Τι dvd/ταινία στην tv είδατε σήμερα...;;;

Το Night on Earth το είχα δει πριν από αρκετά χρόνια στην Ίριδα. Είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που είχα δει εκεί. Δεν ήξερα αυτή τη λεπτομέρεια για τον Φινλανδό πρωταγωνιστή. Η ιστορία του Ελσίνκι και η ιστορία της Ρώμης είναι οι μόνες που θυμάμαι. Θεωρώ την ερμηνεία του Μπενίνι από τις πιο πετυχημένες κωμικές σκηνές του κινηματογράφου. Παίζει να την έχω ξαναδεί στο youtube άλλες 3-4 φορές. Αυτό που είχε ενδιαφέρον ήταν η ποικιλία συναισθημάτων που σου προκαλούσε η ταινία. Το ένα συμπλήρωνε το άλλο.

Κατά τα άλλα εγώ χτες είδα στο Ertflix το Hereditary, νομίζω πως καλά είχα κάνει τόσα χρόνια που δεν το είχα δει. Χίπστερ θρίλερ με άκυρο τέλος. Προφανώς ο σκηνοθέτης είχε πολλά στο κεφάλι του και από αλλού το ξεκίνησε κι αλλού το πήγε. Δεν βλέπεται δεύτερη φορά.

2 Likes

Λογικά θα με σκοτώσει γι’ αυτό ο @Lupin , αλλά μάλλον συμφωνώ με την @OwlKitty για το Hereditary…

1 Like

επόμενη φορά Ηράκλειο που θα βγάλεις κεφάλι εκτός αμαξιού, ξέρω τι θα κάνω λοιπόν

1 Like

:dizzy_face:

Όχι και σαν την κοπελιά ρε μλκ ήμαρτον

χτες βράδυ είδα το παρακάτω, το οποίο νομίζω παίζει να είχα να δω από τις αρχές 2000 που το είχα πάρει σε κασέτα από μια εφημερίδα/περιοδικό - anyway σχεδόν σαν νέα ταινία μου φάνηκε, γιατί το θυμόμουν ελάχιστα
image
Πιτσιρικάς λυκείου σκαλώνει με το Ολοκαύτωμα, ενώ παράλληλα ανακαλύπτει πως ο φαινομενικά πράος και ήσυχος ηλικιωμένος Γερμανός γείτονάς τους έχει υπηρετήσει στο Άουσβιτς.
Υπό την απειλή της κατάδοσης του στις αρχές, τον βάζει να του αφηγείται τις διάφορες διαδικασίες εξόντωσης των Εβραίων.
Οι ρόλοι του θύτη και του θύματος, του εξουσιαστή και του εξουσιαζόμενου είναι ρευστοί και εναλλάσσονται διαρκώς, καθώς οι 2 άνδρες χτίζουν μια σχέση μίσους και αλληλεξάρτησης, βουτώντας κάθε φορά όλο και πιο βαθιά στην ψυχοσύνθεση του ενός και του άλλου - βγάζοντας σταδιακά προς τα έξω τη σκοτεινή φύση που κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του (κλασσικό trope σε βιβλία του King, όπως και σε αυτό εδώ -“Ο Καλός Μαθητής (Το καλοκαίρι της διαφθοράς)”- που εκδόθηκε αρχικά το 1982 και έγινε η περί ου ο λόγος ταινία, από τον Bryan Singer το 1998).

Δεν θα μπω σε διαδικασία σύγκρισης με το βιβλίο -γιατί δεν με αφορά- και θα πω πως η ταινία θέλει να πει πολλά - λέει λιγότερα από όσα θα ήθελα και εμφανώς πιο “νερωμένα”, still είναι ένα αξιοπρεπέστατο θρίλερ με σαφέστατες κοινωνικές προεκτάσεις για τη ρίζα του φασισμού και την αιώνια φύση του αρχετυπικού ανθρώπινου κακού, το οποίο όμως προσπαθεί να ισορροπήσει πολλά καρπούζια κάτω από τη μασχάλη και μοιραία χάνει λίγο την ουσία/και τον τόνο.
Το πρωτότυπο υλικό στο βαθύτερο του ιδεολογικό σκέλος είναι εμφανώς προορισμένο για ένα άλλο είδους σινεμά, όχι τόσο mainstream και “συμβατικό”, αλλά και πάλι όμως, το Apt Pupil είναι ένα αξιοπρεπέστατο θρίλερ αγωνίας, αρκετά άβολο σε σημεία που κυλάει εξαιρετικά και διαθέτει και 2 καλούς πρωταγωνιστές - όχι στο A game του ο Μακέλεν αλλά και πάλι επιβλητικός, καλό match up ο αδικοχαμένος Ρενφρό. Η ενδιάμεση ταινία του Singer μεταξύ Usual Suspects και X Men btw.

2 Likes

Λεπόν, καθώς η απελπισία μου με τις νέες ταινίες και σειρες συνεχίζεται, κάνω βουτιά σε παλιούς καταλόγους, κυρίως 90s, 00s, 10s. Και ας δουμε ενα καλο και ενα κακο παραδειγμα αυτης της πρακτικής.

The Equalizer I & II - Denzel Washington / Antoine Fuqua

Δε με λες φαν των ταινιών είδους, όπου ένας πλακώνει δέκα. Αλλά αυτές τις ταινίες, καπου στο βάθος του μυαλού μου, τις ειχα στα todo.

Και αποδείχθηκαν εξαιρετικές και πολύ ιδιαίτερες του είδους. Ο Ντενζέλ με την σιωπηρή/υπολογιστική του προσέγγιση σε ένα ρόλο τιμωρού, σε ταινίες μεγάλες σε διάρκεια μεν, αλλά με σωστές εναλλαγές δράσης/εξέλιξης της υπόθεσης, με σκηνές μπουνιδίου εξαιρετικής ακρίβειας και timing, και με φινάλε μεσα σε νερό (Ι) και αερα (ΙΙ), μου έδωσαν ό,τι πραγματικά ήθελα. Από τις καλύτερες του είδους που έχω δει, πραγματικά απόλαυστικό ποπ κορν σινεμά και ξαναλέω, φίλος δεν ειμαι.

Knock Knock, Keanu Reaves, Ana de Armas, Eli Roth

Θυμάστε κάποτε που ο Roth ηταν ο νεος Ταραντίνο ; Και θα έκανε πολλά και μεγάλα ; Ε δεν έκανε

Μου το έβγαλε λόγω Reeves, την Αrmas θα την έβλεπα να διαβαζε και εγχειρίδιο αλλαγής λαδιών στο αμάξι, θριλεράκι λέει, οκ.

4.1 στο Imdb και ίσως λίγο άδικα, αλλά και όχι. Δυο μοντελες αποπλανούν οικογενειάρχη και του κανουν το σπιτι και τη ζωή, όπα. Στην πρωτη αγγλοφωνη ταινία της Αρμας.

Το κονσεπτ δεν ειναι κακό, αλλα υποφέρει από το σινεμά Roth (Που γράφει και σκηνοθετεί) όπου δεν έχει καταλήξει ποια ειναι τα κινητρα των κοριτσιων - κωλοπαιδισμός ; λαγνεία ; επιθεση στην αστικη τάξη ; παλαιοτερη κακοποιηση ; γενικο μπαχαλο ;

Ο Ροθ βρισκει μια αφορμη να ψιλογδυσει την Αρμας και τη (τοτε) γυναίκα του, ο Ρηβς ειναι Ρηβς, μετριος και συμπαθης, και η ταινία έχει ένα νιχιλιστικό τέλος που σε κάνει να αναρωτιέσαι “οκ τι έβλεπα τοση ωρα;”.

Not great, not terrible.

2 Likes

Πάντως για όσους γουστάρουν κάτι καμένο αλλά ωραίο…

Σίγουρα ότι πιο πρωτότυπο και διαφορετικό έχω δει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν ξέρω αν το έχει αναφέρει κανείς μια και έχω χάσει ελαφρώς την επαφή μου τελευταία εδώ μέσα, αλλά αξίζει τον κόπο.

Η πλοκή δεν έχει και πολύ σημασία. Ταινία σχεδόν handmade χειροτεχνία, με επιρροές από παλιό βουβό σινεμά, Busten Keaton και Chaplin αλλά όχι σε φάση ψάχνεις τα easter egg. Εντελώς καμένο χιούμορ, που προσωπικά το βρήκα υπέροχο αλλά εδώ δεν ξέρω ποιους θα πιάσει. Το μόνο ίσως αρνητικό είναι η διάρκεια που, για την φάση που είναι, μάλλον ξεφεύγει λιγάκι και καταλήγει να κουράσει ελαφρώς. Εγώ μια φορά χρειάστηκε να πατήσω 2 φορές παύση για να ηρεμήσω από τα γέλια.

Δείτε το trailer να πάρετε γεύση, σίγουρα δεν είναι για όλους.

10 Likes

ΓΑΜΗΣΕ :bangbang:
Έφυγε για το βράδυ όπως είναι

:arrow_up:
no need to add any further, προσυπογράφω όλα τα παραπάνω - με άκουσε όλη η πολυκατοικία από τα γέλια
:ok_hand:

Στα καπάκια, μιας και χτες “επαναστάτησα” και δεν έγραψα 14ωρο στη δουλειά αλλά οριακά 8,5 ώρες, είδα το παρακάτω σε Apple TV+:
image

Περί Steve McQueen είμαι κάπου στο ντεμί - μου άρεσαν αρκετά τα Hunger και Shame, δεν μου αρέσαν σχεδόν καθόλου τα 12 Years a Slave και Widows - οπότε περίμενα το Blitz με μια συγκρατημένη διάθεση -ούτε το trailer του με έψησε ιδιαίτερα, ούτε το γενικότερό του premise όταν διάβασα το περί τίνος πρόκειται.

Για να μην γράψω κανένα μακρινάρι πάλι, συνοπτικά το Blitz μου φάνηκε εν τέλει καλύτερο από ότι περίμενα - ένα πολύ καλοφτιαγμένο (τεχνικά και σε επίπεδα ροής, ύφους και τόνου) δράμα εποχής, με αρκετό Ντίκενς, αρκετό Empire of the Sun, κάπως flat στερεοτυπικούς ήρωες και κάπως επίσης άγαρμπο “μήνυμα”, όλα σε ένα συμβατικό πακέτο που μάλλον δεν θα χαλάσει κανέναν, αλλά ούτε και θα ενθουσιάσει υπέρμετρα.
Saoirse Ronan πολύ καλή - όπως πάντα-, πολύ καλός και ο πιτσιρίκος.
Βγήκε απευθείας σε Apple, δεν ξέρω αν παιχτεί στις αίθουσες εδώ, λογικά ποντάρει και σε 1-2 υποψηφιότητες στα φετινά Oscars

3 Likes

Small Axe???

2 Likes

δεν το έχω δει - το έχει δει η κερά νομίζω
έχω διαβάσει τα καλύτερα πάντως για το συγκεκριμένο

Do it

Εύκολα η καλύτερη δουλειά του

Εμενα το ακριβως αντιθετο. Ειδικα στο Hunger βαρέθηκα τη ζωη μου. Οσο για το Widows, αντικειμενικα ειναι το πιο μετριο απο τα 4, παρ’ολα αυτα το βρηκα αρκετα ενδιαφερον.

1 Like

Παρά τις εξαιρετικές κριτικές, δεν τρελάθηκα. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο κι εκεί στέκεται. Το κοινωνικό δράμα δεν έγινε ποτέ δικαστικό δράμα, οι ερμηνείες δεν είναι κάτι που θα σου μείνουν. Ένα μεγάλο “οκ” είναι η ταινία του αγαπημένου Κλιντ που πάσχει στο σενάριο με τις αφέλειές του.

Summary

Ειδικά το πως πήγε η υπόθεση αυτή σε δίκη και η πρώτη κεκλεισμένων άτυπη ετυμηγορία των ενόρκων, δεν δικαιολογούνται σε κανένα βαθμό.

6/10

Καλό κάψιμο, με πολύ εύστοχους διαλόγους και σκέψεις για θεολογία, θρησκεία και άνθρωπο.
Ωραίος και ο Hugh Grant σε ένα ρόλο που δεν μας έχει συνηθίσει.
Nerd alert: σε ένα frame κάνει cameo με κάποιο τρόπο ο Bruce Dickinson.

Άρα, 10/10 η ταινία.

3 Likes

Περίπου, αλλά διόρθωσα το post ώστε να μην περιμένετε τον ίδιο τον Βρασίδα.

Μέτρια 9/10 ήδη, με πτωτικές τάσεις.

2 Likes

image

4 Likes

Χτες γύρισα από τη δουλειά σπίτι 21.15 περίπου, με περίμεναν κάτι burger και παρέα, είδαμε First Dates (γιατί νο1. αυτός είμαι και νο2. το χτεσινό ΦΥΣΑΓΕ (παρένθεση μέσα στη παρένθεση → θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα τύπου ειδικό επίδομα για κάθε Κρητικό, ως ανταμοιβή της ετήσιας συνεισφοράς του νησιού σε τηλεοπτικό trash content κάθε χρόνο)) και μετά που όλοι έσπασαν και η κερά κοιμήθηκε (κατά τη 01.00 δηλαδή) → είπα να κάτσω να δω τίποτα που έχω δει 1000 φορές με τα corn flakes και τους κουραμπιέδες μου (γιατί ναι, τρώω ασταμάτητα apparently και δεν με απασχολεί και το mix-up φαγητών ή γλυκών) για καμιά ωρίτσα και μετά να την πέσω.

Οπότε εντελώς τυχαία έπεσε το μάτι μου (στο Αpple TV+ ? Δεν θυμάμαι, έχω και 200 streaming platforms να πληρώνω κάθε μήνα για τα τερτίπια μου) στο Sunset Boulivard του Billy Wilder του 1950 → λέω άντε, μπουμπούνα το, μα θα πάω και σε Αφιέρωμα David Lynch των Νυχτών Πρεμιέρας τις επόμενες μέρες, why not. Οπότε ναι:

Το πτώμα που βλέπουμε στην εναρκτήρια σκηνή της ταινίας να ατενίζει τον πάτο μιας πισίνας, ξεκινάει μια ρηξικέλευθη ανάποδη αφήγηση πως έμπλεξε η μοίρα του, ως ένας (πρώην ζωντανός apparently :stuck_out_tongue: ) άφραγκος και ασήμαντος σεναριογράφος με πολλά οικονομικά προβλήματα, με εκείνη της Norma, μιας πάλαι ποτέ τεράστια diva του Hollywood -πλέον μια ηλικιωμένη, εκκεντρική και ξεχασμένη από όλους star της παλιάς εποχής, η οποία ζει μόνη με τις φαντασιώσεις της σε μια μοναχική πελώρια γοτθική έπαυλη που διατηρεί στην Sunset Boulevard.
Μια σχέση εξάρτησης, πάθους, εκμετάλλευσης και ζηλοτυπίας δεν θα αργήσει να ξεκινήσει μεταξύ των δύο, με μοιραία αποτελέσματα.
Έχουν περάσει 75 σχεδόν χρόνια από τη κυκλοφορία του άχρονου αριστουργήματος του Billy Wilder και είναι σοκαριστικό το πόσο σκοτεινή, ατόφια σαρδόνια και αυτό-σαρκαστική, ανατρεπτική και to the point πολύπλοκη είναι η αλληγορία που κουβαλάει.
Έχει δώσει δεκάδες επιγόνους (μεταξύ τους και πολλά αριστουργήματα όπως τα The Player, το Mullholland Drive, What Ever Happened to Baby Jane, Ed Wood, Barton Fink και η λίστα δεν συμμαζεύεται) και πάλι όμως στέκεται ως η πιο ακριβής και σύνθετη τομογραφία του μικρόκοσμου του Χολυγουντιανού star system έναντι όλων.

Η λίστα των αληθινών ονομάτων - star του πάλαι πότε βωβού που παρελαύνουν και κυρίως το πως αυτά χρησιμοποιούνται εντός ταινίας, ή η λίστα με τα real references που μπλέκουν την πραγματικότητα με το fiction κομμάτι της ταινίας είναι επίσης ένα αδιανόητο επίτευγμα - όχι “επίτευγμα” με τεχνικούς όρους ή gimmick-ιές (καμία απολύτος σχέση), επίτευγμα καθαρά σεναριακό/το πως γίνεται ένα οργανικό και ζωντανό κατασκεύασμα που “τρώει” τις σάρκες της εποχής του και μαζί τις δικές του.
To κυρίαρχο επίτευγμα της ταινίας -και η συνολική της θεματική κατακλείδα- είναι ο τρόπος με τον όποιον συμπυκνώνει την βαθιά ουσία του Hollywood της δόξας και των ειδώλων - για να το παραδώσει στη συνέχεια στο ανθρωποφάγο δεύτερο μισό του αιώνα, των εμπορικών βλέψεων και τον studio που καραδοκούσαν έτοιμα να “δαγκώσουν”.
Όλη η ταινία ζέχνει μια μαυρίλα και μια έντονη μυρωδιά σήψης, ενώ ο τρόπος που κινηματογραφεί τις πολλές του κλασσικές σεκάνς ο Wilder βρίθει πολλαπλών αναλύσεων (τόσο σε καθαρά αισθητικό κομμάτι όσο και σε νοηματικό). Οι δύο κεντρικοί ήρωες βαδίζουν χέρι χέρι μέσα στο σκληρό δράμα και την τραγωδία, ενώ μέσα σε όλη αυτή τη φαρσοκωμωδία ανθρωποφαγίας και κακομοιριάς η ταινία εδραιώνεται ως το αρχέτυπο film noir - το οποίο ενισχύεται τα μάλα από το φοβερό του φινάλε.

Από τις πιο τολμηρές ταινίες που μπορεί να δει κανείς διαχρονικά (προφανώς το Hollywood έσκισε πατόκορφα τη ταινία τότε και τον ίδιο τον Wilder, αλλά ευτυχώς ο σκύλος δεν μάσησε) , από εκείνες τις ταινίες που αρνούνται να γεράσουν και ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να ξεπεραστούν με τίποτα, η Λεωφόρος της Δόξας είναι ένα από τα απόλυτα, ΑΠΟΛΥΤΑ must του παγκόσμιου σινεμά.

Χαλάλι το ξενύχτι λοιπόν - το έχω δει τριψήφιο αριθμό φορών, το ξανάβλεπα και σήμερα άμα λάχει, i guess θα βρίσκει για πάντα τον τρόπο να με κρατά καθηλωμένο για 110 λεπτά.

Αυτά

10 Likes