Αντικειμενικός δε μπορώ να είμαι (ούτε και θα προσπαθήσω να το παίξω) γιατί οι Metallica είναι η αγαπημένη μου μπάντα.
Προχθες στην Πράγα υπό καταρακτώδη βροχή τα έδωσαν όλα και πέρασαν πιο πολύ ώρα στο Snakepit από οποιοδήποτε άλλο show (ασήμαντη λεπτομέρεια μεν, δείχνει νοοτροπία που κάνει διαφορά δε).
Επίσης, αυτοί που συνήθως είναι στο στόχαστρο στα live, ο Lars και ο Kirk, ήταν αλάνθαστοι και στα 3 live που παρακολούθησα. Είναι όλοι τους σε πολύ καλή κατάσταση. Kαι ο Hetfield βγάζει φοβερή διάθεση και ατάκες πάνω στη σκηνή!
Οι Sabbath ήταν ευχάριστη έκπληξη, δεν τους περίμενα τόσο καλούς. Σίγουρα ένας Ozzy σε καλή κατάσταση τους ανεβάζει αρκετά. Το Rythm Section τους είναι απίστευτο (τα δάχτυλα του Geezer πρέπει να μετακίνησαν το νησί μερικά εκατοστά, στο ομόνυμο έπος έτρεμε το σύμπαν και ο Clufetos μπορεί να μην είναι το original μέλος, αλλά η απόδοση του είναι εξαιρετική). Ο Iommi είναι απλά ο Iommi.
Δυσάρεστη έκπληξη ήταν οι Motorhead (με πόνο καρδιάς το λέω), γιατί ο Lemmy είναι εμφανώς καταπονημένος και απλά στέκεται πλέον στη σκηνή, μιλάει λίγο (περισσότερο μιλούσε στο κοινό ο Cambell) και δείχνει να ζορίζεται.
Οι Maiden είχαν όλα τα ατού τους (το κοινό τους, το Maiden England set list, tα φοβερά σκηνικά) και ήταν εξαιρετικοί σε απόδοση (με τα γνωστά πλέον, ο Bruce δεν είναι 30αρης να βγάζει ξεκούραστα στο encore to Aces High) και γενικά δεν πρέπει να άφησαν κανένα παραπονεμένο. Ο Dickinson είναι χαρισματικός frontman (δεν περιμένατε από μένα να το πω προφανώς!) τόσο σαν performer, όσο και σαν επικοινωνία με το κοινό (έριξε πάλι και τη μπηχτή του για το autocue των Priest βέβαια, πριν το The Evil That Men Do είπε “bring me the cue on, the… evil… that men do… lives on and on” και το επανέλαβε συλλαβίζοντας :p).
Οι Metallica είχαν τον περισσότερο κόσμο (παραδόξως για μένα), αν και πολλοί που μίλησα μου είπαν πως μετα το Glastonbury (που μετέδιδε live το BBC), δεν θα τους έχαναν με τίποτα. Είχαν περίπου 60.000 κόσμο, ενώ οι Maiden την προηγούμενη 40-45.000.
Το ότι έγραψα πως ήταν το καλύτερο show τους, απ’ όσα έχω παρακολουθήσει την τελευταία τριετία δεν είναι τυχαίο
Γενικά με μπάντες τέτοιου επιπέδου και με τέτοια σετ λιστ, δε γίνεται να μην περάσεις καλά.
Απλά, σε πιάνει και μία μελαγχολία βλέποντας πως είναι στη δύση της καριέρας τους και δε βλέπεις ποιος μπορεί να γεμίσει τέτοιους χώρους και να τους αντικαταστήσει σε 5-10 χρόνια που θα είναι και οι 3 παρελθόν.
edit: Και το σημαντικότερο! Στην Πράγα έπαιξαν σε ένα χώρο που δεν ήταν σε έκταση, ούτε κατά προσέγγιση όσο το Terra VIbe. Θα μου έκανε εντύπωση αν χωρούσε 20.000 κόσμο (edit again, το site του εκεί φεστιβαλ λέει 25.000 θεατές). Τα εισιτήρια κόστιζαν 50 ευρώ η Γενική Είσοδος και 70 ευρώ τα Front Of Stage (περίπου 3000 εισιτήρια). Ο ΦΠΑ ήταν 15% στην τιμή του εισιτηρίου. Με support AIC, Children of Bodom και Kvelertak. Επίσης, έπαιξαν εκεί πριν 2 χρόνια, στην τελευταία περιοδεία τους στην Ευρώπη.
Δε νομίζω o εκεί promoter να είπε πως ‘έκανα τα πάντα για να τους φέρω, είναι στο χέρι των οπαδών πλέον’ και να ξεκίνησαν να φτάνουν χιλιάδες email στην Q Prime, ώστε να πει ΟΚ, πάμε και στην Πράγα.