτικες διαδικασιες. Επαναλαμβανω οτι αυτο δε σημαινει οτι ΕΠΡΕΠΕ να τον σκοτωσουν ουτε πιστευω πως αυτο ειναι το σωστο. Αλλα οταν και οι 2 πλευρες ειναι εγκληματιες, ακομα και αυτο που φαινεται σωστο, ειναι για μενα δικαιοσυνη και ηθικη του κωλου. Ισως να το βλεπω λιγο πιο κυνικα, δεν ξερω.
Παντως οπως και με την περιπτωση του Σανταμ, ετσι και εδω ειμαι σκεπτικος για το θανατο του και για τον λογο που ανεφερες. Οσο κακος και να ηταν ο Λαντεν, παρεμενε ενας πολυ σημαντικος ανθρωπος που θα μπορουσε ακομα να φανει χρησιμος στους Αμερικανους με διαφορους τροπους. Και η περιπτωση να πηγαν μεσα με στοχο να τον φανε, και η περιπτωση να μπηκαν με σκοπο να τον πιασουν αλλα να εγινε μαλακια απο ενα trigger-happy μελος των SEALs -μιας απο τις πιο καλα εκπαιδευμενες ομαδες του κοσμου- οταν μιλαμε για τον πλεον καταζητουμενο ανθρωπο στον κοσμο (ειδικα οταν ειναι αοπλος), μου φαινονται πολυ υποπτες.