Μουσικά fanzines (φανζινς)

To λοιπόν.

Φανζιν γενικότερα είναι ένα έντυπο, το οποίο μπορεί να φτιαχτεί από οποιονδήποτε άνθρωπο, ή οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων, ή οποιαδήποτε παρέα τελοσπάντων, αρκεί όλοι αυτοί να έχουν την απαραίτητη όρεξη και πάνω απ’ όλα, πράγματα να πουν. Το περιέχομενο ένος τέτοιου εντύπου περιλαμβάνει ότιδηποτε μπορεί να απασχολεί και ενδιαφέρει τον δημιουργό του και θέλει με κάποιο τρόπο να το δημοσιοποιήσει, να το μοιραστεί με άλλους ανθρώπους. Άρθρα για οποιοδήποτε θέμα, συνεντεύξεις, κριτικές για διάφορα αντικείμενα κλπ. Ένα βασικό χαρακτηριστικό τέτοιων φυλλάδων (να το πω αλλιώς) είναι ότι τα πάντα, μα τα πάντα, από την σύλληψη των ιδεών για το περιεχόμενο τους και τη σύνταξη αυτού, μέχρι το τύπωμα του, την βιβλιοδεσία του, την εκδοσή του τέλοσπάντων, ανήκουν στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτό και γίνονται με δικά τους έξοδα. Η διανομή τους γίνεται είτε χέρι-χέρι, είτε πωλούνται έναντι ενός ευτελούς, υπωτυπόδους αντιτίμου, σε διάφορα σημεία της πόλης (βιβλιοπωλεία, δισκάδικα κλπ), όπου το αντίτιμο αυτό συνήθως αρκεί για να καλύψει ένα μέρος των εξόδων έκδοσης τους. Η διάρκεια ζωής τους δυστυχώς είναι πολύ μικρή (λίγα τεύχη), διότι όπως είναι προφανές η δημιουργία και η κυκλοφορία τους δεν είναι και πολύ εύκολη.

Εδώ λοιπόν λέω να ασχολούμαστε με τα μουσικά zines, εκείνα δηλαδή που καταπιάνονται κυρίως με την μουσική (οποιοδήποτε είδος), χωρίς όμως να περιοριζόμαστε απαραίτητα σε αυτήν (Δηλαδή σε πάρα πολλά μουσικά φανζινς υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα άρθα για πάρα πολλά αντικείμενα από την πολιτική μέχρι ό,τιδηποτε μπορεί να φανταστεί κανείς). Πείτε αν έχετε διαβάσει κανένα, ποιανού παρακολουθείτε τακτικά την κυκλοφορία, αν έχετε ποτέ φτιάξει κανένα κλπ

Προσωπικά, κάποια πράγματα για τέτοια περιοδικά τα γνώριζα εδώ και πολύ καιρό, αλλά τον τελευταίο χρόνο μπήκα λίγο πιο σοβαρά στον χώρο τους, διαβάζοντας και ενισχύοντας τακτικά συγκεκριμένα, αλλά και γενικότερα ψάχνοντας στο ίντερνετ διάφορες κυκλοφορίες. Και αυτό γενικά που θα ήθελα να πω είναι, ότι τουλάχιστον στη μουσική που άκουω, τέτοια έντυπα έχουν συμβάλει απίστευτα στη διαδοσή της, και γενικώς είναι ίσως από τα λίγα μέσα που έχουν αφιερώσει χώρο σε αυτήν, για να “μιλήσει” λίγο διαφορετικά. Γενικώς τα zines αποτελούν σημαντικο μερος της punk/hardcore κουλτούράς. Τέλος, μη νόμιζετε ότι επειδή φτιάχνονται αποκλειστικά από ερασιτέχνες είναι γενικώς προχειρότητες κλπ. Έχει τύχει να διαβάσω απίστευτες εκδόσεις, πολύ περιποιημένες και όμορφες, με τάξη και φοβερές είκονες/σχέδια που ειλικρινά σε κάνουν να θες να τις ξεζουμίσεις, και όταν αυτές τελειώνουν στεναχωριέσαι και θες κι άλλο. Μάκαρι κάποια στιγμή να βρω ανθρώπους με όρεξη, να δημιουργήσουμε κι εμείς κανένα.

Προσωπικά κάποια που διαβάζω είναι το Keep It Real (του φίλτατου Αποστόλη της WAK), η MOUNTZA και διάφορα άλλα για τα οποία θα επεκταθώ σε επόμενο ποστ γιατί κουράστηκα λίγο:p

ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΑΤΟ και ένεργο ακόμη και σήμερα έχοντας προσφέρει πάρα μα πάρα πολλά πράγματα στην γενικότερη punk σκηνή είναι το αμερικάνικο maximum rock ‘n’ roll.

1 Like

Ωραία τα λες worst. Γενικά όποια μουσική γεννήθηκε επειδή κάτι έκαιγε μέσα σ’ αυτόν που τη δημιούργησε κι όχι επειδή κάτι έλειπε από την τσέπη του - έχει να παρουσιάσει τέτοια zines. Για τον απλούστατο λόγο ότι (συνήθως) δημιουργούνται για τον ίδιο ακριβώς λόγο… επειδή είναι ΑΝΑΓΚΗ. Κάτι σαν γέννα είναι αυτά τα πράγματα και ουσιαστικά μόνο εκεί μπορείς να βρεις κάτι ουσιαστικό κι όχι αποκλειστικά κενή διαφήμιση προϊόντων και προσπάθεια για χαρτζιλίκι.

Aκριβώς αυτό.

Για να δείτε λίγο πόσο προσεγμένο μπορεί να είναι ένα τέτοιο περιοδικό που φτιάχνεται αποκλειστικά και μόνο από ερασιτέχνες, παρακάτω είναι μερικές εικόνες από το MOYNTZA.

(Συνέντευξη Darkthrone)

(To πολύ όμορφο άρθρο “japan n disorderly” που μιλάει για τις ενεργές japcore μπάντες και τη δισκογραφία της σκηνής)

(Συνέντευξη των ΘΕΩΝ criminal damage -oi punk in the vein of BLITZ by members of treagedy-)

(άρθρο για την εγχώρια μπάντα vodka juniors)

(ένα εξώφυλλο)

Είναι πολύ καλοσχεδιασμένο όντως!
Πιο πολύ καλογραμμένο βιβλίο μου θυμίζει παρά περιοδικό να πω την αλήθεια.

Aν υπάρχει πραγματική όρεξη, μπορούν να φτιαχτούν πολύ ωραία πράγματα.

[B]Axel [/B]επειδή μπορεί να σε ενδιαφέρει, εδώ μπορείς να διαβάσεις την συνέντευξη των Darkthrone, του MOYNTZA:

[B]http://4.bp.blogspot.com/_8yR5bDEEbNo/S6Z7r7S4G2I/AAAAAAAAAJ0/-mkcdiMs2MI/s1600-h/Picture+129.jpg[/B]

Εννοείται πως μ’ ενδιαφέρει, thanks :slight_smile:

Eπίσης προς τυχόντες ενδιαφερόμενους να πω ότι το τελευταίο τεύχος (δέκατο) του Keep It Real της Wak, που αναφέρω στο πρώτο ποστ (που θα είναι και το τελευταίο έβερ), περιλαμβάνει συνετεύξεις από [B]Dwid Hellion (integrity), Throats, Fucked Up, Lemouria, Antimob, Ruined Families[/B], φωτο-review από το τελευταίο ever live των [B]Endstand[/B] στη Φιλανδία και πολλά άλλα καλούδια. Πάρτε το!

[SPOILER]cheers σε όποιον βρει τί απεικονίζει το εξώφυλλο:p[/SPOILER]

Επειδη μ ενδιαφερει το θεματακι,μπορεις να προτεινεις τιποτα που να αφορα το prog,αν εχεις υποψιν σου?

Δυστυχώς δεν έχω κάτι υπόψην πέρι prog:( Όμως πιστεύω ότι με λίγο googlar-ισμα και λέξεις-κλειδιά όπως: fanzine, progressive κλπ θα βρεις γαμάτα πράγματα:wink:

Επίσης σ’ ένα τέτοιο περιοδικό, νομίζω στο τελευταίο keep it real, είχα διαβάσει ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον αρθράκι, ενός τυπά που έχει ασχοληθεί χρόνια με τη φάση, και δίνει[B] λίγες συμβουλές για το πως να φτιάξεις ένα τέτοιο zine.[/B] Δυστυχώς δε το’ χω μαζί μου τώρα, ωστέ να τις γράψω όλες, όμως κάποιες από αυτές που συγκράτησα, είναι επιγραμματικά:

[SPOILER]1) Να ξεκινάς την όλη ιστορία, από την αρχή με μια συγκεκριμένη θεματολογία, και να μην αλλάζεις στην πορεία. Μη πας δηλαδή από την μουσική στην λογοτεχνία, γιατί έτσι χάνεις αυτούς που σε διαβάζουν τακτικά.

  1. Να διαβάζεις και άλλα zines ωστέ να πάιρνεις ιδέες κλπ

  2. Να έχεις μια ομάδα ανθρώπων με όρεξη να δουλέψουν, χωρίς όμως αυτοί να είναι πολλοί γιατί έτσι η όλη διαδικασία δυσκολεύει…

  3. Να έχεις πάνω απ’ όλα πράγματα να πεις, και να μην το κάνεις απλά για να το κάνεις.

  4. Να διανέμεις αρχικά το zine σε οποιονδήποτε έχει ασχοληθεί με τη δημιουργία του, από τα παιδιά της ομάδας, μέχρι αυτόν του οποίου πήραν συνέντευξη, ωστε να δει κι αυτός το αποτέλεσμα, και αν του αρέσει να ξανα ενισχύσει[/SPOILER]

και πολλά άλλα, που δυστυχώς δε θυμάμαι. Θα επιστρέψω κάποια στιγμή να τα γράψω:)

Τρελη δουλεια το τελευταιο keep it real…ξενερωνω που δεν ειχα παρει και παλιοτερα ενω ειχα την ευκερεια…και επειδη με εψησε παρα πολυ βρηκα στο rythm και ενα παλιοτερο Mountza με συνεντευξη apo schwartz and anger και αλλα καλα πραματα…και 2 τευχη απο ενα αλλο που λεγεται αντιδοτο…πολυ καλο και αυτο…πιο πολυ εχει να κανει με ελληνικη punk σκηνη…

"[I]Σίγουρα πάει πολύς καιρός που έχετε ν? ακούσετε για φεστιβάλ fanzines. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως τα εγχώρια zines έχουν παραδώσει πνεύμα, ίσα-ίσα! Και για του λόγου το αληθές, το Καταραμένο Σύνδρομο σε συνεργασία με το δίκτυο fanzinesnet, διοργανώνει την 3η Συνάντηση Ανεξάρτητων Εντύπων και Fanzines με σκοπό να ξαναζωντανέψει την επικοινωνία μεταξύ των φίλων των ανεξάρτητων και diy εντύπων!

Για δύο ολόκληρες μέρες, την Παρασκευή 27 και Σάββατο 28 Μαΐου 2011, ο χώρος του Καταραμένου Συνδρόμου θα πλημμυρίσει με κόμικς, κολλάζ, φωτοτυπίες, παραπέρα μουσικές, λογοτεχνία, cult κινηματογράφο και ότι άλλο εκφράζει τους ανθρώπους που αυτοεκδίδουν τα δικά τους zines. Γύρω από όλα αυτά θα ξετυλιχτεί ένα μεγάλο κουβάρι με παράλληλες εκδηλώσεις μιας κι έχουμε να αναπληρώσουμε χαμένα αρκετών χρόνων.

Αναμείνατε για περαιτερω πληροφοριες!!![/I]"

Πάρα μα πάρα πολύ ενδιαφέρον τζάμπα festival-άκι για όλους, πολύ καλή και σωστή ενέργεια, τόσο για τους ενημερώμένους και την καύλα τους αυτή, όσο και για τους ανενημέρωτους που θα’ χουν την ευκαιρία να γνωρίσουν (ή τελείως ή καλύτερα), το “αντικείμενο” αυτό, τό μέσο αλλιώς, που ύπηρξε πάρα πολύ καθοριστικό για την ανάπτυξη/εξέλιξη/διάδοση κυρίως της underground μουσικής και όχι μόνο (όχι μονο μουσικής δηλαδή). Μπράβο στους διοργανωτές

Θα προσπαθησω με νυχια και με δοντια να παρευρεθω!

Ρε worst.Ζω Θεσσαλονίκη.

Πού μπορώ να βρω κανά καλό μουσικό fanzine.

Δεν είμαι πολύ της ακραίας μέταλ.

Μπορείς να με βοηθήσεις?

Να πω την αλήθεια ούτε από θεσσαλονίκη ξέρω πολλά, ούτε για με μη ακραία μεταλ φανζιν. Ωστόσο απ’ ότι έχω μάθει άνοιξε πριν κάνα δίμηνο ένα νέο punk-hardcore-metal μικρό δισκάδικο στο κέντρο της θεσσαλονίκης, οπότε πιστεύω ότι κάτι μπορεί να υπάρχει εκεί πέρα σε φανζιν. Ψάξε λίγο, ρώτα κανά γνωστό εκεί μπας και ξέρει για το δισκάδικο.

Αθήνα πχ ό, τι φανζιν έχω αγοράσει, το’ χω βρει σε μικρά διασκάδικα, ορισμένα βιβλιοπωλεία, σε πάγκους διαφόρων λαιβ, και μερικές φορές παραγγέλνω απ’ το ίντερνετ.

Ωραίο θέμα. Checkarete το http://www.fanzines.gr/,έχει αρκετό υλικό (και για download) Μουντζα νταξ μια ομορφιά btw το αφιέρωμα στο japcore to είχα scannarei και μπορειτε να το βρείτε στο diymusic.org (:bow2:)
Βέβαια το αγαπημένο μου ενεργό fanzine τελευταία ειναι το Αντίδοτο με επίκαιρα και μη πολιτικά θέματα,punk (κυρίως ελληνική σκηνη) και μπόλικο humor. (τα πρώτα 2 τεύχη υπάρχουν για κατέβασμα http://antidotozine.gr/issues.html :wink:)

Tελη γεναρη περασα απο κει. Ειχε καλο πραγμα, αλλα οχι πολλα ακομα, μας ειπε ο τυπας οτι θα εφερνε κι αλλα μπολικα πραγματακια!
Για fanzine συγκεκριμενα δεν ειδα κατι

Όντως, τσεκάρετε αυτό το σαιτ, έχει πολλά και τελείως διαφορετικά fanzines

που?έχει πράμα που σαλεύει?για cd,lp μιλάω.

Δεν ειμαι απο Θεσσαλονικη. Κοντα στην Καμαρα απο πανω ειναι, αλλα κατι σου πα τωρα :stuck_out_tongue:

Κυριως punk/hardcore/crust εχει παντως

Χμμ νομίζω απέναντι από το πτυχίο έχει ένα τέτοιο

Απέναντι από το Πτυχίο είναι, στη Ροτόντα.