Αναστολή της έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου και της λειτουργίας του City 99,5

Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα πριν λίγο το “λουκέτο” των δύο αυτών μέσων ειδικότερα του City ο οποίος ήταν εξαιρετικός. Έκλεισε λόγω “συνέχισης ζημιογόνων αποτελεσμάτων” όπως λέει η ανακοίνωση της Γιάννας Αγγελοπούλου συνιδιοκτήτριας με το σύζυγό της Θόδωρο. Κρίμα
για ολόκληρη την ανακοίνωση και διάφορα προσωπικά σχόλια μπείτε: www.fanfaronos.blogspot.com

Ελεύθερος τύπος λέει, χαχαχαχ.
Ένα φερέφωνο λιγότερο.

κοίτα εγώ Ε - Τ δε διάβαζα. Κι έχω γράψει και κατά του Κοτρώτσου στο blog μου για τη φωτογραφία εκείνη που δε δημοσιεύθηκε το Δεκέμβρη. Αλλά ο city ήταν εξαιρετικός. Όαση στο μπάχαλο των ερτζιανών.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ο Ελεύθερος Τύπος είχε ουσιαστικά διαφημίσει τη χώρα αυτή, μιάς και βραβεύτικε ως η πιο καλοσχεδιασμένη εφημερίδα του κόσμου. Πέρα απο αυτό, το να κλείνουν μέσα ενημέρωσης, ασχέτως του τι γνώμες προβάλλουν, μόνο ευχάριστω δεν είναι, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσοι εργαζόμενοι εκεί μείναν χωρίς δουλειά.:frowning:

μια επιχειρηση ηταν, απο τη στιγμη που μπηκε μεσα, οι ιδιοκτητες-επενδυτες επραξαν τα αναμενομενα. Αποδοχη της λανθασμενης επενδυσης και κλεισιμο της επιχειρησης.


Listening to: Cymande - Dove
via FoxyTunes

Ασχετα με το τι πρεσβευει η καθε εφημεριδα (λες και οι αλλες επιτελουν λειτουργημα, απο οπου και να τις πιασεις λερωνεσαι), σα γεγονος ειναι λυπηρο και, οντως πρεπει να ηταν η πιο καλοστημενη ελληνικη εφημεριδα. Κατι δε βγηκε καλα στα σχεδια της Υπερβαρωνης και τσακισε η φαση. Θελει πολυ δουλεια η Προεδρια, μανδαμ. Η Ηρωδου Αττικου ειναι μακρια. Αλλα ολο και κατι θα εχει στο μυαλο της… Ισως καποια αλλη εφημεριδα.

Η ανακοίνωση των εργαζόμενων στα 2 μέσα - πηγή www.antinews.gr

[I]Εμείς οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου», του «City 99,5» και του ηλεκτρονικού portal e-tipos.com καταγγέλλουμε την αιφνιδιαστική και εν κρυπτώ απόφαση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να βάλουν λουκέτο. Η απόφαση αυτή αφήνει στο δρόμο, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, 450 εργαζομένους.

[/I] Χαρακτηρίζουμε την ενέργεια τους ανεύθυνη, προκλητική και ηθικά απαράδεκτη. Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και ο ραδιοφωνικός σταθμός City 99,5 δεν ανήκαν στην προσωπική- οικογενειακή περιουσία της οικογένειας Αγγελόπουλου. Μετά από σωρεία αποτυχημένων επιλογών σε επίπεδο διοίκησης, δημοσιογραφικής διεύθυνσης και εμπορικής στρατηγικής, χωρίς να διερευνήσουν άλλα σχέδια εξυγίανσης και οικονομικής στήριξης της εφημερίδας, αποφάσισαν να την κλείσουν χωρίς κανένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, στους αναγνώστες και στους ακροατές.

Είναι καθαρό ότι δεν αγόρασαν αυτά τα ΜΜΕ ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν χρήματα που της αποδίδουν τα καράβια. Η συμμετοχή τους στα media ήταν πολιτική υπόθεση, όπως πολιτική είναι και η αιφνιδιαστική αποχώρηση τους, ενώ βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Να απαντήσει τώρα ο πρωθυπουργός αν γνώριζε την απόφαση αυτή. Πολύ περισσότερο που κυκλοφορούν ήδη σενάρια πως η «αξία» του τίτλου του «Ελεύθερου Τύπου» και της ραδιοφωνικής συχνότητας του «City 99,5» θα μεταπωληθεί , απαλλαγμένη από το βάρος του προσωπικού των δυο εταιρειών.
Ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, με ανακοίνωσή τους την 13η Ιουλίου 2006, είχαν δηλώσει: «Προσερχόμαστε στον ευαίσθητο χώρο του Τύπου με συναίσθηση ευθύνης και συνείδησης του ρόλου του». Είναι αδιανόητη η μετακύλιση της πολλαπλής ευθύνης της ιδιοκτησίας και της ανικανότητάς της να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα μέσα ενημέρωσης που απέκτησε στις πλάτες του προσωπικού το οποίο δεν σεβάστηκε.

Η απόφαση της οικογένειας Αγγελοπούλου δημιουργεί προϋποθέσεις δυσμενών ανατροπών στο χώρο των ΜΜΕ, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στον Τύπο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συλλογική πολιτική και μαζική συνδικαλιστική αντίδραση απέναντι σε όλους τους ιδιοκτήτες του κλάδου.
Καλούμε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να αρχίσει πολιτική διαβούλευση για να βρεθεί άμεση λύση. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα εργατικά συνδικάτα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εμείς οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου», του «City 99,5» και του ηλεκτρονικού portal e-tipos.com δηλώνουμε:-Θα κρατήσουμε τα μικρόφωνα του ραδιοφωνικού σταθμού ανοιχτά, διατηρώντας τον ενημερωτικό του χαρακτήρα με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ακροατές και αναγνώστες του Ε.- Προχωράμε σε έκδοση ηλεκτρονικής σελίδας του Ελεύθερου Τύπου των συντακτών και των εργαζομένων.- Απαιτούμε εδώ και τώρα απαντήσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα από την ιδιοκτησία και όχι από τον διορισμένο της εκκαθαριστή.
Ακόμα κι αν είναι φερέφωνο, δε μπορούμε να παραβλέψουμε στα 2 μέσα εργάζονταν 450 εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους. Άλλο ο χαρακτήρας που έχει το κάθε μέσο και οι σκοποί που εξυπηρετεί, και άλλος αυτός που θα έπρεπε να έχει ως μέσο ενημέρωσης, παρέχοντας μόνιμη και σταθερή εργασία στους εργαζόμενους σε αυτό. Στο καπιταλιστικό σύστημα η ενημέρωση είναι πολιτική υπόθεση των αστών μεγαλοεκδοτών, που έχουν τις εφημερίδες/ραδιόφωνα/κανάλια για τσιφλίκια τους για να περνάνε ευκολότερα τη γραμμή της τάξης τους. Και κρίνοντας ανάλογα με τα συμφέροντά τους, τις απαιτήσεις της εποχής και τις συγκυρίες, έχουν την αυθαιρεσία να πετάνε τους εργαζόμενους (που ούτως ή άλλως απασχολούν σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα) στο δρόμο. Η ανακοίνωση, αν και είναι γεμάτη από αυταπάτες, αφέλειες και ανακρίβειες, τουλάχιστον ρίχνει φως στα δύο αυτά σημεία. Υποκριτικότατη η στάση της ξεπουλημένης εργοδοτικής ΕΣΗΕΑ, που όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν (βλέπε Flash, Planet, Sportime και πολλές άλλες περιπτώσεις) ήξερε πολύ νωρίτερα την κατάσταση και κάθισε με τα χέρια σταυρωμένα να δει το κλείσιμο και μόνο όταν μπήκε το λουκέτο ξαφνικά ανακοίνωσε εκ των υστέρων τη “συμπαράσταση” με μια 24ωρη απεργία και ξεμπερδέψαμε, έτσι κυρ Σόμπολο?

Από το κλείσιμο και πέρα το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να δώσει σε όλους τους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα άμεσα επίδομα ανεργίας, να παγώσουν δάνεια και λοιπές υποχρεώσεις τους, αλλά και να στηριχτούν με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Να σημειωθεί πως η τακτική των Αγγελοπουλαίων, όπως έχει φανεί στη ναυτιλία για την οποία ξέρω 2 παραπάνω πράγματα, είναι: μπαίνουμε, πουλάμε, φεύγουμε με ζεστό τον παρά. Είχαν πουλήσει 40 πλοία, μετά ξαναπούλησαν άλλα 15 και ούτω καθ’ εξής. Τα ίδια θα γίνουν λίγο πολύ και σ’ αυτήν την περίπτωση.

Red Rum right on the spot (again).

Κανένα μέσο ενημέρωσης, πόσο μάλλον μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, δεν είναι απλώς μια επιχείρηση. Είναι και ένα εργαλείο συμμετοχής του μεγαλοεκδότη/μεγαλοκαναλάρχη κ.ο.κ. στην άσκηση της ίδιας της πολιτικής εξουσίας, διαμόρφωσης των συσχετισμών στα πλαίσια του αστικού πολιτικού συστήματος (ώστε να έχει εκεί μέσα όσο το δυνατόν περισσότερους “δικούς του” ανθρώπους).

Απ’ αυτή την άποψη, πέρα από τη “χασούρα” (που στην ουσία μάλλον πρόκειται για κέρδη μεν, αλλά μικρότερα των προσδοκώμενων), είναι πολύ πιθανόν το ζεύγος να την κάνει από το χώρο επειδή δεν πέτυχε τους πολιτικούς του στόχους (οι οποίοι βέβαια είναι ακόμα νωρίς να πούμε ποιοί ήταν, θα φανεί στο μέλλον).

Οι “μαλάκες” της υπόθεσης είναι για άλλοι μια φορά οι εργαζόμενοι που πληρώνουν αυτά τα παιχνίδια μεταξύ κυβερνήσεων/μεγαλοεκδοτών. Έχω και γνωστούς στον Ελεύθερο Τύπο και μπορώ μόνο να φανταστώ την ψυχολογία τους.

Σας αφήνω σε λίγο, πάω στην ΕΣΗΕΑ. Ο αγώνας εναντίον των απολύσεων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στο Σόμπολο :!:

Όσο φερέφωνο κι αν ήταν, ό,τι κι αν “πρέσβευε” το εκάστοτε έντυπο, εδώ μιλάμε για εκατοντάδες άτομα πεταμένα στο δρόμο.
Και δεν μιλώ μόνο για τους δημοσιογράφους. Αυτοί με ένα “Ελεύθερος Τύπος” στο βιογραφικό τους είναι στην καλύτερη μοίρα απ’όλους. Θα βρουν αλλού δουλειά σύντομα.
Μιλώ για τα δεκάδες παιδιά που δούλευαν στις δακτυλογραφήσεις, διορθώσεις, τηλ. κέντρο, γραμματεία, δημιουργικό κλπ. Παιδιά που -σίγουρα- δούλευαν ημιαπασχόληση για τρεις κι εξήντα, και -κόβω το κεφάλι μου πως- θα πάρουν και τα @@ μου σαν αποζημίωση. Αυτοί είναι τα πραγματικά θύματα της ιστορίας. Αυτοί δεν ήταν “φερέφωνα”. Και κανένας Σόμπολος δε θα “ενδιαφερθεί” γι αυτούς.

Ας πω κι εγω τις δικες μου βλακειουλες, σχολιαζοντας τους προλαλησαντες.

Εκτος αν παιρνεις εσυ Σιλα την ευθυνη για την εφημεριδα :D, το “ζημιογονο αποτελεσμα” προηλθε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ απο τους χειρισμους της μανταμ που ηθελε μεγαλεια και τους αυλικους της απο το 2004 να βρισκονται στο πλευρο του.

Αυτο συμβαινει φιλε μου επειδη η κοινωνια ζηταει εφημεριδα-σουπερ μαρκετ. Και μη βιαστεις να με “κατασπαραξεις” επειδη δηθεν στη λεω, μιλαω για τη μεγαλη μαζα του κοσμου. Εσυ μπορει να επαναστατεις με τα μπλογκ και τα φορα, αλλα η μανα σου κι η μανα μου Παπαδακη και Μενεγακη βλεπουν το πρωι.

Ποτε δεν ανεφεραν, ομως, ουτε αν εξετασαν το ενδεχομενο πωλησης εξ ολοκληρου ή τμηματων του ομιλου τους, ή αν μπορουσαν να κρατησουν π.χ. το ραδιο που οπως ειπε ο Σιλας ειναι πραγματικα αξιολογο. Ολα (κι ολοι) στο ιδιο τσουβαλι και πακετο στον Καραμανλη (στον οποιο οι Αγγελοπουλοι καταλογιζουν ελλειψη στηριξης - ο,τι κι αν σημαινει αυτο) για να βγαλει το φιδι απο την τρυπα. ΕΣΗΕΑ και χοντρος ηξεραν απο την Παρασκευη τι θα συμβει, πολλοι λενε οτι η ακριβης ημερομηνια κλεισιματος ηταν γνωστη ακομα και σε επιχειρηματιες πολυ καιρο νωριτερα.

Πολλα εχει στο μυαλο της, αλλα ισως καθυστερησουν λογω της γενικης κατακραυγης. Ολα θα εξαρτηθουν απο το διαστημα που θα μεινει στην επικαιροτητα το κλεισιμο μιας τοσο μεγαλης επιχειρησης.

Δεν ξερω αν αυτο ειναι σωστο με δεδομενο το γεγονος οτι καθημερινα κλεινουν επιχειρησεις ή απολυεται κοσμος που δεν εχει αυτη την ευνοϊκη μεταχειριση.

Ενω γενικα συμφωνω με την αποψη οτι η “χασουρα” συνήθως ειναι κερδη μικροτερα των αναμενομενων, στην προκειμενη περιπτωση μαλλον ειναι πραγματικη. Η Γιαννα στη μεγαλομανια της ειχε φροντισει να αποκτησει ενα απιστευτα χλιδατο κτιριο (το πρωην κεντρο Τυπου ή μαλλον της τηλεόρασης των Ο.Α.), με μοναδικους τροπους προσβασης για καθε εργαζομενο α λα CIA (καρτες, ελεγχο ακομα κι οταν πηγαινες για κατουρημα κ.α.), τελευταιας τεχνολογιας υλικο κλπ. Ολα αυτα μου τα περιεγραφαν ανθρωποι που εργαζονταν εκει…

Οσον αφορα στους “μαλακες”, υπαρχουν και οι “πιο μαλακες”. Η Γιαννα της Ελλαδας ειχε ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ να εχουν ολοι οι δημοσιογραφοι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ εργασια στον ΕΤ και η δευτερη δουλεια τους ηταν (οσοι απασχολουνταν εκει) ο σταθμος. Φυσικα, υπηρχαν εκεινοι που “εκρυψαν” δευτερο-τριτες δουλειες, αλλα οι περισσοτεροι οσων αρνηθηκαν να τις εγκαταλειψουν, απολυθηκαν απο τον ΕΤ. Τωρα ολοι οι “μονοθεσιτες” ψαχνουν μεροκαματο απο το μηδεν.

Εχεις δικιο εν μερει, αλλα ισχυει και για τους δημοσιογραφους ο,τι αναφερεις και για τους αλλους. Αν διαβασεις λιγο πιο πανω, θα αντιληφθεις οτι στον ΕΤ δεν δουλευαν μονο οι Κοτρωτσοι και οι Ταγματαρχηδες, γνωστα λαμογια της πιατσας που κονομανε απο 20 ακρες.

Η συντριπτικη πλειοψηφια των “γνωστων” (και καλα) δημοσιογραφων ειναι οικογενειαρχες που πληρωνονταν για την “αποκλειστικη” εργασια τους απο 1000 ως 1400 ευρω, ενω υπαροχουν αλλοι τοσοι “αγνωστοι”: αυτοι που ειτε ηλπιζαν να μπουν στο χωρο τωρα (συνηθως με μπλοκακια) ή εκεινοι που δεν εινια μελη της ΕΣΗΕΑ και παραμενουν ανωνυμοι στην πιατσα, κατι που σημαινει οτι κανεις δε θα τους δωσει ευκολα δουλεια. Ας μη μιλησω για τα 2-3 χαμενα χρονια προϋπηρεσιας που ουδεις θα λαβει υποψη στο επομενο μαγαζι που θα δουλεψουν.

Να εισαι σιγουρος οτι οι Σομπολοι δε σκεφτονται ουτε το ιδιο το συναφι τους, οχι τις καθαριστριες και τις τηλεφωνητριες… Να εισαι σιγουρος γι’ αυτο. Εχω μια ενσταση, παντως, για το αν η Γιαννα πληρωνε “ημιαποσχοληση με τρεις κι εξηντα” καποιον, δεν ειναι του στιλ της.

Mάλισταα…δηλαδή να μη στηριχτούν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν για να μην θιγούν αυτοί που απολύθηκαν πριν? Αυτό λες?

Αυτή είναι η φύση του ιδιωτικού τομέα, έχει ρίσκο…

Αν αποτύχει η κεφαλή, “τελειώνουν” όλοι…Κάτι είπες τώρα

Μα εννοείται φίλε Γιάννη ότι όσο ζούμε σ’ αυτό το σύστημα που νομοτελειακά αναπαράγει την ανεργία, πρέπει τουλάχιστον να έχει καθολική κλίμακα το αίτημα για προστασία των ανέργων ανεξαρτήτως κλάδου. Δεν έρχεται δηλαδή σε αντιπαράθεση ο ένας κλάδος με τον άλλο. Βέβαια το τί κατακτήσεις θα έχει ο κάθε κλάδος είναι και υποκειμενικό, έχει να κάνει δηλαδή με το επίπεδο ωρίμανσης στο συνδικαλιστικό τομέα, την αγωνιστικότητα που απορρέει απ’ αυτό. Γι’ αυτό άλλωστε μεταξύ άλλων οι δημοσιογράφοι είναι οι εργαζόμενοι με τα λιγότερα δικαιώματα, επειδή έχουν για συνδικαλιστικό εκπρόσωπο τον… Σόμπολο.

Τελικά ναι, ισχύει αυτό. Το έμαθα από πρώτο χέρι, από τους ίδιους τους εργαζόμενους του Ε.Τ. στη συγκέντρωση της ΕΣΗΕΑ σήμερα. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει ποτέ περίπτωση να μείνουν “στην ψάθα” οι Αγγελόπουλοι, έτσι;

Σωστό είναι αυτό που λες. Παιδιά, μη συγχέουμε τους δημοσιογράφους με τους μεγαλοδημοσιογράφους. Όπως ξαναείπα, η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, με άθλιες αμοιβές και έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών τους. Απλά οι Πρετεντέρηδες/Καμπουράκηδες και σία, οι διπλο-τριπλοθεσίτες και αυτοί που διαπλέκονται και συναλλάσσονται με την εξουσία για λογαριασμό των αφεντικών τους βγάζουν κακό όνομα για όλο το επάγγελμα.

Όσο για τις αμφιβολίες σου περί μερικής απασχόλησης, μην έχεις καμία αυταπάτη. Ισχύει και στον Ελεύθερο Τύπο όπως και σε οποιοδήποτε άλλο αστικό ΜΜΕ.

φιλοσοφική συζήτηση:

Το νόημα μιας διαδήλωσης, είναι το να δηλώσεις τη δυσαρέσκεια σου για κάτι και να ενημερώσεις (μέσω του Τύπου) τους πολίτες. Το νόημα της απεργίας είναι “δε δουλεύω αν δε φτιάξει η κατάσταση” προς τον εργοδότη (χοντρικα τα λέω). Το νόημα της 24ωρης απεργίας μόνο των δημοσιογράφων, ποιο είναι;

Οι τεχνικοί των καναλιών που δεν πληρωνουν εργαζόμενους συνεχίζουν να δουλεύουν σήμερα, πολύ μικρή ζημιά για τα κανάλια και από μεθαύριο ελάχιστοι θα θυμούνται πως έγινε η 24ωρη απεργία, ενώ κανένας δημοσιογράφος δε θα μιλήσει στο γυαλί για τους “απλήρωτους ή απολυμένους εργαζόμενους στην Εξπρές, τον Σκάι, τον Alter, το Star, τη Χώρα, το Derby, την Απογευματινή, τον Ξένιο, με την αυθαιρεσία και αδιαφάνεια για τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ”, άρα ούτε δημοσιότητα θα αποκτήσει το θέμα.

Χαχαχαχα, θα αστειευεσαι φυσικα. Εννοω οτι αν ισχυσει αυτο που προτεινεις για τους συγκεκριμενους εργαζομενους, θα πρεπει να ισχυσει για ΟΛΟΥΣ τους εργαζομενους. Και να εισαι σιγουρος οτι δεν τα λεω αυτα απο… “ζηλεια”! Με παρεξηγησες φιλε μου.

Εσυ τουλαχιστον με καταλαβες. Χρησιμοποιω την απαντηση σου μηπως κι o Red Rum πιασει τι ενοουσα!

Πριν απο λιγο ακουγα την μεσημεριανη εκπομπη του Ατλαντις και μιλουσαν για συνδικαλισμο ή μαλλον για την παντελη απουσια του. Εν μερει συμφωνω, αλλα ελεγε το παληκαρι οτι ενας αλλος (τριτος) τού απαντησε: “Κατηγορεις τον συνδικαλισμο=εισαι μερος του συστηματος επειδη λες στο κοινο να μην ασχολειται με τα δικαιωματα του”. Σωστο! Διοτι τους (καθε) Σομπολους (καθε συνδικαλιστικου οργανου) εμεις τους βαζουμε επανω και συνηθως απαξιωνουμε τις εκλογικες διαδικασιες, πιθανοτατα αηδιασμενοι απο τα οσα εχουμε ζησει ως σημερα στον (εκαστοτε) εργασιακο χωρο.

Ναι, ναι… Δε θα εχουν αστακο αποψε στο κοτερο. Οχι μωρε, πια ψαθα. Αμφιβαλλω αν ειδαν ποτε στη ζωη τους ψαθα (κυριολεκτικα) για να φοβουνται μηπως μεινουν ποτε σε αυτην :lol::lol::lol: Παντως, δεν τα εβγαλα απο το μυαλο μου αυτα που σας περιεγραψα για τις κτιριακες εγκαταστασεις, να εισαι σιγουρος.

.

Αυτο που ο πολυς κοσμος δεν καταλαβαινει ειναι οτι οι δημοσιογραφοι (κι οχι τα Λαμογια-Καρχαριες-Διαπλεκομενοι) ειναι απλοι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Κι οχι μονο οι δημοσιογραφοι… Περασαν οι εποχες που ο αστυνομικος, ο δικηγορος, ο δημοσιογραφος, ο… παπας ηταν λειτουργημα. Σημερα για να φας πρεπει να επιβιωσεις στη ζουγκλα. Χεσε τους Πρετεντερηδες, αυτοι το μονο που χρειαζονται ειναι εναν λακο να πεσουν μεσα για να ησυχασουμε.

ΟΚ, απλα γνωριζω οτι για λογους “πρεστιζ” δεν σκεφτονταν καν να ξεκινησουν ετσι. Αλλα υπαρχει παντου, πιθανως θα υπαρχει/υπηρχε κι εκει αυτο το καθεστως εστω και με “καθυστερηση”.

Εχεις δικιο, αυτο ειναι το αποτελεσμα του “συνδικαλισμου” που ο φιλτατος Γρακχος :slight_smile: και οι περισσοτεροι απο εμας σιχαινονται. Αλλα αυτο που καποιοι δεν καταλαβαινουν ειναι απλο: ο ΕΤ εκλεισε, αλλα δεν έφυγε ενα “εργαλειο της εξουσιας”. Θα βρεθει αλλος να καλυψει το κενο (Καθημερινη; ίσως) χωρις “αντιπαλο”.

Και ξερετε, στις εφημεριδες δεν υπαρχει μονο το πρωτο θεμα για να διαβαζουμε. Υπαρχουν κι ελευθερες φωνες, οπως φυσικα υπαρχουν τα μπλογκ ή εναλλακτικες πηγες ενημερωσης.

Βασικά φίλε Γιάννη διόρθωσέ με αν κάνω λάθος αλλά μάλλον είμαστε συνάδελφοι! :smiley: Σωστά; :slight_smile:

Έτερον εκάτερον. Σε παραπέμπω σε προηγούμενο ποστ μου.

Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πρέπει να απογοητευτούμε από την κατάντια στην οποία έχουν οδηγήσει τον δημοσιογραφικό συνδικαλισμό οι Σόμπολοι και να κάτσουμε στ’ αυγά μας. Να διώξουμε τους Σόμπολους απ’ τις καρέκλες τους! Να επικρατήσει η γραμμή της σύγκρουσης με τους εκδότες και τους καναλάρχες για να ικανοποιηθούν τα πραγματικά συμφέροντα της μεγάλης μάζας των δημοσιογράφων κι όχι αυτή του παζαρέματος για ψίχουλα και της συνδιαλλαγής με τους εργοδότες και το κράτος. :wink:

Άλλωστε στο κάτω κάτω, μπορεί τα ΜΜΕ να έχουν έναν ειδικό ρόλο μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και να μην είναι απλές επιχειρήσεις, αλλά οι απαιτήσεις του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού είναι ακριβώς οι ίδιες με οποιονδήποτε άλλον συνδικαλισμό, γιατί η κυρίαρχη αντίθεση παραμένει αυτή μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Πράγμα που σημαίνει: Από δω εμείς, από κει εσείς, βουρ και όποιον πάρει ο Χάρος!

Κοίτα μόνοι τους δεν παίζει να μας κάνουν αυτή τη χάρη. Κάποιος πρέπει να τους ρίξει. :razz: :twisted:

Όσο για το ζήτημα της απεργίας, για να μην επαναλάβω αυτά που είπα λίγες γραμμές πιο πάνω, περιορίζομαι στο εξής: Η απεργία των δημοσιογράφων σ’ ένα τηλεοπτικό μέσο, για παράδειγμα, έχει κάπως διαφορετικό χαρακτήρα από την απεργία π.χ. των εργατών ενός εργοστασίου, από την άποψη ότι δεν παράγουν οι ίδιοι ώστε να βγάλει κέρδος ο εργοδότης (άρα να χάσει όταν δεν παράγουν), ο οποίος και εν μέσω απεργίας παίζει τις διαφημίσεις του και καθαρίζει οικονομικά. Όταν όμως δεν παράγουν ενημέρωση, δεν αναπαράγουν τη γραμμή με την οποία κυνηγάει τους πολιτικούς του στόχους κι αυτό ίσως είναι μεγαλύτερο πρόβλημα γι’ αυτόν. Για τις εφημερίδες μάλιστα συμβαίνουν και τα δύο, γιατί δεν κυκλοφορούν και χάνει τα έσοδα από χιλιάδες φύλλα. Όσο για το της ενημέρωσης των υπόλοιπων κλάδων, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για τη συγκέντρωση ευρύτερων δυνάμεων, αλίμονο αν το εργατικό κίνημα βασιζόταν στα κανάλια και τις εφημερίδες για να πετύχει τους στόχους του!

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων για την απόφασή τους να κλείσουν εφημερίδα και ραδιοφωνικό σταθμό, ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου ανακοινώνουν την πρόθεσή τους, η άδεια του ‘City 99,5’ να κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και οι τίτλοι ‘Ελεύθερος Τύπος’ και ‘Τύπος της Κυριακής’ να προσφερθούν στο ίδρυμα ‘Λίλιαν Βουδούρη’.

Προσθέτουν μάλιστα ότι «Εάν τυχόν γίνει προσφορά στον εκκαθαριστή σε σχέση με τον ραδιοσταθμό ή τους τίτλου, το οποιοδήποτε έσοδο θα είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων».

Η ανακοίνωση των Θεοδώρου και Γιάννας Αγγελοπούλου έχει ως εξής:

«Χωρίς υστερόβουλες σκέψεις και κρυφά σχέδια, πριν από μία εβδομάδα, γνωστοποιήσαμε με καθαρότητα και απόλυτη ειλικρίνεια, την πραγματική μας επιδίωξη: να αποχωρήσουμε οριστικά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πιστεύοντας πάντοτε βαθιά ότι ένα μέσο ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι βαρύτατα ζημιογόνο για μακρύ χρονικό διάστημα, χωρίς αυτό να γεννά ερωτήματα και να οδηγεί σε παρανοήσεις, η θέση σε λύση και εκκαθάριση των εταιριών του Ελεύθερου Τύπου και του ραδιοσταθμού City ήταν μια οδυνηρή, αλλά αναγκαστική απόφαση. Οδυνηρή και για τους εργαζομένους, αλλά και για εμάς.

Σήμερα πολλοί αρνούνται να δουν τα εγγενή προβλήματα του Τύπου στην Ελλάδα. Ό,τι δεν γίνεται κατανοητό όμως σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα γίνει αύριο. Εμείς εξηγήσαμε με απόλυτη ειλικρίνεια τη θέση μας, ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα στις υποχρεώσεις μας και μάλιστα πέρα από όσα προβλέπει ο νόμος. Δεν προσήλθαμε στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με οικονομικούς στόχους. Ούτε αγνοούσαμε το κόστος. Ούτε άλλους σχεδιασμούς θέλαμε να υπηρετήσουμε, όπως διάφοροι ανυπόστατα προβάλλουν.

Με το χρόνο, τόσο οι υπερβολικές ζημίες όσο και το μοντέλο ενημέρωσης που επικράτησε -μακριά από τα δικά μας κριτήρια για ένα ανεξάρτητο και απαλλαγμένο από ιδεολογικά δεσμά και στενή κομματική προσήλωση μέσο ενημέρωσης- μας οδήγησαν στις οριστικές μας επιλογές.

Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν και ακούγονται σενάρια και υποθέσεις ότι δήθεν η απόφασή μας είναι αποτέλεσμα μυστικών συμφωνιών για πώληση του Ελεύθερου Τύπου και του City, απαλλαγμένων από υποχρεώσεις με σκοπό το οικονομικό όφελος. Μεγάλη πλάνη. Ούτε κρυφά σχέδια υπήρξαν ποτέ, ούτε υπάρχουν. Ούτε κρυφά σχέδια για πώληση υπάρχουν, ούτε κρυφοί αγοραστές έχουν βρεθεί όπως πολλοί ισχυρίζονται.

Με αυτά ως δεδομένα πρόθεσή μας είναι:

*Η άδεια του ραδιοσταθμού “City 99,5” να κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

*Οι τίτλοι “Ελεύθερος Τύπος” και “Τύπος της Κυριακής” να προσφερθούν στο Ίδρυμα “Λίλιαν Βουδούρη”.

Εάν τυχόν γίνει προσφορά στον εκκαθαριστή σε σχέση με τον ραδιοσταθμό ή τους τίτλους, το οποιοδήποτε έσοδο θα είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων. Η πρόθεσή μας δεν συνδέεται με κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Αυτή είναι η καθαρή και ειλικρινής θέση μας. Γνωρίζουμε ότι στην εποχή της καχυποψίας που ζούμε η ειλικρίνεια των προθέσεων δύσκολα γίνεται αποδεκτή. Η πραγματικότητα όμως δίνει με το χρόνο τη δική της τελική απάντηση. Όπως δίνει απάντηση και στην κακόβουλη κριτική, στα σενάρια και στις χωρίς ευπρέπεια και όριο συκοφαντίες και προσωπικές επιθέσεις».

ελευθεροτυπία σήμερα