Τι dvd/ταινία στην tv είδατε σήμερα...;;;

Χαχα και εγώ στην φάση animation της Disney είμαι τελευταία. Μας έπιασε το Christmas spirit μου φαίνεται. :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Στα Disney animation νομίζω ήμουν πάντα πιο κοντά στα παλιά. Pinochio, Alice in Wonderland, Snow White, Peter Pan και λιγότερο στα 90s. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει βέβαια και το ίδιο το animation. Νομίζω στα 90s ήταν πολύ συντηρητικά και προβλέψιμα όλα και σε story και σε animation ενώ πιο παλιά έβλεπες να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία, σχεδόν μια αναρχία θα τολμήσω να πω. Άφηναν την φαντασία τους ελεύθερη ρε παιδί μου. Στα 90s τα πράγματα ήταν πολύ πιο μαζεμένα.

Όχι ότι δεν βγήκαν και καλά πράγματα στα 90s αλλά όταν τα βάζω κάτω δεν βρίσκω ούτε ένα που να ξεπερνάει τα παλιά. Είδα για πρώτη φορά το Anastasia του 1997. Όμορφο τακτοποιημένο animation, καλό προβλέψιμο story, δεν πέρασα άσχημα σε καμιά περίπτωση. Μετά είδα το Alice in Wonderland για πολλοστή φορά και χαιρόταν η ψυχή μου σε κάθε καρέ ρε παιδί μου. Μου φάνηκε σημαντική η διαφορά.

Είδα επίσης για 2η μόλις φορά και μετά από πολλά χρόνια το The Black Cauldron του 82. Ήταν αρκετά πιο σκοτεινό από όσο το θυμόμουν. Ίσως να ήταν μια από τις τελευταίες φορές που η Disney έγινε τόσο σκοτεινή, τουλάχιστον στο animation και στον τρόπο που σχεδίαζε τους κακούς της ιστορίας.

Δες εδώ πλάνο ας πούμε. Η ακόμα και πιο παλιά, η σκηνή της μεταμόρφωσης της Maleficent σε δράκο στο Sleeping Beauty του 1959

Η στο παλιό Snow White

Αυτά στα 90s νομίζω σιγά σιγά άρχισαν να κόβονται.

Πάντως Lilo and Stitch ούτε εγώ το έχω δει μέχρι σήμερα και το έχω βάλει στο πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες.

3 Likes

Καλά εννοείται πως από τα 80s και μετά, ειδικά μετά από την αποτυχία του (γαμηστερού) Black Cauldron αλλά και την γενικότερη συστηματική συντηρητικοποίηση του Hollywood, η Disney έφτιαξε μια φόρμουλα που κοντρόλαρε σε μεγάλο βαθμό το ρίσκο του να επαναληφθεί κάτι ανάλογο… αφηγηματικά και «κονσεπτικά» νομίζω πήγε στοχευμένα στο larger than life (βλ. Lion King, Pocahontas πχ) για να παγιώσει ακόμα περισσότερο τους χαρακτήρες - βασικά αρχέτυπα, ενώ αισθητικά άρχισε να ρισκάρει το δεύτερο μισό της δεκαετίας (που η Pixar έδειξε το μέλλον και δεν τους έπαιρνε να ξανά-χρησιμοποιήσουν τα μοντέλα του πρώτου μισού).

Μόνο το Hunchback of Notre Dame νομίζω «έσπασε το καλούπι» των 90s -το είδα ξανά προχτές, αν εξαιρέσεις κάποιες κλασικές πινελιές της Disney άνετα θα ήταν ταινία της Don Bluth Entertainment

Speaking of which, επίσης και εγώ ήμουν πιο μικρός φαν των παλαιότερων Disney ταινιών γιατί μου φαινόντουσαν πιο «ελεύθερα», «παράξενα» και λιγότερο γυαλισμένα (60s και 70s βασικά, χωρίς να λέω πως δεν έκανα κωλοτούμπες από τη χαρά μου εκείνη την ηλικία και για της εποχής μου) αλλά πάνω από όλα η μεγάλη μου αγάπη ήταν τα animation του μεγάλου Don Bluth: American Tale, The Land Before Time, The Secret of the NIHM (προσωπικό τοπ5 animated ταινιών, ίσως και ever αυτό - εφιάλτες μικρός αλλά δεν μπορούσα να του αντισταθώ με τίποτα), All Dogs go to Heaven, Rock-a-Doodle, Thumbelina, Anastasia, Titan AE κτλ.
Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να προτιμήσω εκείνη την εποχή οποιοδήποτε άλλο δυτικογενές animation αντί για τα παραπάνω (εξαιρουμένων των anime/των όποιων anime τεσπά φτάνανε στα χέρια μας τότε, που είναι μια άλλη συζήτηση).

4 Likes

Δεν είναι μόνο πως πρόκειται περί αληθινής ιστορίας. Ούτε πως μοιάζει ο Χουλτ με τον πραγματικό χαρακτήρα που υποδύεται. Είναι που το μουστάκι του Τζουντ Λο γαμεί, που είναι βραδυφλεγές στόρι με την απαιτούμενη ένταση, που η φωτογραφία σπέρνει (ο παλήκαρος είχε μεταξύ άλλων την διεύθυνση του True Detective S1), τα τοπία είναι πανέμορφα και πως σχεδόν όλοι είναι άψογοι στους ρόλους τους.

Αν στο φινάλε έκανε την τσαχπινιά με το τσιγάρο και το έκοβε εκεί, θα ήταν ακόμα πιο γαμάτο.
7.5/10 εύκολα με ανοδικές τάσεις.

1 Like

Το ειδαμε χθες βραδυ με τον ανιψιο μου… Τετοιο γελιο δεν τον εχω δει να ξανα ριχνει σε ταινια…

Εισαι ωραιος ρε @_Dead μεγαλη καμμενια για ολες τις ηλικίες…

1 Like

Χθες, λοιπόν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με κρύο και βαρεμάρα, περιφερόμουν στις πλατφόρμες ψάχνοντας να δω κάτι. Εντέλει, έπεσα πάνω στο “The Substance” και -αν και δεν το συνηθίζω- αποφάσισα να χρεωθώ τιμή εισιτηρίου σινεμά για να δω, επιτέλους, το πόνημα της Fargeat που έχει προκαλέσει τόσον ντόρο.

Ας ξεκινήσουμε κάπως αδόκιμα, από τις δύο πρωταγωνίστριες:

Για την Moore, μόνο καλά λόγια έχω για τη διαχρονική πορεία της. Αναντίρρητα, ο ρόλος της και η ερμηνεία της αποτελούν ορόσημο στην καριέρα της, καθότι αφενός μεν οι «σοβαροί» ρόλοι της εντοπίζονται σε τελείως διαφορετικά είδη, αφετέρου δε διότι μιλάμε για μία γυναίκα η οποία έχει υπάρξει ένα από τα μεγαλύτερα sex symbol της εποχής της, στοιχείο πολύ ενδιαφέρον σημειολογικά, αν λάβουμε υπ’ όψιν τον χαρακτήρα που υποδύεται στο “The Substance”. Σε μία στιγμή, μού ήρθε στο μυαλό ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της καριέρας της, αυτός στο “Disclosure”, και ομολογώ ότι μειδίασα ελαφρώς, σκεπτόμενος ότι το “Disclosure” δεν θα γυριζόταν τα τελευταία 5-10 χρόνια ούτε με την προώθηση και το budget όλου του πλανήτη, ενώ η αντίθεση των κεντρικών ιστοριών μεταξύ των δύο ταινιών είναι τόσο ηχηρή, που είναι αδύνατον να την παραβλέψεις. Όπως και να ‘χει, ξαναλέω ότι η Demi έχει υπάρξει αρκετά περισσότερα από τον χαρακτήρα της στο “Striptease” και είναι ευτυχές που βρήκε πεδίο δόξης λαμπρό για να το τερματίσει και να βουλώσει τα όποια στόματα.

Για την Qualley, ομολογώ ότι διάβασα λίγο, καθότι, παρότι σίγουρος ότι την έχω ξαναδεί (όπως κι επιβεβαιώθηκε από το βιογραφικό της), ήθελα να μάθω περισσότερα. Κόρη, λέει, της ωραιοτάτης και ανέκαθεν συμπαθούς Andie MacDowell, νομίζω ότι θα την αφήσει χιλιόμετρα πίσω τη μητέρα της, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται είναι το νέο, καυτό next big thing του χώρου. Και όχι άδικα σε μεγάλο βαθμό, καθώς πέρα από την εμφάνιση, η οποία -για να το θέσουμε κομψά και να μη χτυπήσει το γραφικόμετρο καφενειακά επίπεδα- είναι το λιγότερο σαγηνευτική (να ανάψει κι ένα κεράκι, βέβαια, στην κινηματογράφηση και την κάμερα, με τα μνημειώδη πλάνα που της χαρίζουν εδώ), η κοπέλα στέκεται εξαιρετικά κι ερμηνευτικά. Αναμένουμε τα καλύτερα.

Στα αμιγώς της ταινίας τώρα, εκκινώ αναφέροντας ότι προσωπικά το “Revenge” το είχα βρει καλό κι επαρκές στην ουσία του, δηλαδή στην ανάδειξη της βασικής θεματικής του και τον προβληματισμό επί αυτής. Θεωρώ πως η ακροβασία της Fargeat ανάμεσα στο (μπόλικο, η αλήθεια είναι/αλλά πλήρως δικαιολογημένο από την εποχή, σωστά;) γυμνό και τα μηνύματά της γίνεται με μπόλικη δόση μαεστρίας και χωρίς να «κλέβει» τελικά από το ουσιαστικό της υπόθεσης. Να πω ότι συμφωνώ 100% με αυτό που σχολίασε και ο @Lupin, ήτοι ότι το “The Substance” σού αφήνει μία αίσθηση διττής ερμηνείας, καθώς εγώ δεν μπόρεσα να βρω αν στο ζύγι υπερέχει η αδηφάγα, σεξιστική, φαλλοκρατική κ.λπ. κ.λπ. βιομηχανία ή αν εντέλει η ευθύνη έγκειται στην προσωπική επιλογή και στο κατά πόσο ο καθένας αφήνει τον εαυτό του έρμαιο σε καταστάσεις που ξεκάθαρα (ή και όχι, αν το δούμε φαινομενικά και βραχυπρόθεσμα) τον παρασέρνουν σε έναν βούρκο ουσιαστικής απώλειας. Σίγουρα την λες επίκαιρη την ταινία. Επίσης, να τονίσω ότι η εξαιρετική χρήση της κάμερας και τα σκηνοθετικά πλάνα προσθέτουν πολύ σε όλο αυτό που η ταινία κομίζει. Για εμένα, αυτό που κάπως μού «κλώτσησε» ήταν ο χαρακτήρας Quaid και το υπέρμετρο γκροτέσκο σε σημεία, αλλά αυτό το θεωρώ προσωπικό μου ζήτημα και δεν αφαιρεί εν γένει από μία ταινία, η οποία χαρακτηρίζεται πολύ καλή, χωρίς να σου αλλάζει τη ζωή.

Στα του body horror τώρα και του πολυσυζητημένου κλεισίματος της ταινίας, εκκινώ με το πρώτο, λέγοντας ότι χωρίς να είμαι ο πλέον ειδικός στο είδος, θαρρώ πως η ταινία βλέπεται σχετικά άνετα από τον μέσο θεατή, εκτός αν το κόλλημα με συγκεκριμένα στοιχεία (βελόνες, αίμα ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο) είναι σε πολύ υψηλά όρια. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει χρονικά σημείο που να εστιάζει τόσο πολύ σε κάτι, ώστε να είναι ικανό να σε κάνει να κλείσεις την τηλεόραση ή να φύγεις από την αίθουσα. Ναι, υπήρξε στιγμή που έκλεισα κι εγώ τα μάτια (στην σκηνή με τον αφαλό, καθότι έχω τεράστιο κόλλημα με το «πείραγμα» του συγκεκριμένου σημείου του σώματος), αλλά αυτό δεν διήρκεσε τόσο. Αναφορικά με το κλείσιμο της ταινίας, εγώ δεν το βρήκα τόσο «τρελό», ώστε να δικαιολογεί όλον τον ντόρο που γίνεται, αλλά σίγουρα είναι αξιομνημόνευτο και σου μένει. Τα στοιχεία που βρήκα εξαιρετικά είναι α) το λούσιμο του κοινού με το αίμα, ως ευθεία αναφορά, απάντηση κι εκδίκηση στο σχόλιο περί των 50 και της εμμηνόπαυσης, που αποτέλεσε ίσως το σημαντικότερο trigger point για την όλη διαδικασία του διπλασιασμού, β) το τέρας, το οποίο μού έφερε στο μυαλό κατευθείαν το “The Elephant Man” (υποθέτω ότι θα έχει αναφερθεί και από άλλους αυτό). Την τελική σκηνή αρχικά την βρήκα λίγο υπερβολική και στημένη, αλλά σε μία δεύτερη ανάγνωση ανταποκρίνεται πλήρως στην υπερβολή της ίδιας της βιομηχανίας, άρα, εντέλει, θαρρώ πως μία χαρά εξυπηρετεί τον σκοπό της και την τελική επίγευση που αφήνει η ταινία.

Μια χαρά.

2 Likes

Επειδη φανταζομαι η επομενη ταινια που θα σχολιασουμε θα πρεπει να ειναι το Babygirl, αναμενουμε τον πρωτο reviewer οταν αυτος εμφανιστει

image

:clap:

1 Like

Νομίζω πως όταν φτάσει η 2η του Γενάρη, το Nosferatu θα μονοπωλήσει τα ενδιαφέροντα - οπότε ότι προλάβει το Babygirl μέχρι τότε (θα πάω ίσως Δευτέρα βράδυ, ειδάλλως μετά την πρώτη βδομάδα του νέου μήνα)

Άνευ λόγου και αιτίας μέτρια βαθμολογία εδώ, μπόλικες αναφορές φυσικά στην ταινία The Two Towers, την ευχαριστήθηκα αρκετά και συνολικά στέκει επάξια στον κόσμο του LOTR. Στα καπάκια, η μάλλον αγαπημένη μου ταινία για φέτος:

Επίσης μέτρια βαθμολογία, μην ψαρώνετε. Μονολιθικά φτιαγμένη, μακριά από εξτρεβαγκάντζες, που αναφέρεται στο αγαπημένο μου κομμάτι της Οδύσσειας. Κορυφαίες ερμηνείες, ο Φάινς είναι ο Οδυσσέας και Ζιλιέτ θα σε αγαπώ για πάντα. Αυτά…αναμένουμε Nolan κάποια στιγμή.

7 Likes

Όταν έσκασε χαμόγελο η Ζιλιέτ όντας ταυτόχρονα βουρκωμένη, η ταινία πήρε ένα 10/10. Έστω για μερικά δευτερόλεπτα.

War of the Rohirrim.

Το έχασα στις αίθουσες, αν και ήθελα να πάω να το δω, και το είδα σήμερα.

Το πρόβλημα με τις τελευταίες μεταφορές Tolkien είναι η έλλειψη υλικού. Όταν όλοι έχουν ξεμείνει με τα δικαιώματα των 2 πιο γνωστών βιβλίων (Hobbit, Lord), αλλά υπάρχει ακόμα η ανάγκη από μια βιομηχανία του θεάματος για νέο υλικό, αυτό που μένει είναι να ξεζουμίσεις και τις τελευταίες σελίδες αυτών των βιβλίων.

Από μόνο του αυτό δεν είναι κάτι αρνητικό, άλλωστε και ο ίδιος ο Tolkien ήταν θετικός στο να συνεχίζει κάποιος τις ιστορίες του, να γεμίσει τα κενά, να μεγαλώσει την μυθολογία που ξεκίνησε. Στην πράξη όμως έχει αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο. Το fantasy όπως έχει οριστεί από συγγραφείς όπως ο Tolkien έχει ξεπεραστεί. Τουλάχιστον το σημερινό Hollywood δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες ιστορίες. Πιθανότατα και το κοινό αν και για αυτό το τελευταίο έχω τις αμφιβολίες μου.

Μεγαλύτερη απόδειξη το υπερβολικά κακό Rings of Power, μια σειρά που όσο περισσότερο την σκέφτομαι, όσο περισσότερο φέρνω στο μυαλό μου ότι έχω δει στα 11 επεισόδια που άντεξα, τόσο περισσότερο την απεχθάνομαι. Χωρίς υπερβολή είναι μέσα στα 10 χειρότερα πράγματα (ταινίες, σειρές) που έχω δει στη ζωή μου, και μέσα στο top 5 όσων με έχουν πραγματικά εκνευρίσει. Κάτι δύσκολο σήμερα αλλά η amazon τα κατάφερε με αυτό το αδιανόητο κουράδι. Ok hate rant τέλος, έπρεπε να βγει από μέσα μου :stuck_out_tongue:

Αυτό που κλήθηκαν να κάνουν οι δημιουργοί του Rings of Power, και απέτυχαν σε ντροπιαστικό βαθμό, είναι αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι δημιουργοί του War of the Rohirrim. Δηλαδή να πάρουν τα ψίχουλα μιας ιστορίας που έχει αφήσει πίσω ο Tolkien και να συμπληρώσουν τα κενά με σεβασμό και στα… ψίχουλα και στην γενικότερη μυθολογία που έχει δημιουργήσει ο master.

Προσπάθεια που δεν πέφτει εντελώς στο κενό αν και δυστυχώς με περισσότερο προβλήματα από όσα θα ήθελα. Ένας φόβος που είχα ήταν ο χαρακτήρας της Hera. Χαρακτήρας που ουσιαστικά δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της ιστορίας αυτής. Στα παραρτήματα άλλωστε υπάρχει η πιο μικρή αναφορά σε αυτήν, χωρίς καν όνομα. Ο φόβος ότι θα δούμε ακόμα ένα girl boss τύπου Galadriel της Amazon ή της Rey από τα Star Wars ήταν μεγάλος. Αλλά ευτυχώς σε αυτό το κομμάτι οι φόβοι δεν επαληθεύτηκαν.

Ωστόσο αν και το story της Hera έχει το ενδιαφέρον του, και η ίδια σαν χαρακτήρας καταφέρνει να αποκτήσει λόγο ύπαρξης στον κόσμο της μέσης-γης, ο πρωταγωνιστικός ρόλος που της δόθηκε δεν βοηθάει την ταινία και τόσο, ούτε και την ίδια. Κυρίως γιατί μένει πολύ πίσω ο αληθινός πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας, Helm Hammerhand. To… beef μεταξύ Wulf και Hera δεν πείθει όσο θα έπρεπε. Ο χαρακτήρας του Helm χάνει κάπως το βάρος του όταν δεν δίνεται τόσο βάθος στην δική του σχέση με τα παιδιά του, και οι μεγάλες στιγμές του στην ιστορία, που θα έπρεπε να έχουν κεντρικό ρόλο, περνάνε από την οθόνη πολύ γρήγορα. Αν και όχι χωρίς να δώσουν κάποιες εξαιρετικές σκηνές πρώτα. Τεράστιο λάθος που κόστισε σημαντικά.

Από εκεί και πέρα, το σενάριο είναι μάλλον απογοητευτικό. Από την μια προσπάθησαν να αποφύγουν τους εντελώς cringeworthy διαλόγους του RoP, αλλά και των Hobbit στα σημεία που προσπάθησαν να συμπληρώσουν το story, από την άλλη όμως οι μισοί διάλογοι είναι λες και ήρθαν copy paste από την τριλογία ταινιών του Lord και κυρίως του Two Towers. Κάπως τεμπέλικη δουλεία σε αυτό το κομμάτι. Φαντάζομαι θα πρέπει να νιώθουμε και λίγο ευχαριστημένοι βέβαια αφού θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα. Αν σκεφτεί κανείς βέβαια πως αυτή είναι πιθανότατα η καλύτερη δουλειά που έχουν κάνει σε αυτό το κομμάτι, χωρίς να στηρίζονται σε έτοιμο υλικό του Tolkien, μια απελπισία για την συνέχεια αυτών των project σε πιάνει.

Μια ακόμα απογοήτευση είναι το animation. Αν και φάνηκε ωραίο στα πρώτα stills και trailer δυστυχώς στην ταινία φάνηκε σαν μισοτελειωμένη και βιαστική δουλειά. Είναι λες και τα μισά καρέ έλειπαν. Κακή κίνηση σε σημεία, κάπως μονοκόμματο και άτσαλο. Δεν είναι όλη η ταινία έτσι βέβαια, κάτι που με κάνει να σκέφτομαι πως ο λόγος είναι ο λίγος χρόνος που δόθηκε από την Warner.

Σε γενικές γραμμές προφανώς δεν πιάσει ούτε κατά διάνοια κορυφές LOTR, είναι λίγο πιο κοντά στα Hobbit και χάνει μόνο από την έλλειψη υλικού. Ανακούφιση που δεν είδα κάτι που να πέφτει τόσο χαμηλά όσο το RoP, αλλά και απογοήτευση για μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αν είχε το χρόνο να δουλευτεί πιο σωστά και ολοκληρωμένα. Μένει ο σεβασμός στην μυθολογία και οι καλές προθέσεις.

5 Likes

Ξαναείδα χτες μία αγαπημένη μου ελληνική ταινία, τους Απόντες (1996), σε σκηνοθεσία Νίκου Γραμματικού. Κάτι που ήθελα να δω κάτι καλό, κάτι που η ταινία μεταξύ άλλων είναι και πρωτοχρονιάτικη, κάθισα να την ξαναδώ μια δεύτερη φορά, καθώς σ’ αυτό το είδος σινεμά πάντα παίρνεις κάτι παραπάνω με κάθε θέαση της ταινίας.
Η ταινία - για όσους δεν την έχουν δει - ακολουθεί μία παρέα έξι παλιών φίλων/συμμαθητών που συναντιούνται σποραδικά για 7 χρόνια στον τόπο καταγωγής τους, τη Σαλαμίνα. Άλλοι έχουν μείνει στο νησί, άλλοι ξεκινούν κάποια καριέρα, κάποιοι έχουν κάποια όνειρα και κάποια χόμπι που τα αφήνουν στη μέση. Στην πορεία, δεν λείπουν από την παρέα οι διαφωνίες, η αποστασιοποίηση και οι χωρισμοί - άλλοι αναπόφευκτοι κι άλλοι όχι. Νομίζω πως αυτή τη φορά εστίασα περισσότερο στην ιδιαίτερη σχέση που είχαν δύο από τους πρωταγωνιστές, ο Νίκος και ο Ανδρέας. Φαίνεται πως έχουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο, μία σχέση εμπιστοσύνης και γνωρίζουν καλύτερα ο ένας τον άλλον σε σχέση με την υπόλοιπη παρέα. Η παρακάτω σκηνή είναι μία από τις πολλές που έχουν αυτοί οι δύο φίλοι κατά τη διάρκεια του έργου.

Πέρα από την ιστορία του Νίκου και του Ανδρέα, που είναι μία από τις παράλληλες ιστορίες που διηγείται το έργο, όλη η ταινία βλέπεται ευχάριστα. Αυτό που πέτυχε ο σκηνοθέτης είναι ότι χωρίς ιδιαίτερες σκηνές δράσης, γέμισε τις σκηνές με τις συναντήσεις των φίλων σε καφενεία, σε αυλές, σε βράχια, σε εκδηλώσεις και άφησε τη χαλαρότητα των συζητήσεών τους και τα αστεία τους να διηγηθούν την ιστορία. Δεν είναι τυχαίο που τη χρονιά που παίχτηκε η ταινία απέσπασε τόσα βραβεία και τόσες θετικές κριτικές.
Πώς το πέτυχε αυτό ο σκηνοθέτης; Επέλεξε νέους ηθοποιούς, τους έβαλε να κάνουν πολλές πρόβες, να γνωριστούν, να μπουν στο κλίμα, στο πετσί του ρόλου και όταν ξεκίνησε τα γυρίσματα οι σκηνές έβγαιναν με μία φυσικότητα.
Το θέμα της ταινίας, που είναι ο βασικός λόγος που σε κερδίζει, είναι διαχρονικό, η πορεία προς την ενηλικίωση, οι παρέες που δεν δικαιώνουν το νεότερο εαυτό σου, το ξεχείλωμα των σχέσεων με το χρόνο, η ανάγκη εν τέλει να χαράξεις μία ξεχωριστή πορεία.

Στα θετικά της ταινίας είναι μερικές καλτ αναφορές σε συμβάντα της εποχής (Eurobasket, πτώση του τείχους του Βερολίνου, εκλογές, πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, μουντιάλ του '94). Για όσους ενδιαφέρονται να τη δουν, υπάρχει μία καλή έκδοση στο dailymotion.

15 Likes

Το έχω ξαναπεί, για εμένα αυτή η ταινία συνοψίζει ολόκληρο το κοινωνικό ζήτημα με τον πιο εύληπτο τρόπο που έγινε ποτέ. Τολμά και θέτει ερωτήματα που δεν θες εσύ να τα θέσεις στον εαυτό σου, γιατί φοβάσαι τις απαντήσεις που θα δώσεις, φοβάσαι ποιος πρωταγωνιστής ήσουν πριν 10 χρόνια και ποιος είσαι τώρα.

Άντε και καλή μας χρονιά.

6 Likes

Είδα χτες για πρώτη φορά την ταινία “Ο μονομάχος” (2000) στο Star. Δεν την είχα δει ποτέ, καθώς δεν με ελκύουν καθόλου οι ταινίες με Ρωμαίους και αρένες. Ωστόσο, κατάλαβα γιατί έγινε τόσο επιτυχημένη. Η ιστορία είναι πολύ καλή και πρωτότυπη για την αφήγηση του σινεμά, αν και φαίνεται πως είναι ιστορικά ανακριβής.
Δύο πράγματα μου έμειναν:
Ο Russel Crowe είναι σαν αδερφός του James McAvoy σ’ αυτή την ταινία. Σ’ όλη την ταινία πίστευα ότι έβλεπα τον δεύτερο και δεν μου έβγαιναν τα μαθηματικά, γιατί είναι νεότερος.
Ο Joaquin Phoenix ήταν πάρα πολύ καλός γιατί ο χαρακτήρας του ήταν πολύ πετυχημένα κακός. Η ερμηνεία του σ’ αυτή την ταινία ήταν υποδειγματική.

2 Likes

What we do in life echoes in eternity!!! Απ τα πιο αγαπημενα μου movie quotes εκει εξω…

4 Likes

Αυτά παθαίνει κανείς όταν πάει σε μια ταινία χωρίς πολύ research.

Είχα δει στο youtube το trailer, μου φάνηκε μια ωραία old school ταινία δράσης με Sly και δεν έδωσα καμιά σημασία σε κριτικές και γενικά αντιδράσεις. Χώρια που κατά περιόδους ο Sly βγάζει μερικές decent ταινίες δράσης που θυμίζουν κάπως τα παλιά.

Το ποστ το κάνω περισσότερο ως προειδοποίηση. Υπερβολικά κακή ταινία που θυμίζει δυστυχώς τα τραγικά z movies του Bruce Willis πριν αποσυρθεί. Μικρός ο ρόλος του Stallone, ανόητες και κακοστημενες σκηνές δράσης, ψηφιακοί πυροβολισμοί με ασυγχρόνιστο ήχο (ω ναι) που από ένα σημείο και μετά ούτε καν γέλιο δεν βγάζουν και γενικά ένα τρελό μπάχαλο που δεν βλέπεται παρά την μικρή διάρκεια.

Δεν ξέρω προς τι αυτή η επιλογή. Ακόμα και οι τελευταίες επιλογές του όπως π.χ. το Samaritan δεν είχαν ούτε κατά διάνοια αυτό το χάλι. Χώρια που η σειρά που παίζει το Tulsa King τα πάει γενικά καλά. Μάλλον σαν χάρη σε κάποιο φιλαράκι του παίζει εδώ, δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά.

4 Likes

The queen is back when we needed her the most.

Χάνει λίγο σε πρωτοτυπία και αιχμηρότητα σχέση με την αντίστοιχη σειρά/mockumentary Cunk On Earth, αλλά παραμένει τρομερά έξυπνο, χαζό, αστείο, άβολο, και με έξτρα αυτοαναφορικότητα και σπάσιμο 4ου τοίχου.

Δείτε το.

5 Likes

Τα ‘σκασα για το Heretic, με τρελή ανυπομονησία και μεγάλες προσδοκίες και τα κλαίω τα λεφτάκια μου.

Απογοήτευση μεγάλη και κρίμα, διότι το πρώτο μισό χτίστηκε αρκετά μαεστρικά και ατμοσφαιρικά, σε βαθμό που το ξεφούσκωμα του δεύτερου μισού -και ειδικά του τέλους, που ΟΚ, επιδέχεται ερμηνεία και είναι κάπως «ανοιχτό», αλλά μην τρελαθούμε κιόλας- ήταν τόσο έντονο, που με πήρε ο αέρας και με σήκωσε. Μου θύμισε κάτι από συζήτηση/διαφωνία μισομεθυσμένων, δευτεροετών φοιτητών σε καφενέ, με ρακόμελα, στριφτά και απόλυτες απόψεις επί παντός επιστητού.

Πολύ άνισο και προκαλεί εντύπωση το πώς η έμπνευση μοιάζει να στέρεψε εντελώς μετά το πρώτο μισό και το δεύτερο ήταν σε μία φάση «Άντε να τελειώνουμε». Καλή η σκηνοθεσία, πάντως, και εκτιμητέο το ότι δεν πόνταρε σε jumpscares, αλλά το έχτισε (μέχρι ενός σημείου) με την ατμόσφαιρα.

Τα κορίτσια αμφότερα πανέμορφα και αρκετά καλά στους ρόλους τους.

Στον Hugh Grant έχω τρελή αδυναμία και τα πήγε σχετικά καλά, κουβαλώντας την ταινία, αλλά σε κάποιες στιγμές ήταν σαν να τον κατάπινε η μανιέρα του και κάποιοι γνωστοί μορφασμοί που έμοιαζαν μέχρι και παράταιροι. Όπως και να ΄χει, παραμένει μία από τις αγαπημένες και πιο συμπαθείς φιγούρες για εμένα, και δεδομένου ότι -κατά τη γνώμη μου, πάντα- η ταινία ήταν ψιλο-μάπα εντέλει, πάρτε κι ένα προσωπικό μου top-5 από τον εν λόγω, για να έχετε να πορεύεστε:

Extreme Measures

Notting Hill

About a Boy

Four Weddings and a Funeral

Music and Lyrics

3 Likes

Μιας και το είδα πριν λίγες μέρες και συνεχίζω να το σκέφτομαι, ας προτείνω και εδώ το…

…Something Wild.

Ο Jeff Daniels υποδύεται τον κλασικό “βαρετό” χαρτογιακά, μεγαλοαστός και με καλή θέση στην εταιρεία του. Λίγες μέρες πριν την μεγάλη προαγωγή πέφτει πάνω στην Melanie Griffith, ένα παντελώς wacky, weird, ξένοιαστο άτομο που μοιάζει να ήρθε από άλλο πλανήτη. Αυτή, με πηγαίο και ασυγκράτητο αυθορμητισμό αλλά και άκαμπτη αποφασιστικότητα, τον “υποχρεώνει”/“απαγάγει” και ξεκινούν μαζί μία βόλτα με το αμάξι που καταλήγει σε μικρό roadtrip με τους δύο πρωταγωνιστές να υποκρίνονται τους παντρεμένους, να ερωτεύονται φυσικά, και να ενδίδουν 100% στον παραλογισμό της τρέλας που ξεκίνησαν ανυποψίαστοι νωρίτερα. Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς κάποια στιγμή μπαίνει στην εξίσωση ο Ray Liotta (πρώτη του major εμφάνιση σε ταινία), ο οποίος φυσικά παίζει τον ψυχάκια φυλακόβιο πρώην της Griffith και κάπου εκεί σκοτεινιάζει λίγο η ταινία, πριν το ιδανικό φινάλε.

Λοιπόν, αν θέλετε να δείτε ένα ρομάντζο (kinda) που δεν μοιάζει με κάτι άλλο εκεί έξω, ρίχτε μια ματιά εδώ. Ο Jonathan Demme (κάποια χρόνια πριν κάνει το Silence of the Lambs εδώ) αποδίδει φόρο τιμής στον τρελό Πιερρό (το δίχως άλλο) και δημιουργεί μια, ελαφρώς σκοτεινή, κωμωδία που θα έπρεπε να συζητιέται πολύ περισσότερο. Βασικός πόλος έλξης είναι το πρωταγωνιστικό δίδυμο, το οποίο κατ’εμέ παρουσιάζει χημεία που σπάνια συναντάς σε τέτοιες ταινίες. Και ο Daniels και η Griffith υποδύονται φανταστικά χαρακτήρες που είναι πολυσχιδείς και κάθε άλλο παρά “καλουπωμένοι”. Ναι, έχεις τον βαρετό ΔΑΠιτη από την μία και την τρελούτσικη κοπέλα από την άλλη, μα βλέπεις και τους δύο να έχουν πολλές αποχρώσεις στο συναισθηματικό τους ρεπερτόριο και να υπάρχει βάθος στους χαρακτήρες. Δεν μιλάμε για paper thin δισδιάστατους ανθρώπους, σταδιακά στην ταινία οι χαρακτήρες εξελίσσονται, μεταμορφώνονται, μας αποκαλύπτουν πολλές διαφορετικές πτυχές του εαυτού τους, είναι ανθρώπινοι και σε “αναγκάζουν” να τους ακολουθήσεις. Τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά κουμπώνουν τόσο υπέροχα μαζί, η σχέση τους σμιλεύεται καρέ με καρέ.

Σε όλα αυτά δένει εξαιρετικά ο ορμητικός ρυθμός και το σκηνοθετικό attitude που σε καλεί να αφήσεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου τυχόν ενστάσεις και να ενδώσεις στο ταξίδι που ξετυλίγεται μπροστά σου. Κάθε σεκάνς έχει και κάτι να σου τραβήξει το μάτι, κάτι που δυνητικά θα σου μείνει στο μυαλό. Καίριες ατάκες, far out καταστάσεις, συγκινητικοί διάλογοι, υπάρχει πλουραλισμός και το σενάριο χαρίζει απλόχερα memorable σκηνές στον θεατή. Πιο recommended από εμένα δεν γίνεται.

ΥΓ. Και κάμεο John Waters!

13 Likes

Το παραπάνω ήταν από τις αγαπημένες μου ταινίες μικρός - και από εκείνες που θυμάμαι χαρακτηριστικά να με ξε-χέζουν οι γονείς όταν το βλέπω, λόγω μερικών ακατάλληλων σκηνών (“ακατάλληλων” τώρα, τεσπά χαζομάρες).
Ψήθηκα να το ξαναδώ τώρα το ΣΚ - έχουν περάσει δεκαετίες (!) από την τελευταία φορά.

Λοιπόν θα προτείνω κάτι τώρα, το οποίο με ενθουσίασε αδιανόητα το Σάββατο βράδυ που το είδα σπίτι, αρχικά γιατί το έψαχνα χρόνια και δεν είχα καταφέρει μέχρι τώρα να το δω δεύτερη φορά (το είχα δει γύρω στα 18 σε κάποιο κρατικό κανάλι και έκτοτε ποτέ ξανά, ούτε πειρατεία είχα βρει ούτε τίποτα - είχε περάσει σχεδόν στη σφαίρα του urban legend για εμένα) και κατά δεύτερον γιατί ανταπεξήλθε κατά πολύ παραπάνω των προσδοκιών → μιλάω για το Metropolitan του Wilt Stilman, το οποίο και έχει πλέον το Cinobo διαθέσιμο στο κανάλι του.

Στη Νέα Υόρκη του 1989 και κατά τις παραμονές των εορτών, ένας φτωχός νεαρός φοιτητής προσκαλείται σε μια σειρά διαφόρων κοινωνικών δεξιώσεων με συνομήλικους του - όλοι γόνοι παλαιών αριστοκρατών ή παιδιά ανώτερων κοινωνικών τάξεων που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στις επίσημες κοινωνικές εξόδους
Παρότι χαμένος αρχικά και όντας “παρίας” ανάμεσά τους, σύντομα το ταξικό κενό υπέρ-πηδάτε και αρχίζει να εισχωρεί στη λεγόμενη UHB (Urban Haute Bourgeoisie) → και όλο αυτό οδηγεί την παρέα στο να αμπελοφιλοσοφεί διαρκώς για πολιτική, λογοτεχνία, οικονομία μέχρι να καταλήξουν στα πιο βασικά της ηλικίας τους → κουτσομπολιά και, κατά συνέπεια, τον έρωτα.

Διαλογικό σινεμά στα βήματα των Lubitsch και -προφανέστατα- του Eric Romer με ηχώ στο σινεμά του Μπουνιουέλ, το Metropolitan αργά και σταθερά κάνει μια πολύ, πολύ διακριτική και εύστοχη σάτιρα στην κοινωνική αιτιοκρατία, καθώς παράλληλα περνάει από χειρουργικό τραπέζι την ματαιότητα της early 90s αμερικανικής μπουρζουαζίας - η οποία δεν καταφέρνει να δώσει παρά πρόσκαιρες και επιφανειακές λύσεις στα όποια υπαρξιακά και μη βαθύτερα εσωτερικά της ψυχικά αδιέξοδα.
Η ταινία δομείται ως μια κωμωδία ηθών με ρίζες στο screwball cinema (έχει μερικές ακραία αστείες ατάκες λεκτικού πίνγκ πόνγκ) του παλιού Hollywood και με μια εξαιρετικά λειτουργικής πολυπλοκότητας στους χαρακτήρες της, της οποίας το τεράστιο πλεονέκτημα είναι η γραφή του Stilman: μια γραφή που βρίσκει τη χρυσή τομή και βάζει μπροστά τη κωμωδία και διακριτικά πίσω της τη σάτιρα, σαν να συμπονά στην πραγματικότητα τους ήρωές του, ενώ παράλληλα τους καυτηριάζει διαρκώς με σαρδόνια υπόγειο και άκρως διακριτικό τρόπο - μια λεπτοκομμένη και αριστουργηματικά δοσμένη ακροβασία ανάμεσα στον συντηρητισμό αμερικανικών εσαεί παραδοσιακών εγχώριων ηθών και μια συνθήκη που αυτά καταρρέουν εκ των έσω, μαζί με την εποχή του Reagan και την εικόνα της παραδοσιακής μεγαλοαστικής τάξης της Νέας Υόρκης.

Οι ηθοποιοί είναι όλοι πιτσιρικάδες, μερικοί ακόμα ερασιτέχνες - που όμως κανένας τους δεν έγινε το μεγάλο όνομα, αντιθέτως αρκετοί ακολούθησαν άλλους κλάδους αλλά επανερχόντουσαν ανά τις δεκαετίες για εμφανίσεις στις ταινίες του Stilman (ένας πολύ μεθοδικός δημιουργός με 5 μόνο ταινίες στο βιογραφικό του τα τελευταία 40 χρόνια και τις 3 πρώτες -Metropolitan/Barcelona/Last Days of Disco να αποτελούν μια άτυπη τριλογία για την καταδικασμένη αμερικανική μπουρζουαζία, στην 4η του Damsels in Distress να μας καθιερώνει τη Greta Gerwig και στο πιο συμβατικό Love and Friendship του 2016 να διασκευάζει εξαιρετικά Jane Austin).

Αυτά γενικά, αριστούργημα από τα λίγα, από τις κολώνες του ύστερου ανεξάρτητου Αμερικανικού σινεμά - αναζητήστε το όσο υπάρχει ακόμα διαθέσιμο!

7 Likes