Dissection

Οι συστασεις περιττες.Οι αρχοντες του σουηδικου μπλακ,με μια μουσικη ιδιοφυια αλλα και ιδιαιτερη προσωπικοτητα για ηγετη.Οχι ακριβως παιδι για σπιτι.

Αυτος ειναι ο Jon Nödtveidt(vocals/lead guitar)που μετα τα αριστουργηματα The Somberlain και Storm Of The Light’s Bane(που βεβαια δε θα ηταν τα ιδια χωρις τη μεγαλη συμβολη και εμπνευση του John Zwetsloot)μπαινει φυλακη για συνενοχη σε φονο,επιστρεφει αλλα η εμπνευση φαινεται να χει μεινει στη στενη.Οι Dissection(ΝΤΑΙ κι οχιι ΝΤΙ οπως τους προφερουν αρκετοι:p) βγαζουν το απροσμενα κακο Reinkaos και δυο περιπου μηνες μετα απο τη τελευταια τους συναυλια ever στη Στοκχολμη,ο Jon δινει τελος στη ζωη του στο διαμερισμα του…

Δε γινεται και δεν ειναι δικαιο να βαλω τα πιστευω του πανω απο τη μουσικη κληρονομια που αφησε πισω του.Αλλωστε δεν ειναι ο πρωτος ουτε ο τελευταιος μουσικος που πολλοι θαυμαζουμε ως μουσικο αλλα οχι και ως ανθρωπο,right?
Και μιας και πλησιαζει και η επετειος του θανατου του ας πω ενα R.I.P.Γι’αυτα εδω που απο τοτε που τα πρωτοακουσα πριν δυομιση περιπου χρονια μεχρι και τωρα με μαγευουν και με ταξιδευουν καθε γαμημενη φορα που τα βαζω να παιξουν…

Mακαρι να τους ειχα προλαβει και live…

(Eχω βαλει και ενα poll επι την ευκαρεια κυριως για να δω ποιο απο τα πρωτα δυο θα επικρατησει.Ξερω οτι οι παλιουρες θα το ριξουν στο Somberlain αλλα εγω τα θεωρω και τα δυο 10αρια ακατεβατα…)

θυμάμαι τους Dissection τους πρωτάκουσα το 2000 σε καλοκαιρινες διακοπες στο Ναυπλιο, σε τελειως ακυρο σκηνικο, αλλα μιλαμε το storm of the lights bane μου καρφωθηκε με την μια…εξαιρετικος δισκος, λιιιγο καλυτερος απο τον πρωτο
κατα ταλλα, το Reinkaos μαυρα χαλια, οπως και η συναυλια τους στο Αν το 2005 νομιζω…αλλα τουλαχιστον τους ειδαμε λαηβ

thorns of crimson death!

Aν υπαρχει ενα γκρουπ απο το μπλακ (αν και ενας τετοιος μονοδιαστατος χαρακτηρισμος τους αδικει,αυτο που εκαναν μεσα σε μολις 2 αλμπουμς δεν μπαινει κατω απο καμια ταμπελα) το οποιο πραγματικα προσκυνω αυτο ειναι ετουτοι εδω!!!

Δεν γινονται ευκολα συγκρισεις μεταξυ των 2 αυτων αριστουργηματων(τι να πεις δηλαδη οτι το ενα ειναι του 9/10 ενω το αλλο του 10’?).Αν δεν ειχαν γινει οι μαλακιες στο ενδιαμεσο και ουσιαστικα στη πιο κρισιμη καμπη της καριερας τους τοτε θα μιλαγαμε αυτη τη στιγμη για ΤΗ ΜΠΑΝΤΑ!!!

Το Reinkaos ηταν μετριο αλλα εγω προσωπικα δεν το λογαριαζω ως Dissection αλμπουμ μιας και ηχητικα αλλα και αισθητικα απειχε ετη φωτος ακομα και απ αυτο που φαινομενικα θα ηταν το τριτο τους αλμπουμ αν ειχε κυκλοφορησει το 99.

Το λαιβ το φθινοπωρο του 04 ηταν μεγαλη εμπειρια για μενα.Σιγουρα θα ταν καλυτερα να τους βλεπαμε με το line up του 95 αλλα ακομα κι ετσι ηταν Dissection γιατι Dissection=Jon.

Off Topic:Ουσιαστικη (ηχητικα παντα) συνεχεια του τι εκαναν οι Dissection αποτελεσαν οι Soul Reaper(των πρωην Dissection Kellgren και Norman) που εβγαλαν στη τριετια (2000-2003) 2 κολασμενες δισκαρες (Written In Blood,Life Eraser)must για τους οπαδους της μπαντας.

Tα δύο πρώτα είναι φοβερά όντως και κάθε οπαδός του black/death - κάπου ανάμεσα ότι μπαίνουν για μένα - νομίζω οφείλει να τα έχει λιώσει. Τώρα για το ποιόν του Nödtveidt μπορεί να πει ο καθένας οτιδήποτε, το σίγουρο είναι πως είχε μεγάλη σύγχυση στην κεφάλα του. Για το Reinkaos δεν έχω άποψη, το έχω ακούσει κανά 2 φορές αφότου όμως είχα περάσει τη φάση και δε μου έμεινε ιδιαίτερα. Για το άλμπουμ αυτό περιμένω να δω τη γνώμη Weedow που το έχει λιώσει βέβαια…

Εδιτ: μπορεί να είναι χιτάκι, αλλά δε σημαίνει ότι το Where dead angels lie δεν είναι από τα ομορφότερα μελωδικά κομμάτια που έχουν γραφτεί στη φάση αυτή εκεί πάνω στη Σκανδιναβία…

πιστεύω πως το Reinkaos είναι αδικημένο άλμπουμ και αξίζει μεγαλύτερης προσοχής και εκτίμησης από τον κόσμο. σίγουρα δεν είναι στο πνεύμα των δύο πρώτων αλλά περιέχει μερικές σπουδαίες στιγμές. βέβαια εγώ δεν είμαι ο σκληροπυρηνικός οπαδός του είδους (satyricon γιά παράδειγμα προτιμώ σαφώς τα άλμπουμ από το volcano και μετά καί όχι τα κλασσικά πρώτα) αλλά κουβέντα να γίνεται :smiley:

θα αποφύγω να ψηφίσω γιά την ώρα

Πολυαγαπημενη μπαντα.Τα 2 πρωτα αλμπουμ τους ειναι απιστευτα.
Μοναδικος συνδυασμος black/death με καταπληκτικη δουλεια στο καθε οργανο ξεχωριστα
και ιδιαιτερα στις κιθαρες.Ηχος-σφραγιδα και φωνη οπως πρεπει !
Storm Of The Light’s Bane απο μενα μονο και μονο επειδη το ακουσα πρωτο.

@Redrum : Το Where Dead Angels Lie ειναι ενα απο τα καλυτερα τραγουδια του ακραιο χωρου.

Γι’αυτους ειχα διαβασει στο Hammer αλλα δεν τους ειχα ψαξει τοτε.(Δεν γινοταν κιολας).

Υ.Γ. Μην ξεχναμε και τα καταπληκτικα εξωφυλλα απο τον Kristian Wahlin.

Ετσι.

Ειδικα η εκδοση του Rebirth που χρησιμοποιουν το No Dreams Breed in Breathless Sleep για prelude ανατριχιαζει συμπαντα…

H βιντεοκασεττα-σπλιτ με τους Dimmu ειναι για την εποχη που κυκλοφορησε ποολυυυ σημαντικη.
Την ειχα αγορασει επειδη εκεινη τη περιοδο τους γουσταρα πολυ χωρις να ξερω τους Dissection.
Tελικα μετα απο λιγο καιρο ειχα σταματησει να βλεπω το δευτερο μερος της κασεττας με τους Νορβηγους.

Οπως λεει και ο pumpkin στην αρχη, οι συστασεις περιττες. Ενα συγκροτημα απο τα λιγα, το οποιο εβγαλε δυο δισκους που πρωσοπικα τους θεωρω ισαξιους. Νιωθω πολυ τυχερος που μπορεσα να τους δω ζωντανα οταν επισκεφτηκαν την Ελλαδα για το Reinkaos…

To Ρεινκαως είναι αλμπουμάρα ρε παιδια, τι είναι αυτα που λέτε !! Είναι αλμπουμάρα !!

εχμ… ζηλεύω…

Και έψαχνα να δω αν υπάρχει θρέντ γι αυτούς τους θεούς του σουηδικού Black metal.:smiley: Τα 2 πρώτα τα έχω λιώσει ενώ από το Reinkaos (2006) έχω ακούσει μόνο 2-3 μεμονωμένα κομμάτια που γαμάνε! Μπάντα που άφησε το δικό της στίγμα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα (επηρέασε μπαντάρες όπως οι Naglfar και οι Watain).
Φοβερές μελωδίες και μερικοί από τους ωραιότερους στίχους στο είδος (αν και δεν είμαι ο ιδιαίτερα ψαγμένος Blackster όπως αρκετοί εδώ μέσα). :respect: για τη διασκευάρα στο The Antichrist των Slayer και στο Elizabeth Bathory των Tormentor.
Παράπονο μου που δε πρόλαβα να τους δώ live:(.

Όσο για το αγαπημένο μου άλμπουμ, δε ξερω, αλλά το αγαπημένο μου τραγούδι είναι ένα:
A spell was cast and the sky turned red
The angel’s heart froze to ice
in the gloomy sky
THE SILENCE WHERE DEAD ANGELS LIE!!:metal:

Άκουσα μερικά κομμάτια τους. Όντως κολασμένο Death metal με επιρροές από Dissection στις ατμόσφαιρες και τις μελωδίες. Πάρα πολύ καλή μπάντα και παίρνουν πόντους για τη πολύ καλή διασκευή στο Fall From Grace των Morbid Angel. Ευχαριστώ για τη πρόταση φίλε!:wink:

E, το Storm…είναι από τους καλύτερους μελωδικούς black/death δίσκους της δεκαετίας του 90, οπότε τι να λέμε. Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το τελευταίο τους όμως.

Τα 2 πρώτα άλμπουμ είναι απλά επικά! Το Storm Of The Light’s Bane μου αρέσει ελάχιστα πιο πολύ απο το The Somberlain. Το συναίσθημα του melodic black που βγάζουν οι Dissection στα άλμουμ λίγες μπάντες το βγάζαν τοτε!Το 3ο άλμπουμ πάροτι είμαι λάτρης και της melodic death σκηνής, δεν με τρέλανε για να πω την αλήθεια. Παρόλα αυτά, τα 2 πρώτα άλμπουμ τους σημάδεψαν την σκηνη του μελωδικού μπλακ μέταλ! :roll:

Κορυφαιοι νταξ τι να πει κανεις για τους Dissection οχι επειδη ειμαι fan τους αλλα και το
Reinkaos γαμησε ασχημα για μενα…θρυλικη μπαντα ανετα μεστην 5αδα των καλυτερων συγκροτηματων της black metal!Το storm of the light’s bane ειναι το αγαπημενο μου album απο αυτους και μεστην 3αδα των αγαπημενων μου album γενικα