Σωστές παρατηρήσεις και στις 2 παραγράφους (στην 1η το είπα κι εγώ, έχει διασταλεί πια δυσθεώρητα).
Πάντως δεν είναι σωστή παρατήρηση το ‘‘ακούω τους x για τους στίχους’’. Η ‘‘καλλιτεχνικότητα’’ ενός έργου (κατά το ‘‘λογοτεχνικότητα’’ του Jakobson για όσους τυχόν το γνωρίζουν) είναι, ειδικά στην μουσική, ένα πεδίο με περισσότερους παράγοντες από π.χ. τις αναπαραστατικές τέχνες όπως η ζωγραφική ή την λογοτεχνία, ακριβώς γιατί η μουσική εκφράζεται και με λέξεις (στίχους), και γίνεται πιο εύπεπτη (με τελική πιο εύπεπτη, δυνητικά τουλάχιστον, μορφή τέχνης, τον κινηματογράφο).
Ο Rimsky Korsakov και ο Smetana δεν έγραφαν στίχους, έγραφαν όμως συμφωνικά ποιήματα με ολόκληρες ιστορίες και αναλύσεις.
Στην ‘‘καλλιτεχνικότητα’’ της μουσικής, κρίνεται η μορφή της τέχνης, τα ηχοτόπια, η πρωτοτυπία, η πρωτοπορία, η επιδραστικότητα, η διαχρονικότητα, η τεχνική, η στιχουργική, η στράτευση, το ιστορικοκοινωνικοπολιτικό συγκείμενο, η στοχοθεσία, η αξιοποίησή του ως επάγγελμα - μέσο βιοπορισμού και άπειροι άλλοι παράγοντες που κάνουν κάποιους πραγματικούς καλλιτέχνες και άλλους όχι.
Κι εγώ εκεί μπερδεύομαι με τους Foo Fighters: δεν μπορώ να βρω πουθενά την καλλιτεχνικότητά τους, σε μέτριο, έστω επίπεδο. Τόσο, ώστε να αξίζουν την προσοχή των κατα τα λοιπά θαυμαστών όντως πραγματικών καλλιτεχνών. Και κλείνοντας τον κύκλο γύρω από την ουρά μου, καταλήγω σε ό, τι είπατε.
Αρέσουν, γιατί είναι διασκεδαστικοί. Και αυτό, θεωρώ, πως τα συνοψίζει όλα.