To λοιπόν.
Φανζιν γενικότερα είναι ένα έντυπο, το οποίο μπορεί να φτιαχτεί από οποιονδήποτε άνθρωπο, ή οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων, ή οποιαδήποτε παρέα τελοσπάντων, αρκεί όλοι αυτοί να έχουν την απαραίτητη όρεξη και πάνω απ’ όλα, πράγματα να πουν. Το περιέχομενο ένος τέτοιου εντύπου περιλαμβάνει ότιδηποτε μπορεί να απασχολεί και ενδιαφέρει τον δημιουργό του και θέλει με κάποιο τρόπο να το δημοσιοποιήσει, να το μοιραστεί με άλλους ανθρώπους. Άρθρα για οποιοδήποτε θέμα, συνεντεύξεις, κριτικές για διάφορα αντικείμενα κλπ. Ένα βασικό χαρακτηριστικό τέτοιων φυλλάδων (να το πω αλλιώς) είναι ότι τα πάντα, μα τα πάντα, από την σύλληψη των ιδεών για το περιεχόμενο τους και τη σύνταξη αυτού, μέχρι το τύπωμα του, την βιβλιοδεσία του, την εκδοσή του τέλοσπάντων, ανήκουν στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτό και γίνονται με δικά τους έξοδα. Η διανομή τους γίνεται είτε χέρι-χέρι, είτε πωλούνται έναντι ενός ευτελούς, υπωτυπόδους αντιτίμου, σε διάφορα σημεία της πόλης (βιβλιοπωλεία, δισκάδικα κλπ), όπου το αντίτιμο αυτό συνήθως αρκεί για να καλύψει ένα μέρος των εξόδων έκδοσης τους. Η διάρκεια ζωής τους δυστυχώς είναι πολύ μικρή (λίγα τεύχη), διότι όπως είναι προφανές η δημιουργία και η κυκλοφορία τους δεν είναι και πολύ εύκολη.
Εδώ λοιπόν λέω να ασχολούμαστε με τα μουσικά zines, εκείνα δηλαδή που καταπιάνονται κυρίως με την μουσική (οποιοδήποτε είδος), χωρίς όμως να περιοριζόμαστε απαραίτητα σε αυτήν (Δηλαδή σε πάρα πολλά μουσικά φανζινς υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα άρθα για πάρα πολλά αντικείμενα από την πολιτική μέχρι ό,τιδηποτε μπορεί να φανταστεί κανείς). Πείτε αν έχετε διαβάσει κανένα, ποιανού παρακολουθείτε τακτικά την κυκλοφορία, αν έχετε ποτέ φτιάξει κανένα κλπ
Προσωπικά, κάποια πράγματα για τέτοια περιοδικά τα γνώριζα εδώ και πολύ καιρό, αλλά τον τελευταίο χρόνο μπήκα λίγο πιο σοβαρά στον χώρο τους, διαβάζοντας και ενισχύοντας τακτικά συγκεκριμένα, αλλά και γενικότερα ψάχνοντας στο ίντερνετ διάφορες κυκλοφορίες. Και αυτό γενικά που θα ήθελα να πω είναι, ότι τουλάχιστον στη μουσική που άκουω, τέτοια έντυπα έχουν συμβάλει απίστευτα στη διαδοσή της, και γενικώς είναι ίσως από τα λίγα μέσα που έχουν αφιερώσει χώρο σε αυτήν, για να “μιλήσει” λίγο διαφορετικά. Γενικώς τα zines αποτελούν σημαντικο μερος της punk/hardcore κουλτούράς. Τέλος, μη νόμιζετε ότι επειδή φτιάχνονται αποκλειστικά από ερασιτέχνες είναι γενικώς προχειρότητες κλπ. Έχει τύχει να διαβάσω απίστευτες εκδόσεις, πολύ περιποιημένες και όμορφες, με τάξη και φοβερές είκονες/σχέδια που ειλικρινά σε κάνουν να θες να τις ξεζουμίσεις, και όταν αυτές τελειώνουν στεναχωριέσαι και θες κι άλλο. Μάκαρι κάποια στιγμή να βρω ανθρώπους με όρεξη, να δημιουργήσουμε κι εμείς κανένα.
Προσωπικά κάποια που διαβάζω είναι το Keep It Real (του φίλτατου Αποστόλη της WAK), η MOUNTZA και διάφορα άλλα για τα οποία θα επεκταθώ σε επόμενο ποστ γιατί κουράστηκα λίγο:p
ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΑΤΟ και ένεργο ακόμη και σήμερα έχοντας προσφέρει πάρα μα πάρα πολλά πράγματα στην γενικότερη punk σκηνή είναι το αμερικάνικο maximum rock ‘n’ roll.