? Black Sabbath?

αν κατάλαβα καλά ,ψιλο-αμφισβήτειται η "μουσικότητα "/επιρροή του Oz όσον αφορά τις συνθέσεις στους Sabbath (μια κουβέντα που έχω κάνει πάρα πολλές φορές)

Συμφωνώ απόλυτα ,αν θέλουμε να το δούμε το πράγμα ψυχρά και ρεαλιστικά ,δλδ είναι γνωστό οτι σύνθεση 90% “God” Iommi και στίχοι 90% “God” Geezer .

Απο την άλλη για να γράψεις μουσική (και για ποια τραγούδια μιλάμε τώρα ε?) ,
χρειάζεσαι κάτι περισσότερο απο γνώση-μόνο- κιθάρας ,διαφορετικά θα ακούγαμε συνέχεια κομματάρες.
Πρέπει να υπάρχει και το timing ,η όρεξη ,η διάθεση, το ταλέντο ,το πάθος και γενικά και κάποια άλλα ανθρώπινα (αν και στην προκειμένη ο όρος παίζει) στοιχεία .
Η παρουσία του Ozzy ήταν καταλυτική (παραπέμπω το I am Ozzy)

Ακόμα και με την έλλειψη τεχνικής π.χ. θα έγραφε ο Iommi children of the grave ή iron man ? και τα αναφέρω αυτά γιατί ως γνωστό η “τεχνική” του ozzy ήταν να πατάει πάνω στα riff του Θεού ,δλδ μια παραλλαγή του να…να…να…να… ,αλλά με στίχους ,αν είχε για τραγουδιστή κάποιον με πολλές δυνάτοτητες. **
Φανταστείτε να είχε ένα τραγουδιστή (στα τέλη των 60’s) με “καλή” φωνή ,στην καλύτερη θα είχαμε μια διαφορετική εκδοχή των Who (τους αναφέρω ως χαρακτηριστική HARD rock μπάντα για την εποχή) ,λέμε τώρα…

Δεν θα δεχτώ ποτε οτι οι Sabbath και τα τραγούδια τους είναι κάτι εκτός [U]Iommi,Osbourne,Ward,Butler[/U]

** εντάξει υπόθεση εργασίας είναι .
τώρα τα είχε γράψει και ήθελε κάποιον να τα πει ή τα έγραψε για να μπορεί να τα πει ο Ozzy ,την σειρά δεν θα τη μάθουμε ποτε . Η ιστορία έγραψε Ozzy.

είπα κάτι διαφορετικό; :expressionless:
Ο iommi και ο geezer συνθέτουν,αλλά χωρίς την πινελιά του όζζυ στη φωνή και την αλητεία που λαμβάνουν τα κομμάτια δεν θα ήταν κανένα άλμπουμ όπως τα ξέρουμε. Άλλωστε γιατί μετά την απόλυση του όζζυ και το ερχομό του dio άλλαξε η μουσική κατεύθυνση; Πάλι ο iommi και ο geezer έγραφαν τη μουσική. Τι να κάνουμε αν δεν έχουν τον όζζυ απέναντι τους δεν τους βγαίνει η καφρίλα πώς το λένε. Απλά πράγματα που καταλαβαίνει κανείς όταν βρίσκεται σε μια μπάντα. Επιρροή των μελών που δεν γράφουν μέσω του χαρακτήρα τους.

jesus ώρες ώρες νομίζω πως μιλάω στα ντουβάρια, και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Πρώτα απ’ όλα είμαστε ΟΚ μαν, δεν είχα πρόθεση να σε κάνω να τσιτώσεις.
Αλλά πώς να το κάνουμε, το να λες “ο τύπος (αναφερόμενος στον Ozzy) [U]έβγαλε[/U] δίσκους όπως το Vol. 4” κτλ. σημαίνει ότι υπερεκτιμάς τη συμβολή του στους δίσκους των Σάμπαθ. Δε λέω ότι ήταν μια ασήμαντη παρουσία, ο τύπος που απλά του δίνανε τους στίχους να τραγουδήσει κι αυτό ήταν όλο, όχι. Αλλά οι Σάμπαθ ήταν πάντα τα τραγούδια και οι δίσκοι που έγραφαν μαζί ο Τόνι με τον Γκίζερ.

Τώρα και εσύ και ο Γιώργος από πάνω βάζετε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα: όντως, τί θα γινόταν αν τραγουδιστής των Σάμπαθ ήταν κάποιος άλλος κι όχι ο Ozzy;

Ο Γιώργος απάντησε ήδη εκτιμώντας ότι με άλλο τραγουδιστή οι Σάμπαθ πιθανότατα θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό, σε σημείο που μάλλον δε θα θεωρούνταν η πρώτη heavy metal μπάντα αλλά άλλη μια πολύ καλή hard rock μπάντα.

Κι εσύ κατά κάποιον τρόπο απάντησες γράφοντας ότι η αλλαγή μουσικής κατεύθυνσης στις αρχές των 80’s με τον Dio στη φωνή “αποδεικνύει” ότι η φωνή του Ozzy ήταν σημαντικός παράγοντας που συνδιαμόρφωσε τον Sabbath ήχο στα 70’s.

I hear you both… but I beg to differ. :smiley:

Πρώτα απ’ όλα ο Γιώργος υπονόμευσε από μόνος του το ίδιο του το επιχείρημα γράφοντας στο τέλος “δε θα μάθουμε ποτέ, αλλά η ιστορία έγραψε Ozzy”.

Ακριβώς. Ούτε γω μπορώ να αποδείξω τίποτα, αλλά το γεγονός ότι πολλοί δε μπορούν να διανοηθούν τους πρώτους δίσκους των Σάμπαθ με άλλο τραγουδιστή πλην του Ozzy δε θα μπορούσε να ιδωθεί ως θέμα… συνήθειας, ή αν θέλετε, υποχρεωτικής ταύτισης; Και για να γίνω πιο σαφής, νομίζω ότι οι περισσότεροι απλά μετατρέπετε μια πραγματικότητα (ο Ozzy τραγούδησε στα πρώτα 8 Σάμπαθ, τέλος, αυτό δεν αλλάζει) σε αποκλεισμό κάθε άλλης πιθανότητας (ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ δε θα μπορούσε να κάνει κλασσικά τα 8 πρώτα Σάμπαθ από τη θέση του τραγουδιστή). Ώωωπα. Μπάστα.

Δε θέλω να θεωρηθεί ότι είμαι σχετικιστής, δεν πιστεύω ότι για κάθε μπάντα ισχύει ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό που τελικά έγινε αν είχε κάποιο άλλο βασικό μέλος. Για παράδειγμα όντως δε θεωρώ ότι οι Priest θα γίνονταν αυτό που έγιναν αν δεν είχαν τον Halford στη φωνή. Ούτε οι Maiden χωρίς τον Dickinson. Ούτε οι Manowar χωρίς τον Adams. Ούτε οι Zeppelin χωρίς τον Plant. Κτλ. κτλ. Αλλά για τους Σάμπαθ… ε, θα τολμήσω να το πω. Όχι, ο Ozzy δεν ήταν μονόδρομος. Οι Σάμπαθ θα γίνονταν αυτό που έγιναν και με άλλον τραγουδιστή. Όπως είπα και πριν, αυτό δεν μπορώ εκ των πραγμάτων να το αποδείξω. Και φαινομενικά το “η ιστορία έγραψε Ozzy” λειτουργεί εις βάρος της εκτίμησής μου, αλλά έχω ένα σοβαρό επιχείρημα που με κάνει να ισχυρίζομαι ότι τελικά λειτουργεί υπέρ της: [B]Live Evil.[/B] Δεν έχω την αυταπάτη ότι το επιχείρημα αυτό θα γίνει αποδεκτό, στην τελική για πολλούς αυτός ο δίσκος αποτελεί μια αποτυχημένη προσπάθεια του Dio να τραγουδήσει τα κλασσικά τραγούδια των Σάμπαθ. Έλα όμως που για μένα αποτελεί το ακριβώς αντίθετο: την απόδειξη ότι ο Dio ήταν πιο κατάλληλος τραγουδιστής για τους Σάμπαθ ακόμα και για τα παλιά τους - εννοώ πολύ απλά ότι μ’ αρέσουν περισσότερο με τον Dio παρά με τον Ozzy! Εν τέλει όμως δεν πρόκειται να το τραβήξω ως το σημείο του να ισχυριστώ ότι οι Σάμπαθ θα έβγαζαν τους δίσκους που έβγαλαν στα 70’s με τον Dio στη φωνή. Απλά λέω ότι στις αρχές των 80’s οι Σάμπαθ είχαν βρει τον καλύτερο δυνατό τραγουδιστή ο οποίος είχε μάλιστα τη δυνατότητα να τραγουδάει καταπληκτικά και τα παλιά, οπότε [B]κανείς δε χρειαζόταν πια τον Ozzy.[/B] Ουφ, το είπα.

Κι έρχομαι τώρα στο επιχείρημα του metal militia. Οι Σάμπαθ, λέει, άλλαξαν μουσική κατεύθυνση λόγω Dio, άρα για την προηγούμενη μουσική κατεύθυνση που είχαν ευθυνόταν σε μεγάλο βαθμό ο Ozzy.

Σόρι μαν, αλλά ανεπαρκές.

Πρώτον η αλλαγή της μουσικής κατεύθυνσης των Σάμπαθ με το Dio ως τραγουδιστή δεν αποδεικνύει παρά μόνο ότι η προσωπικότητα του Dio είχε πολύ μεγαλύτερη επίδραση στους Σάμπαθ σε σχέση με τον Ozzy. Είναι γνωστό νομίζω σε όλους ότι ενώ μέχρι να ρθει ο Dio ο Γκίζερ έγραφε σχεδόν όλους τους στίχους, για την επόμενη διετία τους ανέλαβε αποκλειστικά ο Dio, ενώ αν δεν κάνω λάθος είχε και συμβολή στη μουσική και μάλιστα μεγαλύτερη από του Ozzy. Αλλά ακόμα κι αν κάνω λάθος και μόνο το γεγονός ότι εισήγαγε κάτι νέο στιχουργικά για τους Σάμπαθ φτάνει για να έχει επίδραση στη μουσική κατεύθυνση.

Δεύτερον και σημαντικότερο, η αλλαγή της μουσικής κατεύθυνσης των Σάμπαθ δεν ευθύνεται καν, στο μεγαλύτερο μέρος της, στο καινούριο που έφερε μαζί του ο Dio. Όποιος διαφωνεί μ’ αυτό μάλλον δεν έχει προσέξει ιδιαίτερα ότι αν πιάσει κανείς το Black Sabbath και το Never Say Die (για να μην αναφέρω τους “ενδιάμεσους σταθμούς” και κυρίως τα Sabbath Bloody Sabbath και Technical Ecstasy) παρατηρεί σημαντικές διαφορές στο ύφος της μπάντας. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι οι Σάμπαθ στην “Ozzy εποχή” ούτως ή άλλως ποτέ δεν ηταν κάτι το ενιαίο και απαράλλαχτο - πέραν φυσικά του πυρήνα του ύφους τους, της ταυτότητάς τους, ήταν πάντα μια μπάντα που πειραματιζόταν, εξελισσόταν, άλλαζε. Και αυτό επίσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανησυχίες του Iommi και του Butler. Δε χρειάζεται νομίζω να θυμίσω τί κράξιμο είχαν φάει στην εποχή τους δίσκοι όπως το Sabotage και το Technical Ecstasy, παρ’ όλο που ήταν “η ίδια μπάντα”, με τον ίδιο τραγουδιστή κτλ. Έχω την εντύπωση λοιπόν ότι ένα παρόμοιο σταυροδρόμι στην πορεία των Σάμπαθ ήταν και εκείνο το διάστημα από τα τέλη του '79 μέχρι τις αρχές του '80. Κάτι άλλαζε στη βρετανική μουσική και αυτό το είχαν καταλάβει ο Τόνι και ο Γκίζερ, οι οποίοι “ξαφνικά” απομακρύνθηκαν από τις progressive τάσεις τους τα προηγούμενα χρόνια και ήρθαν πολύ πιο κοντά στον “καινούριο” ήχο που αντιπροσώπευε το NWOBHM. Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς Dio; Προφανώς και όχι, ο Dio ήταν ένας τραγουδιστής με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από τον Ozzy και αυτό φυσικά το εκμεταλλεύτηκαν οι Iommi/Butler. Αυτό θα έπρεπε όμως να το λέμε για καλό. Εκτός κι αν για κάποιους υπάρχει το θέμα της “χαμένης αλητείας”, όπως είπε ο metal militia. Διαφωνώ προσωπικά, αλλά ΟΚ, το δέχομαι.

Αυτά εν ολίγοις. :stuck_out_tongue: Το πόιντ μου ΔΕΝ είναι ότι ο Ozzy ήταν σκατά, μακάρι να μην είχε “τύχει” ποτέ να είναι ο τραγουδιστής των Σάμπαθ ή οτιδήποτε τέτοιο, για όποιους πιθανόν να κατάλαβαν αυτό. Το πόιντ μου είναι ότι οι Σάμπαθ στα 70’s, που σίγουρα (και για μένα) έβγαλαν τους καλύτερους δίσκους της ζωής τους, είχαν μεν στη φωνή τον Ozzy και μπράβο του και όλα τα σχετικά, αλλά σε τελική ανάλυση για μένα θα είναι πάντα μια σειρά δίσκων που οφείλονται στη συνθετική μεγαλοφυία των Tony Iommi και Geezer Butler, που όταν τους ακούω δε σκέφτομαι “γειά σου ρε μεγάλε Οzzy” αλλά “ο Θεός να μου κόβει μέρες και να δίνει χρόνια στον Τόνι να γράφει τέτοια ριφφς και στον Γκίζερ για να γράφει τέτοιους στίχους”, ότι στην τελική δεν τραβάω κανένα ζόρι με το ποιός θα είναι ο τραγουδιστής των Σάμπαθ, αρκεί να υπάρχουν εκεί οι δύο ανυπέρβλητοι μουστάκιες. Όσο για τον Ozzy, θεωρώ ότι η καλύτερη περίοδος στην καριέρα του ήταν η διετία '80-'81 και οι δύο πρώτοι προσωπικοί του δίσκοι. Over and out.

Πολλά λόγια, αλλά ουσία ελάχιστη φίλε μου… Είναι σα να λες ότι επειδή ο Lombardo δεν έγραφε τίποτα στους Slayer, δεν αξίζει μνείας. Η φωνή και η ερμηνεία κυρίως του Ozzy παίζει τεράστιο ρόλο στα κομμάτια τους. Όταν ακούς κάποιο τραγούδι προφανώς προσέχεις την ερμηνεία και τον τρόπο που “απευθύνει” τους στίχους στον ακροατή. Οι Black Sabbath στα 70’s ήταν μία σφιχτοδεμένη ομάδα (ΟΚ, μέχρι το Sabotage). Άσχετα του ποιος έγραφε μουσική και στίχους, οι υπόλοιποι συμπλήρωναν τα κομμάτια με τον δικό τους τρόπο (κάτι που έχει πει ο Bill Ward για τον ίδιο και τον Ozzy). Ο τρόπος με τον οποίο τραγουδούσε ήταν μοναδικός, ίσως μόνο ο τεράστιος David Byron τραγουδούσε με το ίδιο πάθος.

Πρώτον, λυπάμαι που σε κούρασα με το ποστ μου, φίλε μου.

[SPOILER]ΝΟΤ![/SPOILER]

Δεύτερον, το πάθος με το οποίο τραγούδησε ο Dio το Children of the Grave, το Black Sabbath ή το Iron Man κάνει το “πάθος” του Ozzy να ακούγεται σαν έναν τύπο που έχει πεθάνει πριν από 10 χρόνια και είναι θαμμένος. Αν δηλαδή το μόνο επιχείρημά σου υπέρ του Ozzy είναι το… πάθος του!

Δεν με κούρασες, απλά νομίζω ότι θα μπορούσες να πεις λιγότερα λόγια αλλά…
Απ’ ό,τι φαίνεται διαφέρουμε αρκετά στις απόψεις μας άρα δεν έχει νόημα να γράψω κάτι άλλο…

Έτσι είμαι εγώ, μπορώ να φλυαρώ και για θέματα πολύ λιγότερο σημαντικά από τους Σάμπαθ.

Στο συγκεκριμένο πάντως θέμα, αυτό που ήθελες να πεις το έλεγες και με 1 σειρά:

“Δεν γουστάρω με την καμμία Ozzy”

Είναι φανερό ότι δεν κατάλαβες τί γράφω!

Sabbath με Ozzy, εννοώ προφανώς. Γιατί οι συγκρίσεις που κάνεις δείχνουν κάτι τέτοιο.

Ξαναδιάβασε το ποστ μου ρε μαν, και πιο προσεκτικά αυτή τη φορά.

Δεν έχω τον χρόνο… Όταν παίζει όμως συναίσθημα, πολλές φορές δεν είμαστε αντικειμενικοί. Προσωπικά τους Black Sabbath με Ozzy τους λάτρεψα και πιστεύω ότι το 1979 ήταν το τέλος τους. Από εκεί και πέρα ό,τι και να έβγαλαν δεν ήταν ποτέ το ίδιο. Δισκάρες, ξεδισκάρες δεν με απασχολεί όυτε θα κάνω συγκρίσεις. Κι ο Tony Martin έχει καλύτερη φωνή, αλλά… να λέει το children of the grave καλύτερα είναι τουλάχιστον αστείο…

I have news for you: όταν πρόκειται για αγαπημένα συγκροτήματα, ΠΟΤΕ δεν είμαστε αντικειμενικοί. Ούτε γω παριστάνω ότι είμαι. Απλά τοποθετήθηκα με επιχειρήματα. Τώρα αν εσύ πιστεύεις ότι προϋπόθεση για να πεις τους Σάμπαθ, Σάμπαθ, δεν είναι οι Iommi/Butler αλλά ο Ozzy, ε μαγκιά σου.

Γραχε δεν κάνω quote αυτά που λές γιατί είναι πολλά και απαντάω αμέσως:
Αρχικά θέλω να ξέρεις πως δεν με τσίτωσες πριν. Ίσως το ύφος μου να έβγαλε ένα τέτοιο μήνυμα αλλα δεν το έκανα επίτηδες σε καμιά περίπτωση, οπότε σίγουρα είμαστε οκ. :slight_smile:
Διάβασα αυτά που λές. Δεν θα εναντιωθώ στη σπουδαιότητα του Live evil και της dio εποχής γιατί ήταν και εκείνη σημαντική. Όταν λέω πως ο Dio έφερε αρκετές αλλαγές ακόμα και στη μουσική των sabbath το λέω όχι μονο γιατί έγραφε εκείνος τους στίχους αλλά γιατί με την εισαγωγή των sabbath στη νέα δεκαετία (80’ς) άλλαξαν πολλά πράγματα. Κατ’αρχάς Iommi και Geezer έκαναν μια μέγιστη προσπάθεια να κόψουν τα χοντρά και πολλά ναρκωτικά. Να απεξαρτηθούν με λίγα λόγια, να βάλουν τη ζωή τους σε μια τάξη. Εν μέρη για αυτούς τους λόγους έδιωξαν και τον mr.ozzy. Γιατί εκείνος το είχε γαμήσει εκείνη την περίοδο και δεν ήξερε που πατούσε και που βρισκόταν. Θα με ρωτήσεις τώρα, ε οκ πώς συνδέεται αυτό με τον Dio; Τα πράγματα σε αυτή τη βάση είναι απλά. Ο Dio ήταν το κατάλληλο άτομο που θα σηματοδοτούσε τις αλλαγές στη ζωή των Sabbath και θα της συντηρούσε. Όταν μπήκε στη μπάντα ήξεραν με ποιόν είχαν να κάνουν.
Πέρα απο τα προσωπικά της μπάντας, ο κοντός είχε ένα μοναδικό τρόπο στο να γράφει στίχους. Ο Iommi είχε σίγουρα εξοικειωθεί με το πως δρούσε ο Dio και πως ερμήνευε. Ε λοιπόν τι θα ήταν πιο ταιριαστό απο τη μπάντα να αποκτήσει νέο ήχο, άλλωστε οι sabbath την χρειαζόντουσαν την αλλαγή. Οπότε τόλμησαν στο να αλλάξουν και τον ήχο τους, εκτός απο τη θεματολογία των στίχων. Εϊχαν μεγαλώσει και δεν γούσταραν να παίζουν τόσο πολύ αλήτικα κομμάτια, αλλά περισσότερο σοβαροφανή. Δημιούργησαν λοιπόν το heaven and hell.
Εμένα για να μιλήσω ανοιχτά δεν με χάλασε ποτέ αυτή η αλλαγή. Ποτέ δεν είπα’αααα ιεροσυλία ο Dio να τραγουδά κομμάτια που τραγουδούσε ο ozzy’. Θεωρώ την πρώτη περίοδο όμως περισσότερο αρεστή σε μένα τουλάχιστον λόγω των stoner/ sludge καταβολών που έχω. Και εξαιτίας της αμεσότητας που προκαλούσε η αλητεία της φωνής του ozzy. Πώς να το πώ, αυτή την περίοδο οι sabbath είχαν την αλητεία μιας punk μπάντας και κυρίως για αυτό ευθυνόταν ο τρελός που είχαν για τραγουδιστή. Άλλη η χάρη των sabbath με dio και άλλη των sabbath με ozzy.
Για να καταλήξω κάπου, συμφωνούμε στα βασικά αλλα βλέπουμε τα πράγματα απο διαφορετική οπτική γωνία. Όπως είπες και εσύ, υμνείς geezer και iommi για αυτούς τους δίσκους. Εγώ απο την άλλη υμνώ όλο το πακέτο, θεωρώντας πως μπορεί ο όζζυ να μην συνέβαλε μουσικά ή τουλάχιστον στιχουργικά, αλλά μόνο το πάθος που έβαλε για αυτή τη μπάντα, τη σημάδεψε. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος οι sabbath ήταν η ζωή του.
Τα επιχειρήματα μου επιβεβαιώνει εν μέρη και ο Iommi. Ποτέ του δεν του άρεσε ο τρόπος που τραγουδούσε ο ozzy, ούτε πίστευε πως η φωνή του ήταν καλή. Εδώ λοιπόν αναρωτιέται κανείς, γιατί τότε τον κράτησε για έξι ολόκληρους δίσκους; Και απαντάνε όλα αυτά που σου είπα. Το έκανε γιατί η παρέα των τεσσάρων μαζί του έβγαζε αυτό το ‘κάτι’ για να δημιουργήσει. Όταν άλλαξε ο ίδιος σαν άνθρωπος άλλαξε και τραγουδιστή.

Για να μην πολυλογώ πιστευώ πως καταλήγουμε κάπου και χωρίς κόντρες. Εμένα μου φαίνεται ανούσιο να κοντράρω τον dio με τον ozzy γιατί άλλα συναισθήματα μου βγάζει ο ένας άλλα ο άλλος. Βέβαια στο τέλος, όσο και να γαμιέμαι στο να ακούω heaven and hell γιατί γαμά τα σύμπαντα όλα, η εικόνα που μου μένει για τους sabbath, αλλά και τα κομμάτια που κατέχουν την πιο σπουδαία θέση στο mp3 μου, προκύπτουν απο αυτή εδώ την τετράδα:

Αυτά τα λίγα :stuck_out_tongue: Ελπίζω να μην κούρασα

Η προϋπόθεση για να είναι Black Sabbath είναι μία και μόνο:

Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler, Bill Ward… Βάλε τους με όποια σειρά θέλεις.

@metal militia
Εντάξει, είναι φανερό ότι συμφωνούμε σε περισσότερα απ’ όσα διαφωνούμε. Π.χ. κι εγώ το είπα, η αγαπημένη μου περίοδος των Σάμπαθ είναι ‘70-‘76, κι ας θεωρώ ότι ο καλύτερος τραγουδιστής γι’ αυτούς ήταν ο Dio. Συμφωνώ επίσης ότι ο Iommi κράτησε τον Ozzy στη μπάντα για όσο μπορούσε εκτιμώντας αυτό το attitude του. Ποτέ δε διαφώνησα σ’ αυτά. Θα έλεγα ότι εκεί που διαφωνούμε δεν είναι τόσο στην οπτική γωνία όσο στη βαρύτητα που δίνουμε στα διαφορετικά συστατικά της μπάντας. Βέβαια ίσως και σ’ αυτό παίζει ρόλο η οπτική γωνία, για παράδειγμα εσύ μιλώντας για τους 70’s Σάμπαθ τονίζεις το στοιχείο της μουσικής τους που πολύ αργότερα ονομάστηκε stoner, εγώ να πω την αλήθεια το εντοπίζω κυρίως στα τρία πρώτα αλλά στα υπόλοιπα θεωρώ ότι ήταν απλώς άλλη μία πτυχή μιας φοβερά πολύπλευρης μπάντας που πειραματίστηκε με τα πάντα. Τέλος πάντων. Η διαφορά μας ουσιαστικά είναι μία: εσύ θέλεις τους Σάμπαθ με Ozzy, εμένα δε με νοιάζει ιδιαίτερα αλλά προφανώς δε με χαλάει κι όλας, οπότε στο τέλος της μέρας είμαστε όλοι ευτυχισμένοι.

Αυτό ακριβώς. Απλά αρχικά ήθελα να τονίσω και για αυτό και έγραψα στο thread αυτό ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν δογματικές απόψεις, τύπου hit and run trolling (δηλαδή ο dio σας γαμάει…run, ο ozzy είναι ο καλύτερος…run). Έλεος δηλαδή, για μουσική μιλάτε :slight_smile:
(Γράχε, αυτό προφανώς και δεν πήγαινε σε εσένα, αλλα στους διαλόγους που ακολούθησαν πριν χωθούμε στη συζήτηση)

Ισχύει, η κόντρα αυτή είναι πραγματικά γελοία και γίνεται ακόμα πιο γελοία σήμερα που συζητάμε για reunion Sabbath και ο Dio δε ζει πια.

ωραία, τα βρήκαν οι πολιτικοί αρχηγοί? :slight_smile:

Εχω αγαπήσει όλες τις περιόδους τους, θεωρώ κορυφές τόσα πολλά άλμπουμ τους που δε καταλαβαίνω τι νόημα έχει η συζητηση τι είναι και τι οχι σάμπαθ, όλα είναι Σάμπαθ ρεσεις, ακόμα και οι κακές στιγμές τους είτε αυτές που τραγούδησε ο οζυ είτε o Gillan #-o

Προσωπικά τους έμαθα στα τέλη 80ς οπότε έχω αδυναμία στα δισκάκια με Μάρτιν πχ
Οφείλω να παραδεχτώ όμως ότι το 97 ταξίδεψα στο Μπέρμινχαμ απλά και μόνο επειδή θα παίζανε με την original συνθεση.

Δίσκοι Μνημεία:
1.BLACK SABBATH
2.PARANOID
3.MASTER OF REALITY
4.VOLUME 4
5.SABBATH BLOODY SABBATH
6.HEAVEN AND HELL

Δίσκοι Που Γουστάρω έτσι κι αλλιώς:
1.SABOTAGE
2.THE MOB RULES
3.THE ETERNAL IDOL
4.HEADLESS CROSS
5.TYR

Δίσκοι Που Δε Βάζω Να Παίζουν πια:
1.TECHNICAL ECSTACY
2.NEVER SAY DIE
3.BORN AGAIN
4.SEVENTH STAR
5.DEHUMANIZER
6.CROSS PURPOSES
7.FORBIDDEN

Ρε άντε και :stuck_out_tongue:

Μ’ αρέσει η κατηγοριοποίησή σου. Μπορώ να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με τις δύο πρώτες κατηγορίες, όσο δε για την τελευταία, απ’ ότι βλέπω η διατύπωση είναι κάπως διπλωματική αντί για π.χ. “δίσκοι που δε γουστάρω καθόλου”… Εγώ πάντως Technical Ecstasy και (λιγότερο) Born Again θα τους έβαζα επίσης στη δεύτερη κατηγορία, υποθέτοντας ότι πραγματικός τίτλος της είναι “δίσκοι που γουστάρω και ακούω ακόμα”.