Καλώς η κακώς, κινηματογραφικά και τηλεοπτικά, ζούμε στην εποχή των movie franchises που έχουν αρχίσει πλέον να επεκτείνονται και στην τηλεόραση. Δεν περνάει μήνας χωρίς να βγει νέος τίτλος σε γνωστό franchise. Ακόμα και η πιο ξεχασμένη ταινία των 80s μπορεί σήμερα να βρει sequel ή crossover, spin off ταινία ή σειρά μερικών σεζόν.
Δεν ξέρω πολλά που να έχουν καταφέρει να κρατήσουν την ποιότητα τους σταθερή όλα αυτά τα χρόνια. Είπα να βγάλω τα δικά μου αγαπημένα αλλά μου φάνηκε πολύ πιο δύσκολο από ότι υπολόγιζα αρχικά, ακριβώς λόγω αυτής της διαφοράς στην ποιότητα που μεγαλώνει με κάθε νέο τίτλο. Έτσι σκέφτηκα να ταλαιπωρήσω και μερικούς εδώ μέσα ανεβάζοντας τόπικ
Δεν θα διαφωνήσω πως η όλη φάση έχει γίνει βαρετή. Αλλά από την άλλη δεν μπορώ παρά να θαυμάσω λιγάκι την διαχρονικότητα που δείχνουν αρκετοί τίτλοι που σταθερά δίνουν κάτι νέο, ανανεώνοντας μάλιστα το ενδιαφέρον του κόσμου. Δηλαδή το Planet of the Apes ξεκίνησε το 1968, πήγε και στην τηλεόραση, και κινηματογραφικά συνεχίζει να δίνει ταινίες. Ετοιμάζουν μια ακόμα για του χρόνου μάλιστα.
Όχι τίποτα άλλο αλλά το τελευταίο διάστημα κάθομαι και βλέπω στο internet archives παλιές σειρές που προσφέρει δωρεάν, το Planet of the Apes του 1974, To Flash του 1990, Spider-man 1977, μια σειρά του BBC του 1988 Chronicles of Narnia και Batman του 1943 παρακαλώ (χωρίς υπότιτλους δυστυχώς και με μέτριο ήχο αλλά μια χαρά watchable είναι). Τίτλοι που είναι ζωντανοί ακόμα.
Είπα να βάλω κανόνες τύπου, από 4 τίτλους και πάνω και μόνο αν έχουν και σειρά και ταινία, μόνο αν είναι στο ίδιο σύμπαν κτλ. για να γίνει πιο ενδιαφέρον και πιο δύσκολο το πράγμα. Αλλά τελικά δεν μου άρεσε και τόσο ο περιορισμός. Άρα ας κάνει ο καθένας τους δικούς του κανόνες όπως θέλει.
Ο Godzilla πλάκα πλάκα μετράει πλέον 72 ολόκληρα χρόνια! Ούτε ξέρω πόσες ταινίες έχουν βγει, δεν έχω παρακολουθήσει και πάρα πολλές. Δεν ξέρω αν υπάρχει τηλεοπτική σειρά πέρα από μια πολύ πρόσφατη που δεν θυμάμαι καν τίτλο.
Μόνο ο Batman με την σειρά του 1943 μετράει περισσότερα χρόνια παρουσίας.
εδιτ* λάθος ο King Kong τους τρώει όλους από το 1933 αν και με πολύ λιγότερους τίτλους για τα χρόνια του.
Καλύτερο θεωρώ τους X-men. Η πρώτη μου επαφή ήταν το animation των '90s και αργότερα το X-men: evolution, το οποίο το έχω αγαπήσει τόσο που έχω κρατήσει όλα τα μεταγλωττισμένα επεισόδια που πρόβαλε το star στο αρχείο μου. Με αφορμή αυτό έψαξα και τις ταινίες αργότερα, οι οποίες λένε την ιστορία των χαρακτήρων με λίγο διαφορετικό τρόπο και τους δίνουν άλλες προεκτάσεις. Νομίζω ότι το σύμπαν των X-men δεν θα πάψει ποτέ να με εντυπωσιάζει.
Θα μείνω λίγο στα παλιά και αυτά που ξεκίνησαν τουλάχιστον 50 χρόνια πριν και συνεχίζουν ζωντανα μέχρι σήμερα. Άλλωστε η αφορμή για το thread ήταν 2 franchise που μέσα μου μεγαλώνουν συνεχώς και τα έχω πιάσει ξανά τελευταία.
Η τηλεοπτική σειρά του 1974 που βλέπω τώρα έχει αποδειχθεί πολύ καλύτερη από ότι περίμενα. Ξέρω πως είχε αποτύχει στην εποχή της, ίσως και λόγω των αδύναμων sequel που είχε η αρχική ταινία του 1968. Τις ταινίες τις έχω δει όλες, τα αρχικά sequel όντως είναι αδύναμα αλλά η προφατη τριλογία με Caesar ήταν απλά καταπληκτική και η 4η ταινία, το Kingdom, αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από ευχάριστη έκπληξη. Μάλιστα πρόσφατα το Kingdom το έβαλα στην συλλογή μου και όταν έκατσα να το ξαναδω μου άρεσε ακομα περισσότερο. Η σειρά ήδη μου άνοιξε την όρεξη να δω και πάλι τις παλιές ταινίες. Caesar δεν βαρεθώ ποτέ νομίζω.
Το βιβλίο είναι αρκετά διαφορετικό όπως έχω διαβάσει σε άρθρα που το περιγράφουν. Μάλιστα όπως φαίνεται ο Tim Burton, στην δική του ταινία, έμεινε πιο πιστός από όλους στις σελίδες του βιβλίου. Αν και η ταινία του είναι σίγουρα στις πιο αδύναμες στιγμές της ιστορίας του franchise. Ίσως η μοναδικη που δεν με ενδιαφέρει να ξαναδώ από όλες, η μοναδική που εχει μικρύνει με τα χρόνια.
Είναι από τα franchise που δεν τα έχω βαρεθεί ποτέ, όσα χρόνια και αν περάσουν θα επιστρέψω έστω και αν χρειαστεί ένα νέο sequel για να μου το υπενθυμίσει. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως οι ταινίες μεγαλώνουν μέσα μου, αντι να εξαφανίζονται μεσα στον συνεχή θορυβο που προκαλούν τα σημερινά super hero franchise.
Και εδώ μια από τα ίδια. Βέβαια εδώ έχω μείνει μόνο στα 2 πιο γνωστά storylines. Δηλαδή την original series και The Next generation. Όχι ότι είναι λίγα βέβαια. Με συνολικά 10 ταινίες (6+4 και 3 του rebοot με Kirk, Spock) και 2 αρκετά μεγάλες σειρές που δεν φαίνεται να πεθαίνουν με τίποτα. Στις ταινίες γυρνάω συχνά πυκνά, σήμερα μπορώ να πω ότι ευχαριστιέμαι ακόμα και τις πιο αδύναμες της κάθε σειράς, όπως το Final Frontier. Ακόμα και οι ταινίες του J.J. τα κατάφεραν μια χαρά να ανανεώσουν το ενδιαφέρον.
Στις σειρές είναι λιγο δύσκολο να διαλέξω. Το Next generation βασικά τώρα το βλέπω για πρώτη φορά από την αρχή και με την σειρά. Βέβαια μερικά επεισόδια κατά διαστήματα όλο και κάτι μου θυμίζουν, δείγμα πως πολλά τα είχα δει τυχαία παλιότερα. Και εδώ παρατηρώ πως επανέρχομαι συχνά πυκνά με μεγάλη διάθεση, και οι ταινίες και τα επεισόδια μου φαίνονται όλο και καλύτερα.
Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τις νέες σειρές που βγαίνουν σε ρυθμό πυροβόλου βέβαια αν και βλέπω να υπάρχει μεγάλο θάψιμο και πολύ μα πολύ αρνητικό κλίμα για τις περισσότερες. Το θεωρώ σίγουρο πάντως πως κάποια στιγμή θα βουτήξω και σε αυτές.
@_Dead δώσε μια ευκαιρία στο Discovery, είναι prequel του TOS. Έχω δει τους τρεις από τους τέσσερις κύκλους και μου άρεσαν αρκετά.
Περισσότερο ο πρώτος και ο δεύτερος.
Και στο λέω εγώ που είμαι κολλημένος με το καστ του TOS…
Οι παλαβιάρηδες στο Red Letter Media σε νέο βίντεο μιλάμε για το μέλλον του Star Trek αλλά ταυτόχρονα θέτουν κάποια πολύ ωραία ερωτήματα γενικά για τα μεγάλα franchise, ειδικά με εκείνο το “Is it ever possible to scale something back or does it always get bigger and bigger and worse and worse”