4η σεζόν καπούτ
Μαζί με την 3η μέχρι τώρα, εύκολα οι καλύτερες σεζόν -ίσως και από όλες τις σεζόν μέχρι και σήμερα-. Αν στην πρώτη σεζόν το μεγάλο + για μένα ήταν το main arc με τον Master, εδώ το μεγάλο + δεν είναι τίποτα άλλο από την Ντόνα, την καλύτερη companion του Doctor στην σειρά γενικότερα! Ανεβάζει πολύ τα μέτρια επεισόδια και η χημεία της με τον Doctor είναι εξωπραγματική για τα δεδομένα της σειράς. Το βλέπω με την δικιά μου και κάπου στα μισά της μπήκε ότι η Ντόνα είναι ίσως αδερφή του Doctor και πραγματικά δεν μου έκανε καμία εντύπωση, μιας και ο Tennant και η Tate συμπληρώνουν ερμηνευτικά ο ένας τον άλλον απίστευτα, σχεδόν μεταφυσικά
Στα ίδια πλαίσια με τις προηγούμενες 2 σεζόν και αυτή, ξεκινάει πιο χαμηλά και σταδιακά απογειώνεται… ίσως, σαν γενικότερο σχόλιο, τα ‘’μέτριά’’ της επεισόδια να μην φτάνουν τα αντίστοιχα ‘’μέτρια’’ της τρίτης σεζόν, που τα θεωρώ καλύτερα. Το κεντρικό arc που ξεδιπλώνεται στα τελευταία επεισόδια, δεν είναι για εμένα το ίδιο εθιστικό με εκείνο της 3ης και τον Master αλλά και πάλι πάρα πολύ κοντά σε αυτό, για χιλιοστά μόνο πιο πίσω. Τα ΚΑΛΑ επεισόδια της σεζόν, είναι άψογα! Overall, θα έλεγα πως η 3η σεζόν μου άρεσε πιο πολύ αλλά κυρίως για αυτό φταίνε τα ‘’μέτρια’’ επεισόδια της, που τα προτιμώ από αυτά της 4ης. Αλλά και πάλι μιλάμε για πολύ μικρή διαφορά και αρκετό ξεκάθαρα προσωπικό γούστο σε κάποια εκ αυτών έναντι άλλων. Και οι 2 σεζόν είναι Doctor Who στα καλύτερά του.
Επίσης στην σεζόν αυτή ο Russel γράφει κάποια από τα καλύτερά του επεισόδια στη σειρά και του δίνω μεγάλο credit που με έκανε τελείως να ξεχάσω τον σεναριογράφο των κλανιάριδων εξωγήινων μια και καλή και να τον θυμάμαι πλέον σαν τον σεναριογράφο πχ του Midnight ή των καταπληκτικών διαλόγων των Dalek/Davros του φινάλε…τέλος, το supporting cast με highlight τον συγκινητικό Wilfred αλλά και το αλα Avengers mega-crossover του φινάλε με το cast από το Torchwood και το Sarah Jane Adventures, τα δίνουν πραγματικά όλα!
Aρχικά, πολλά <3 στο αγαπημένο μου μέχρι τώρα Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο της σειράς, το ‘’ Voyage of the Damned’’. Guest από την Kylie Minogue στην καλύτερη companion που δεν είχε ποτέ ο Doctor μετά και την Μούλιγκαν του Blink, ωραίο, αστείο, επικό, σκοτεινό και ακραία περιπετειώδες επεισόδιο που μοιάζει ξανά βγαλμένο από βιβλίο του Douglas Adams. Doctor κατά λάθος λαθρεπιβάτης σε πελώριο διαστημόπλοιο που έχει φτιαχτεί κατ’ εικόνα του Τιτανικού… what can possibly go wrong?
Στη συνέχεια η σεζόν ξεκινάει με τo “ Partners in Crime’’ , κλασσικό μέτριο πρώτο επεισόδιο Doctor Who αλλά την διαφορά εδώ την κάνει η κωμωδία μεταξύ Tennant και Tate που με το καλημέρα γίνονται established σαν το νέο δίδυμο της συμφοράς .Οκ το επεισόδιο έχει να κάνει με ζωντανό…λίπος με αλα baby Yoda cuteness level και μετά από 4 σεζόν δέχεσαι το b-movie στοιχείο του πιο εύκολα, αν και εδώ προσωπικά με ζόρισε λίγο σε κάποια σημεία …
Επόμενο το ‘’ The Fires of Pompeii’’ με 2 ενδιαφέροντα guests από 2 μελλοντικά σταθερά μέλη της σειράς .Μέτριο επεισόδιο στη μεγαλύτερή του διάρκεια, όπου ο Doctor ταξιδεύει κατά λάθος στην Πομπηία μια μέρα πριν εκραγεί το ηφαίστειο και έρχεται αντιμέτωπος με μια εξωγήινη απειλή αλλά και κάποια ηθικά αδιέξοδα που του προκαλεί η Donna. η χημεία Tennant και Tate το κουβαλάνε αρκετά και το αρκετά δυνατό φινάλε αποζημιώνει για τα πρώτα 30 λεπτά και την μέτρια ιστορία!
‘’ Planet of the Ood’’ στη συνέχεια, με τον Doc και την Donna να μπλέκουν σε πλανήτη παραγωγής Ood σκλάβων με τον διαγαλαξιακό καπιταλισμό και τα δικαιώματα των Oods. Συνεχίζει την μετριότητα παρόλα αυτά, με κάποιες καλές στιγμές τρόμου και κωμωδίας, ένα πρώτο hint για το φινάλε της εποχής Tennant-Russel και αυτά.
Διπλό ‘’ The Sontaran Stratagem/Τhe Poison Sky’’ , άνισα επεισόδια με αρκετές καλές στιγμές, καλό fun service –‘’are you my mommy’’-, μια επική διάθεση, ωραία εισαγωγή για τους Sontarans -που δεν είμαι και τρελός φαν αλλά έχουν πλάκα-, επιτέλους more Wilfred και επιστροφή της Martha Jones. Λίγο όμως η όλη φάση με κλωνοποίηση, ρύπανση κτλ δεν με κράτησε τόσο, ούτε το μιλιταριστικό του ύφος, ούτε το side story με την Ακαδημία και τον πιτσιρικά ιδιοφυία…
Τελευταίο στη σειρά των μέτριων επεισοδίων το ‘’ The Doctor’ s Daughter’’ , όπου σε έναν πλανήτη όπου οι 2 φυλές που κατοικούν εκεί αναπαράγονται συνεχώς μέσω DNA και μια μηχανή κλωνοποίησης -για να μην υπολείπονται ποτέ από στρατιώτες καθώς εμπλέκονται σε έναν αιώνιο πόλεμο μεταξύ τους για άγνωστη αιτία-, κάποιος μέσω του DNA του Doctor δημιουργεί μια στρατιώτη με όλα τα χαρακτηριστικά του Time Lord… ενδιαφέρον concept, αρκετές ωραίες στιγμές εδώ και εκεί -όπως η αλα Mordor επιφάνεια του πλανήτη- αλλά γενικά αδιάφορο επεισόδιο που το μεγαλύτερό του κρίμα είναι ότι δεν αξιοποιεί επαρκώς το concept ότι ο Doctor ουσιαστικά κλωνοποιήθηκε και υπάρχει ένα πλάσμα σαν και αυτόν πλέον στο σύμπαν. Κρατάω την ‘’κόρη’’ του Doctor, την Georgia Moffett, μελλοντική Georgia Tennant και κόρη του Peter Davison, του 5ου Doctor Who!
Tο επόμενο επεισόδιο ίσως και κανείς να το βάλει στα μέτρια της σεζόν, όπως το είχα και εγώ παλαιότερα… αλλά με 2η θέαση ανέβηκε στα αγαπημένα μου και μάλλον το είχα υποτιμήσει πάρα πολύ τότε. Στο ‘’ The Unicorn and the Wasp’’ o Doctor και η Donna ταξιδεύουν στο 1926 και σε ένα δείπνο στην Βρετανική επαρχία σε ένα αριστοκρατικό σπίτι, με διαφόρους καλεσμένους συμπεριλαμβανομένης της Αγκάθα Κρίστι. Όταν θα αρχίσουν να γίνονται μερικοί φόνοι στο σπίτι, το επεισόδιο θα γίνει κάτι σαν whodunnit περιπέτεια βγαλμένη από μυθιστόρημα της…. Αγκάθα Κρίστι. Δεν είναι ότι έχει τις ανατροπάρες ή το τρομερό μυστήριο ή την εξωφρενική αποκάλυψη, είναι ότι είναι αφάνταστα fun to watch και με πολύ καλό ρυθμό που δεν σε αφήνει να βαρεθείς. Έχει και μια σκηνή όπου Tennant και Tate ισοπεδώνουν τα πάντα με το κωμικό τους timing και χημεία -μια ‘’παντομίμα’’ όπου ο Doctor έχει δηλητηριαστεί και προσπαθεί να καθοδηγήσει την Donna να του δώσει τα κατάλληλα αντίδοτα πριν πεθάνει-… υποτιμημένο επεισόδιο!
Τώρα όμως ξεκινάει το καλό κομμάτι με τί άλλο παρά διπλή επεισοδιάρα Steven Moffat, ‘’ Silence in the Library/ Forest of the Dead’’ . Θα ήταν κρίμα να γράψω το παραμικρό spoiler για αυτές τις 2 επεισοδιάρες, παρά μόνο θα πω ότι ο Doctor και η Donna βρίσκονται σε έναν πλανήτη-πελώρια βιβλιοθήκη ο οποίος μοιάζει εγκαταλελειμμένος και χωρίς κανένα ίχνος ζωής. Όμως κάτι καραδοκεί στις… σκιές, μια απρόσμενη συνάντηση με μια ομάδα αρχαιολόγων θα συστήσει έναν από τους πιο σημαντικούς και σπουδαιότερους χαρακτήρες της σειράς και κάπως έτσι ο Moffat θα κάνει μια μικρή εισαγωγή για τον ερχομό της δικής του εποχής στην σειρά. Τρομερό σενάριο γεμάτο ανατροπές, αγωνία, συγκίνηση και τρόμο. Νομίζω είναι ο Moffat στα καλύτερά του, η σωστή ισορροπία μεταξύ μιας έξυπνης ιδέας και αγνού συναισθήματος, όπου η ιδέα παίζει στα όρια και δεν υπερκαλύπτει τους χαρακτήρες ή γίνεται αυτοσκοπός και υπερβολικά εξυπνίστικη. Είναι ακριβώς το ύφος που κατά κύριο λόγο θα ακολουθήσει στις δικές του σεζόν -μέχρι ένα σημείο anyway-.
Λίγο πιο κομπλικέ από τα προηγούμενα επεισόδια που είχε γράψει στη σειρά μέχρι τώρα, λίγο πιο φιλόδοξο, λίγο πιο μακριά από τον κάπως cult χαρακτήρα της σειράς και την Αγγλίλα της (αν και αυτό ίσως να μην ήταν και το ιδανικότερο για κάποιους που μεγάλωσαν με τον παλιό Doctor Who και είδαν το revival μέχρι εδώ πιστό σε αυτόν τον διαχρονικό χαρακτήρα της σειράς), γενικά πιο… Moffat! Νομίζω είναι το κατεξοχήν χαρακτηριστικό επεισόδιο που δείχνει το μέλλον της σειράς μετά την 4η σεζόν που θα αναλάβει σαν showrunner! Από τα 6 επεισόδιά του στις 4 πρώτες σεζόν, το αγαπημένο μου παραμένει το ‘’Blink’’ αλλά σίγουρα αυτό ακολουθεί σχεδόν δίπλα δίπλα με το ‘’Empty Child/The Doctor Dances’’…
Στη συνέχεια αναλαμβάνει ένας Russel που απλά ξεφεύγει με το ‘’ Midnight’’ και σκάει από το πουθενά στο ίσως και αγαπημένο μου επεισόδιο της σεζόν μέχρι τώρα. Όλο το επεισόδιο διαδραματίζεται σε ένα δωμάτιο, έναν θάλαμο ενός τουριστικού λεωφορείου που πηγαίνει μερικούς τουρίστες -ανάμεσά τους και ο Doctor solo- να θαυμάσουν ένα από τα αξιοθέατα του διαμαντένιου πλανήτη Midnight. Όμως τα παράθυρα παραμένουν κλειστά καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής καθώς η υψηλή ακτινοβολία φωτός του πλανήτη μπορεί να σκοτώσει τα πάντα σε δευτερόλεπτα, αποκλείοντας έτσι και την ύπαρξη ζωής σε αυτόν. Όμως το λεωφορείο θα σταματήσει για τεχνικούς λόγους και μερικά χτυπήματα στο έξω μέρος του θα αναστατώσουν τους πάντες, καθώς κάτι πολύ περίεργο πρόκειται να συμβεί…. Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω με έναν τρόπο αυτό το επεισόδιο, με μια δόση υπερβολής θα ήταν ‘’τί θα συνέβαινε αν κάποιος έδινε σε έναν νεαρό Πολάνσκι της εποχής της Αποστροφής ή του Ένοικου, την δυνατότητα να γράψει ένα επεισόδιο Doctor Who’’. Μιλάμε για συγκλονιστική εξέλιξη γεγονότων, τρομερό κοινωνικό σχολιασμό, αγνό ανόθευτο ψυχολογικό τρόμο και φανταστικούς χαρακτήρες με τρομερές ερμηνείες από όλο το cast! Από τα πιο ενήλικα επεισόδια της σειράς μέχρι τώρα, από εκείνα που νομίζεις ότι ξεχάσαν ότι η σειρά είναι κατά βάση μια σειρά για όλη την οικογένεια ή μια πιο ανάλαφρη τηλεοπτική πρόταση γενικότερα! Must και το καλύτερο της σεζόν για εμένα!
Ένα κλικ πριν το μεγάλο φινάλε με το ‘’ Turn Left’’ ένα Donna centralized episode (τί άλλο να ζητήσει κανείς ) με την Donna να βιώνει ένα παράλληλο σύμπαν -ή και όχι- όταν με κάποιο τρόπο η πρώτη της συνάντηση με τον Doctor δεν πραγματοποιηθεί ποτέ… επεισοδιάρα και αυτό με εξαιρετική γραφή και ρυθμό, την Tate να δίνει ερμηνειάρα και να γίνεται σιγά σιγά ένα set up για το μεγάλο φινάλε της σειράς! Και πάλι δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς πολλά πριν το δει καθώς είναι γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις!
Τέλος λοιπόν στη σεζόν με τα ‘’ The Stolen Earth/ Journey’ s End’’ , ένα διπλό επεισόδιο-κόλαση αφού η ένταση χτυπάει κόκκινο, η μια ανατροπή φέρνει την άλλη και σχεδόν ολόκληρο το cast των 4 πρώτων σεζόν και των spin offs της σειράς ενώνεται για την ύστατη μάχη απέναντι σε έναν παλιό κλασσικό εχθρό του Doctor! Russel στα καλύτερά του και πάλι αποδεικνύει το πόσο αληθινός ήταν ανέκαθεν στο πνεύμα της σειράς και στην ιστορία της, ενώ οι στιγμές ανθολογίας έρχονται σε ρυθμούς πολυβόλου. Γνωρίζοντας ότι αυτή είναι και ουσιαστικά η τελευταία σεζόν της σειράς πριν αναλάβει ο Moffat, ο Russel κλείνει σχεδόν ότι ανοικτό μέτωπο υπήρχε μέχρι τώρα στις 4 σεζόν του και δίνει σε όλο το cast μια τελευταία ευκαιρία να κλείσει τον κύκλο του. Σε όλους πλην Tennant αφού το final bow του θα έρθει την επόμενη χρονιά στα 4 επετειακά επεισόδια της σειράς που θα την κλείσουν οριστικά. Αυτός όμως που κλέβει την παράσταση είναι η Donna, καθώς καταλαβαίνουμε τελικά την σημασία της στη ιστορία, της δίνεται η ευκαιρία να λάμψει παραπάνω και από τον ίδιο τον Tennant για ένα διάστημα -Doctor Donna, το αγαπημένο μου πράγμα που προέκυψε από την σειρά μετά τον ίδιο τον Doctor – και ευτυχώς ή δυστυχώς θα κλείσει τον κύκλο της ως η καλύτερη για εμένα companion της σειράς με τον πιο γλυκόπικρο τρόπο, στην ίσως καλύτερη σκηνή όλης της σεζόν -όταν ο Doctor της σβήνει την μνήμη-…
Γενικά σε επίπεδο παραγωγής, ίσως η σεζον να είναι μισό κλικ πάνω από την προηγούμενη + σκηνοθετικά μοιάζει ακόμα πιο απελευθερωμένη να κάνει embrace την υπερβολή, την επικούρα και το δράμα, αλλά και μια παραπάνω την κωμωδία με την δύναμη που φέρνει το πρωταγωνιστικό δίδυμο…
Μια μικρή κατάταξη επεισοδίων:
- Midnight
- Silence in the Library/Forest of the Dead
- The Stolen Earth/Journey’s End
- Turn Left
- Voyage of the Damned
- Partners in Crime
- The Unicorn and the Wasp
- The Fires of Pompeii
- The Sontaran Stratagem/Τhe Poison Sky
- Planet of the Ood
- The Doctor’s Daughter
Eρμηνευτικά, ο Tennant έχει τερματίσει σαν Doctor. No more no less, έχει τερματίσει. Έχει τερματίσει τόσο πολύ που πλέον τον βάζουν οι σκληροπυρηνικοί δίπλα στον Baker ανοικτά. Δεν έχω να πω κάτι έξτρα για αυτόν, απλά ότι έχει τερματίσει τον ρόλο και τίποτα άλλο… Το καλύτερο όμως είναι ότι εδώ βρίσκει επιτέλους το perfect match του στο πρόσωπο της Catherine Tate. Eίναι που η ίδια είναι εξαιρετική κωμικός και ηθοποιός με μεγάλη καριέρα μέχρι εκείνη τη στιγμή στην Αγγλία σε αντίθεση με τις προηγούμενες ή επόμενες companions, είναι που ήταν φίλοι με τον Tennant αρκετά χρόνια πριν την εμπλοκή και των δύο στη σειρά, δεν ξέρω… Η κωμωδία μεταξύ Tennant και Tate είναι genuine κωμωδία, το δράμα μεταξύ τους είναι πέρα για πέρα αληθινό, εν ολίγης να μην τα πολυλογώ, η Τate για εμένα σε αυτή τη σεζόν είναι το γιν στο γιαν του Tennant … πολύ τυχεροί που πετύχαμε τέτοιο απίθανο δίδυμο έστω και για μια σεζόν στη σειρά, σπουδαία έμπνευση να καστάρουν την Tate σαν companion, που είναι μακράν και ο πιο αντισυμβατικός companion της σειράς.
Κοντά τους ο Bernard Gribbins ως παππούς της Τate, ο οποίος είναι και αυτός εξίσου χαρισματικός και κάνει εξαιρετικό blend με τους 2 παραπάνω, φέρνοντας στη σειρά μια πολύ συμπαθητική μα και αστεία φιγούρα στο πρόσωπο του Wilfred.
Αυτά, πάμε για δακρύβρεχτο φινάλε-τέλος εποχής Russel τώρα…