Μιας και το φερε η κουβέντα, πάλι καλά που έβγαλαν νέο δίσκο οι sabbath, για να μπορούν να κλέψουν 5-6 ριφάκια για το νέο τους δίσκο οι orchid. :lol: :lol:
Ακολουθει πληρης σχολιασμος ολου του δισκου,συγγνωμη για την εκταση!Το σχολιο μου για αυτον τον δισκο:
[I]το μεταλ αναγεννιεται μεσα απο τον ιδιο του τον εαυτο οχι σαν φοινικας που γεννιεται απο σταχτες του αλλα σαν ερπετο που τρωει αιωνια την ουρα του κανοντας εναν γεωμετρικα σπειροειδη κυκλο προς τα μπροστα που ομως ξεκιναει απο τις απαρχες του σκοτους[/I] 8).Καταφεραν να ταξιδεψουν πισω στο χρονο πηδωντας 00ς,90ς,80ς αναζωογοντας τον ηχο τους στο σημερα.Πριν λιγο καιρο βγηκε το Misfortune Teller & Witchtripper απο Down κ λιγο πιο παλια το Culr Of The Burl απο Mastodon και κατι αλλα σαμπαθίζοντα απο BLS κλπ.Ειναι τεκνα της παραδοσης Σαμπαθ,ενω το 13 ειναι χρονομηχανη φρεσκια και νοσταλγικια στο συμπαν Black Sabbath!
[B]End of the begining[/B]:Διχως υπερβολη ενα απο τα καλυτερα κομματια που εχω ακουσει στην ζωη μου,και αργο και doomy και γρηγορο και μπλουζατο και απο ολα.Αρχιζει σαν το Black Sabbath αφου απο το πυκνο ριφφαρισμα παει στο spooky και τρομακτικο οπου τραγουδαει ο Oζζυ.Οπως και τοτε ετσι και τωρα 3 Γ@Μ#Μ3ΝΕΣ ΝΟΤΕΣ κανουν την γη να γυριζει και το συμπαν να τρεμει.Να και ενα swing ριφφακι και εκει που ο οζζ τραγουδαει “regeneration of your cybersonic soul” δεν ξερω ειναι το rythm section που κοπανιονται αλυπητα τα δερματα;ειναι ο geezer που ξανανιωνει ταξιδευοντας παραλληλα με την κιθαρα σε πολυδαιδαλες μπασογραμμες;ειναι ο τονυ που παραδιδει 3 ριφφαρες σε ενα τραγουδι επιπεδου ανταξιο των κλασσικων μεσα στα 45 χρονια που παιζει;Μαλλον ολα μαζι που συγκλονιζουν και μετα ερχται τα σολιδια.Και μετα ενα μελωδικο μερος που θυμιζει ετσι οπως εκλεινε το Dirty Women και μετα στο τελος που λεει ο οζζυ “i dont wanna see you” θυμιζει beatles χωρις υπερβολη.Πραγματικα εκπληκτικο τραγουδι που δειχνει την επιτομη οσων εχουν κανει οι 3 μουσικοι ξεχωριστα και μαζι σε ενα ταξιδι στο χρονο αναδυοντας το επικο παρελθον σαν βαση και το δυναμικο μελλον σαν εξελιξη.
Οι στίχοι ειναι οτι πρεπει για τα geeks αφου περιεχουν επιστημονικης φαντασιας αναφορες και δη στον αγαπημενο του Geezer,Doctor Who.Επισης ποσο οζζυ και Sabbath κλασσικο αυτο το “i dont wanna see you”
[B]God Is Dead[/B].Αντιστοιχα ενα πολυπλοκο κομματι με δυνατα ξεσπασματα που θυμιζουν Sabotage και προτατορικα ριφφ του θρας και μετα παλι επιστρεφει σε τρομακτικη μελωδιουλα για να ξεδιπλωθει ο οζζμαν.Μετα ερχεται η ριφφαρα σαν απο το Hole in the Sky και παλι μετα αναμεσα στην ριφφαρα αυτη και στο σολο ερχεται αλλο ενα δυναμικο ριφφ σαν γεφυρα εκει που ο Oζζυ λεει “right”!Πραγματικα πολυ δυνατο!Μου ταραζει το κρανιο αλλα το σολο ειναι καπως μικρο σε διαρκεια ενω σπερνει απο κατω η μπασσαρα του Geezer.Καποιι μιλησαν για αντιγραφη του παρελθοντος και προκατ συρραφη.Ας ξανακουσουν αυτο το κλασσικο Σαμπαθ δαιδαλο που υπνωτιζει κ οι μουσικες αλληλομπλεκονται σε ενα πλαισιο που ηχει συμπαγες και αρραγες.
στιχοι:τους εμπνευστηκε ο Οζζυ και κινουνται στο που παει ο κοσμος εξ ου κ η φιλοσοφικη υποσταση του κινηματος zeitgeist που εκπροσωπειται απο το σκηνοθετη του ομωνυμου ντοκυμαντερ στο κλιπ του τραγουδιου
[B]Loner[/B]:Μαζι με τα 2 πρωτα καθως και το μεθαδεμικ ειναι τα μονα κομματια που εχουν ακουστει ζωντανα και τυγχανουν τρελης ανταποκρισης με μονο θεμα την πεσμενη φωνητικα αποδοση του Οζζυ.Εδω ομως το πιασιαρικο το ριφφακι κ η φωνη δεν αφηνουν περιθωρια να μισησεις το κομματι το οποιο θυμιζει κ λογω στιχων το Johny Blade ενω μιας και ολα τα οργανα παιζουν σε αρμονια το μπασο και τα ντραμς αποδεικνυονται μπετον αρμε!Κ@υλωτ1κα τα σολιδια του Τονυ και τα “come on now” και “alright yeah” του οζζυ καθως και κατι breaks πριν το σολο που ο Brad Wilk ξεδιπλωνει ενα τζαζ-χαρντ ροκ τζαμαρισμα!!!
στιχοι:ειναι στην φιλοσοφια του μοναχικου λυκου απο κοινωνικης αποψης σαν το Johny Blade αλλα πιο γενικοι
[B]Zeitgeist[/B]:Θα μπορουσε να πει καποιος οτι κατεφυγαν στην ευκολη λυση ενος πλανετ καραβαν στυλ τραγουδιου αλλα αυτος μαλλον ακουσε το δισκο μια φορα.Θελει μαγκια να γραφεις κατι αντιστοιχο αλλα οχι ομοιο.Αλλο ενα τραγουδι χρονομηχανη με πολυ καλα τοποθετημενη την φωνητικη μελωδια το μπασο να ξεχωριζει και το ελαφρυ πιανακι να συνοδευει την τζαζομπλουζ κιθαριτσα σε χαλαρους ρυθμους και σε ψυχεδελικά μονοπάτια.
Στιχοι:Οριστε και κομματακι για γκομενακια τι αλλο θελετε; :p.Σοβαρα μονο ο Γκιζ,μπορει να γραψει για ερωτες,διασυμπαντικα ταξιδια,μαυρες τρυπες,ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΟΡΔΩΝ (ΝΑΙ!) και πυρηνικη σχαση!
[B]Αge of reason[/B]:ένα από τα σκληρά του δίσκου με απίστευτα “κατεβάσματα” στα ριφφς ανάμεσα στο βασικό ριφφ.Μαζί με το Loner αναδεικνύεται η δουλειά του Brad Wilk,ομολογώ ότι τα πλήκτρα πίσω απο το βασικό ριφφ θυμίζουν τις δουλειες με Dio,ωραία επίσης το ριφφακι στην μέση που εναλλάσεται μεχρι να επιστρέψει το βασικό κ ν μπει το σόλο.Ενα απο τα καλύτερα σόλο του Iommi και τρομερό το παίξιμο του Geez απο πίσω.
Στιχοι:Υπαρξιακοι παλι απο το χερακι του Γκιζ,με ευρυτερο νοημα στην καταπτωση της κοινωνιας και της ανθρωποτητας
[B]Live forever[/B]:Θυμιζει παλια τραγουδια με αυτο το σγουινγκ ριφακι και την αναβαση μετα στο ρεφρεν κ ειδικα η φωνη του οζζυ ειναι σαν απο τοτε και πολυ κλασσικο και το κλεισιμο του τραγουδιου
στιχοι:πιο απλοι και σε ατομικο επιπεδο
[B]Damaged Soul[/B].Μπλουζ ρε μ0υν1@,παχυς,πλουσιος κ οχι doom πνιγηρος ηχος στην κιθαρα.Σωστα στακατα ντραμς,μπασαρα ολουθε κ τρομερα φωνητικα οζζυ και σαν μελωδια και σαν χροια φωνης.Η φυσαρμονικα βγαλμενη απο τα παλια και οχι απλα ταιριαστη,οχι απλα απαραιτητο συστατικο αλλα ξαναλεω οι Σαμπς reinventing the steel γυρνωντας μας στο γουιζαρντ αλλα στο 2013 αλλα και στο σεμιναριακο τροπο που γραφεται αυτη η μελωδιαρα.Νομιζω κ ακομη αυτοι που μισουν σαμπαθ μαζι αυτους που μισουν μεταλ αλλα κ μ αυτους που μισουν ροκ (αληθεια υπαρχουν;) αλλα λατρευουν μπλουζ πρεπει να το εκτιμησουν αυτο το κομματι.Πρωτο σολο απιστευτο και αλλη μια φορα επικος κ στιβαρος ρυθμος με συνεχες ντραμμαρισμα και μπασο να ειναι πιο ελευθερο.Διολου τυχαιο οτι γραφηκε πανω σε τζαμαρισμα.Αλλο ενα σολαρισμα απο Ιομμι πριν μπουν τα γκαζια ακομη πιο αργο και μεστο που ξαφνικα οδηγειται σε επικη 70ς ριφφαρα.Σινγκαλονγκ και απο την φυσαρμονικα και ξανα σολο πιο γκαζατο κ γενικα το διαμαντι αυτο ειναι 10αρακι που δεν χανει απο πουθενα και αφου μας ταξιδευει στο παρελθον,φερνει και νεες γενιες θαυμαστων στο ιδιωμα…Μακαρι να γινει κλασσικο στις συναυλιες!
στιχοι:Ποσο μπορει να σε στοιχειωνει το πρωτο “Born in a graveyard,adopted by sin”.Να και ο πρσωπικος πονος,να και ο Θεος και ο Διαβολος.Απόλυτο κ εκει ψηλα με όλα τα κλασσικά!
[B]Dear Father[/B]:πιο αργοσυρτο ριφφακι θυμιζει απο Devil You Know.Στα δυομιση λεπτα του βασικου ριφφ αλλαζει σε δρεπανηφορο ριφφ και παλι που ειναι κλασσικα ταξιδια στην ταστιερα του ριφφαρχοντα και μετα ερχεται ενα γρηγορο κομματι οπου και εδω ο Geez το τρεχει το οργανο και επιστροφη στο βασικο ριφφ που γενικα τα ντραμς βαρανε σε πληρη αρμονια.Εντυπωση για μενα θετικη κανει η απουσια σολο απο τονυ και η φτωχη επαναληψη της βροχης που ειναι ιδεα του ρικ
στιχοι:Απο τα πρωτα τραγουδια που εγραψαν μαζι,με αναφορες στο σκανδαλο παιδεραστιας των καθολικων παππαδων πριν λιγα χρονια.Σωστοι Σαμπς!
[B]Methademic[/B]:Πιο μοντερνο και αυτο που φερνει ολες τις 80ς καταβολες αφου χωρισαν οι μπερμινχαμιωτες και μαλιστα το εγραψε ολο ο Οζζμαν.Εκπληκτικο φρεσκο γρηγορο παλι αναδεικνυεται το μπασο ενω ο Τονυ σρενταρει σαν νιος!!!
στιχοι:Ο οζζ μιλαει απο την προσωπικη εμπειρια του και περιγραφει το καψιμο απο το εν λογω ναρκωτικο.Πραγματικα για την ηλικια του πολυ καλη γραφη και καλο τραγουδι εν γενει.
[B]Peace of mind[/B]:και αυτο μοιαζει με παλια ισως και λιγο με 80ς η ριφφαρα η βαρια η ασηκωτη,με αλλη μια θεικη φωνητικη μελωδια απο οζζυ,ακομη και τα αλλα μερη το ποσο διαφεροτικη μελωδια του μπασου και ποσο εντονα ακουγεται.τρομερο και το κλεισιμο που θυμιζει ηθελημενα το τελος του sleeping village.
στιχοι:Παρανοιντ θυμιζουν οι 2 πρωτες στροφες με τις 2 τελευταιες να ειναι λιγο πιο πεσμενες
[B]Pariah[/B]:αλλη ριφαρα υπερβολικα κολλητικη διχως το τραγουδι να ειναι απαυγασμα σκληροτητας ο ρυθμος του μπασου και των ντραμς συνδυαζεται πολυ στιβαρα πανω στην ριφφογραμμη του τονυ.Ισως αυτο θυμιζει λιγο οζζυ απο σολο καριερα αλλα παρα πολυ κολλητικο
στιχοι:Εξυπηρετουν την φωνητικη μελωδια του οζζυ που πατησαν εκει εξ αλλου διχως ιδιαιτερη ιστορια αλλα τρελα κολλητικο!
[B]Naivete In Black[/B]:αλλο ενα τριβια οτι το ονομασαν κατα το ΝΙΒ για πλακα ενα αρκετα γρηγορο ριφφακι που ειναι πολυ μοντερνο και οχι τοσο κολλητικο σαν μελωδια οσο τα αλλα
στιχοι:παλι σε γενικοτερο πλαισιο παραινεσεις για ατομικο και κοινωνικο περιβαλλον
[B][U][I]Γενικά[/I][/U][/B]:Σαν οργανοπαιχτες ολοι συμπεριλαμβανομενου και του Οζζυ κινουνται στο 9-10.Σοβαρα τι περιμενες οταν ριχνουν ολοι τοση προσπαθεια στον δισκο.Το θεμα ηταν να βγει [I]το feeling για εκεινον [U]Ton [B]Black Sabbath[/B] Ηχο[/U][/I].ηταν θεμα χημειας και τυχης και οχι ταλεντου και προσπαθειας.Οτι πρεπει την βρισκω την παραγωγη εξαλλου δεν ειναι πλεον 20αρηδες να θελουν ωμα και πιο ελευθερα πραγματα,πιστευω θελαν να ξαναανακαλυψουν το δυνατο παρελθον σε ενα δυναμικο παρον αλλα με οσα εχουν κατακτησει.Οκ,εξωφυλλο αρκετα καλο με spooky σκηνικο ο τιτλος ενταξει τρολλαρισμα για τα 13 τραγουδια που ηθελε η εταιρια οταν ειχαν 10 κ τλκ γραψαν 16!Συν το οτι αναφερεται στους 13 γιατρους απο το Doctor Who και στους 13 τιτλους της Αστον Βιλλα.Αλλα πανω απο ολα η ευκολη προκληση μεσω του γκαντεμικου αριθμου π ειναι και η φετινη μας χρονια.
Δεν αναφερομαι στις συνθηκες της μπαντας (καρκινος,ναρκωτικα,γηρατεια,κουραση,αποχωρηση μπιλ) γιατι δεν μας ενδιαφερουν ως δισκοκριτικη.Αδυναμες στιγμες δεν υπαρχουν απλα καποιες παραειναι πλεον συμπαγεις ωστε να βαζουν αλλες σε δευτερη μοιρα,αλλα ο καιρος θα δειξει.Με την προσθηκη νεου ντραμερ και παραγωγου το συμπαν η φρανσταιζ π λεγεται [B]BLACK SABBATH[/B] επαναπροσδιορισε την μουσικη που ακουμε οπως εκανε το 1970,το 1980 με ντιο,με γκιλαν,με μαρτιν.Οχι σε ορους μουσικης αλλα σε ορους επιρροης μιας κ οπως τοτε θυμονται οι παλιοι και σιγουρα μαθαινουν πολλοι καινουργιοι εξ ου και το ν.1 σε τοσες χωρες.Σιγουρα ειναι απο τις πιο ιστορικές και πιο επιτυχημένες επιστροφές συγκροτημάτων!
Ξερω τεραστια κριτικη και ειμαι φανμποη αλλα σοβαρα τι περιμενες με το ονομα μου να ειναι BLACK SABBATH;;;
Με καλυψες.συμφωνω και επαυξανω σε πολλα σημεια.με τη μονη ενσταση οτι χρησιμοποιησανε το κλασσικο τροπο γραψιματος.δλδ ολοι μαζι στο στουντιο για ηχογραφηση, φερνει τα ριφακια ο τονυ, ο οζζυ βρικσει φωνητικες μελωδιες κ ο γκιζερ γραφει τους στιχους εξ ολοκληρου.
Κοιτα αφου κατσανε για 8η (9η η 10η με τα ρεγιουνιον κ το 2001) να γραψουν μαζι ειναι ενας τροπος π συνηθιζεται μιας και η βαση χωρις τον μπιλ πλεον ειναι οι μελωδιες του τονυ.Ασε που ειχε ετοιμο πολυ υλικο.Αλλα εμενα μ αρεσουν αυτοι οι ρολοι που υιοθετουν απο το πιο “τζενερικ” εχω ενα ντεμο το στελνω με μεηλ στις 4 ακρες του κοσμου το συν-γραφω διεκπεραιωτικα και παιζω το κομματι μου στο δικο μου χοουμ στουδιο και μετα τα ενωνει ολα με προ τουλς ενας τεχνικος.Με το τζαμαρισμα ειχαμε το DAMAGED SOUL ξαναλεω μεχρι να πεσει ο σερβερ!
Παρέλαβα σήμερα το box set, δώρο απο την κοπέλα μου για την γιορτή μου:
[SPOILER][/SPOILER]
[SPOILER][/SPOILER]
[SPOILER][/SPOILER]
[SPOILER][/SPOILER]
[SPOILER][/SPOILER]
…να το χαρείς όσο μπορείς…αυτές είναι κοπελιές, που κάνουν τέτοια σπουδαία δώρα:):!:
Αυτη την εκδοση εχω κ εγω!!γαμω ειναι!!!ολο το πακετο με το βινυλιο, το 2cd σε 3d cover, το μεγαλο κουτι και τον μαυρο φακελο με τις υπογραφες κ τους χειρογραφους στιχους!μαγεια!!!
το πηρες απο ελλαδα;και αν ποσο αν ξερεις κ επιτρεπεται.εγω το ειχα προπαραγγειλει απο την εταιρεια κ μαζι με τα ταχυδρομικα κοστισε 50 ευρω.απλα για να δω διαφορα τιμης
Απο το εξωτερικό μου το παράγγειλε. Προπαραγγελία όπως και εσύ
Λοιπόν ο Rick Rubin είναι ο χειρότερος παραγωγός στο σύμπαν μακράν του δευτέρου. Το ίδιο πρόβλημα που υπάρχει στο death magnetic υπάρχει και εδώ. Προφανώς και πάλι έγινε η ηχογράφηση με υψηλή στάθμη του ήχου με αποτέλεσμα να ακούγεται σε πολλές περιπτώσεις παραμόρφωση. Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και στο christ illussion των Slayer. Στην αρχή το απέδωσα σε κακό rip αλλά έχω κατεβάσει το 3ο rip του άλμπουμ και σε όλα είναι το ίδιο.
Μεταχειρίζεται κάθε είδος μουσικής με την ίδια ρηχή παραγωγή και με τον ήχο συμπιεσμένο
Ειναι μυρωδιας τελειως. Δεν υπαρχει σχεδον καθολου merge στα οργανα στους δισκους που εχει αναλαβει, οταν ακουω τα κομματια ειναι λες και βλεπω τους μουσικους με τα ακουστικα στα αυτια να ηχογραφουν ξεχωριστα τα σημεια τους. Ξυπνα ρε βρωμοχιπι
ακουγοντας το κ παλι μετα απο λιγο καιρο, εξακολουθει να παραμενει -στα δικα μου αφτια - [COLOR=“Black”][B][SIZE=“6”]ΔΙΣΚΑΡΑ !![/SIZE][/B][/COLOR]
Απλα επος! Ο μουστακιας δεν στερευει ποτε ομως???
…παίζει ασταμάτητα ! \m/