Danny Boyle

Kατ’ εμέ από τους πιο αξιόλογους και ταλαντούχους σκηνοθέτες των προηγούμενων δύο δεκαετίων, και σίγουρα ένας από τους κορυφαίους βρετανούς των τελευταίων χρόνων…

Όπως λέγαμε και με τον ντέκαρντ παλιότερα, ο Danny Boyle είχε ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα στον κινηματογράφο με την μαύρη κομωδία Shallow Grave που ταυτόχρονα ύπηρξε και το ντεμπούτο για την καριέρα ενός πολύ μεγάλου ηθοποιού της γενιάς μας, του Ewan Mc Gregor.

2 χρόνια αργότερα υπήρξε δημιούργος του CULT -must see- ΕΠΟΥΣ, που σίγουρα στιγμάτισε τις εφηβείες πολλών ανθρώπων μέσα κι έξω από το φόρουμ, ονόματι trainspotting

Aργότερα σκηνοθέτησε το περίφημο The Beach με τον Leonardo Di Caprio (το οποίο στα μάτια μου αφάιρεσε λίγο την ρετσινιά που του άφησε ο Τιτανικός)

και το εξαιρετικό 28 days later, από τις καλύτερες και πιο σοβαρές, κατ’ εμέ, ζομπο-ταινίες, και με την συγκλονιστική σκηνή του άδειου Λονδίνου μέσα.

Ακομα στο βιογραφικό του βρίσκονται οι ταινίες millions, a life less ordinary, sunshine (τις οποίες δεν έχω δει) μέχρι που φτάνουμε στο επίσης εξαιρετικό (καθ’ ότι χολιγουντιανό) και οσκαρικό Slumdog Millionaire με τη ζωή στις παραγκουπόλεις της ίνδιας.

Πέρσι έβγαλε και το 127 hours το οποίο δεν έχω δει.

Κατ’ εμέ πολύ χαρακτηριστικά στοιχείά του Boyle, είναι τα εξής: μια -όσο πρέπει (ούτε να σου βγάζει το λάδι, ούτε να στο πετάει στα μούτρα)- αγωνιώδης και αγχοτική τάση στις ταινίες του που σε κρατάει σε εγρήγορση, το καυστικό χιούμορ, η αρκετά σωστή επιλογή ηθοποιών, η δημιουργία κουλ χαρακτήρων, και φυσικά η εμβάθυνση στους χαρακτήρες αυτούς, χωρίς να γίνεται κάτι τέτοιο με φλυαρία.

Προσωπικά: Η ψήφος μου είναι μεταξύ shallow grave, trainspotting, slumdog millionaire. Θεωρώ και τα τρία τεράστιες και μοναδικες ταινίες. Είδομεν. Πολύ κοντα και οι 28 μερες

Όλες οι ταινίες που σημιώνει είναι σπουδαίες, με το ‘‘28 Days Later’’ να είναι η πιο αγαπημένη μου
…το ‘‘Sunshine’’ είναι μια καλή ιδέα δωσμένη όσο πιο βαρετά θα μπορούσε να δωθεί
:):!:

Και μόνο για trainspotting προσκυνάω, το λατρεύω. Το έχω δει αμέτρητες φορές και όμως ποτέ δεν είναι αρκετές :stuck_out_tongue: έχω δει επίσης 28 days later, the beach και slumdog millionaire τα οποία μου άρεσαν αλλά μέχρι εκεί. Αυτό που μου κάνει εντύπωση με τον Boyle είναι ότι γενικά οι ταινίες του δε μοιάζουν μεταξύ τους, είναι διαφορετικό στυλ κάθε φορά. Θέλω να δω και τις υπόλοιπες αλλά πιο πολύ με ψήνει το πρώτο.

από Danny Boyle έχω δεί Trainspotting, 28 days later, Slumdog Millionaire, 127hours. Όλες οι ταινίες έχουν κάτι ξεχωριστό, οι δύο πρώτες πιστεύω είναι οι πιο διάσημες, ειδικά το Trainspotting μπαίνει στη λίστα με τα “κλασικά” θα έλεγα, αλλά παρόλαυτα θα επιλέξω Slumdog Millionaire επειδή μου μοιάζει πιο γεμάτο σαν να ασχολήθηκε περισσότερο…

Aυτό πραγματικά ισχύει! Εκτός του ότι καταπιάνεται με τελείως διαφορετικά θέματα σε αρκετές ταινίες, δίνει σε κάθε μία μια πνοή διαφορετική, χωρίς όμως να χάνονται κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία της σκηνθοσίας του.

Να δεις οπωσδήποτε το shallow grave.

Ρε παιδια, να σας τη σπασω λιγο?
Αν εξαιρεσεις τις τρεις πρωτες του ταινιες που ηταν αμιγως βρετανικες και αυθεντικα δικες του ιδεες,στις αλλες οπως π.χ το αισχος που λεγεται ‘‘The Beach’’ αλλα και στο ‘Slumdog Millionaire’μαλλον,διεκπαιρεωτης χολυγουντιανων συμβολαιων ηταν,αρα πιο πολυ εκει ωφειλεται η διαφορετικοτητα των ταινιων του.
Αυτο βεβαια δεν αναιρει το γεγονος οτι ειναι σπουδαιος και ταλαντουχος σκηνοθετης.Προσωπικες μου αδυναμια παντως ειναι οι ταινιες :’‘Shallow Grave’’ και ‘‘28 Days Later’’.

ντάξει εγώ κύριως στάθηκα στο γεγονός ότι ακόμα και οι 2 αγαπημένες σου ταινίες του όπως και να’ χει είναι τελείως μα τελειώς (μα τελείως?) διαφορετικές μεταξύ τους…

Δεν είναι ούτε rodriguez να γυρίσει με το τσουβάλι 4-5 βρυκολακο-ζομπο ταινίες, ούτε guy richie να γυρίσει 4-5 oλοίδιου τύπου ταινίες στις οποίες είδε ότι είναι καλός (παρ’ όλο που πολλές μ’ αρέσουν):wink:

(βεβαια τα περισσοτερα σεναρια δεν ειναι του boyle αλλα αλλο αυτο)

Χα,βαλε και Τarantino μεσα και μαζι με Rodriguez και Guy Ritchie εχεις την τριπλετα των τριων πιο υπερτιμημενων σκηνοθετων/κλεφτων απο καταβολης κινηματογραφου.
Ασε αν συνεχισω θα βγαλω πολλη κακια γι αυτους τους τρεις που εκαναν τα b-movies μοδα(και καλα)ξεπατικωνοντας αυτουσιες σκηνες και ιδεες σκηνοθετων που δυστυχως εμειναν στην αφανια η ειναι γνωστοι μονο σε γνωστες του αντικειμενου!!!
Προσωπικη αποψη παντα εκφραζω.
Ευτυχως ο Danny Boyle δεν ειναι σ’αυτην την κατηγορια.
Αλλα ρε σεις εχω κανει εδω και μερες thread-αφιερωμα στον Abel Ferrara,το εχουν δει καμμια πενηνταρια νοματαιοι και δεν εχει σχολιασει κανεις.
Μπειτε και πειτε κατι!!!:slight_smile:

μαζί σου ρε με τα μπουνιά! Αυτό ακριβώς εννοώ. Δηλαδή ο boyle θα μπορούσε κάθε 2 χρόνια να φτιάχνει ταινίες σαν το trainspotting, να τα κονομοάει γερά, και να φτιάχνει σκόπιμα κι ένα “cult” μύθο γύρω από το όνομα του. Αλλά δε το΄κανε κι εκεί είναι η διαφορά:wink:

Παρ΄ότι δε γνωρίζω τον κύριο φερράρα θα περάσω κάποια στιγμή να διαβάσω τίποτα και να πω ενα γεια:p

απο μποηλ θεωρω αριστουργηματα το τρεηνσποττινγκ πανω απ ολα αλλα και σλαμντογκ μιλιονερ και 28 ντευς λεητερ!

αλλα και τα σαλλοου γκρεηβ και το μπιτς δεν πανε πισω οπως και το τελευταιο πολυ καλο 127 ωρες!

τα αλλα δεν τα χω δει αλλα γενικα μ αρεσει παρα πολυ η σκηνοθεσια του πολυ καθαρη με μπολικη δοση καινοτομιων ειδικα για εποχες 90ς και αν δεν κανω λαθος αυτα τα πλανα του αλλα και η επιτηδευμενη ληψη με πολλα στοπ καρε ηρθε στο προσκηνιο απο μποηλ :slight_smile:

Πάντως το slumdog millionaire το θεωρώ κι εγώ εξαιρετικότατη ταινία, και απ’ τις καλύτερες οσκαρικές τις προηγούμενης δεκαετίας, και μου κάνει εντύπωση που σε κάποια φάση έσκασε μια εποχή που αρκετοί το κράζαν για διάφορους λόγους (σαν ταινία πάντα)

Το ‘‘127 Ώρες’’ πότε βγήκε στους κινηματογράφους;:):!:

το Tρεηνσποτινγκ ειναι μια απο τις πιο μεγαλειωδεις κ ειλικρινεις ταινιες ολων των εποχων

του 2010 δεν είναι??

και το sunshine πολυ ενδιαφερον sci-fi thriller

και το millions πολυ καλο σε φαση συγχρονο παραμυθι…

Αυτά τα δύο τά’χω δει και να πω την αμαρτία μου, μου φάνηκαν πολύ βαρετά…μπορεί άμα τα ξαναδώ να αλλάξω γνώμη:):!:

Δεν ήξερα ότι έχω δει τόσες πολλές δικές του(5 από τις 9 του poll)

Κατά σειρά προτίμησης:
Trainspotting
28 days later
Slumdog Millionaire
127hours
The Beach

Ψήφισα 28 days later

Ξεκάθαρη νίκη του Trainspotting. Απορώ πώς άρεσε το Slumdog πάντως. Προσωπικά το βρήκα αρκετά κακόγουστο μπολιγουντιανό δημιούργημα με κλισέ.

υπερβολή! πιστευω.

Κατ’ αρχας βρηκα πολυ εξυπνο το ολο στορυ/στησιμο του ζουμιου (δηλαδή μέσα από το ριαλίτι κλπ κλπ). Τι διαολο μονο εγώ?

Δευτερον σκηνοθετικα-φωτογραφιά κλπ το βρήκα γαμάτο.

Τριτον εγω -ο μη συνηθισμενος στο μπολιγουντ ευρωΠΕΟΣ θεατης που μου πλασαρει κατι πρωτοτυπο το γνωστο και συνηθισμενο πλεον χολιγουντ- το βρηκα διαφορετικο/πρωτογνωρο. Φανταζομαι κι αλλοι! Τι σκατα τοσος κοσμος εχει δει με το κουταλι bollywood? Εγω μονο τον γαμω των μουσονων ειχα δει, και τον τερμινατορ του ραδιο αρβυλα.

Τεταρτον θα μου ρθει με εδιτ:p

Μειον μονο ειναι λιγο μια κοιλια προς το τελος, αν θυμαμαι καλα…

Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, Choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed- interest mortgage repayments. Choose a starter home. Choose your friends. Choose leisure wear and matching luggage. Choose a three piece suite on hire purchase in a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing sprit- crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing you last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked-up brats you have spawned to replace yourself. Choose your future. Choose life? But why would I want to do a thing like that?

Trainspotting