McGann τεράστια λατρεία
Το εψαξα οταν το εγραψες, και δεν βρηκα τιποτα, αλλα τωρα βλεπω οτι ο Russell Davies ειπε πως η επομενη σεζον θα ειναι marketed ως “Season 1” (και οχι ως Series 1).
Τα σχολια μου ειναι πως :
- Δεν χρειαζεται να εισαι τρελος nerd για να σε ενοχλει το (ακομα ενα) soft reboot. Ειναι εντελως ηλιθιο κατ’εμε να ξεκινησει η αριθμηση απο την αρχη, καθως δεν υπαρχει κανενας λογος και καμια αφορμη. Sorry αλλα ειναι πληρως valid το παραπονο.
- Αυτος που εφτιαξε το αποπανω meme μαλλον ειναι λιγο ασχετος με το Doctor Who. Μπορει το Doctor Who με τις τελευταιες 2-3 σεζον να επεσε σε δημοτικοτητα, αλλα η εποχη David Tennant - Matt Smith - Peter Capaldi ηταν απο τις πιο δημοφιλεις.
- Απο οτι διαβαζω η αλλαγη γινεται κυριως για να αρχισουν να αναφερονται στις σεζον ως Season και οχι ως Series, το οποιο ομολογουμενως ηταν λιγο χαζη επιλογη θαρρω.
Αυτη θα ειναι η δευτερη φορα που ο Russell Davies αναλαμβανει το franchise και ξεκιναει την αριθμηση απο την αρχη, το λες και λιγο ναρκισσιστικο Κι αν την πρωτη φορα εβγαζε 100% νοημα το να το κανει, μιας και ειχαν περασει 16 χρονια απο το πρωτο run, που εληξε το 1989, τωρα ειναι ακυρο.
Εξαιρετικος ηταν ο McGann, και ειχε σιγουρα εμφανιστει σε καποιο απο τα επετειακα επεισοδια, στα οποια ειθισται να κανουν πανεμορφα connections μεταξυ διαφορων χρονικων περιοδων. Επισης, για πολλα χρονια ηταν μεγαλο κριμα το οτι δεν ειχαμε δει τον Peter McGann να λεει ενα κανονικο αντιο στον ρολο, αφου το 2005 ο Doctor εμφανιστηκε με την μορφη του Eccleston χωρις να δουμε regeneration.
Βασικα εκατσα και το εψαξα τωρα που εμφανιστηκε, γιατι ηταν λιγο wibley wobley στο μυαλο μου Αυτο διορθωθηκε το 2013 με τα 3 επετειακα του Matt Smith τοτε (Name/DayTime Of The Doctor), που συνοδευτηκαν απο το παρακατω short (The Night Of The Doctor), στο οποιο κανει regeneration στον War Doctor (τον παντα φανταστικο John Hurt):
Βρισκω καταπληκτικη την ιδεα του να γυρισουν ενα spin-off με περιπετειες του 8th Doctor, αφου ειναι ο μονος που δεν ειχε ποτε την ευκαιρια να αναπτυχθει ως χαρακτηρας μεσω 2-3 σεζον, και εμφανιστηκε μονο σε μια τηλεταινια και τελος.
νομιζω και στην 5η σεζον οταν ανελαβε ο Μοφατ υπηρχαν φημες οτι θα λεγοταν season 1.
αυτο ισχυει με ολους
και η Jodie καταπληκτικη ηταν απο μονη της με χαρη αντιστοιχη του Tennant των πρωτων σεζον. Τα σεναρια τη χαντακωσαν και με εκαναν και να το παρατησω.
Συμφωνω απολυτα, αλλα μονο για την 11η* σεζον. Η 12η σεζον ηταν ξεκαθαρα πολυ καλυτερη και με ενα συνολικο καλοστημενο πλανο, ενω και η 13η (Flux) ηταν μια χαρα (John Bishop τα σπασε). Για πολυ κοσμο βεβαια η 11η σεζον ειχε κανει μεγαλη ζημια ηδη. Τα specials του 2022 ηταν ολα επισης πολυ καλα.
*Ή 37η συνολικα, ή 7η αφου ανελαβε ο Μοφφατ, ή 1η απο τοτε που ανελαβε ο Τσιμπναλ, ή -3η πριν αναλαβει ξανα ο Ρασελ Ντειβις
Σίγουρα τα scripts και direction παίζουν τεράστιο ρόλο, αλλά έχω ξαναγράψει πως για μένα, ενώ η Jodie μου άρεσε, υστερούσε σε charisma συγκριτικά με προηγούμενους doctors.
Αυτο ειναι το θεμα, οτι και Καπαλντι και Τζοντι ηταν τρομεροι στον χαρακτηρα του Δοκτορα αλλα δεν τους εφτασε το πολλες φορες μετριο γραψιμο, με καποιες καλες στιγμες.
Έμενα πάντως ο Καπαλντι είναι ο αγαπημένος μου doctor, και ο 9ος κύκλος με τα 2πλα επεισόδια ο αγαπημένος μου κύκλος της σειράς. Μόνο τον τελευταίο κύκλο Καπάλντι θεωρώ μέτριο.
Στον Καπαλντι αξιζε καλυτερος τελευταιος κυκλος γμτ - εκανε build up που δε κορυφωθηκε ποτε.
Ναι. Αν το κλείσιμο του ήταν τα Heaven Sent/Hell Bent, θα ήταν ιδανικό φιναλε για Καπάλντι. Όπως και νάχει, τους κύκλους 8 και 9 τους λατρεύω
Αν και ο αγαπημένος μου είναι ο Matt Smith , λατρεύω ισάξια και τους 4 που έχουν παίξει τον ρόλο από το 2005 έως σήμερα. Ο καθένας έχει τον δικό του χαρακτήρα και διαφορετικούς λόγους για τους οποίους τους λατρεύω όλους. Προσωπικά δεν με χάλασε καθόλου η τελευταία σεζόν με τον Καπαλντι. Άλλωστε το γράψιμο του Μοφφατ το βρίσκω ένα (ή και δύο) επίπεδα πιο πάνω από όλων των άλλων που έχουν γράψει για την σειρά.
Εκεί που έχω ξεκάθαρη προτίμηση είναι οι companions. Donna ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Μετά Amy και Rory, και όλοι οι άλλοι χιλιόμετρα πίσω
Για παμε! Σε λιγοτερο απο μια ωρα το πρωτο απο τα specials. Νομιζω θα συγκινηθω παρα πολυ με Tennant ξανα στον ρολο που τον εκανε παγκοσμιως διασημο.
Ουφ, χτες ένιωσα ένα συναίσθημα που είχα να νιώσω κοντά 15 χρόνια, από το φινάλε της 4ης σεζόν…
Welcome back Russell T. Davies
το τελευταιο επετειακο το ειχα δει στο σινεμα σε ειδικη προβολη και τα εκανα πανω μου.
ΔΕΝΕΙΜΑΙΕΤΟΙΜΟΣ
Βαζω στο πρωτο special ενα 8.5/10, το οποιο συνοδευεται με αρκετο ενθουσιασμο αλλα και μια δοση απογοητευσης. Ενθουσιασμο φυσικα γιατι η Donna μου θυμησε μεσα σε μια ωρα τηλεορασης το γιατι ακριβως ειναι η αγαπημενη μου companion με διαφορα, και γιατι ο Tennant ειναι παντα ο Tennant, αν και ελειψαν λιγο οι uber-crazy στιγμες που ειχε ως 10th Doctor. Το επεισοδιο ηταν παρα πολυ καλο, και αν και την ειχα ψυλλιαστει απο νωρις την “ανατροπη”, δεν βασιζοταν σε αυτην η ιστορια. Ειμαι αισιοδοξος για την συνεχεια, δηλαδη για τα μολις 2 special επεισοδια στα οποια θα απολαυσουμε τον Tennant.
Το μισο στα 10 που του κοβω ειναι γιατι παρολο που ειμαι υπερ του inclusivity και του representation σε καθε σειρα και ταινια, το υπερβολικο preaching δεν το μπορω ουτε απο παππαδες, ουτε απο πολιτικους, ουτε απο ιαχωβαδες, αλλα ουτε και απο τον Russel Davies. Ηθελες να βαλεις transgender ηθοποιο σε ρολο transgender εφηβου? Καλα εκανες. Πολυ καλα μαλλον, οχι απλα καλα. Τωρα τα υπολοιπα περι του “ΗΒΟΛ μακρια απο εμας” binary thinking, και η σεξιστικη σκηνη με τις γυναικες που ξεφορτωνονται την εξτρα ενεργεια ως κατι που “ο Tennant δε θα καταλαβαινε επειδη ειναι αντρας”, ηταν ο ορισμος του cringe για μενα.Τεσπα, 2023 εχουμε, προφανως αναμενομενα κατι τετοια.
Του κοβω αλλον εναν βαθμο γιατι καλος και χρυσος ο Davies, αλλα δυστυχως δεν ειναι Moffat.
Τι επεισοδιαρα ηταν αυτη ρε φιλε
To 2o special ήταν peak Doctor Who βγαλμένο από τις seasons 3 ή 4, it doesn’t get any better than this - στα πατώματα με έριξε!
Πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία και βάλε, περιμένω διακαώς να δω καινούριο Doctor Who στην τηλεόραση,
#αισθάνεται στη τοποθεσία Παγκράτι#
Sir Isaac Newton μαυρος… φοβαμαι να δω το υπολοιπο επεισοδιο.
Προσπερναμε την ανουσιοτητα αποπανω κι εχουμε και λεμε:
Wild Blue Yonder
Εξαιρετικο επεισοδιο με φανταστικες sci-fi ιδεες και εφαρμογες, το οποιο ηταν το πιο Μοφφατικο επεισοδιο που εχει γραψει ο Russell Davies ποτε. Τρομος στο διαστημα με λιγα λογια, και ενιωσα πραγματικα λες και ημουν στα 2000ς και εβλεπα καποια ταινια του ειδους, οπως Event Horizon ή Pandorum, χωρις φυσικα το gore ή την υπερβολικη μαυριλα, αλλα με την ιδια αγωνια. Προσωπικα το βρηκα σιγουρα το καλυτερο απο τα τρια specials, χωρις να με χαλασει εν τελει κανενα απο τα τρια.
The Giggle
Θα πρεπει να ξεκινησω οτιδηποτε γραψω εδω περα φυσικα απο τον Neil Patrick Harris, που καταφερνει να κλεψει την παρασταση ακομα κι απο τον David Tennant. Ακομα ενα επεισοδιο που ενιωσα λες και το εχει γραψει ο Moffat, αφου ηταν κι αυτο τρομακτικο και παρανοικο. Το concept με τα puppets μου θυμησε λιγο The Empty Child / The Doctor Dances, ενω η φαση με το bi-generation ηταν ενα ευκολο και οριακα φτηνο τρικ απο τη μια, ενα ευπροσδεκτο plot twist απο την αλλη. Η αληθεια ειναι πως ο Davies μαλλον δεν ηθελε να αποχαιρετησει τον αγαπημενο του Doctor, και ετσι τον εβαλε να κανει settle down (προς το παρον…).
Συνολικες Σκεψεις για τα Specials
Οκ απο την μια ειναι λιγο αδικο να γινεται συγκριση με το παρελθον αφου ειμαι τεραστιος υπερμαχος της ιδεας της εξελιξης και της προοδου σε οποιοδηποτε κομματι της τεχνης, κι οχι της συγκρισης με διαφορετικες συνθηκες και εποχες, απο την αλλη ομως δεν μπορω παρα να νιωσω μια μικρη απογοητευση απο το γεγονος οτι βρηκα τα 3 επεισοδια που υποτιθεται θα γιορταζαν τα 60 χρονια Doctor Who λιγακι lacklustre που λενε κι οι Αμερικανοι, σε σχεση με αυτο που θα μπορουσε να εχει παρουσιαστει ως υλικο μετα απο τοσο καιρο προετοιμασιας. Το 2013 για τα 50 χρονια Doctor Who, η σειρα μας εδωσε ενα “The Day Of The Doctor” κι ενα “The Time Of The Doctor”, τα οποια ηταν εξωφρενικα υπεροχα και τα δυο, και ειχαν ακολουθησει το επισης εξαιρετικο “The Name Of The Doctor”. Δεν νομιζω οτι εχει γινει καλυτερη μεταβαση απο εναν γιατρο σε αλλον, αφου ενιωσα οτι ο Matt Smith εκλεισε αψογα τον κυκλο του, και εδωσε την σκυταλη στον Peter Capaldi με τον καλυτερο τροπο. Τωρα, ειδικα προς το τελος του The Giggle, καπου ενιωσα οτι δεν υπηρχε κανενας λογος να παρει την μορφη του Tennant ο Doctor, αφου η εξηγηση που δοθηκε ηταν λιγο τρυπια, ή εστω ας πουμε anticlimactic. Τεσπα, δεν ειναι τοσο σοβαρο το “παραπονο” μου οσο ισως φαινεται εκ πρωτης οψης, απλα σκεφτομαι οτι ακομα και σε επεισοδια που διχασαν οπως το “The Timeless Children” εγω ειχα μεινει με το σαγονι στο πατωμα με την καλη εννοια, ενω αυτα τα τρια specials που βγηκαν τωρα ουσιαστικα τα ενιωσα ως τρια stand alone επεισοδια που θα μπορουσαν να ειναι και μεσα σε καποια regular season, και μαλιστα στην αρχη της, κι οχι στην κλιμακωση της αγωνιας.
Επιλογος
Κατα τα αλλα, θα πω οτι μου αρεσε παρα πολυ το The Giggle ως προπαρασκευαστικο επεισοδιο, αφου (Α) ριχνει ξεκαθαρο hint για επιστροφη του Master, (Β) αναφερει μια οντοτητα με την οποια ουτε καν ο Toymaker δεν ηθελε να παιξει, δηλαδη “the one who waits”, και (Γ) αφηνει την απειλη επιστροφης του Toymaker, αφου πριν εξαφανιστει μιλαει για τα legions του που ερχονται. Θα ηθελα να μην εχουν σβησει την μνημη του Doctor με τετοιο τροπο ωστε να ξεχασει ολοκληρο του το παρελθον περα απο τις 14 τελευταιες ζωες του (κοινως ολοκληρο το storyline του Timeless Children), αλλα ειμαι σιγουρος οτι κι αυτο θα επιστρεψει καπως στην ιστορια, αφου η Donna ξερει ηδη τι παιζει με αυτο.
Χωρίς να έχω δει ακόμη τα επεισόδια, προσωπικά περίμενα τρύπια ή anticlimactic εξήγηση για τη φάτσα του Tennant από την ανακοίνωση πως θα επιστρέψει, καθώς ο βασικός λόγος επιστροφής είναι προφανής: κακό αλλά ίσως αναγκαίο fanservice μετά από ένα άκρως διχαστικό run, για να γλυκαθούν οι φανς Οπότε δεν περιμένω θαύματα και γαμάτες εξηγήσεις, it is what it is, αν και το θεωρώ πραγματικά κακό fanservice, όσο διασκεδαστικός δοκτωρ και αν είναι ο Tennant. Πάντως για το Wild Blue Yonder με έψησες, λογικά θα τα βάλω μες τη βδομάδα.