Digital Art

Νομίζω χρειάζεται ένα thread για αυτόν τον ραγδαίως αναπτυσσόμενο κλάδο της ζωγραφικής / Comics κτλ

Να ξεκινήσω λοιπόν με τον από κάτω.


http://jeikdion.blogspot.com/

Jeik Dion γάλλος.

έχει και πολύ καλό γούστο στην μουσική 8)

Απότι βλέπω έχει και δικό του κόμικμπούκ:

αλλά και εκθέσεις:

Υπέροχος!

Πολύ ενδιαφέρον θρεντ και εξίσου ενδιαφέροντα τα λίνκια πάνω για τον Γάλλο…

Αλλά έχω ένα δυο προβληματισμούς ρε συ L.Eye. Μήπως είναι περισσότερο “εξειδικευμένο” απ’οτι χρειάζεται? Και δεύτερον, τι κάνουμε με την περίπτωση της συνδιαστικής τέχνης, εκείνη που αναμειγνύει παραδοσιακές και ψηφιακές τεχνικές? (προσωπικά δε μπορώ να καταλάβω για πολλές περιπτώσεις αν ένα έργο έχει γίνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποκλειστικά, κάτι που είναι προς τιμήν του).

Συν οτι εγώ προσωπικά συχνά δουλεύω συνδιάζοντας το ένα με το άλλο. Δεν είναι αποκλειστικά “ψηφιακή vs παραδοσιακής” τέχνη εδώ, υπάρχουν και ενδιάμεσα.

Όπως και να χει, εδώ φαντάζομαι μπαίνουν και δουλειές τύπου φωτομοντάζ, εξώφυλλα που έχουν γίνει με ψηφιακό τρόπο, εικονογραφήσεις ανάλογες, matte paintings, κλπ… Γενικά αν καταλάβει ο κόσμος πόσα γύρω μας συμπεριλαμβάνονται στην ψηφιακή τέχνη, μπορούν να μπουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα εδώ μέσα…

Εν ολίγοις, θέλω να δω το θρεντ αυτό να έχει κίνηση και προτάσεις, μπας και μάθουμε και τίποτα παραπάνω, αλλά το ιδανικό θα ήταν να το είχαμε σε κανένα εικαστικό φόρουμ ξέρω γω. :stuck_out_tongue:

:thumbup:

Ο Vitaly S. Alexius ειναι μαλλον ο μοναδικος που ξερω.Ορισμενα απο τα σχεδια του ειναι πολυ γνωστα οπως το spoiler απο κατω.

Εχει και δυο πολυ ωραια tutorial για τον τροπο που σχεδιαζει.

Εχει και το δικο του κομικ : http://romanticallyapocalyptic.com/archives

Το account του στο deviantart: http://alexiuss.deviantart.com/

Μωρέ λές να πάει άπατο το threadάκι; :frowning:

Digital art που έχει να κάνει:

computer painting software
3D art
Digital Comics
κτλ…

Βασικά οι καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνικές το “ομολογούν” ανοιχτά πλέον :smiley: οπότε με ένα ψάξιμο στο blog του εκάστοτε καλλιτέχνη φένεται αυτό.

Ο από πάνω είναι ΑΡΡΩΣΤΟΣ.

@ Stonestef, άψογο ποστ και πολύ χάρηκα που συμπεριέλαβες και tutorials του τύπου! Μακάρι να δούμε κι άλλα τέτοια ποστάκια! :thumbup:

@ L.Eye, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την μέλλουσα κίνηση του θρεντ, αν και ποστ σαν του Stonestef μου δίνουν ελπίδες! Απλά δεν ξέρω πόσος κόσμος ασχολείται εδώ μέσα. Προσωπικά δεν έχω να προτείνω κάποιον δημιουργό πάντως, βλέπω πάρα πολλές ωραίες δουλειές εδώ κι εκεί, ψάχνω τεχνικές και tutorials, αλλά δεν κρατάω ονόματα.

Κατα τ’ άλλα υπάρχουν αυτοί που χρησιμποιούν εξ’ολοκλήρου ψηφιακές τεχνικές. Και εκείνοι που χρησιμοποιούν εν μέρει ψηφιακές τεχνικές. Και για τους δεύτερους πραγματικά είναι δύσκολο να καταλάβεις βλέποντας μόνο το αποτέλεσμα!

Τα κόμικς πχ. Συνήθως γίνονται με ανάμιξη των δύο. Μολύβια/μελάνια (συνήθως) στο χέρι και χρώμα ψηφιακά. Υπάρχουν και περιπτώσεις που γίνονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εξ’ολοκλήρου, αλλά δεν είναι ο κανόνας…

Όπως και να χει, nice και ενδιαφέροντα links παίδες.

Δεν σκαμπάζω ιδιαίτερα, ενώ και όταν το αποτέλεσμα προδίδει άμεσα ότι είναι δουλειά πισιού με απωθεί. Παρόλα αυτά, από συνδυαστικές μεθόδους, που λέει κι ο έλλανορ, βγαίνουν ωραία πράγματα. Ο [I][U][B]Helm[/B][/U][/I] πόσταρε προσφάτως στο μπλογκ του πολλά σκετσάκια που φτιάχτηκαν με το scribbler. Επίσης ασχολείται και με pixel art, στο μπλογκ του έχει πολύ πράγμα και μαζί με τις δουλειές του έχει και ΠΟΛΛΕΣ πληροφορίες που αφορούν το πώς γιατί πότε φτιάχθηκε το κάθε τι.

Το thread λογικα δεν θα μαζεψει replies απο πολλους χρηστες αλλα και ενας μονο να μαθει κατι απο το reply καποιου αλλου,θα εχει “βγαλει τα λεφτα του”.Εδω υπαρχουν thread που παει ο αλλος και γραφει τι εφαγε το μεσημερι…Εψαξα στα favourites μου στον chrome και βρηκα την σελιδα του (νομιζω οτι λεγεται) Ryohei Hase.Τον ειχα αποθηκευσει πριν πολυ καιρο για να τον κοιταξω καποια στιγμη και τελικα τον ξεχασα.Μεχρι πριν λιγο νομιζα οτι τα κανει ολα στο χερι οπως αυτο εδω


και δεν ειχα σκοπο να τον αναφερω αλλα βρηκα ενα tutorial του και τελικα εχει κανει το απο πανω σχεδιο με photoshop…:?

To site του(υποψιν,εχει scroll δεξια-αριστερα): http://ryoheihase.com/top.html

Το deviantart του: http://ryohei-hase.deviantart.com/

Αυτό εδώ τα λέει όλα πιστεύω! Συμφωνώ απόλυτα. :slight_smile:

Για την ώρα λοιπόν λέω να προτείνω σε όλους όσους ασχολούνται με το photoshop την ακόλουθη κα-τα-πλη-κτι-κή σειρά απο tutorials:

[B][I][I][U]You Suck At Photoshop[/U][/I][/I][/B]

Πρόκειται για μια σειρά περίπου 20τόσων μικρών επεισοδίων, όλα εκ των οποίων τα βρίσκετε ανεβασμένα στο youtube. Ο τύπος που το παρουσιάζει δεν υπάρχει, απλά, [U]και καλά[/U] ένας καμμένος loser, με έναν αποτυχημένο γάμο, που ειρωνεύεται τους πάντες και τα πάντα (εξ’ου και ο τίτλος!), ενώ παράλληλα παραδίδει μαθήματα photoshop που δεν απευθύνονται ούτε σε άτομα που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ, ούτε σε τέλειους επαγγελματίες, αλλά στην ενδιάμεση κατηγορία.

Η σειρά βγάζει τρελό γέλιο, και ο τρόπος που παρουσιάζεται για μένα είναι ο ιδανικός αν μιλάμε για tutorials: μάθηση με χιούμορ! Δε μαθαίνει κανείς Photoshop εκ του μηδενός απο τη σειρά, το ξαναλέω (είναι και σχετικά μικρά σε διάρκεια τα επεισόδια), όλο και κάτι που δεν ήξερε ωστόσο μπορεί να βρει κάποιος που ασχολείται… Έπειτα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο φωτογραφικό κομμάτι του photoshop, όχι στο ζωγραφικό, αλλά εντάξει. Και σε τελική ανάλυση, για το γέλιο που ρίχνει κανείς αξίζει και με το παραπάνω.

Η σειρά είχε γίνει τόσο πετυχημένη στον πρώτο κύκλο της να καταλάβετε που έγινε και δεύτερος… Το συνιστώ χωρίς δεύτερη σκέψη!

Μιλάμε ο τύπος του stonestef είναι όλα τα ναρκωτικά του κόσμου ταυτόχρονα.

Που λέτε, δεν έχω χρησιμοποιήσει photoshop ΠΟΤΕ στην ζωή μου, θέλω όμως πολύ, όταν βρώ χρόνο θα αρχίσω από τον από πάνω οδηγό!

Δεν σας κρύβω οτι από τότε που έφτιαξα το τόπικ έχω μπεί σε σκέψεις του τύπου: κατά πόσον είναι αμιγώς τέχνη το digital art και κατά πόσο τεχνική.

πχ, το texturing του photoshop που δουλεύει εντελώς αυτόματα, είναι προφανώς μια τεχνική, η σύλληψη όμως της σωστής υφής και το σωστό “utilising” της είναι θέμα καλλιτεχνίας ή απλώς γούστου…?
Το smudge στον καμβά, το smudge στο χαρτί και αυτό στο PS, είναι η ίδια τεχνική αλλά κατά πόσον ας πούμε “μειώνει”, η οχι, την καλλιτεχνική του υπόσταση σε ένα έργο τέχνης το οτι δεν έχεις άμεση επαφή με το υλικό σου;

Τελικά, Καλλιτεχνία είναι κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο λίγοι, ανεξαρτήτως μέσου;
Καλλιτεχνία είναι η πρόθεση μόνο? Αν χρησιμοποιήσω ψηφιακά μέσα για να δημιουργήσω αυτό θα αφαιρέσει καλλιτεχνική αξία;

Και σαν απλός λάτρης της τέχνης(οχι σαν δημιουργός) θα εκτιμήσω περισσότερο έναν καμβά που μυρίζει φρέσκο χρώμα ή το ίδιο;;;

Dunno, just asking.

edit: Ο τύπος στον οδηγό είναι κωμικός; :stuck_out_tongue:

Ο τύπος είναι ΘΕ-ΟΣ. Κάτι παίζει προς το τέλος βασικά, μια “αποκάλυψη”, που ενδεχομένως σχετίζεται με αυτό που λες περί κωμικού. Πάντως όπως είπα πριν, για κάποιον που δεν έχει ξαναδουλέψει ποτέ στη ζωή του photoshop, τα βίντεο αυτά δεν είναι η τέλεια αρχή, μια που προυποθέτουν κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις… Ωστόσο με το που πάρει κανείς τις στοιχειώδεις αυτές γνώσεις, επιβάλλεται να δει αυτά τα βιντεάκια…

Και μόνο για το γέλιο που θα ρίξει αξίζουν. 8)

Κατα τ’ άλλα. Η τέχνη κρίνεται απο το αποτέλεσμα. Και [U][B]μόνο[/B][/U]. Απο εκείνο που λέμε “αισθητική” του έργου.

Το μέσο είναι απλά ένα μέσο. Ο σωστός δημιουργός ξέρει να χειρίζεται το μέσο με τρόπο τέτοιο ώστε να φέρει τα επιθυμητά για τον ίδιο αποτελέσματα. Ο λάθος δημιουργός [I]αφήνει[/I] το μέσο να τον παρασύρει, [I]κατευθύνεται[/I] απο τις - όποιες - τεχνικές “διευκολύνσεις” του.

Αποτέλεσμα? Ένα κακό έργο.

Άμεση επαφή με το έργο έχεις πάντα. Μπορεί κάποιος να σχεδιάζει στο χαρτί ή να σχεδιάζει σε μια οθόνη… αλλά [B]σχεδιάζει[/B] και στα δύο. Και εκείνος που ξέρει να σχεδιάσει καλά, θα το κάνει και με τα δύο μέσα, εκείνος που δεν ξέρει, θα αποτύχει και με τα δύο μέσα. Πολλοί μπορούν να έχουν την πρόσβαση στο μέσο… Λίγοι όμως θα κατορθώσουν να παράγουν κάτι της προκοπής απ’αυτό.

Οι σωστοί λοιπόν φίλοι της τέχνης πιστεύω ξέρουν να εκτιμούν οτιδήποτε έχει μια αισθητική αξία και χρειάστηκε κόπο και ικανότητα για να γίνει, ανεξαρτήτως του μέσου. (η διαφορά του καμβά και του “original στο χέρι” γενικώς είναι απλά οτι [I]μυρίζουν[/I] γνησιότητα, και είναι αδύνατο να αναπαραχθούν, στυλ μαζικής παραγωγής, να βγουν φωτοτυπίες, αντίτυπα κλπ… απο αυτή την άποψη κατανοητό το οτι εμπνέουν το δέος που εμπνέουν).

Ωραίος, ήθελα να ακούσω μια άλλη γνώμη.

Δεν μπορώ εκείνους που απορρίπτουν τόσο στεγνά ότι έχει να κάνει συνδιασμό τεχνολογίας και τέχνης.

Παρόλαυτα υπάρχει ένας κλάδος που αγάπησα ως “φυσικό” σαν παιδί και πλέον έχει κατακλυστεί από 3D art, μιλάω για τα κινούμενα σχέδια.
Όσα και να δώ, απλά δεν μπορώ να να νιώσω το ίδιο που ένιωθα παλιά. Μου φένονται ποιό… ψυχρά. Ευελπιστώ όμως πως με την ανάπτυξη των γραφικών αυτό θα βελτιωθεί :slight_smile:

Όσο αναφορά τον οδηγό είμαι ήδη στο 8 :smiley: πολλά πράγματα τα θυμάμαι από το paintshop οπότε δεν νομίζω να δυσκολευτώ. Το μόνο που χρειάζομαι είναι το photoshop τωρα! :slight_smile:

Πες τα ρε για τα κινούμενα σχέδια! Μας τα χουν πρήξει με τα 3d! Καλό και το τρισδιάστατο, αλλά φτάνει να δει κανείς ένα παλιό καρτούν του disney ας πούμε, της δεκαετίας του '40, και θα καταλάβει…

Σταματάω εδώ τον διάλογο μπας και ακούσουμε και καμιά άλλη γνώμη/πρόταση.

Ειναι αυτο που λεει ο ellanor,οταν ο αλλος ξερει να σχεδιασει,θα το κανει με οποιοδηποτε μεσο.Στην ερωτηση “τεχνικη ή τεχνη”,ψηφιζω τεχνη.Το γεγονος ομως οτι το photoshop(και οποιοδηποτε αλλο παρομοιο προγραμμα) δινει στον καθενα την δυνατοτητα να χρησιμοποιησει εργαλεια τα οποια δεν θα χρησιμοποιουσε αλλιως, καταληγοντας ετσι στο να ειναι η πλειοψηφια των “εργων” για τα μπαζα,μας κανει να μην το βλεπουμε σαν τεχνη.Δεν λεω οτι ειμαι εναντιον.Απλα,το παραπανω γεγονος,το οτι μπορει ο καθενας να δημιουργησει κατι με τα ιδια εργαλεια που εχουν ολοι οι αλλοι,κανει αυτη την τεχνη να μην φαινεται τοσο ξεχωριστη.Να μην σου βγαζει αυτο το δεος που ειπατε και πιο κατω.Ελπιζω να καταλαβαινετε πως το εννοω,δεν ειμαι και ο καλυτερος στον γραπτο λογο.:-s

δεν ασχολούμε καθόλου με digital art μόνο με το βίντεο μοντάζ απλά ήθελα να τονίσω πως το photo shop και άλλα προγράμματα παρόμοιου είδους κατα την γνώμη μου έκαναν το κακό το ότι οδηγούν σε μια υπερφόρτωση της εικόνας.Δεν ξέρω αν είμαι off topic για αυτά που λέω.Εννοώ πως τα εργαλεία που προσφέρουν όχι απλά έχουν τα αποτελέσματα που ανέφερε ο αποπάνω αλλα πολλές φορές οδηγούν και τους πραγματικούς καλλιτέχνες στο να υπερφορτώσουν τα δημιουργήματα τους και έτσι να τα αλλοιώσουν

Metalmilitia, η όποια υπερφόρτωση είναι επιλογή του καλλιτέχνη. Υπάρχει ψηφιακή τέχνη πηγμένη στην λεπτομέρεια και ψηφιακή τέχνη αφαιρετική πέρα ως πέρα. Όπως και η χειρωνακτική τέχνη βασικά…

Η ουσία αυτού που λέτε θεωρώ (και συμφωνώ) είναι πως το μέσο (πχ το photoshop), λόγω των διευκολύνσεων που (εκ πρώτης όψεως και [I]φαινομενικά[/I]) παρέχει, [B]παρασύρει[/B] τον δημιουργό στο να γεμίσει το έργο με εφέ και διάφορα “κόλπα”, μειώνοντας έτσι την τελική καλλιτεχνική του αξία…

Αλλά ο σωστός δημιουργός ξέρει πως αυτό δεν είναι παρά μια παγίδα, και μπορεί να την αποφεύγει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο photoshop ας πούμε είναι η επιλογή “filter”, που δίνει τη δυνατότητα για διάφορα εύκολα και γρήγορα (με ένα κλικ) εφέ στην εικόνα, πχ να φαίνεται “μεταλλική”, σα να χει γίνει με μολύβι, με watercolors, με grains, κλπ… Το αποτέλεσμα είναι γρήγορο μεν, ωστόσο βγάζει μάτι οτι δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση απο τον δημιουργό και είναι όλα εφέ… (αφήστε που η μετατροπή δεν έχει καμία σχέση με πραγματικά μολύβια, νεροχρώματα κλπ).

Κατα τ’ άλλα. Για να παρουσιάσω δύο εντελώς διαφορετικά, αλλά εξίσου κορυφαία στυλ. Υπάρχει [B]αυτή[/B] η ψηφιακή τέχνη:

Matte painting by Dylan Cole.

…Υπάρχει και [B]αυτή[/B] η ψηφιακή τέχνη:

Artist: Christoph Niemann

Το εύρος είναι ανεξάντλητο.