Friday the 13th (movie series)

Μια απο τις θρυλικοτερες ταινίες των 80s η οποία σημειωσε τεράστια επιτυχία και αναποφευκτα συνεχιστηκε απο ενα σερί sequelsl τα οποία ομολογουμενως δεν ηταν και οτι καλύτερο (ειδικά μετά το part 4 the final chapter)…Κεντρική μορφή της σειράς ποιος άλλος,παρά η αινιγματική και σαδιστική φιγούρα τoυ Jason Voorhees ο οποιος αναζητώντας εκδίκηση για τον πνιγμό του και τον θάνατο της μανας του,ξεπαστρευει με περισσια ευκολία και ανεση οποιον εχει την ατυχια να βρισκεται κοντά στην Crystal Lake…Μερικές σκηνές φόνων ειναι all time classic και ειναι ανετα σκηνές ανθολογίας…Το remake του 2009 ειναι ομολογουμενως πολυ καλο και πιστο στις πρωτες ταινίες αλλα λειπει αυτη η 80s μαγεία και ομολογουμενως η cultίλα που τις συνόδευε…Let the discuss begin…

Υ.Γ Εβαλα τα πιο αξιολογα sequel στο poll…

Eνα πολύ καλό videaki που ρεζουμάρει τις ταινίες της σειράς.(και δειχνει καποια highlights τους)…να το δουν μονο οσοι εχουν δει πολλά sequel.της ταινίας…:!::!:

Υπέροχο βιντεάκι:):!:

Ασφαλώς η πρώτη θρυλική ταινία του Σων Κανινγχαμ είναι κλασσική πλέον στο είδος της. Μετά τοποθετώ το αμέσως επόμενο πρωτο σίκουελ. Στο πρώτο φιλμ έκανε μια από τις πρωτες του εμβρυικές εμφανίσεις ο Κέβιν Μπέικον.

Αυτό το ποστ πολύ θα ήθελα να το είχα κάνει χθες αλλά δεν πρόλαβα. Την τελευταία βδομάδα ξεκίνησα μαραθώνιο Friday the 13th έτσι να θυμηθούμε τα παλιά. Είδα μόνο την κανονική σειρά αφήνοντας προς το παρόν έξω το Freddy vs Jason όσο και το πρόσφατο remake του 2009 που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες. Είχα δει τις πρώτες 8 ταινίες αν και ελάχιστα είχα στην μνήμα από τις περισσότερες απο αυτές και είδα για πρώτη φορά τις 2 τελευταίες και πιο διαφορετικές που έγιναν από άλλη εταιρία (new line).

Εντάξει η αλήθεια είναι πως καμιά ταινία δεν είναι αριστούργημα ούτε καν οι πρώτες και πιο κλασικές αλλά και μόνο αυτή η '80τιλα που είναι πανταχού παρούσα στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον για όσο καιρό οι ταινίες ήταν από την paramount (1980-89) φτάνει για να τις λατρέψεις.

Στα σχόλια που κάνω παρακάτω για κάθε ταινία υπάρχουν και μικρά spoiler αν κάποιος που δεν έχει δει ακόμα τίποτα και θέλει να κρατήσει το όποιο μυστήριο της κάθε ταινίας ζωντανό τα αποφεύγει.

Friday the 13th (1980)
Και η ιστορία μας ξεκινάει στην κατασκήνωση Crystal Lake όπου μια ομάδα νεαρών που προσπαθεί να βοηθήσει στην επισκευή της θα πέσει θύμα ενός δολοφόνου. Ο ένας φόνος διαδέχεται τον άλλο με τον δολοφόνο να παραμένει έξυπνα εκτός κάμερας έτσι η τελικά αποκάλυψη στο τελευταίο τέταρτο που συνοδεύεται και από τις πληροφορίες που θα χτίσουν τον μύθο των επόμενων ταινιών, κάνει την ταινία όχι αριστούργημα αλλά all time classic στους φαν του είδους. Εδώ ο Jason θα κάνει μικρή μόνο εμφάνιση στο τέλος.

Friday the 13th Part 2 (1981)
Ουσιαστικά η δράση του Jason Voorhees ξεκινάει από εδώ. Στο ίδιο μοτίβο με την προηγούμενη πιο καλογυρισμένη με μερικούς κατασκηνωτές ακόμα να σφαγιάζονται ένας προς ένας και ο Jason αρχίζει το μέτρημα των φόνων που ακολουθήσουν για πολλές ταινίες ακόμα.

Friday the 13th Part 3 (1982)
Εδώ νομίζω στάθηκα άτυχος αφού κατέβασα μια μικρότερη έκδοση της ταινίας με μερικές σκηνές να λείπουν, όπως είδα στο imb αυτή είναι μια κατά 4 λεπτά μικρότερης διάρκειας version της ταινίας. Τέσπα εδώ σπάει για πρώτη φορά το μοτίβο των κατασκηνωτών όχι πως έχει και πολύ σημασία αφού το μοτίβο των φόνων παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο. Ο Jason σε αυτήν την ταινία κάνει την πρώτη του εμφάνιση με την γνωστή μάσκα.

Friday the 13th Part 4 The Final Chapter (1984)
Εδώ ξεκινάνε οι νεκραναστάσεις του Jason όπως και η ιστορία του Τομυ που θα διαρκέσει και για τις επόμενες 2 ταινίες. Κατα τα άλλα κλασικά πράγματα, προβλέψιμοι φόνοι, ζευγαράκια που δεν προλαβαίνουν να… τελειώσουν κτλ. Αν και τα σενάρια είναι σχεδόν ίδια και ακολουθούν μια πολύ συγκεκριμένη γραμμή, αυτή είναι ίσως η λιγότερο ευφάνταστη ταινίας της σειράς με εξαίρεση το φινάλε που στην ουσία δίνει το υλικό για τις επόμενες 2 ταινίες που ακολουθούν.

Friday the 13th Part 5 A New Beginning (1985)
Ο Τόμυ μεγάλος πια, πάει στο τρελάδικο αφού ακόμα βασανίζεται από εφιάλτες που αρχίζουν και βγαίνουν αληθινοί. Ίσως η χειρότερη ταινία της σειράς μέχρι εκείνη την στιγμή, αφού τα περισσότερα θύματα πάρα είναι συμπαθή κάτι που πήγαινε κόντρα με τις προηγούμενες ως τώρα αφού στις περισσότερες περιπτώσεις ήθελες να πεθάνουν με το που εμφανίζονταν στην οθόνη… και το ψιλο χαιρόσουν μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις. Επίσης εδώ έχουμε μακράν τον χειρότερο Jason και υπάρχει λόγος για αυτό.

Friday the 13th Part 6 Jason Lives (1986)
Ίσως η πιο εντυπωσιακή είσοδος του Jason ever. Μάλλον η καλύτερη ταινία από όσες πρωταγωνιστής είναι ο Τομυ (επίσης και η τελευταία που τον βλέπουμε) αφού επιστρέφουν τόσο τα ενοχλητικά βλαμμένα καυλωμένα ζευγαράκια όσο και μερικοί τύποι που ναι αξίζουν να νιώσουν την λεπίδα του Jason βαθιά στα σωθικά τους. Ένοχη απόλαυση.

Friday the 13th Part 7 The New Blood (1988.)
Δεύτερη σερί πολύ καλή ταινία της σειράς με ακόμα μια γαμάτη ανάσταση του Jason που εδώ ίσως έχει την πιο τρομακτική μορφή αφού παρουσιάζεται με ένα σώμα σε σήψη με την σπονδυλική του στήλη και άλλα διάφορα σάπια κόκαλα να ξεχωρίζουν μέσα από τις λιωμένες σάρκες και τα ξεσκισμένα ρούχα. Ένας από τους αγαπημένους μου φόνους (τι γράφω ο πούστης) είναι σε αυτή την ταινία (η σκηνή με το sleeping bang) ενώ εδώ έχουμε και την πρώτη πραγματική bitch της σειράς που παρακαλάς να πεθάνει με όσο γίνεται χειρότερο τρόπο (σε αυτό μάλλον απογοητεύει πάντως η ταινία αφού φεύγει εύκολα και γρήγορα). Επίσης εδώ ο Jason έχει τον πρώτο ισχυρό αντίπαλο του στο πρόσωπο μιας κοπέλας με τηλεκινητικές ικανότητες η οποία παίζει να είναι και ο πιο γαμάτος χαρακτήρας της σειράς ολόκληρης.

Friday the 13th Part 8 Jason Takes Manhattan (1989)
Αλλαγή πρωταγωνιστών, ο Jason ξυπνάει με επικό τρόπο οnce again. Πιο κλειστοφοβικό ατμόσφαιρά αφού το μεγαλύτερος μέρος της ταινίας είναι μέσα σε ένα πλοίο. Οι cool φόνοι συνεχίζονται (η σκηνή με την κιθάρα έχει γίνει και gif), η δεύτερη bitch της σειράς είναι εδώ και ξεπερνάει άνετα την πρώτη αλλά ούτε εδώ πέφτει κανένας βασανισμός έτσι να το χαρούμε ρε παιδί μου. Όταν η δράση μεταφέρεται στην Νέα Υόρκη ο Jason γίνεται όλο και πιο συμπαθής. Δεν λείπουν και 1-2 σκηνές εύστοχου και γαμάτου χιούμορ.

Σε αυτό το σημείο αλλάζει η παραγωγός εταιρίας πίσω από την σειρά και το ύφος αλλάζει σε μεγάλο βαθμό. Επίσης χαλάει η συνέχεια αφού οι 2 αυτές ταινίες της σειράς δεν υπολογίζουν και πολύ τα περιστατικά των προηγούμενων παρά μόνο στην βασική ιστορία.

Friday the 13th Part 9 Jason.Goes to Hell (1993)
[Ο Jason μετατρέπεται σε εκδικητικό πνεύμα που πηγαίνει από σώμα σε σώμα με σκοπό να ξεπαστρέψει όλους τους προγόνους του. Άνετα η χειρότερη ταινίας της σειράς με τον Jason να κάνει την εμφάνιση με την γνωστή μορφή του κυρίως στο φινάλε.

Jason X (2001)
Jason goes to space. Εντάξει σαν θρίλερ δεν το λες και άσχημο αλλά με εξαίρεση κανα δυο σκηνές σημεία αναφοράς στις παλιές ταινίες δεν θυμίζει και πολύ Friday the 13th. Ο μεταλλαγμένος Jason στο τέλος είναι απλά αίσχος.

το 1ο και 2ο μέρος, φυσικά!!!
Αλ ταϊμ κλασικς (στο 1ο ο πολύς Κέβιν Μπεϊκον- στα πρώτα του βήματα στο σινεμά…)

Αλλά…στη κωλοταινία “[B]Freddy vs Jason [/B]” έκανα τον χαβαλέ της ζωής μου: [I]μπύρες- ποπκορν- ντορίτος με ντιπ- λιώσιμο- κάψιμο- γέλιο μέχρι δακρύων- πονόκοιλος- πονοκέφαλος- εμετός…ε τι άλλο να θες απ τη ζωή.[/I]… :slight_smile:

Το εντυπωσιακό με το remake που μόλις είδα είναι πως… το είχα ξαναδεί και δεν το θυμόμουν :lol::lol: Δεν είναι και τόσο παράξενο βέβαια αφού το όλο στόρυ θα μπορούσε να ανήκει σε ένα από τα sequel του και όχι σε remake. Βασικά όσο το σκέφτομαι νομίζω πως ο μόνος λόγος που αυτή η ταινία πήρε τον τίτλο του remake και όχι Friday the 13th Part 11 είναι επειδή τα 2 τελευταία sequel της new line γάμησαν τόσο πολύ την έτσι και αλλιώς εξωφρενική ιστορία του Jason με τα ατέλειωτα ressurection που ακόμα και οι σεναριογράφοι του Hollywood δεν μπορούσαν να σκεφτούν με ποιον παλαβό τρόπο να τον επαναφέρουν. Έτσι σου λέει τράβα και καλά ένα remake :lol:

Η ταινία πάντως μια χαρά. Ο Nispel είχε κάνει καλή δουλεία και με το remake του Texas Chainsaw και εδώ τα κατάφερε επίσης. Σεβασμός στις πρωτότυπες ταινίες και γενικά στην σειρά, χαρακτήρες αρκετά βλαμμένοι ώστε όταν τους διαπερνά η μαχαίρα του Jason να νιώθεις μια μικρή ηδονή :stuck_out_tongue: και φυσικά το φινάλε όπως πρέπει. Μέχρι και κάτι από την ατμόσφαιρα των πρώτων ταινιών μπορεί να πει κανείς πως έχει πιάσει.

…και βασικά όπως τό’δα, 'εχει πιάσει την ιστορία των πρώτων δύο, αλλά έχει βάλει και κάτι απ’το τρίτο μέρος, στο οποίο ο Τζέησον βρήκε την μάσκα, όταν σκότωσε τον ψιλοαστείο τυπάκο που την φορούσε:):!:

Ε ναι remake χωρίς την κλασική μάσκα δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να κάνουν. Για αυτό και πήραν υλικό από τις 3 πρώτες ταινίες σε ότι αφορά την ιστορία του Jason και μόνο αφού κανείς άλλος χαρακτήρας της σειράς δεν εμφανίζεται εδώ.