Bjork -- Biophilia

Δεν είναι απλά ένα album. Τουλάχιστον οχι στη μορφή που όλοι ξέραμε μεχρι τώρα. Η τεχνολογια προχωρά. Ακόμα και η εικόνα δεν φτάνει. Με τα tablets να κυριαρχούν ο καλλιτέχνης μπορει πλέον να εκφραστεί με περισοτερους τρόπους. Το biophillia είναι μια εφαρμογη για iPad. Είναι free. Την κατεβαζεις και μπορείς να περιηγηθεις σε διάφορους συνδέσμους σε 3d περιβάλλον που είναι τα κομματια που αποτελούν το album. Οταν το κανεις ακουγεται μια εισαγωγη Ουσιαστικά Κάθε κομμάτι έχει τη δική του ιστορία. Οταν το κατεβαζεις με το κόστος ενός mp3 κατεβάζεις εκτός απο το τραγούδι , μια εφαρμογη που είτε είναι ένα παιχνιδάκι, είτε εφαρμογη για να γράφεις μουσικη με ιδιαίτερο τροπο. Ολα τα κομματια επίσης περιέχουν την έκδοση του κομματιού με φοβερά animation και στίχους να παιζουν real time απο κάτω. Επίσης περιέχουν την έκδοση score που περιλαμβάνει την παρτιτουρα που αναπαρισταται οπώς περίπου στο guitar pro. Οποίος φυσικά δεν έχει iPad θα μπορει να πάρει το album με τους γνωστούς τρόπους.

Μέχρι στιγμής έχω κατεβάσει τα crystalline και moon. Καταπληκτικά τραγούδια-εφαρμογές. Έχει γίνει διαθέσιμο ένα ακόμα το οποίο θα κατεβασω οταν ψιλοβαρεθω αυτα.

Η Bjork απέδειξε για άλλη μια φορα πόσο μπροστα είναι…

Sent from my iPad using Tapatalk

ως τωρα με τα 2 κομματια που εχω ακουσει (crystalline, cosmogony) δεν εχω ενθουσιαστει. to album εχει leakαρει? ελπιζω παντως να ναι καλυτερο απ το προηγουμενο που περα απ την υπερκομματαρα με τον αντονυ και 2-3 ακομη καλες στιγμες, με αφησε αδιαφορο.

Στην εφαρμογη crystalline μαζευεις κρυστάλλους όσο περιφερεσαι μέσα σε τούνελ κινώντας το επιταχυνσιομετρο του iPad. Οταν καταφέρεις να βγεις παιζει το ρεφραιν. Αναλόγως ποιον συνδυασμό κρυσταλλων μαζέψεις ακούγονται αλλα κλείδωμενα μουσικα μέρη του κομματιού. Χάσιμο…

Sent from my iPad using Tapatalk

Πάντα αποδεικνύει ότι είναι ΠΟΛΥ μπροστά η Bjork.
Και προσωπικά πάντα με σοκάρει ευχάριστα και με συγκινεί… !
Με κάνει να χάνομαι εθελοντικά στο χάος της μουσικής της.
Και τώρα έκανε πάλι αυτό: Biophilia!
δυστυχώς δεν έχω ακούσει ακόμα τίποτα.
αλλά θα το κάνω asap…

[B]@crabsody [/B]+ όσοι έχετε ipad και κατεβάζετε bjork… σας θερμοπαρακαλώ να μπαίνετε στο θρεντ αυτό να γράφετε την εμπειρία σας με το κάθε τραγούδι-εφαρμογή! … θέλω ΠΟΛΥ να τα διαβάζω!.. (αφου δεν μπορώ να τα βλέπω… )

… τι να πω… respect! υποκλίνομαι! ! ! !

Και τα 4 κομμάτια που έχουν διαρρεύσει είναι πάρα ΠΟΛΥ καλά. Ειδικά το κλείσιμο του Crystalline είναι ο ορισμός του epic. Τώρα, σχετικά με όλα τα apps του project με το οποίο σχετίζεται ο δίσκος, δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι παίζει. Υπάρχουν κι άλλα ακόμη που έπονται.

Περιμένω κάτι εξαιρετικό, που δε θα έχει καμία σχέση με το ανυπόφορα μέτριο “Volta”.

Θα προσπαθήσω αν και δεν έχω μεγάλο ταλέντο στις περιγραφές και το Biophillia απλά δεν περιγράφεται. Πάντως μια καλή ιδέα μπορείς να πάρεις και από videάκια στο youtube

Έπιασα το άλμπουμ να το ακούσω, και έφτασα κάπου μέχρι τη μέση του.
Ίσως έκανα λάθος που ξεκίνησα αυτήν την περίοδο να το ακούσω, γιατί δεν του έδωσα την κατάλληλη προσοχή-τα κατάλληλα “αυτιά” για να το εκτιμήσω όπως πρέπει. (και γαμώτο πάντα μου άρεσε η bjork). Πιάνοντάς το τώρα όμως, έχοντας άλλα στο κεφάλι μου/άλλους νέους δίσκους που έχω λιώσει στο repeat… (τι στο καλό? όλοι τώρα βρήκαν να βγάλουν νέους δίσκους…! ποιον θα πρωτοακούσω…!!! πφ! ) το Biophilia στάθηκε άτυχο, και δεν μου άρεσε.

Με ένα άκουσμα του μισού δίσκου, ξεχώρισα το [B]Cosmogony[/B], και το [B]Crystalline[/B].
Ωραίες και γενικότερα όλες οι ιδιαίτερες πολυφωνίες που έχει βάλλει…!

Θα επανέλθω σε άλλες ακροάσεις του δίσκου αργότερα για να του δώσω τον χρόνο που θέλει για να το καταλάβω όπως πρέπει.

Μπορώ να πω ότι η Bjork με αυτό τον δίσκο είναι πιο μπροστά από ποτέ! Ξεχώρισα το Crystalline κυρίως αλλά σα δίσκος για εμένα δε θα ξεπεράσει ποτέ το Homogenic.

χμ νεο μπιορκ
για να δουμε αν και μετα τις απογοητευσεις βολτα και μεντουλα εχω καποιες επιφυλαξεις…

lol για την κριτικη. παραστρατημα το vespertine λεει. και τα 2 τελευταια ειναι volta και medulla, οχι το vespertine.